Raportul SUA privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Prinţul Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, desemnat responsabil pentru aprobarea operaţiunii | DOCUMENT

  • Raport SUA: Prinţul Muhammad bin Salman a ordonat "capturarea sau uciderea" jurnalistului disident Jamal Khashoggi
  • Raport: Este "foarte improbabil ca oficiali saudiţi să fi comis o operaţiune de acest fel fără autorizarea prinţului moştenitor"
  • Jurnalistul disident Jamal Khashoggi a fost asasinat în octombrie 2018 , după ce a dispărut la intrarea în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul
3639 afișări
Imaginea articolului Raportul SUA privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Prinţul Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, desemnat responsabil pentru aprobarea operaţiunii | DOCUMENT

FOTO: Joe Biden (stânga), Jamal Khashoggi (centru), Mohammed bin Salman (dreapta) / Sursa: Profimedia

Dosarul Jamal Khashoggi: Raportul publicat de SUA

Serviciile de informaţii americane consideră că prinţul moştenitor saudit Muhammad bin Salman a aprobat o operaţiune în oraşul turc Istanbul "pentru capturarea sau uciderea" jurnalistului disident Jamal Khashoggi, asasinat în 2018.

"Analiza noastră arată că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, a aprobat o operaţiune în Istanbul, Turcia, pentru capturarea sau uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Evaluarea noastră are ca baze controlul exercitat de prinţul moştenitor în procesul decizional din regatul saudit, implicarea directă în operaţiune a unui consilier principal şi a membrilor dispozitivului de protecţie al lui Muhammad bin Salman şi susţinerea prinţului moştenitor pentru utilizarea mijloacelor violente în scopul reducerii la tăcere a disidenţilor din străinătate, inclusiv a lui Khashoggi", arată raportul elaborat de Biroul directorului Comunităţii Serviciilor de Informaţii din SUA, declasificat vineri.

"Începând din 2017, prinţul moştenitor a avut control total asupra organizaţiilor de securitate şi informaţii din Arabia Saudită, ceea ce face foarte improbabil ca oficiali saudiţi să fi comis o operaţiune de acest fel fără autorizarea prinţului moştenitor", subliniază raportul, publicat de site-ul Axios.com.

"Prinţul moştenitor îl percepea pe Khashoggi drept o ameninţare la adresa regatului saudit şi susţinea folosirea de mijloace violente, în cazul în care ar fi fost necesar, pentru a-l reduce la tăcere. Deşi oficiali saudiţi plănuiseră în avans o operaţiune nespecificată împotriva lui Khashoggi, nu ştim cu cât de mult timp în avans hotărâseră oficialii saudiţi să îi facă rău", subliniază raportul Comunităţii serviciilor de informaţii americane.

Documentul menţionează mai mulţi indivizi suspectaţi de participare sau de altă formă de complicitate în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Şi Naţiunile Unite au indicat că Arabia Saudită este responsabilă de asasinarea disidentului. "Dovezile colectate din Turcia arată că domnul Khashoggi a fost victima unui asasinat brutal şi premeditat, planificat şi comis de oficiali de stat din Arabia Saudită", a declarat, în 2019, Agnès Callamard, raportorul special ONU care anchetează execuţii extrajudiciare.

Cazul jurnalistului disident Jamal Khashoggi, asasinat în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul, a generat critici vehemente la nivel internaţional. Canada, Franţa, Statele Unite şi Germania au introdus sancţiuni punctuale contra Arabiei Saudite după moartea jurnalistului.

Jamal Khashoggi a dispărut pe 2 octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o "ficţiune", a afirmat sir John Sawers, un fost director al Serviciului britanic de informaţii externe (MI6).

Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot.

 

În ajunul publicării raportului, Joe Biden l-a sunat pe regele saudit Salman pentru a discuta cu privire la moartea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Casa Albă nu a menţionat numele lui Khashoggi în declaraţia făcută după discuţia telefonică, dar spunea: „Preşedintele a remarcat recenta eliberare a mai multor activişti saudit-americani şi a doamnei Loujain al-Hathloul şi a reafirmat importanţa pe care Statele Unite o acordă drepturilor universale ale omului şi statului de drept"

Prinţul Mohammed bin Salman şi asasinarea lui Jamal Khashoggi. Documente „Top Secret”

Potrivit unor documente judiciare depuse recent, cele două avioane private folosite de o grupare din Arabia Saudită în asasinarea lui Jamal Khashoggi erau deţinute de o companie care, cu mai puţin de un an în urmă, fusese confiscată de prinţul moştenitor al Regatului, Mohammed bin Salman.
 
Documentele în cauză, care fac parte dintr-un proces civil depus în Canada la începutul lui 2021, au eticheta „Top Secret”, fiind semnate de ministrul saudit care a transmis ordinele prinţului moştenitor, tânărul conducător de facto al Arabiei Saudite. Citeşte în continuare...

Cazul lui Jamal Khashoggi, ucis în Consulatul General al Arabiei Saudite din Istanbul în octombrie 2018

Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat săptămâna trecută că preşedintele Joe Biden lucrează la „recalibrarea” relaţiei americane cu Arabia Saudită şi intenţionează să comunice cu regele Salman bin Abdulaziz Al-Saud în locul fiului său, prinţul moştenitor.

Ziaristul, cu reşedinţă americană, a fost ucis în condiţii groaznice în Istanbul, pe 2 octombrie 2018. Oficialii turci au declarat că agenţii care l-au ucis pe Khashoggi au acţionat la ordinele unor persoane din cercurile înalte ale guvernului saudit.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici