Războiul din Ucraina, ziua 242. Armata lui Putin îşi intensifică atacurile asupra infrastructurii critice din Ucraina / Şoigu a discutat cu principalele puteri ale NATO / Zelenski: Ne vom îmbunătăţi apărarea antiaeriană. Întreruperi programate de energie electrică introduse în Kiev

  • Armata lui Putin îşi intensifică atacurile asupra infrastructurii critice din Ucraina
  • Jumătate din capacitatea de a genera energie termică a fost distrusă
  • Ucraina face apel la sprijinul aliaţilor, pentru a putea continua războiul început de Rusia
14614 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 242. Armata lui Putin îşi intensifică atacurile asupra infrastructurii critice din Ucraina / Şoigu a discutat cu principalele puteri ale NATO / Zelenski: Ne vom îmbunătăţi apărarea antiaeriană. Întreruperi programate de energie electrică introduse în Kiev

Războiul din Ucraina, ziua 242. Zelenski: Ne vom îmbunătăţi apărarea antiaeriană

Preşedintele Franţei crede că există perspectiva păcii în Ucraina

"Există perspectiva păcii, se va ajunge la un moment dat", a declarat Macron la o conferinţă de la Roma care vizează căutarea unor modalităţi de promovare a păcii mondiale.

"Şi la un moment dat, având în vedere modul în care evoluează lucrurile şi când poporul ucrainean şi liderii săi vor decide asupra termenilor, un acord de pace poate fi construit cu cealaltă parte", a adăugat Macron.

Ministrul rus al Apărării a discutat cu omologii din SUA, Franţa, Marea Britanie şi Turcia

Moscova nu a oferit detalii despre conversaţia cu şeful Pentagonului. Cei doi au mai avut o convorbire telefonică vineri. În cadrul celorlate convorbiri de astăzi, Şoigu a afirmat că situaţia din Ucraina se înrăutăţeşte, a relatat Ministerul rus al Apărării.

"Au discutat despre situaţia din Ucraina, care se deteriorează rapid", a declarat ministerul rus al apărării despre convorbirea lui Şoigu cu ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu. "Aceasta tinde spre o nouă escaladare necontrolată".

Şoigu avertizează că războiul tinde spre o "escaladare necontrolată"

Într-o convorbire telefonică cu ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, publicată de partea rusă, Şoigu a declarat că Moscova este îngrijorată că Ucraina ar putea folosi o "bombă murdară" în conflict, fără a oferi dovezi care să susţină sugestia că Ucraina ar putea folosi o astfel de armă, notează Reuters.

"Ei au discutat despre situaţia din Ucraina, care se deteriorează rapid", a declarat Ministerul Apărării într-o lectură a convorbirii. "Aceasta tinde spre o nouă escaladare necontrolată".

Un avion militar rusesc s-a prăbuşit peste o clădire rezidenţială în Siberia, 2 piloţi au murit

Un avion de luptă rusesc s-a prăbuşit duminică peste o clădire rezidenţială din oraşul siberian Irkutsk, iar cei doi piloţi au decedat, au anunţat autorităţile.

Agenţiile de presă ruseşti au declarat că avionul implicat în incidentul de duminică era un Su-30. Într-o declaraţie, ministerul pentru situaţii de urgenţă a precizat că avionul s-a prăbuşit în timpul unui zbor de testare.

Întreruperi programate de energie electrică introduse în Kiev

Operatorul reţelei energetice din Kiev a anunţat o serie de întreruperi de energie electrică de "stabilizare", ca urmare a loviturilor ruseşti asupra unor infrastructuri cheie de sâmbătă.
 
Peste un milion de gospodării au rămas fără electricitate în urma loviturilor asupra unor instalaţii energetice din Ucraina.

Ruşii vor să întrerupă telecomunicaţiile în Kherson

Rusia încearcă să întrerupă telecomunicaţiile în Kherson pentru a împiedica personalităţile opoziţiei din oraş să trimită informaţii către forţele armate ucrainene, a declarat guvernul ucrainean.
 
Acest lucru are loc pe fondul retragerii trupelor ruseşti din vestul regiunii Kherson înaintea unei contraofensive aşteptate de Ucraina pentru recucerirea oraşului.

Semne de distrugere a barajului de pe Nipru

Rusia se pregăteşte să distrugă un baraj de pe râul Nipru ca parte a unor "acţiuni de întârziere" menite să încetinească progresele ucrainene, potrivit unui grup de reflecţie american.
 
Acest lucru are loc în contextul retragerii trupelor ruseşti din vestul regiunii Kherson, înaintea unei contraofensive ucrainene preconizate, destinată să recucerească oraşul Kherson.

Doi civili au fost ucişi în loviturile ruseşti asupra regiunii estice Doneţk

Postat duminică pe Telegram, Pavlo Kyrylenko a declarat că decesele au avut loc în satele Klishchiivka şi Torskyi.
 
El a adăugat că autorităţile au descoperit, de asemenea, cadavrele a patru persoane ucise în timp ce zona se afla sub ocupaţie rusă. „Fiecare criminal de război va fi pedepsit!", a scris el.

Numărul ruşilor ucişi se ridică la 67.470, anunţă Ucraina

Numărul total al trupelor ruseşti ucise de la începutul invaziei se ridică la 67.470, potrivit Ucrainei.
 
Cea mai recentă actualizare a Statului Major al forţelor armate ucrainene a precizat că numărul morţilor a crescut cu aproximativ 400 în ultimele 24 de ore.

UPDATE 05:45 Rusia exclude complet opţiunea demilitarizării centralei Zaporojie

Potrivit adjunctului delegaţiei ruse la reuniunea Adunării Generale a ONU, Konstantin Vorontsov, demilitarizarea centralei ar crea un mediu favorabil pentru un contraatac al Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 05:00 Rachetele ruseşti devastează Ucraina. Zelenski: Ne vom îmbunătăţi apărarea antiaeriană

UPDATE 03:30 G7 condamnă Rusia pentru răpirea membrilor din conducerea centralei nucleare Zaporojie

UPDATE 01:00 Ruşii au mobilizat cu forţa 3.000 de locuitori din Melitopol în batalioane de "voluntari"

Primarul Ivan Fedorov anunţă că mobilizarea continuă.

"Astăzi, când vorbim despre mobilizare, sunt acei oameni care au primit paşapoarte ale statului inamic, ei sunt primii care intră sub incidenţa mobilizării. Sunt pur şi simplu opriţi la punctul de control, scoşi din maşină şi băgaţi direct într-un şanţ", a declarat primarul.

Rezumatul zilei

  • Iranul a condamnat cu fermitate un apel al Franţei, Germaniei şi Marii Britanii pentru ca Naţiunile Unite să cerceteze acuzaţiile potrivit cărora Rusia a folosit drone de origine iraniană pentru a ataca Ucraina.
  • Secretarul american al apărării Lloyd Austin şi ministrul rus al apărării Serghei Shoigu au vorbit pentru prima dată din luna mai; un diplomat rus de top susţine că apelul a fost necesar pentru a elimina neînţelegerile, conform agenţiei de presă TASS.
  • „Statele Unite vor lua în considerare toate mijloacele de a promova diplomaţia cu Rusia dacă observă o deschidere, dar în momentul de faţă Moscova nu dă niciun semn că ar fi dispusă să se angajeze în discuţii semnificative”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
  • Zelenski a acuzat Rusia că a întârziat în mod deliberat trecerea navelor care transportau exporturi de cereale în cadrul unui acord încheiat cu ONU şi susţine că 150 de vase aşteaptă să fie încărcate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici