Războiul din Ucraina, ziua 588. SBU a distrus un sistem de rachete S-400 / Charles Michel: Ucraina ar putea adera la UE până în 2030 / Rusia asediază oraşele ucrainene cu drone

  • Ucraina adaugă companiile chineze de petrol şi gaze pe lista „sponsorilor internaţionali ai războiului”
  • Ministrul rus de finanţe: Războiul din Ucraina este principala prioritate bugetară a Moscovei
  • Armata americană este pregătită să livreze Kievului sistemul de rachete ATACMS
8828 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 588.  SBU a distrus un sistem de rachete S-400 / Charles Michel: Ucraina ar putea adera la UE până în 2030 / Rusia asediază oraşele ucrainene cu drone

Războiul din Ucraina, ziua 588. Zelenski se întâlneşte cu soldaţii care luptă pe axa Kupiansk-Lyman. Rusia asediază oraşele ucrainene cu drone

UPDATE Bild: Nu există planuri ca Germania să furnizeze Ucrainei rachete Taurus

Ziarul Bild a declarat că oficialii germani consideră că rachetele Taurus nu sunt comparabile cu altele furnizate de Franţa şi Marea Britanie şi sunt îngrijoraţi că armele ar putea fi folosite pentru a ţinti podul din Crimeea.

UPDATE Biden se teme că luptele interne din partidul republican ar putea afecta sprijinul acordat Ucrainei

Joe Biden spune că se teme că luptele interne din Partidul Republican ar putea afecta ajutorul acordat Ucrainei de către Washington.

Congresul american este într-o criză politică, după ce preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a fost demis.

Acum, se preconizează o bătălie îndelungată şi complicată pentru înlocuirea sa, şi există temeri că lupta pentru conducere ar putea complica eforturile de a asigura un ajutor suplimentar pentru Ucraina.

UPDATE SBU reţine 3 presupuşi spioni ruşi care acţionau în regiunile Harkov şi Zhytomyr

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut trei persoane, inclusiv un cetăţean rus, suspectate că lucrează pentru serviciile secrete militare ruseşti (GRU), a anunţat SBU.
 
La instrucţiunile superiorilor lor ruşi, suspecţii ar fi colectat informaţii despre forţele armate ale Ucrainei şi despre consecinţele loviturilor ruseşti în regiunile Harkov şi Zhytomyr.
 
GRU colecta aceste informaţii în vederea pregătirii loviturilor ulterioare, a precizat SBU. Potrivit raportului, suspecţii erau rezidenţi locali recrutaţi de serviciile secrete ruseşti înainte de începerea războiului la scară largă.
 
Presupuşii spioni se află acum în arest şi riscă închisoare pe viaţă.

UPDATE Moldova va interzice membrilor partidelor pro-ruse să candideze la alegeri

Parlamentul moldovean urmează să aprobe amendamente la codul electoral care vor interzice membrilor partidului pro-rus Şor să participe la alegeri, a declarat preşedintele parlamentului, Igor Grosu.
 
Curtea Constituţională a declarat anterior că Şor este "neconstituţional" şi a interzis partidul în iunie.
 
Cu toate acestea, Curtea a anunţat la 3 octombrie că membrii individuali ai Şor ar putea participa la alegerile locale programate pentru luna noiembrie în calitate de candidaţi independenţi sau membri ai altor partide.
 
Grosu a declarat că noile amendamente vor "umple golul" din lege care permite în prezent membrilor partidului încă interzis să fie aleşi.

UPDATE Dronele SBU au lovit sistemul rusesc de apărare aeriană S-400 lângă Belgorod

Drone ale Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au lovit un sistem rusesc de apărare antiaeriană S-400 Triumph în apropiere de oraşul rusesc Belgorod, au anunţat mai multe instituţii media ucrainene, citând surse din cadrul SBU.
 
Rusia a afirmat că forţele sale au doborât 31 de drone ucrainene în timpul nopţii deasupra regiunilor Belgorod, Briansk şi Kursk.
 
Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a raportat că trei ţinte aeriene au fost doborâte deasupra districtului Grayvoron, ceea ce a dus la deteriorarea infrastructurii civile.

UPDATE Lituania deschide un coridor de tranzit pentru cerealele ucrainene

Lituania a deschis un coridor pentru tranzitul de cereale ucrainene către porturile baltice, a declarat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis.
 
"Rusia distruge alimente, Lituania le livrează", a scris ministrul pe platforma de socializare X.
 
"A fost acceptat şi convenit un coridor pentru tranzitul de cereale către porturile baltice, ceea ce uşurează presiunea la graniţa ucraineană şi creşte aprovizionarea Africii şi nu numai."

UPDATE Franţa este de acord să furnizeze echipament militar Armeniei

Franţa este pregătită să înceapă să furnizeze Armeniei echipamente militare pentru a consolida capacităţile de apărare ale Erevanului, a relatat Radio Free Europe/Radio Liberty, citând-o pe ministrul francez de externe Catherine Colonna.
 
"Franţa a fost de acord să semneze un contract cu Armenia privind furnizarea de ajutor militar", a declarat Colonna în timpul unei conferinţe de presă la Erevan cu omologul său armean, Ararat Mirzoyan.
 
Oficialul a adăugat că, deocamdată, nu poate detalia detaliile sprijinului militar.
 
Ministrul francez a mai spus că i-a cerut şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell, să extindă misiunea de observare în Armenia şi să includă Erevanul în mecanismul european de pace, similar celui implementat de bloc în Republica Moldova.

UPDATE Bloomberg: Ungaria vrea să reducă la jumătate finanţarea UE către Ucraina

Propunerea adaugă greutate temerilor că sprijinul internaţional pentru Ucraina ar putea scădea în urma deciziei parlamentarilor americani de a elimina ajutorul pentru Ucraina dintr-un proiect de lege privind cheltuielile guvernamentale adoptat la 30 septembrie.

UPDATE Charles Michel: Ucraina ar putea adera la UE până în 2030

„Ucraina ar putea deveni într-adevăr membră a UE în 2030 dacă ambele părţi îşi fac temele”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

UPDATE Congresul SUA îl înlătură pe McCarthy din funcţie

„Ne aşteptăm pe deplin ca preşedintele (Camerului) McCarthy — care şi-a declarat sprijinul pentru finanţarea Ucrainei în lupta sa împotriva războiului de agresiune ilegal şi nejustificat al Rusiei — să depună în curând un proiect de lege separat”, se arată în comunicat.

Finanţarea ajutorului militar ucrainean a devenit un punct central al luptei legislative.

UPDATE Liderii mondiali coordonează sprijinul militar pentru Ucraina

Liderii au discutat despre strategii pentru aprovizionarea armatei ucrainene cu muniţie şi arme, întărirea apărării aeriene a Ucrainei şi fortificarea infrastructurii energetice înaintea lunilor de iarnă.

UPDATE Rusia doboară rachetele trimise din Ucraina peste Crimeea

Ministerul rus al Apărării a susţinut că trupele sale au doborât o rachetă antinavă ucraineană Neptune în apropierea coastei Crimeei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici