Războiul din Ucraina, ziua 663. Zelenski descrie obiectivele imediate pentru aderarea la UE / Putin spune că Rusia nu se vinde pentru „câţiva cârnaţi” / Navalnîi, de negăsit de 12 zile

  • UE adoptă cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.
  • Germania semnează un acord "istoric" privind desfăşurarea permanentă de trupe în Lituania.
  • Ucraina şi Comisia Europeană vor evalua în curând progresele înregistrate de Kiev în ceea ce priveşte alinierea legislaţiei sale la cea a Uniunii Europene, iar în primăvară este aşteptat un cadru pentru negocierile de aderare la UE, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.
  • Legiunea Libertatea Rusiei, un grup paramilitar cu sediul în Ucraina, format din ruşi care se opun preşedintelui Vladimir Putin, a revendicat un atac transfrontalier în regiunea rusă Belgorod.
4238 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 663. Zelenski descrie obiectivele imediate pentru aderarea la UE / Putin spune că Rusia nu se vinde pentru „câţiva cârnaţi” / Navalnîi, de negăsit de 12 zile

Zelenski descrie obiectivele imediate pentru aderarea la UE

UPDATE Uniunea Europeană va organiza un summit extraordinar cu privire la ajutorul financiar acordat Ucrainei

Liderii europeni se vor reuni din nou pentru un summit extraordinar la Bruxelles, la data de 1 februarie 2024, pentru a discuta despre un nou ajutor financiar pentru Ucraina, a anunţat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Decizia privind un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev fusese amânată săptămâna trecută din cauza opoziţiei premierului Ungariei, Viktor Orbán.

Pachetul de ajutor urmează să fie inclus într-un buget revizuit al UE, ceea ce înseamnă că necesită aprobarea unanimă a celor 27 de lideri.

În cadrul unei conferinţe de presă de luni, Charles Michel a declarat că următorul summit se va concentra pe "convingerea celui de-al 27-lea stat membru (Ungaria - n.r.) să fie de acord, astfel încât să putem avea o decizie unanimă pe această temă".

UPDATE UE adoptă cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Printre noile măsuri adoptate se numără interzicerea diamantelor ruseşti, o reprimare a mijloacelor de achiziţionare de bunuri de uz militar de către Rusia, controale mai stricte asupra plafonului de 60 de dolari pe baril de petrol şi alte măsuri care vizează veniturile Moscovei în contextul războiului total.

UPDATE Comandant: Armata ucraineană îşi reduce unele operaţiuni din cauza lipsei de ajutor extern

Forţele ucrainene se confruntă cu o penurie de obuze de artilerie şi trebuie să reducă unele operaţiuni militare din cauza scăderii ajutorului extern, a declarat generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi într-un comentariu pentru Reuters la 18 decembrie.

UPDATE Umerov dezvăluie o nouă agenţie de achiziţii publice ca parte a eforturilor anticorupţie

Ministrul apărării, Rustem Umerov, a introdus în cadrul unei prezentări inaugurale, la 18 decembrie, întreprinderea de stat Operatorul Logistic de Stat (DOT), o nouă agenţie de achiziţii pentru forţele armate ucrainene.

UPDATE Germania semnează un acord "istoric" privind desfăşurarea permanentă de trupe în Lituania

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a precizat că este un "moment istoric", deoarece va fi prima desfăşurare permanentă de trupe germane în străinătate de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE Zaluzhnyi: Puţin probabil ca secretele să fi fost discutate în camera cu dispozitiv de înregistrare

A fost primul comentariu public al lui Zaluzhnyi cu privire la ştirea că au fost descoperite dispozitive de înregistrare în camerele folosite de general şi de personalul său.

UPDATE Un tribunal rus îl condamnă pe fostul membru Wagner la aproape 7 ani de închisoare pentru că a tras în poliţie

Potrivit TASS, fostul membru al Wagner Pavel Nikolin a tras în poliţişti în decembrie 2022 în suburbiile oraşului Novoshakhtinsk, în apropiere de graniţa cu regiunea Donetsk Oblast, ocupată de Rusia.

UPDATE Rusia confiscă proprietăţi şi companii din Crimeea ocupată

În total, oficialul instalat de Rusia, Vladimir Konstantinov, a declarat că au fost confiscate 1.150 de proprietăţi.

Administraţia de ocupaţie a Rusiei în peninsulă a anunţat în februarie 2023 că sute de proprietăţi imobiliare de mare valoare deţinute de ucraineni în peninsula ocupată vor fi "naţionalizate".

Serghei Aksyonov, şeful instalat de Rusia în Crimeea ocupată, a adăugat în septembrie că imobilele "aparţinând străinilor care au comis acţiuni neprietenoase faţă de Rusia" vor fi vândute.

UPDATE SBU reţine un spion acuzat că a dirijat loviturile ruseşti asupra Zaporizhziei

Bărbatul ar fi fost recrutat de la distanţă de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) în luna octombrie şi, ulterior, şi-a format propriul grup de informatori pentru a cerceta Zaporizhzhia în căutarea poziţiilor trupelor şi apărării ucrainene.

UPDATE Media: Letonia ar putea expulza peste 1.000 de ruşi pentru că nu îndeplinesc condiţiile de şedere

Parlamentul leton a adoptat în 2022 un amendament care înăspreşte regulile de rezidenţă pentru cetăţenii ruşi, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Ruşii care trăiesc în Letonia trebuie acum să solicite rezidenţă permanentă şi să treacă un test de limbă letonă de nivel de bază.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 347.160 de soldaţi în Ucraina

Acest număr include 1.090 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.

UPDATE ISW: Retorica lui Putin privind NATO reprezintă o ameninţare la adresa securităţii occidentale

Putin a declarat într-un interviu la televiziunea de stat rusă că temerile că Rusia ar putea lupta direct cu membrii NATO sunt "un nonsens total". ISW consideră că reasigurările lui Putin sunt mai bine interpretate ca ameninţări.

UPDATE Centrul Naţional de Rezistenţă: Rusia sporeşte forţele speciale în regiunea Kherson ocupată

Centrul a declarat că forţele de ocupaţie ruse îşi intensifică eforturile de ”contrasabotaj” în întreaga regiune pentru a intimida rezidenţii care au transmis informaţii armatei ucrainene.

Se pare că unităţi separate de recunoaştere radar încearcă să localizeze sursele de radiaţii cu ajutorul telefoanelor prin satelit.

”Inamicul este conştient de faptul că forţele de apărare folosesc echipamentele operatorului de comunicaţii prin satelit Iridium în scopuri militare”, a declarat Centrul.

De asemenea, Centrul a raportat că aproximativ 100 de membri ai Gărzii Naţionale Ruse au fost detaşaţi pentru a căuta gherile în zonă.

UPDATE Senator: Congresul ”nu este nici pe departe aproape” de un acord privind ajutorul pentru Ucraina

”Nu suntem nici pe departe aproape de un acord. Va merge până anul viitor”, a declarat senatorul republican Lindsey Graham pe 17 decembrie.

Republicanii şi democraţii au lucrat pe tot parcursul weekend-ului pentru a ajunge la un acord privind securitatea frontierelor înainte ca legislatorii să plece în vacanţa de sărbători. În lipsa unui acord, republicanii vor continua să blocheze ajutorul de miliarde de dolari pentru Ucraina inclus în cererea suplimentară de securitate naţională a preşedintelui american Joe Biden.

Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, a declarat că Senatul se va reuni din nou pe 18 decembrie pentru a vota asupra pachetului de ajutor.

În ciuda prelungirii negocierilor până la sfârşitul săptămânii trecute, senatorii nu par să fie mai aproape de un acord.

UPDATE Rusia încarcă o nouă rachetă balistică intercontinentală în silozul din regiunea Kaluga

Sistemul de rachete RS-24 Yars este echipat cu mai multe vehicule de reintrare cu ţintire independentă (MIRV), ceea ce îi permite să lanseze mai multe focoase nucleare către diferite ţinte.

Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani estimează că Rusia are aproximativ 5.889 de focoase nucleare în arsenalul său, dintre care 1.674 sunt desfăşurate şi gata de utilizare.

UPDATE Serviciul de Securitate lansează o anchetă după ce în noul birou al lui Zaluzhnyi a fost găsit un dispozitiv de înregistrare

Serviciul de Securitate al Ucrainei a emis o declaraţie prin care confirmă descoperirea unui dispozitiv de înregistrare într-o locaţie potenţial folosită de comandantul-şef Valerii Zaluzhnyi. Potrivit Ukrainska Pravda, dispozitivul a fost descoperit în timpul unei inspecţii de rutină a noilor spaţii destinate a fi folosite de comandantul-şef.

UPDATE Vladimir Putin se defineşte „naiv” în primii ani de mandat în ceea ce priveşte intenţiile ţărilor occidentale

Putin spune că vesticii vizau „dezintegrarea” Rusiei, aşa cum se întâmplase cu URSS. Preşedintele rus etichetează drept „prostii” afirmaţiile lui Biden că Moscova ar putea ataca ţările NATO, dacă va câştiga războiul din Ucraina. „Rusia – adaugă el – nu poate, ca şi alte ţări, să renunţe la suveranitatea sa şi să fie satelitul cuiva în schimbul a câţiva cârnaţi”.

UPDATE Navalnîi, de negăsit

Între timp, urmele disidentului rus Navalnîi s-au pierdut de 12 zile: riscul este ca acesta să se „sinucidă” în închisoare.

UPDATE Atac pe teritoriul Rusiei

Legiunea Libertatea Rusiei, un grup paramilitar cu sediul în Ucraina, format din ruşi care se opun preşedintelui Vladimir Putin, a revendicat un atac transfrontalier în regiunea rusă Belgorod.

Gruparea, desemnată drept teroristă în Rusia, a declarat că a distrus poziţii ale forţelor ruse în apropierea satului Trebreno, fără a preciza dacă a distrus infrastructura sau a ucis soldaţi.

Reuters nu a putut verifica afirmaţiile grupului, care spune că a fost format în primăvara anului 2022 pentru a lupta împotriva forţelor lui Putin din rândurile forţelor armate ale Ucrainei, care a negat în trecut implicarea în atacurile din Belgorod ale Legiunii Libertatea Rusiei şi ale unui alt grup rus anti-Putin.

Anterior, duminică, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, care se confruntă cu atacuri frecvente ale forţelor ucrainene, a declarat că Trebreno se află sub focul forţelor armate ucrainene şi că la marginea satului are loc o "bătălie cu focuri de armă".

 Zelenski descrie obiectivele imediate pentru aderarea la UE

El a reamintit că liderii UE au decis joi, în cadrul unui summit, să lanseze discuţii oficiale de aderare cu Ucraina, notează Reuters.

Ţara se confruntă cu incertitudinea privind viitorul asistenţei externe vitale în timp de război, în special din partea Statelor Unite.

"În zilele următoare, împreună cu Comisia Europeană, vom lansa oficial procesul de evaluare a legislaţiei ucrainene în ceea ce priveşte conformitatea cu legislaţia UE - procesul de screening", a declarat Zelenski.

"Ne pregătim, de asemenea, pentru lucrările privind cadrul de negociere pentru Ucraina", a spus el, adăugând: "Ne aşteptăm să fie în primăvară".

Bruxelles-ul a oferit Kievului statutul de candidat la patru luni după invazia Moscovei din februarie 2022, ceea ce a determinat autorităţile ucrainene să se grăbească să reformeze domeniile prioritare identificate de Comisia Europeană.

Luna trecută, comisia a raportat că Ucraina a îndeplinit patru din cele şapte recomandări, inclusiv angajarea de funcţionari anticorupţie, pregătirea sistemului judiciar pentru o revizuire majoră şi alinierea legislaţiei privind mass-media la standardele UE.

Comisia a declarat că va evalua din nou progresele Ucrainei în luna martie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici