LIVE TEXT   Războiul Israel - Hamas, ziua 17. Alţi doi ostatici, eliberaţi de Hamas / Peste 400 de ţinte Hamas au fost lovite în Gaza / Pliante distribuite în Gaza pentru localnici dispuşi să ofere informaţii despre ostaci / Macron, vizită în Israel / Actriţa arabo-israeliană Maisa Abd Elhadi a fost arestată

  • Ministrul de Externe al Chinei va vizita Washingtonul în această săptămână.
  • Joe Biden: „Trebuie sa avem o incetare a focului. Nu o incetare a focului, trebuie să eliberăm ostaticii şi mai vorbim după”
  • Israelul mulţumeşte Egiptului şi Crucii Roşii după eliberarea celor două ostatice în vârstă.
5370 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas, ziua 17. Alţi doi ostatici, eliberaţi de Hamas / Peste 400 de ţinte Hamas au fost lovite în Gaza / Pliante distribuite în Gaza pentru localnici dispuşi să ofere informaţii despre ostaci / Macron, vizită în Israel / Actriţa arabo-israeliană Maisa Abd Elhadi a fost arestată

IDF, Facebook

UDPATE Rachete spre Tel Aviv

Sirenele de alarmă aeriană sună în centrul Israelului după ce Hamas a lansat în ultimele minute rachete spre Tel Aviv.

Serviciile de urgenţă israeliene spun că nu au fost raportate până acum răniţi în al doilea oraş ca mărime din Israel sau în altă parte, în afară de câteva persoane rănite uşor în timp ce se îndreptau spre adăpost.

UPDATE - Negocieri eşuate

UPDATE - Avertismenul lui Obama

„Israelul are dreptul să se apere de violenţa atacurilor Hamas, cu toate acestea, în timp ce sprijinim Israelul, ar trebui să fim clari că modul în care Israelul duce această luptă împotriva Hamas este important. În special, este important - aşa cum a subliniat în mod repetat preşedintele Biden - ca strategia militară a Israelului să respecte dreptul internaţional, inclusiv acele legi care urmăresc să evite, în orice măsură posibilă, moartea sau suferinţa populaţiilor civile”, a declarat fostul preşedinte american Barack Obama, într-o declaraţie, precizând că „orice strategie militară israeliană care ignoră costurile umane s-ar putea dovedi în cele din urmă contraproductivă”.

UPDATE - Pliante din Israel în Gaza pentru a găsi ostatici

Israelul a distribuit astăzi pliante în zona Khan Yunes (la sud de Gaza) prin care cer populaţiei locale să ajute la căutarea israelienilor ţinuţi ostatici în Fâşie. „Dacă vrei un viitor mai bun pentru tine şi copiii tăi – se scrie – trimite-ne informaţii credibile şi utile despre ostaticii din zona ta. Te asigurăm discreţie maximă, protecţie şi chiar o recompensă financiară”. Pliantul menţionează apoi câteva posibile canale de comunicare din Gaza cu armata israeliană.

UPDATE - morţi şi răniţi la sud de Gaza

Un atentat israelian cu bombă a avut loc în piaţa Nusseirat (sectorul sudic al Fâşiei Gaza) şi a provocat un număr mare de morţi şi răniţi, potrivit martorilor de la faţa locului contactaţi de ANSA. Se pare că ţinta atacului a fost o clădire din apropierea celui mai mare supermarket din Fâşia Gaza, care era foarte aglomerată la acea vreme. Victimele au fost transportate la spitalul Shuhada, din Khan Yunes, unde există o situaţie de alertă şi din cauza deficitului de combustibil. Forţele aeriene israeliene au lovit astăzi, în aceeaşi zonă, în Deir el-Balah şi în Rafah, provocând 18 morţi, potrivit agenţiei de presă Maan.

UPDATE - Pizzaballa: Condamn atât atacurile Hamas, cât şi atacurile cu rachete asupra Gaza

„Conştiinţa şi datoria morală îmi cer să afirm clar că ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie în sudul Israelului nu este în niciun fel admisibil şi nu putem decât să îl condamnăm. Nu există motive pentru o asemenea atrocitate. Da, avem datoria să afirmăm şi să denunţăm asta”, spune Patriarhul Ierusalimului, Pierbattista Pizzaballa, într-o scrisoare adresată Eparhiei.

„Totuşi, aceeaşi conştiinţă, cu o mare greutate pe inimă, mă face astăzi să afirm cu aceeaşi claritate că acest nou ciclu de violenţă a dus la peste 5.000 de morţi în Gaza, inclusiv multe femei şi copii, zeci de mii de răniţi, cartiere distruse, lipsa medicamentelor, a apei, a lucrurilor de primă necesitate pentru peste două milioane de oameni. Sunt tragedii care nu sunt de înţeles. Avem datoria să le denunţăm şi să le condamnăm fără rezerve”.

UPDATE - Ministru din Iran: Am primit 2 mesaje de la Washington despre războiul din Gaza

„Statele Unite au trimis cel puţin două mesaje Iranului de când a început actualul conflict din Gaza... Washingtonul nu intenţionează să extindă războiul şi au cerut Teheranului să dea dovadă de reţinere şi să încurajeze alte părţi în conflict să facă acest lucru”, a declarat ieri ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian. „Informaţiile noastre indică faptul că israelienii încearcă să stabilească o nouă ţară palestiniană, în teritoriile care includ părţi din teritoriile Egiptului şi Iordaniei, dar acest lucru nu se va întâmpla niciodată”, a subliniat Amirabdollahian, potrivit presei locale.

Diplomatul iranian a adăugat că Statele Unite încearcă să salveze Tel Avivul de la prăbuşirea actuală. „Americanii încearcă să emită o rezoluţie la Consiliul de Securitate al ONU în sprijinul Israelului, dar Iranul încearcă să se opună proiectului de rezoluţie cu cooperarea Rusiei şi Chinei”.

UPDATE - Ministerul Sănătăţii al Hamas: 5.300 de morţi, 18.000 de răniţi în atacurile din Gaza 

Numărul morţilor din atacurile Israelului asupra Gaza a ajuns la 5.300, în timp ce răniţii sunt în jur de 18.000. Ministerul local al Sănătăţii a anunţat acest lucru, citat de presă.

UPDATE - Banca Mondială: suntem într-o fază foarte periculoasă

Războiul dintre Israel şi Hamas ar putea da o lovitură gravă dezvoltării economice globale: preşedintele Băncii Mondiale, Ajay Banga, a declarat asta astăzi, în timpul unei conferinţe cu investitorii din Arabia Saudită. „Ce s-a întâmplat recent în Israel şi Gaza... la sfârşitul zilei, dacă puneţi toate acestea cap la cap, cred că impactul asupra dezvoltării economice este şi mai sever”, a spus Banga, adăugând: „Cred că suntem într-o etapă periculoasă”.

UPDATE - Israel: 278 de răniţi sunt încă în spital după atacul Hamas

Ministerul israelian al Sănătăţii raportează că, în urma atacului Hamas din 7 octombrie, 278 de răniţi sunt în continuare internaţi în spital, dintre care 40 sunt în stare gravă, în timp ce 164 sunt în stare moderată şi 74 în stare uşoară. Presa israeliană a relatat acest lucru.

UPDATE - Actriţa arabo-israeliană Maisa Abd Elhadi a fost arestată pentru „sprijinirea Hamas”: a postat fotografii ale atacului cu emoji-uri amuzate

Actriţa arabo-israeliană Maisa Abd Elhadi, cunoscută în Israel pentru mai multe emisiuni şi seriale, a fost arestată de poliţie pentru că şi-a exprimat sprijinul pentru atacul Hamas din 7 octombrie. Times of Israel a făcut cunoscut acest lucru, adăugând că poliţia a confirmat arestarea „unei actriţe şi influenceriţe, rezidentă în Nazaret, sub suspiciunea că a exprimat laude (de terorism) şi a incitat la ură”, dar fără a o numi. Abd Elhadi a postat pe reţelele de socializare o imagine cu o femeie în vârstă luată ostatică de Hamas, însoţită de emoji-uri care râde, şi o alta în care teroriştii pot fi văzuţi rupând bariera de securitate israeliană cu scrierea în limba engleză „Let’s go, Berlin style”. Postările ei au fost criticate de colegul ei Ofer Shechter: „Mi-e ruşine de tine. Locuieşti în Nazaret, eşti actriţă în emisiunile noastre şi apoi ne înjunghii în spate”, a scris actorul. Abd Elhadi a mai apărut în filmul de la Hollywood „World War Z” şi, mai recent, în serialul britanic „Baghdad Central”.

UPDATE - Tabăra de refugiaţi Al-Shati a fost lovită de un raid al Israelului

Raidurile nocturne efectuate de Forţele de Apărare Israelului (IDF) în Fâşia Gaza au lovit tabăra de refugiaţi al-Shati, una dintre cele mai dens populate din enclava palestiniană. Acest lucru a fost declarat de Ministerul Sănătăţii Hamas, explicând că printre victime se numără multe femei şi copii. În cadrul raidului, susţine Hamas, ambulanţele au fost lovite.

UPDATE - Times of Israel: Dificultăţi legate de cererea Hamas de a primi benzină

Negocierile mediate de Egipt şi Qatar pentru eliberarea a 50 de ostatici cu dublă naţionalitate ţinuţi de Hamas în Gaza s-au lovit ieri de un „obstacol”. Times Israel raportează, citând o sursă diplomatică. Se pare că impasul sa datorat cererii Hamas de a condiţiona eliberarea ostaticilor de furnizarea de benzină în Fâşie, dar Israelul a respins cererea.

UPDATE - Peste 400 de ţinte Hamas au fost lovite în Gaza. Armată: moschei cu centre de comandă Hamas lovite

În ultimele 24 de ore, peste 400 de ţinte Hamas au fost lovite în Fâşie. Purtătorul de cuvânt al Armatei a făcut cunoscut acest lucru, explicând că au fost eliminaţi zeci de bărbaţi Hamas care urmau să lanseze rachete şi să efectueze atacuri împotriva Israelului. În special, taberele de antrenament au fost centrate în cartierele Shujaiyya, Shati, Jabalia, Daraj Tuffah şi Zaytun. Au fost lovite şi centrele de comandă situate în moscheile folosite de Hamas. Comandanţii adjuncţi ai batalioanelor Nuseirat, Shati şi Furqan au fost ucişi.

UPDATE - Ministru în Israel: nu vom amâna invazia pentru ostatici

Ministrul israelian al Energiei, Israel Katz, a declarat pentru ziarul german Bild că ţara sa nu va întârzia intrarea pe pământ în Fâşia Gaza din cauza ostaticilor. Acest lucru a fost raportat de presa israeliană, inclusiv de Ynet. Într-un interviu pentru ziarul german, ministrul Katz a declarat că „Israelul va face totul pentru a aduce ostaticii acasă, dar acest lucru nu poate întârzia operaţiunile noastre, inclusiv intrarea pe uscat, dacă decidem să facem acest lucru. Hamas vrea să avem de-a face cu ostaticii şi vrea ca armata să nu intre şi să le distrugă infrastructura. Asta nu se va întâmpla".

UPDATE - Obama avertizează Israelul că operaţiunea din Gaza i se poate întoarce împotrivă

Barack Obama avertizează Israelul: Operaţiunea la sol din Gaza s-ar putea contrară, dacă civilii palestinieni nu sunt protejaţi. O acţiune ar putea „agrava criza umanitară în creştere” din Fâşie: „Lumea urmăreşte evenimente şi orice strategie militară israeliană care ignoră costul uman se va întoarce înapoi”, spune fostul preşedinte pentru Medium. „Decizia de a întrerupe hrana, apa şi electricitatea populaţiei civile blocate ameninţă nu numai că va agrava criza umanitară, ci ar putea întări atitudinile palestinienilor de generaţii, ar putea eroda sprijinul global pentru Israel, ar putea juca în mâinile inamicilor Israelului şi ar putea pune în pericol mult timp eforturi pe termen pentru a atinge pacea şi stabilitatea în regiune”, explică Obama.

UPDATE - SUA: continuăm să lucrăm pentru eliberarea tuturor ostaticilor

„Salutăm eliberarea a doi cetăţeni israelieni ţinuţi ostatici de Hamas. Continuăm să facem tot ce putem pentru a asigura eliberarea tuturor ostaticilor”. Acest lucru a fost declarat de consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

UPDATE - Macron este în Israel

UPDATE - Pană de curent într-un spital indonezian din Gaza

Spitalul Indonezian din Gaza şi-a pierdut curentul electric şi instalaţiile sale vitale au fost întrerupte din cauza lipsei de combustibil. 

UPDATE- Apel telefonic între ministrul Apărării şi secretarul american al Apărării  

Aceasta se află în umbra cererii americane din partea Israelului de a aştepta intrarea pe uscat în Gaza şi încercarea de a epuiza eliberarea răpiţilor civili.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului spune în această seară într-o conversaţie cu reporterii că „SUA se pregătesc să desfăşoare forţe suplimentare în Orientul Mijlociu şi le-au ordonat să se pregătească”

Purtătorul de cuvânt a adăugat: „Vom face totul şi vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja forţele americane şi interesele noastre de peste ocean. Nimeni nu vrea să vadă un conflict escaladând, iar acesta este scopul nostru principal. Dar nici nu vom ezita niciodată să ne apărăm forţele”.

UPDATE - Rapoarte despre lansarea de rachete din Yemen 

Se pare că este vorba despre lansarea de drone din Yemen cu scopul de a ataca navele Marinei SUA.  

UPDATE - Ministrul Katz: „Ofensiva nu va fi amânată din cauza ostaticilor”

Ministrul Energiei, Israel Katz, a declarat pentru ziarul german „Bild” că Israelul nu va amâna ofensiva terestră în Fâşia Gaza din cauza ostaticilor care se află acolo. Într-un interviu, ministrul Katz a spus că Israelul va face totul pentru a-i aduce acasă pe răpiţi, „dar acest lucru nu poate întârzia operaţiunile noastre, inclusiv intrarea la sol, dacă decidem să facem acest lucru. Hamas vrea să ne ocupăm de răpiţi şi speră ca armata să nu intre şi să le distrugă infrastructura. Nu se va întâmpla asta”. (Reuters)

UPDATE - Hamas acuză Israelul 

Şeful Biroului Politic al Hamas, Ismail Haniyeh: Aceşti criminali nu fac diferenţa între nimeni. Ei ucid copii, femei şi bătrâni şi comit cele mai îngrozitoare masacre în toată Fâşia Gaza. În acest fel, ei scriu o pagină de ruşine în istoria lor pătată de sânge.Titanii rezistenţei şi leii asupririi îi vor urmări.Fortăreţele lor vor fi distruse şi nu se vor bucura de nicio siguranţă.A trecut mult timp.

Presa israeliană crede că  miliţiile iraniene care s-ar putea alătura războiului, după ameninţările ambasadorului Iranian în Liban. 

UPDATE - Ministrul de Externe al Chinei va vizita Washingtonul în această săptămână 

Cel mai înalt diplomat chinez va efectua o vizită rară la Washington în această săptămână, au anunţat luni Statele Unite, deschizând calea unei potenţiale vizite a preşedintelui Xi Jinping, menită să ţină sub control tensiunile dintre China şi SUA în privinţa Taiwanului. 

China va face tot ce îi stă în putinţă atunci când vine vorba de a contribui la reconcilierea palestiniano-israeliană, i-a spus luni ministrul său de externe omologului său israelian într-o convorbire telefonică, potrivit presei de stat chineze.
 
De asemenea, China va susţine ferm orice rezoluţie, atâta timp cât aceasta va conduce la pace, a declarat ministrul Wang Yi, care a numit conflictul o "alegere majoră între război şi pace", a precizat marţi presa de stat.

UPDATE - Joe Biden:,,Trebuie sa avem o incetare a focului. Nu o incetare a focului, trebuie să eliberăm ostaticii şi mai vorbim după”

Times of Israel - Administraţia Biden este îngrijorată de faptul că Israelului nu are obiective militare realizabile în Gaza şi că Forţele de Apărare Israelului nu sunt încă pregătite să lanseze o invazie terestră cu un plan care poate funcţiona, au spus oficiali înalţi ai administraţiei. 

UPDATE - Toţi cei trei italieni dispăruţi în urma atacului Hamas sunt morţi 

Toate cele trei persoane cu dublă cetăţenie italo-israeliană date dispărute după atacul din 7 octombrie asupra Israelului comis de gruparea militantă Hamas au murit, a declarat luni ministrul italian de Externe Antonio Tajani.

 

UPDATE - Israelul mulţumeşte Egiptului şi Crucii Roşii după eliberarea celor două ostatice în vârstă

Guvernul israelian a mulţumit Egiptului şi Crucii Roşii pentru rolul pe care l-au avut în asigurarea eliberării lui Yocheved Lifshitz şi Nurit Cooper, cei doi ostatici în vârstă eliberaţi luni de Hamas.

UPDATE - Casa Albă: Biden, îngrijorată de antisemitismul în creştere după atacul Hamas

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a subliniat că administraţia Biden este preocupată de antisemitismul în creştere după atacul Hamas, la scurt timp după ce a răspuns la o întrebare pe această temă cu un răspuns axat în principal pe creşterea islamofobiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici