LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 527. Kievul susţine că eliminat o navă rusă de război din Marea Neagră / Putin ar putea ieşi din „bârlog”: este ademenit să meargă la Erdogan

  • Serviciile de informaţii ucrainene au afirmat că au scos din acţiune nava Olenegorsky Gornyak a flotei ruseşti din Marea Neagră, spunând că aceasta a suferit daune grave şi că în prezent nu poate efectua misiuni de luptă.
  • Ministerul ucrainean de Interne identifică peste 230.000 de presupuşi criminali de război ruşi
  • Rusia lansează 15 drone kamikaze şi 47 de atacuri aeriene în cursul nopţii de 3 spre 4 august
8256 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 527. Kievul susţine că eliminat o navă rusă de război din Marea Neagră / Putin ar putea ieşi din „bârlog”: este ademenit să meargă la Erdogan

Războiul din Ucraina, ziua 527. Kievul susţine că eliminat o navă rusă de război din Marea Neagră

UPDATE - CNN: Putin va continua războiul cel puţin până la alegerile din SUA

Este puţin probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să schimbe cursul războiului din Ucraina înainte de alegerile din SUA din 2024. Aceasta este teama exprimată de oficialii occidentali şi americani citaţi de CNN, potrivit cărora Putin urmăreşte conflictul din Ucraina ţinând cont şi de Alegerile prezidenţiale din SUA. Speranţa lui este că o înfrângere a preşedintelui democrat Joe Biden anul viitor va determina Statele Unite să-şi reducă sprijinul pentru Ucraina şi, prin urmare, să îmbunătăţească poziţia de negociere a Rusiei.

UPDATE - Navalnîi şi-a aflat sentinţa

UPDATE - Medici fără frontiere: spitalul din Herson a bombardat de două ori în 72 de ore

Spitalul Herson din sudul Ucrainei a fost bombardat de două ori în 72 de ore. Spitalul cu care colaborează Médecins Sans Frontières (MSF) fusese deja bombardat marţea trecută, ucigând un medic şi rănind cinci lucrători sanitari. Spitalul, care se află la câţiva kilometri de linia frontului, pe teritoriul recucerit de forţele ucrainene anul trecut, a fost bombardat de două ori în 72 de ore. MSF a cerut în mod repetat protecţia spitalelor civile şi a infrastructurii din Ucraina şi condamnă încă o dată acest atac scandalos asupra unei unităţi medicale. „De câte ori mai trebuie să vedem toate acestea? Mesajul este simplu: nu mai bombardaţi spitalele”, a declarat Cyril Cappai, şeful misiunii MSF în Ucraina.

UPDATE - Erdogan: vizita lui Putin ar putea avea loc în august

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a indicat luna august ca fiind luna în care ar trebui să aibă loc vizita anunţată a omologului său rus, Vladimir Putin, în Turcia. „Cred că această vizită va avea loc în august”, a spus Erdogan reporterilor după rugăciunile de vineri la o moschee din Istanbul. „Nu există încă o dată fermă, dar ministrul meu de externe şi şeful de informaţii poartă discuţii”, a adăugat el, în timp ce Ankara lucrează pentru a relansa acordul privind exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră.

UPDATE - Candidatul american Chris Christie îl întâlneşte pe Zelenski

Campania republicanilor americani aterizează în Ucraina, cu o vizită surpriză la Kiev a lui Chris Christie. Fostul guvernator al New Jersey, aflat mult în urmă în sondajele dominate complet de Donald Trump, s-a întâlnit cu preşedintele Zelenski şi a vizitat Moşcun şi Bucea, oraşele devastate de ofensiva iniţială a Rusiei. Intervievat de Washington Post în trenul care l-a dus din Polonia în Ucraina, Christie a spus că speră că alegătorii republicani vor începe să-şi reconsidere poziţiile, înţelegând ce candidaţi pot înţelege „problemele cu adevărat complicate cu care va trebui să se confrunte viitorul preşedinte”, începând tocmai cu Ucraina. 

UPDATE - Kievul, despre nava rusă avariată: declaraţiile Moscovei despre atacul respins sunt false

Surse ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au spus că operaţiunea specială de aseară a fost desfăşurată împreună cu Marina: în urma atacului, nava „Olenegorsky Gornyak a suferit avarii grave şi în prezent nu îşi poate îndeplini misiunile de luptă, prin urmare, toate declaraţiile ruşilor. despre atacul respins sunt false”, a raportat presa ucraineană. Între timp, un al doilea videoclip, neverificat, publicat de BBC, arată nava înclinată pe o parte. Între timp, Marina Ucraineană a confirmat şi „avarii semnificative” la nava rusă din Marea Neagră. Dmytro Pletenchuk, purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale Ucrainene, a remarcat că „Marina nu are nimic de-a face cu acest „accident”, dar conform informaţiilor deja confirmate, există într-adevăr avarii la marele vas amfibie”. „Nu pot comenta despre dronele marine”, a adăugat el

UPDATE - AIEA nu confirmă versiunea Kievului privind centrala de la Zaporojie

UPDATE - Playboy a revenit la chioşcuri în Ucraina

UPDATE - Kiev, deteriorarea navei ruseşti este palmă pentru Putin

Avariile cauzate navei flotei ruse „Olenegorsky Hornyak” în golful Novorossiysk sunt „o mare palmă pentru Moscova” şi pentru „regimul Putin”. Aşa a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării, Andri Iusov, potrivit Rbc-Ucraina. „În ceea ce priveşte siguranţa, desigur, aceasta este o mare pierdere pentru flota ocupanţilor şi pentru planificarea unor operaţiuni amfibii ulterioare. Utilizarea acestor nave devine mai problematică, iar acesta este un factor serios de care ocupanţii îl vor ţine cont”, a adăugat ofiţerul de informaţii.

UPDATE - Polonia reţine un bărbat belarus suspectat de spionaj pentru Rusia

Serviciile de securitate poloneze au reţinut un bărbat suspectat că ar fi participat la o reţea de spionaj rusă, a declarat ministrul polonez de interne Mariusz Kaminiski.
 
Suspectul, un cetăţean belarus pe nume Mihail A., a fost reţinut pentru colectarea de informaţii despre instalaţiile militare şi porturile poloneze. El este acuzat, de asemenea, de răspândirea de propagandă pro-rusă, a transmis Kaminski pe Twitter. Aceasta este cea de-a 16-a persoană reţinută de Polonia pe baza unor astfel de suspiciuni.

UPDATE - Forţele ruseşti au ucis două persoane şi au rănit 14 în ultima zi

Forţele ruseşti au atacat nouă regiuni în ultima zi, ucigând cel puţin două persoane şi rănind cel puţin alte 14, au raportat oficialii locali.
 
Regiunile Dnipropetrovsk, Doneţk, Herson, Zaporojie, Harkov, Lugansk, Nicolaev, Sumi şi Cernihiv au fost atacate.

UPDATE - Ucraina afirmă că a lovit o navă rusă din Marea Neagră

Serviciile de informaţii ucrainene au afirmat că au scos din acţiune nava Olenegorsky Gornyak a flotei ruseşti din Marea Neagră, spunând că aceasta a suferit daune grave şi că în prezent nu poate efectua misiuni de luptă.

Reuters relatează că o sursă de informaţii a declarat că atacul cu drone pe mare a fost efectuat de serviciul de securitate SBU al Ucrainei şi de marina sa.

Anterior, ministerul rus al apărării a afirmat că a zădărnicit atacurile ucrainene de peste noapte asupra unei baze navale din Marea Neagră şi a peninsulei Crimeea.

UPDATE - Ministerul britanic al Apărării: Rusia atacă porturile dunărene pentru a opri transportul maritim

Rusia a efectuat mai multe atacuri cu drone împotriva porturilor ucrainene de pe fluviul Dunărea, în încercarea de a opri comerţul internaţional prin aceste porturi, a anunţat Ministerul britanic al Apărării.

Raportul serviciilor secrete britanice de informaţii subliniază că dronele kamikaze ruseşti au lovit ţinte la doar 200 de metri de graniţa cu România, "sugerând că Rusia şi-a dezvoltat apetitul pentru risc în ceea ce priveşte efectuarea de lovituri în apropierea teritoriului NATO".
 
Ministerul a precizat că Rusia alege să folosească dronele în apropierea graniţelor NATO în ideea că este mai puţin probabil ca acestea să declanşeze o escaladare decât rachetele de croazieră.

UPDATE - Casa Albă: Rusia încearcă să cumpere mai multe muniţii din Coreea de Nord

Rusia încearcă să cumpere mai multe muniţii din Coreea de Nord pentru războiul din Ucraina, în condiţiile în care Moscova devine din ce în ce mai dependentă de aprovizionarea din străinătate, a relatat Associated Press, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby.

UPDATE - Rusia susţine că Ucraina a atacat Crimeea şi baza navală de la Novorossiisk

Ministerul rus al Apărării a afirmat că 13 drone ucrainene au fost doborâte în Crimeea în cursul nopţii, iar două nave de suprafaţă fără echipaj uman au fost distruse în timp ce atacau o bază navală din Novorossiisk, în Rusia.

UPDATE - Atacurile de la Nikopol au rănit două persoane, au avariat infrastructura şi mai multe locuinţe

Atacurile au rănit o femeie de 85 de ani şi un bărbat de 35 de ani, a precizat guvernatorul regiunii, Serhii Lysak. Ambele victime primesc îngrijiri medicale.
 
Lysak a precizat că forţele ruse au lovit Nikopol cu artilerie grea şi lansatoare de rachete, precum şi comunităţile Chervonohryhorivka şi Myrove. Bombardamentele au avariat, de asemenea, peste două duzini de case, două camioane şi o maşină.
 
Guvernatorul a raportat, de asemenea, distrugeri ale infrastructurii civile din cauza atacurilor din timpul nopţii. Bombardamentele puternice au avariat panouri solare, sere, trei conducte de gaz şi două linii electrice. Două anexe au fost distruse complet, în timp ce alte 10 au fost avariate.

UPDATE - Rusia a pierdut 248.490 de soldaţi în Ucraina

Această cifră include 640 de victime pe care forţele ruseşti le-au suferit chiar în ultima zi.
 
Rusia a pierdut, de asemenea, 4.228 de tancuri, 8.249 de vehicule blindate de luptă, 7.392 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 4.911 sisteme de artilerie, 704 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 466 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 311 elicoptere, 4.104 drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE - Trupele ruse bombardează regiunea Sumi de 165 de ori

Trupele ruse au bombardat nouă localităţi din regiunea Sumi de 165 de ori în cursul nopţii.

UPDATE - Un nou atac asupra Hersonului loveşte un centru medical

După o dimineaţă de bombardamente puternice, forţele ruse au lovit din nou Hersonul în cursul nopţii de 3 spre 4 august, distrugând un centru comercial şi o unitate medicală.

UPDATE - Trupele ruse bombardează Nikopolul cu artilerie grea

Trupele ruse au atacat Nikopol în regiunea Dnipropetrovsk de două ori pe 3 august, folosind artilerie grea, a declarat guvernatorul Serhii Lysak pe Telegram.

UPDATE - Blinken: Războiul Rusiei în Ucraina este „un atac asupra sistemului alimentar global”

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a criticat Moscova pentru retragerea din Iniţiativa privind cerealele Mării Negre, subliniind că „foamea nu trebuie să fie o armă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici