Războiul din Ucraina este primul conflict high-tech din secolul 21

Războiul din Ucraina, care a început din 2014 după anexarea Crimeii şi anexarea Donbasului de către Rusia în 2022, este un conflict care arată cum se va desfăşura războiul în secolul 21.

511 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina este primul conflict high-tech din secolul 21

Mediafax Foto

Războiul din Ucraina este un conflict diferit faţă de războaiele Bushiste din Irak şi Afganistan, care au fost războaie tipice secolului 20, precum  Al Doilea Război Mondial, Războiul din Vietnam şi Războiul din Golf, toate bazate pe trupe terestre numeroase, tancuri şi aviaţie

A început ca un război convenţional clasic, dar a devenit treptat un război hibrid, care implică tehnologii noi şi vechi, tactici asimetrice şi simboluri religioase.

1.Unul dintre elementele distinctive ale războiului din Ucraina este folosirea intensivă a dronelor, atât pentru supraveghere, cât şi pentru atac.

Dronelor le-au permis ucrainenilor să observe mişcările inamicului şi să corecteze tirul artileriei, dar şi să livreze muniţii explozive sau incendiare asupra poziţiilor ruseşti.

Dronele au contribuit la o transparenţă ridicată a câmpului de luptă şi au arătat cum nişte aeronave ieftine pot uneori să contracareze tehnologii scumpe şi personalizate. 

2.Un alt aspect al războiului din Ucraina este folosirea unor arme sovietice modernizate sau adaptate la condiţiile actuale.

Ucrainenii au reuşit să îmbunătăţească performanţa unor tancuri sau vehicule blindate vechi de zeci de ani, adăugându-le sisteme de protecţie activă, comunicaţii digitale sau viziune termică. 

Ruşii bombardează tot mai des Ucraina cu rachete balistice, rachete de croazieră şi cu rachete hipersonice, ezitând să mai trimită aviaţia din cauza sistemului antiaerian de apărare al Ucrainei. 

De asemenea, ucrainenii au folosit sisteme de rachete antiaeriene sau antitanc de fabricaţie occidentală pentru a lovi tancurile şi avioanele ruseşti. 

3.Un al treilea aspect al războiului din Ucraina este dimensiunea religioasă a conflictului.

Rusia a invocat protecţia ortodocşilor din estul Ucrainei ca pretext pentru agresiunea sa, dar şi ca mijloc de mobilizare a populaţiei şi a mercenarilor săi.

Vladimir Putin, un dictator ortodox radical şi ultranaţionalist rus, a declanşat public o cruciadă împotriva satanismului din Occident. 

De partea cealaltă, Ucraina a apelat la simboluri creştine pentru a-şi întări identitatea naţională şi a-şi motiva soldaţii. Biserica Ortodoxă Ucraineană, recunoscută cu autocefalia sa, a jucat un rol important în susţinerea moralului şi a unităţii ucrainenilor în faţa invadatorului rus. 

Toate aceste elemente arată că războiul din Ucraina este primul război de secol 21, un război care combină inovaţia cu tradiţia, asimetria cu simetria şi spiritualitatea cu materialitatea. Un război care nu se poate câştiga doar cu forţa brută, ci şi cu inteligenţa, creativitatea şi voinţă.

Surse 

(1) ‘It’s 21st-century warfare’: on Ukraine’s counteroffensive frontline
(2) The Conflict in Ukraine Offers Old—and New—Lessons in 21st-Century  
(3) How Ukraine is innovating Soviet-era weapons for a 21st century  
(4) Russia’s Invasion of Ukraine: The First Religious War in the 21st Century. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici