Războiul din Ucraina, ziua 381. Contraofensiva ucraineană se lasă aşteptată. Aliaţii occidentali oferă pachete de antrenament militarilor ucraineni. Rusia bombardează masiv estul ţării

  • Unul dintre cei mai tineri comandanţi ucraineni a căzut răpus în Bahmut
  • Rusia continuă asaltul şi câştigă mai mult teren
  • Ruşii bombardează masiv cu rachete sol-aer estul Ucrainei
12960 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 381. Contraofensiva ucraineană se lasă aşteptată. Aliaţii occidentali oferă pachete de antrenament militarilor ucraineni. Rusia bombardează masiv estul ţării

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE Zelenski: peste 40 de rachete au lovit oraşul Harkov de la începutul anului

Peste 40 de rachete au lovit oraşul ucrainean Harkov de la începutul anului 2023, potrivit preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

UPDATE 22:30 Incendiu la un canal de propagandă rusesc din Moscova. Un incendiu a izbucnit pe 11 martie la biroul din Moscova al Spas, un canal de televiziune de propagandă finanţat de biserică, a anunţat agenţia rusă de ştiri de stat TASS.

UPDATE 22:00 Media: Iranul încheie un acord pentru a cumpăra avioane de luptă Su-35 din Rusia. În ultimul an, Iranul a dezvoltat legături puternice cu Rusia în diverse sectoare, furnizând Rusiei drone kamikaze Shahed-136 pe care forţele ruseşti le folosesc pentru a ataca infrastructura energetică a Ucrainei.

UPDATE 21:00 Lupte grele la Bakhmut: zeci de confruntări în ultimele 24 de ore, în zonă au ajuns paraşutişti ruşi

Zeci de confruntări au avut loc la Bakhmut în ultimele 24 de ore, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene. Acesta a mai spus că în sprijinul grupului Wagner au fost trimişi paraşutişti ruşi, potrivit CNN.

UPDATE 20:00 Statul Major General: Rusia desfăşoară mai multe atacuri nereuşite pe frontul de est. Forţele ruse au desfăşurat ofensive nereuşite în apropiere de Kupiansk, Lyman, Avdiivka, Marinka şi Shakhtar pe 11 martie, potrivit Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 19:00 Rusia a bombardat Ucraina de peste 40.500 de ori de la invadarea ţării în februarie anul trecut, potrivit ministrului ucrainean de interne Ihor Klymenko.

Bombardamentele au distrus peste 152.000 de clădiri rezidenţiale de la începutul războiului, relatează Euromaidan, potrivit lui Klymenko.

UPDATE 18:00 Loviturile cu rachete ruseşti au vizat "infrastructura critică" din Zaporojie, relatează Kyiv Independent.

Loviturile lansate de Rusia la 11 martie au fost probabil lansate de rachete de apărare aeriană S-300, a relatat publicaţia citată, potrivit administraţiei militare din regiunea Zaporojie.
 
Ultimele atacuri au loc la doar câteva zile după ce centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei a fost reconectată joi la reţeaua energetică ucraineană, în urma atacurilor aeriene ruseşti din regiune.

UPDATE 17:00 Un bombardament rusesc a ucis patru civili, potrivit oficialilor ucraineni

Trei civili au fost ucişi sâmbătă în bombardamentele ruseşti asupra oraşului Kherson din sudul Ucrainei, iar un altul a murit în Doneţk, au declarat oficiali regionali.
 
Reuters a relatat că guvernatorul regiunii Kherson, Oleksandr Prokudin, a declarat că trei persoane, inclusiv o femeie în vârstă, au fost de asemenea rănite.

UPDATE 16:00 - Ministrul de Interne: Ucraina aproape a terminat de asamblat noi brigăzi de asalt

Potrivit ministrului de Interne Ihor Klymenko, 28.000 de voluntari au aplicat deja pentru a se alătura noilor brigăzi de asalt, cunoscute şi sub numele de Garda Ofensivă. Forţele adună rezervişti.

UPDATE 15:00 Comandantul forţelor terestre: Contraofensiva de primăvară "nu este departe"

Oleksandr Syrskyi, comandantul Forţelor Terestre ale Ucrainei, a declarat că apărarea oraşului Bahmut este necesară pentru începerea contraofensivei de primăvară, care "nu este departe".

Ministerul ucrainean al Apărării a recunoscut vineri, 10 martie, că bătălia pentru Bahmut devine din ce în ce mai dificilă, deoarece Rusia îşi menţine ofensiva şi continuă să încerce să "spargă apărarea trupelor noastre".

UPDATE 14:00 Procuratura Generală: Rusia a ucis cel puţin 464 de copii

Biroul Procurorului General a raportat sâmbătă, 11 martie, că atacurile Rusiei în Ucraina au ucis cel puţin 464 de copii şi au rănit alţi 934 de la începutul războiului.

De asemenea, 367 de copii sunt consideraţi dispăruţi, a raportat Biroul Procurorului General, citând Poliţia Naţională.

Este de aşteptat ca numărul victimelor să fie mai mare, deoarece numărătoarea actuală nu include date din teritoriile ocupate de Rusia sau unde ostilităţile sunt în curs de desfăşurare.

Biroul a raportat, de asemenea, că aproape 16.226 de copii ucraineni au fost deportaţi cu forţa în Rusia. 

 

 

UPDATE 12:30 Trei morţi şi cinci răniţi în regiunea Herson

Trei persoane au fost ucise şi cinci rănite de bombardamentele ruseşti asupra regiunii Herson în ultimele 24 de ore, au anunţat autorităţile locale sâmbătă.

Herson a fost supus în mod continuu bombardamentelor ruseşti de când a fost eliberat de forţele ucrainene în noiembrie 2022, împreună cu alte zone de pe malul vestic al râului Dnipro.

Trupele ruseşti au fost împinse pe malul estic al râului, de unde trag asupra teritoriilor eliberate.

UPDATE 11:30 Ministerul britanic al Apărării: Grupul Wagner controlează estul Bahmutului

Gruparea de mercenari Wagner, susţinută de Kremlin, a preluat controlul asupra celei mai mari părţi estice a oraşului Bahmut, potrivit actualizării zilnice de informaţii a Ministerului britanic al Apărării. Luptătorii Wagner se confruntă cu o nouă provocare cu râul Bakhmutka, care împarte oraşul în două şi care marchează acum linia frontului.

Forţele ucrainene au demolat poduri cheie peste râu.

Cu toate acestea, forţele ucrainene şi liniile de aprovizionare din vest rămân vulnerabile la încercările continue ale ruşilor de a le flanca dinspre nord şi sud, potrivit raportului.

UPDATE 10:30 Ucraina: Rusia a pierdut 158.000 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat sâmbătă dimineaţă că Rusia a pierdut 158.000 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.458 de tancuri, 6.762 de vehicule de luptă blindate, 5.344 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.483 de sisteme de artilerie, 493 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 257 de sisteme de apărare aeriană, 304 avioane, 289 de elicoptere, 2.108 drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 09:30 Zelenski sancţionează 120 de persoane fizice şi 287 de entităţi juridice

Vineri, 10 martie, preşedintele Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care a aprobat o propunere a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare de a sancţiona 120 de persoane fizice şi 287 de entităţi juridice, inclusiv cele legate de jocurile de noroc.

Ucraina a impus sancţiuni împotriva a 120 de persoane, în principal cetăţeni ruşi. Lista a inclus, de asemenea, unii cetăţeni din Marea Britanie, Polonia, Olanda, Turcia şi Cipru.

Printre entităţile juridice sancţionate de Ucraina se numără o serie de companii de pariuri sportive.

Anterior, Zelenski a introdus un set de sancţiuni vizând 277 de ruşi şi 92 de entităţi juridice.

UPDATE 08:00 Ucraina a respins peste 100 de atacuri ruseşti în ultimele 24 de ore

Armata ucraineană a respins peste 100 de atacuri ruseşti în cinci zone în ultima zi, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei în informarea sa de dimineaţă din 11 martie.

Potrivit raportului, forţele ruseşti îşi concentrează eforturile în desfăşurarea de ofensive spre Lyman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka şi Shakhtarsk în regiunea Doneţk.

UPDATE 06:00 Putin ar putea participa la summitul G20 din India

Kremlinul a amânat Forumul Economic de Est care se ţine anual la Vladivostok, programat în ajunul summitului G20 de la New Delhi, pentru a lansa posibilitatea călătoriei în India, a raportat Bloomberg, citând persoane anonime familiare cu chestiunea.

Potrivit raportului, Putin nu a luat încă o decizie finală dacă va participa, însă „Kremlinul plănuieşte ca el să participe la summit”.

UPDATE 03:30 Canada interzice importurile ruseşti de aluminiu şi oţel

UPDATE 01:40 Rusia bombardează masiv regiunea Sumi

Mai multe localităţi au rămas fără curent electric după ce raidul aerian efectuat de ruşi a distrus multiple reţele energetice.

Rezumatul zilei

  • Cel mai tânăr comandant ucrainean, în vârstă de 27 de ani, Dmytro Kotsiubailo, a căzut răpus în luptă la Bahmut.
  • Grupul Wagner a deschis 42 de noi centre de recrutare în Rusia.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg susţine că oraşul Bahmut poate pica în orice moment în mâinile ruşilor, însă, cucerirea sa nu va schimba radical cursul războiului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici