Războiul din Ucraina, ziua 525. Kievul şi Odesa au fost atacate cu drone / Zelenski anunţă o săptămână importantă pentru politica externă / Putin şi Erdogan au vorbit la telefon despre acordul cerealelor

  • Rusia a lansat un atac cu drone împotriva infrastructurii portuare şi industriale din regiunea de la sud de Odesa
  • Iranul intenţionează să construiască fabrici de drone în Rusia şi Belarus
  • Zelenski: săptămâna viitoare este importantă pentru politica externă
13488 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 525. Kievul şi Odesa au fost atacate cu drone / Zelenski anunţă o săptămână importantă pentru politica externă / Putin şi Erdogan au vorbit la telefon despre acordul cerealelor

FOTO: AP / Mediafax Foto

UPDATE - Procuror: peste 10.000 de civili ucraineni au fost ucişi din 24 februarie 2022

Cel puţin 10.749 de civili ucraineni, inclusiv 499 de copii, au fost ucişi de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, a declarat Yurii Bielousov, şeful Departamentului pentru Crime de Război al Parchetului General al Ucrainei, într-un interviu din 2 august pentru Interfax Ucraina.

UPDATE -  Rusia lansează exerciţii militare în Marea Baltică 

Rusia a început exerciţii navale în Marea Baltică, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe 2 august.

 

UPDATE - Erdogan şi Putin au discutat despre o viitoare întâlnire în Turcia

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan au avut o convorbire telefonică pe 2 august, discutând despre acordul privind cerealele şi despre o posibilă întâlnire a celor doi lideri, a anunţat Kremlinul pe site-ul său.
 
Putin şi Erdogan ar fi discutat despre potenţiala restaurare a Acordului pentru cerealele din Marea Neagră. Potrivit agenţiei Anadolu, Erdogan a subliniat rolul acordului în reducerea preţurilor la alimente.
 
Potrivit serviciului de presă al Kremlinului, Putin a declarat că este dispus să restabilească acordul privind cerealele după ce Occidentul "îşi va îndeplini toate obligaţiile faţă de Rusia" în ceea ce priveşte acordul. Putin a precizat că Rusia lucrează la modalităţi de a suplini cerealele din Ucraina cu propriile produse şi şi-a exprimat speranţa că Turcia va coopera în acest plan.

UPDATE - Portul ucrainean de la Dunăre a fost avariat în urma unui atac rusesc cu drone 

Lovitura de noapte a Rusiei împotriva regiunii Odesa a vizat portul ucrainean Izmail de pe fluviul Dunărea, provocând pagube substanţiale la depozitele de cereale şi la alte infrastructuri.
 
Parchetul General a raportat că, în afară de elevatorul de cereale, atacul cu drone a avariat sau distrus depozite de cereale, clădiri administrative, un container într-unul dintre terminalele de încărcare şi alte clădiri.

UPDATE - Portul Izmail şi-a suspendat activitatea

Oficialii din industrie au declarat că operaţiunile au fost suspendate în portul Izmail după un atac cu drone ruseşti în timpul nopţii. 

Portul de pe Dunăre din sud-vestul Ucrainei, chiar la graniţa cu România, a servit ca principală rută alternativă de ieşire din Ucraina pentru exporturile de cereale de când Rusia a renunţat la acordul privind cerealele din Marea Neagră, în urmă cu două săptămâni.

UPDATE - Erdogan îi transmite lui Putin că se va angaja în diplomaţie pentru a reînnoi acordul privind cerealele

Vladimir Putin şi Recep Erdogan au vorbit la telefon.

Erdogan i-a spus liderului rus că va continua să se angajeze în diplomaţie pentru a restabili acordul privind cerealele din Marea Neagră, a declarat biroul său.

"Preşedintele Erdogan a exprimat importanţa de a se abţine de la paşi care ar putea escalada tensiunile în timpul războiului dintre Rusia şi Ucraina, subliniind semnificaţia iniţiativei Mării Negre, pe care a descris-o ca fiind un pod al păcii", se arată în comunicat.

Liderii au convenit, de asemenea, asupra efectuării de către Putin a unei vizite în Turcia.

UPDATE - Iranul intenţionează să construiască fabrici de drone în Rusia şi Belarus

Iranul urmăreşte construirea de fabrici de drone în Belarus şi Rusia, a anunţat Institutul pentru Studiul Războiului în actualizarea sa zilnică.

În cadrul unei întâlniri de ieri, la Teheran, cu ministrul bielorus al Apărării, şeful Statului Major General al forţelor armate iraniene a solicitat o mai mare cooperare în domeniul industriei de apărare între cele două ţări.

Se crede că oficialii din ambele ţări au discutat, de asemenea, în cadrul întâlnirii, despre înfiinţarea unor fabrici de drone kamikaze Shahed în Belarus pentru a sprijini invazia Rusiei.

Ucraina a afirmat în luna mai că inginerii iranieni explorează modalitatea de a transforma fabricile din oraşul bielorus Gomel în facilităţi de producţie de drone.

UPDATE - Rusia a pierdut 247.230 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat la 2 august că Rusia a pierdut 247.230 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie anul trecut.

Acest număr include 540 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.217 tancuri, 8.213 vehicule blindate de luptă, 7.349 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 4.866 de sisteme de artilerie, 700 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 463 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 311 elicoptere, 4.042 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE - Locuitorii din Tulcea au urmărit exploziile din portul Izmail

Noaptea trecută, Rusia a atacat din nou porturile dunărene ale Ucrainei, locuitorii din Tulcea au putut urmări exploziile din portul Izmail, aflat de partea cealaltă a fluviului.

UPDATE - Dronele ruseşti au atacat regiunea Odesa

Rusia a lansat un atac cu drone împotriva infrastructurii portuare şi industriale din regiunea de la sud de Odesa, a anunţat guvernatorul regional Oleh Kiper pe Telegram.

Un incendiu a izbucnit şi un lift a fost avariat. Nu au fost raportate victime.

UPDATE - Rusia a atacat Kievul cu drone

Forţele ruse au vizat regiunea Kiev cu drone de fabricaţie iraniană în jurul orei locale 2:20 a.m., pe 2 august, a anunţat pe Telegram Serhii Popko, şeful Administraţiei militare a oraşului Kiev.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunţat ulterior că resturi de la o dronă ar fi căzut în districtul Solomyan, avariind o clădire nerezidenţială, şi în districtul Sviatoshynskyi din Kiev. Serviciile de urgenţă au fost trimise la faţa locului. O explozie a fost raportată, de asemenea, în districtul Holosiivskyi.

Nu au fost raportate victime.

O alertă de raid aerian a fost emisă într-o serie de regiuni din centrul şi nordul ţării, precum şi în Odesa.

UPDATE - Zelenski: săptămâna viitoare este importantă pentru politica externă

„Ucraina pregăteşte o serie de evenimente internaţionale, aşa că săptămâna viitoare va fi foarte importantă pentru politica externă a ţării noastre”. Zelenskyi a spus acest lucru într-un mesaj video de seară, relatează Ukrinform. „Pregătim o serie de evenimente internaţionale. Săptămâna va fi foarte importantă pentru Ucraina, pentru politica noastră externă”, a spus el. „Mai mult sprijin politic pentru Ucraina, mai multe arme pentru soldaţii noştri, statul terorist să fie tras la răspundere pentru tot ceea ce a făcut împotriva Ucrainei, împotriva oraşelor noastre, a satelor noastre şi a poporului nostru”, a adăugat şeful statului ucrainean.

UPDATE - Borrell: UE nu a compromis securitatea alimentară globală

Uniunea Europeană nu a introdus sancţiuni care ar putea compromite securitatea alimentară globală, contrar afirmaţiilor Kremlinului. Aşa a afirmat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, potrivit căruia sancţiunile nici măcar nu s-au aplicat exportului de alimente şi îngrăşăminte ruseşti în ţări terţe. Pentru Borrell, retragerea Moscovei din acordul cu cereale la Marea Neagră ar fi, de asemenea, o lipsă de respect faţă de propriile interese ale Rusiei de a exporta îngrăşăminte.

UPDATE - Belarus: nu am încălcat spaţiului aerian polonez

Ministerul Apărării din Belarus a respins oficial acuzaţiile potrivit cărora două elicoptere Minsk au încălcat graniţa poloneză. „Acuzaţiile conform cărora elicopterele Mi-24 şi Mi-8 ale Forţelor Aeriene Belaruse şi Trupelor de Apărare Aeriană au încălcat graniţa cu Polonia sunt exagerate şi au fost făcute de conducerea militară şi politică poloneză pentru a justifica încă o dată construcţia militară din apropierea graniţei cu Belarus”, a declarat Ministerul Apărării din Belarus, într-un comunicat, citat de Interfax.

UPDATE - Pro-ruşi: 2 morţi şi 7 răniţi în raiduri în oraşe din Doneţk

Un atac asupra oraşului Yasynuvata (în sudul Ucrainei, zonă ocupată de ruşi) a făcut doi civili morţi şi alţi şapte răniţi, inclusiv o adolescentă. Acest lucru a fost anunţat de şeful autoproclamatei republici Doneţk, Denis Puşilin, după cum a raportat CNN.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici