Războiul din Ucraina, ziua 723. Zelenski merge în Germania şi Franţa pentru a cere ajutor militar / Forţele ruse se apropie de Avdiivka

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este aşteptat vineri să viziteze Germania şi Franţa pentru a încerca să obţină asistenţă militară şi să semneze angajamente bilaterale de securitate.
  • Situaţia din oraşul Avdiivka, aflat în linia întâi a frontului în regiunea Doneţk, este "dificilă, dar controlată", afirmă un comandant ucrainean.
5222 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 723. Zelenski merge în Germania şi Franţa pentru a cere ajutor militar / Forţele ruse se apropie de Avdiivka

Războiul din Ucraina, ziua 723. Zelenski merge în Germania şi Franţa pentru a cere ajutor militar / Forţele ruse se apropie de oraşul Avdiivka

UPDATE Brigada a 3-a de asalt spune că a anihilat 2 brigăzi ruseşti la Avdiivka

Brigada a treia de asalt din Ucraina, ale cărei trupe au fost desfăşurate recent la Avdiivka, se confruntă cu aproximativ 15.000 de soldaţi ruşi în sectorul său de front, a declarat unitatea pe reţelele de socializare la 16 februarie.

UPDATE Preşedintele parlamentului rus: "Washingtonul şi Bruxelles-ul sunt vinovate de moartea lui Navalnîi"

 "De la secretarul general (Jens Stoltenberg) al NATO şi conducerea SUA până la (cancelarul german Olaf) Scholz, (premierul britanic Rishi) Sunak şi (Volodymyr) Zelensky - aceştia sunt autorii morţii lui Navalnîi", a susţinut Viaceslav Volodin.

UPDATE Zelensky spune că se bazează pe ajutorul SUA pentru Ucraina pentru ca acesta "să nu se clatine"

Preşedintele Volodymyr Zelensky şi-a exprimat speranţa că sprijinul militar al SUA pentru Ucraina "nu se va clătina", în condiţiile în care persistă întrebări cu privire la trecerea ajutorului militar prin Congres.

UPDATE Procurorul general: Rusia a folosit 24 de rachete nord-coreene în Ucraina

"În prezent, cel puţin 24 de rachete balistice care au fost cel mai probabil produse în Coreea de Nord au fost folosite în timpul atacurilor cu rachete ruseşti pe teritoriul Ucrainei" între 30 decembrie 2023 şi 7 februarie, a declarat procurorul general Andrii Kostin jurnaliştilor la Kiev.

UPDATE Comandantul spune că nu există unităţi ucrainene încercuite în Avdiivka

Nu există unităţi încercuite în Avdiivka până la ora locală 13.00, a declarat generalul Oleksandr Tarnavskyi la 16 februarie, subliniind că viaţa soldaţilor este o prioritate.

UPDATE Un ministru suedez îşi reafirmă disponibilitatea de a trimite avioane în Ucraina după ce a finalizat oferta NATO

Suedia este deschisă să furnizeze Ucrainei avioane de luptă moderne, dar mai întâi are nevoie de o aderare deplină la NATO şi de securitatea oferită de articolul 5, a declarat ministrul suedez al Apărării, Pal Jonson, pe 16 februarie, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, potrivit unui reporter al Kiev Independent.

UPDATE Comandant: Ucraina se retrage din punctul forte de la periferia oraşului Avdiivka

Construit iniţial ca un complex de apărare aeriană în perioada sovietică, Zenit a fost folosit ca o poziţie defensivă importantă de către trupele ucrainene de la începutul agresiunii ruseşti în 2014. Acesta i-a ajutat pe apărători să împiedice orice avansare spre Avdiivka direct dinspre sud.

UPDATE Germania semnează un acord de securitate pe termen lung cu Ucraina şi prezintă un nou pachet de ajutor

Germania şi Ucraina au semnat un acord de cooperare şi sprijin pe termen lung în domeniul securităţii, a anunţat Biroul prezidenţial al Ucrainei la 16 februarie. Preşedintele Volodymyr Zelensky a semnat acordul cu cancelarul german Olaf Scholz în timpul vizitei acestuia în Germania.

UPDATE Putin n-a putut ierta scufundarea unei nave în Marea Neagră şi a tăiat în carne vie

UPDATE Serviciul penitenciar rus: Alexei Navalnîi a murit

UPDATE Biden: "Eşecul de a sprijini Ucraina în acest moment critic nu va fi uitat niciodată"

"Sprijinirea proiectului nostru de lege bipartizan privind securitatea naţională înseamnă să îi ţinem piept lui Putin. A te opune înseamnă a-i face jocul", a scris preşedintele american Joe Biden pe 15 februarie.

UPDATE Zelenski: Ucraina depune „toate eforturile” pentru a pune capăt războiului în „condiţii echitabile”

Mesajul a fost publicat de preşedintele Ucrainei pe platforma X, înainte de Conferinţa de Securitate de la München la care va participa şi Zelenski. Conferinţa începe vineri.

UPDATE Atacurile ruseşti din ultima zi au ucis 5 persoane, inclusiv o fată de 17 ani, şi au rănit cel puţin 10

Forţele ruse au atacat, de asemenea, oblasturile Mykolaiv, Sumy şi Dnipropetrovsk, provocând pagube, dar fără victime.

UPDATE Candidatul anti-război la preşedinţia Rusiei, Nadejdin, pierde două apeluri împotriva descalificării sale

Boris Nadejdin, singurul candidat anti-război notabil care speră să participe la viitoarele alegeri prezidenţiale din Rusia, a recunoscut că, în urma celui mai recent eşec, şansele sale de a fi pe buletinul de vot au scăzut "complet la zero".

UPDATE Forţele ruse au ucis un preot ucrainean în partea ocupată a regiunii Kherson

Preotul ucrainean Stepan Podolchak a fost răpit de la domiciliul său cu două zile înainte de forţele ruseşti, au declarat reprezentanţii administraţiei militare din Kalanchak pentru agenţia de presă Suspilne.

UPDATE Reuters: Ameninţarea armelor nucleare ruseşti din spaţiu rămâne scăzută, spun analiştii

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat pe 15 februarie că "nu este o capacitate activă", reluând comentariile unor surse de informaţii americane care au afirmat că dezvoltarea creează o ameninţare "urgentă" pentru SUA.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 400.300 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Acest număr include 1.210 pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

UPDATE Rusia bombardează 7 comunităţi din regiunea Sumy

Forţele ruse au bombardat de 74 de ori regiunea Sumy în 16 atacuri separate pe parcursul zilei de 15 februarie, trăgând asupra a şapte comunităţi de frontieră, a anunţat administraţia militară regională.

UPDATE Rusia foloseşte mii de terminale SpaceX Starlink în Ucraina

Forţele ruse folosesc mii de terminale de comunicaţii prin satelit Starlink fabricate de SpaceX, compania lui Elon Musk, a declarat şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene pentru Wall Street Journal într-un interviu publicat pe 15 februarie.

Starlink este considerat crucial pentru operaţiunile ucrainene. Anul trecut, Pentagonul a ajuns la un acord cu SpaceX pentru a susţine financiar accesul armatei ucrainene.

Ucraina depinde în mare măsură de Starlink, după ce anul trecut a raportat că aproximativ 42.000 de terminale erau în funcţiune în cadrul armatei, spitalelor, întreprinderilor şi organizaţiilor umanitare. Până acum, forţele ruse nu au avut un sistem de comunicaţii la fel de sigur.

UPDATE Luptele din Avdiivka sunt dificile, dar controlate

Situaţia din oraşul Avdiivka, aflat în linia întâi a frontului în regiunea Doneţk, este "dificilă, dar controlată", a declarat Oleksandr Tarnavskyi, comandantul forţelor ucrainene Tavria care luptă în sud-est.

Avdiivka s-a confruntat cu intensificarea atacurilor ruseşti începând din octombrie 2023, în timp ce trupele Moscovei urmăresc să încercuiască şi să captureze oraşul.

"Situaţia din Avdiivka este dificilă, dar controlată. Lupte aprige au loc în interiorul oraşului", a declarat Tarnavskyi.

"Trupele noastre folosesc toate forţele şi mijloacele disponibile pentru a descuraja inamicul".

Tarnavskyi a declarat că unităţile din zonele cele mai puternic atacate primesc trupe suplimentare. Brigada a treia de asalt a Ucrainei a confirmat că a fost "urgent" redistribuită la Avdiivka, deoarece situaţia devine "critică".

"Gestionarea trupelor este stabilă şi eficientă", a raportat Tarnavskyi. El a mai spus că au fost alocate resurse suplimentare, inclusiv muniţie, unităţilor din regiune.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Călătoria lui Zelenski are loc în timp ce trupele ucrainene încearcă să reţină forţele ruse care se apropie de oraşul Avdiivka din estul ţării. Ucraina se confruntă cu un deficit de forţă de muncă şi de stocuri de muniţie, în timp ce ajutorul militar american este amânat de luni de zile.

Aceasta va marca prima călătorie în străinătate a lui Zelenski de când l-a înlocuit pe popularul şef al armatei şi a remaniat comandamentul militar, un mare pariu într-un moment dificil al războiului, despre care a spus că este necesar pentru a face faţă provocărilor de pe câmpul de luptă.

Germania şi Franţa par a fi pregătite să devină al doilea şi al treilea aliat ucrainean care semnează acorduri bilaterale de securitate care ar stabili termenii pentru un sprijin continuu până când Ucraina îşi va atinge obiectivul de a adera la alianţa militară NATO.

Detaliile acordurilor care urmează să fie semnate cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, nu sunt cunoscute, dar Kievul a declarat că doreşte să folosească primul acord semnat cu Marea Britanie în ianuarie drept cadru.

"Logica din spatele acestuia este susţinerea Ucrainei pe termen lung, pentru a face ca agresiunea rusă să eşueze", a declarat un oficial francez.

Germania a exercitat presiuni atât asupra partenerilor europeni, cât şi asupra celor americani pentru angajamente mai riguroase în ceea ce priveşte livrările militare pentru Ucraina, cancelarul Scholz deplasându-se la Washington pentru a consolida ajutorul pentru nevoile Kievului.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că ţara sa are în vedere 3,5 miliarde de euro pentru livrări de muniţie în acest an şi că va livra de trei până la patru ori mai mult în 2024 faţă de 2023.

De asemenea, Zelenskiy ar urma să ţină sâmbătă un discurs la conferinţa de securitate de la Munchen. Sunt planificate mai multe întâlniri bilaterale în marja conferinţei, inclusiv cu vicepreşedintele american Kamala Harris.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici