Raport de 50 de pagini privind uciderea lui Muammar Kadhafi. Noi probe cu privire la moartea dictatorului şi la execuţii în masă în Libia

Noi probe cu privire la uciderea de către miliţii rebele a dictatorului libian îndepărtat de la putere Muammar Kadhafi, după ce a fost capturat, şi executarea a zeci de susţinători de-ai săi ridică întrebări cu privire la circumstanţele morţii acestuia, anunţă organizaţia Human Rights Watch (HRW) miercuri.

1581 afișări
Imaginea articolului Raport de 50 de pagini privind uciderea lui Muammar Kadhafi. Noi probe cu privire la moartea dictatorului şi la execuţii în masă în Libia

HRW: Noi probe cu privire la uciderea lui Muammar Kadhafi şi la execuţii în masă în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit versiunii autorităţilor libiene interimare, Kadhafi a fost ucis într-un schimb de focuri în momentul în care a fost capturat, la 20 octombrie 2011, în regiunea sa natală, Sirt (nord-vest). Însă martori şi presa au afirmat că acesta a fost ucis după ce a fost capturat de către rebeli.

Intitulat "Moartea unui dictator: Răzbunare sângeroasă la Sirt", raportul de 50 de pagini oferă detalii despre ultimele ore din viaţa lui Kadhafi şi circumstanţele morţii sale, a fiului şi unor membri din convoiul său, pe baza unor mărturii şi imagini realizate cu telefoane mobile.

"Rezultatele anchetei noastre ridică întrebări în jurul afirmaţiilor autorităţilor, potrivit cărora Muammar Kadhafi a fost ucis în cursul unor schimburi de tiruri şi nu după ce a fost capturat", declară Peter Bouckaert, directorul pentru situaţii de urgenţă în cadrul organizaţiei nonguvernamentale (ONG) Human Rights Watch (HRW).

"Probele sugerează de asemenea că membri ai miliţiilor opoziţiei au executat sumar cel puţin 66 de membri ai convoiului lui Kadhafi capturaţi la Sirt", adaugă el.

Aceşti membri ai unor miliţii din oraşul Misrata au capturat şi dezarmat membri din convoiul lui Kadhafi, după care i-au bătut crunt. "Ei i-au executat ulterior pe cel puţin 66 dintre aceştia, lângă Hotelul Mahari", adaugă Bouckaert, subliniind că unii aveau mâinile legate la spate.

Aceste rezultate sunt convergente cu informaţiile oferite de un corespondent AFP care s-a deplasat la Sirt, în octombrie, şi a cules date şi probe cu privire la descoperirea a 65-70 de cadavre în incinta Hotelului Mahari, dintre care multe aveau câte un glonţ în cap.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului cu sediul la New York a recuperat înregistrări video filmate cu telefoane mobile de către combatanţi anti-Kadhafi care îi surprind pe aceşia în timp ce abuzează şi insultă un grup mare de membri ai convoiului pe care îi capturaseră.

Ea anunţă că a utilizat fotografii realizate în morgi de spitale "pentru a confirma că cel puţin 17 dintre deţinuţii care apar în înregistrări video au fost executaţi ulterior la hotel".

HRW subliniază că a intervievat, de asemenea, atât ofiţeri din cadrul miliţiilor rebele care se aflau la faţa locului, cât şi supravieţuitori ai atacului asupra convoiului aflaţi în detenţie sau la domiciliu.

Cu privire la moartea lui Kadhafi, ONG-ul anunţă imagini video care arată că dictatorul a fost capturat viu, dar sângerând de la o rană la nivelul capului. Potrivit organizaţiei, în imagini se poate vedea cum rebelii îl bat cu violenţă, iar el pare să fie rănit cu baioneta la nivelul feselor, sângerând puternic.

"Părea fără viaţă" în momentul în care a fost filmat în timp ce era transportat, ulterior, către o ambulanţă, pe jumătate gol, potrivit ONG-ului.

Pe baza altor imagini, organizaţia afirmă că Moatassem a fost capturat viu, după care a fost transportat la Misrata, unde a fost văzut fumând şi purtând o "conversaţie ostilă" cu alţi combatanţi. Câteva ore mai târziu, "cadavrul său este găsit cu o nouă rană, la nivelul gâtului, care nu era vizibilă în primele imagini".

HRW anunţă că a predat rezultatele anchetei autorităţilor libiene de tranziţie imediat după crime şi că a solicitat ulterior noilor autorităţi să efectueze o anchetă completă asupra acestor crime, ce pot fi asimilate unor crime de răboi.

Bouckaert a cerut din nou efectuarea unei anchete serioase asupra "acestor execuţii în masă, la 20 octombrie 2011, cele mai grave abuzuri comise de către forţele opoziţiei" în cursul celor opt luni de conflict în Libia (februarie-octombrie 2011).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici