LIVE-TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 528. Ucraina a lovit un petrolier rusesc în strâmtoarea Kerch / China anunţă că va participa la reuniunea de pace pentru Ucraina

  • Ucraina a lovit un petrolier rusesc în strâmtoarea Kerch
  • Explozii au fost auzite în apropierea podului la începutul zilei de sâmbătă, au declarat oficiali numiţi de Rusia, adăugând că exploziile au fost legate de atacul asupra petrolierului
  • China anunţă că va participa la reuniunea de pace din Arabia Saudită, iar Ucraina o salută ca pe o ,,victorie istorică".
  • Ucrainenii avansează în sud, iar dronele ucrainene lovesc vestul Rusiei, două clădiri administrative din oraşul Kursk fiind avariate.
9372 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 528. Ucraina a lovit un petrolier rusesc în strâmtoarea Kerch / China anunţă că va participa la reuniunea de pace pentru Ucraina

Foto: Yasmina / Twitter

UPDATE - Rusia a lansat un atac cu rachete asupra regiunii Zaporojie

Forţele ruseşti au lansat un atac cu rachete la periferia oraşului Zaporojie, dar până în prezent nu au fost raportate victime, a anunţat guvernatorul regional Iurii Malashko.
 
Guvernatorul a precizat că echipele de urgenţă lucrează deja la faţa locului. Pagubele provocate de atacul din cursul serii sunt încă în curs de evaluare, a adăugat el.

UPDATE - Rusia lansează rachete balistice, explozii raportate în regiunile Jitomir şi Khmelnytskyi

Forţele ruseşti au lansat un lot de rachete balistice Kinzhal împotriva Ucrainei, vizând regiunile centrale şi vestice, au anunţat Forţele Aeriene ucrainene.
 
Administraţiile militare din regiunile Khmelnytskyi şi Jitomir au raportat explozii, îndemnând civilii să se adăpostească.
 
Potrivit forţelor aeriene ucrainene, forţele ruse au lansat rachete Kinzhal din jurul oraşului rus Tambov. De asemenea, raportul a precizat că rachetele ruseşti par să se îndrepte spre regiunile Vinnytsia şi Kiev, deşi guvernatorii acestor regiuni nu au raportat încă nicio explozie.

UPDATE - Reuniunea privind planul de pace din Ucraina începe în Arabia Saudită

Un summit de două zile, care va dura până pe 6 august, a început la Jeddah, reunind înalţi oficiali din aproximativ 40 de ţări, cu excepţia Rusiei, pentru a discuta despre punerea în aplicare a formulei de pace din Ucraina între partenerii internaţionali.
 
Wall Street Journal a enumerat Egiptul, Mexicul, Indonezia, Chile şi Zambia printre invitaţi, adăugând că unii şi-au confirmat deja participarea. Printre aceştia se numără Marea Britanie, Africa de Sud, Polonia şi Uniunea Europeană.
 
Şeful de cabinet al preşedintelui Volodymyr Zelensky, Andrii Yermak, a confirmat că la eveniment vor participa consilieri de securitate naţională şi consilieri politici ai şefilor de stat.
 
Summitul are loc în contextul în care Rusia şi Occidentul se luptă pentru sprijinul ţărilor în curs de dezvoltare, care au rămas în mare parte neutre pe toată durata războiului de amploare purtat de Rusia împotriva Ucrainei, care durează de 16 luni.

UPDATE - Ucraina va evacua cu forţa copiii din 9 aşezări din regiunea Doneţk

Din cauza bombardamentelor constante ale Rusiei, 130 de copii vor fi evacuaţi cu forţa din nouă aşezări din regiunea Doneţk. Copiii vor fi evacuaţi din aşezările Yampil, Zarichne, Torske, Orikhuvatka, Nikonorivka, Malynivka, Tikhonivka, Vasyutynske şi Rai-Olexandrivka, aflate în apropierea liniei frontului.
 
În total, 1.718 persoane, inclusiv 228 de copii, au fost deja evacuate din zona periculoasă de cinci kilometri din regiunea Sumy, în nord-estul Ucrainei.

Ucraina a lovit un petrolier rusesc în strâmtoarea Kerch

Petrolierul a fost avariat în urma atacului, iar două remorchere se aflau la faţa locului pentru a-i acorda asistenţă, a declarat agenţia de ştiri de stat Tass, citând Centrul de salvare maritimă. Atacul a întrerupt pentru scurt timp traficul pe podul Kerch, care leagă Crimeea de Rusia continentală.

Explozii au fost auzite în apropierea podului la începutul zilei de sâmbătă, au declarat oficiali numiţi de Rusia, adăugând că exploziile au fost legate de atacul asupra petrolierului. Nu a fost vărsat combustibil de pe navă, care avea 11 persoane la bord, a precizat Tass.

The Moscow Times a identificat nava ca fiind petrolierul chimic SIG, care se află sub incidenţa sancţiunilor americane pentru că a furnizat combustibil pentru avioane forţelor ruseşti din Siria care îl susţin pe preşedintele Bashar al-Assad.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, a declarat că mai mulţi membri ai echipajului navei au fost răniţi de cioburi de sticlă în timpul atacului.

Numărul de atacuri în Marea Neagră de ambele părţi a crescut de când Moscova a ieşit luna trecută dintr-un acord care permitea exporturile de cereale ucrainene.

Politico - Opt piloţi ucraineni sunt gata să se antreneze cu F-16

Polonia ar putea închide graniţa cu Belarus din cauza ameninţării din partea grupării Wagner

Viceministrul polonez de externe Paweł Jabłoński a declarat că „ameninţarea grupării Wagner împotriva Poloniei este foarte reală” din Belarus, argumentând că soldaţii Grupului Wagner au încercat să se infiltreze pe teritoriul polonez.

„Declarăm foarte clar că nu ne vom da înapoi. Evident că vor exista tentative. Ne aşteptăm la mai multe tentative de atacuri la graniţa noastră, poate la mai multe tentative de încălcare a spaţiului nostru aerian”, a declarat Jabłoński pentru Isa Soares de la CNN, adăugând că „ei vor încerca să demonstreze că pot face tot ce vor. Primim din ce în ce mai multe trupe dislocate în această regiune, astfel încât să putem fi rezistenţi”, a spus Jabłoński.

UPDATE - Ucrainenii avansează în sud, iar dronele ucrainene lovesc vestul Rusiei

Forţele ucrainene au avansat în sud, în timp ce forţele ruse se concentrează spre est, relatează Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei.

„Trupele noastre din sud au spart prima linie de apărare în unele locuri şi s-au mutat spre linia intermediară”.

Potrivit lui Maliar, ruşii au construit „fortificaţii din beton” în sud, ceea ce complica avansarea trupelor ucrainene.  

Între timp, proiectile explozive lansate dintr-o dronă ucraineană au lovit vineri clădiri din vestul Rusiei, anunţă guvernatorul regiunii Kursk.

Atacul cu dronă a fost raportat în oraşul rus Kursk. Dronele ar fi aruncat explozibili peste oraşul rus Kursk în seara zilei de 4 august, distrugând două clădiri administrative, a mai declarat guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoyt, într-o postare de pe Telegram.

 

Ucraina: participarea Chinei la discuţiile de pace din Arabia Saudită este „o victorie istorică” 

Un reprezentant al guvernului chinez va merge la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru a participa la viitoarele discuţii de pace din Ucraina, potrivit unui anunţ făcut vineri de Ministerul chinez de Externe.

„La invitaţia Regatului Arabiei Saudite, reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, se va deplasa la Jeddah pentru a participa la reuniunea privind problema Ucrainei", se arată în comunicat. „China este pregătită să colaboreze cu comunitatea internaţională pentru a continua să joace un rol constructiv în căutarea unei soluţii politice la criza ucraineană."

Arabia Saudită va găzdui ţări occidentale şi mai multe ţări în curs de dezvoltare pentru discuţii de pace în legătură cu războiul Rusiei din Ucraina, întâlnirile urmând să înceapă sâmbătă, potrivit agenţiei de ştiri de stat saudite SPA.

Oficialii ucraineni spun că Ucraina este susţinută doar de „ţările din Vestul colectiv". Ei se aşteaptă ca până la 40 de naţiuni să fie reprezentate, inclusiv SUA şi India, scrie CNN.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici