Raport al experţilor: NSA ar trebui să coopereze mai bine cu aliaţii SUA asupra spionajului

Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) ar trebui să coopereze mai bine cu "aliaţii apropiaţi" ai Statelor Unite, iar criteriile de supraveghere a unor lideri străini ar trebui reexaminate, potrivit unui raport al unui grup de experţi mandatat de preşedintele Barack Obama.

142 afișări
Imaginea articolului Raport al experţilor: NSA ar trebui să coopereze mai bine cu aliaţii SUA asupra spionajului

Raport al experţilor: NSA ar trebui să coopereze mai bine cu aliaţii SUA asupra spionajului

Washingtonul, apreciază experţii într-una din cele 46 de recomandări, ar trebui cu un "mic grup de aliaţi apropiaţi... să studieze posibilitatea ajungerii la acorduri şi înţelegeri cu privire la normele de colectare a informaţiilor asupra cetăţenilor noştri".

Experţii consideră că înainte de a spiona lideri străini, oficialii americani ar trebui să-şi pună întrebarea dacă această măsură va permite o mai bună prevenire a unor eventuale "ameninţări" pentru securitatea Statelor Unite şi dacă liderii vizaţi sunt demni de "respect".

De asemenea, experţii notează că în programele NSA ar trebui să existe nişte limite în ce priveşte colectarea "metadatelor telefonice", cum ar fi cele interceptate prin programul de spionaj PRISM.
Experţii adaugă că guvernul Statelor Unite ar trebui să exploreze acorduri privind practicile de spionaj "cu un mic număr de guverne aliate apropiate".

Tribunalul însărcinat cu autorizarea acestor programe (Fisa, Foreign Intelligence Surveillance Court), de asemenea, ar trebui să fie controlate, consideră experţii.

Raportul privind practicile NSA, publicat miercuri, i-a fost prezentat preşedintelui american în urmă cu câteva zile. Experţii au subliniat că aceste recomandări au drept scop găsirea unui "echilibru mai bun între interesele" securităţii Statelor Unite şi apărarea liberăţilor.

Obama a cerut acestui grup de experţi să-i prezinte recomandări, după dezvăluirile făcute fostul consultant al NSA Edward Snowden privind programele de supraveghere ale Statelor Unite.

Anterior, din cauza acestor dezvăluiri, preşedintele american a fost nevoit să prezinte scuze cancelarului german Angela Merkel, după ce în presă au apărut informaţii despre interceptarea telefonului acesteia. Obama a dat asigurări că Merkel nu va mai fi interceptată, dar a evitat să asume un astfel de angajament pentru liderii din Mexic şi Brazilia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici