Războiul Israel - Hamas. Armata israeliană vrea să avanseze războiul din Gaza mai la sud, aproape de graniţa cu Egipt

  • Israelul se pregăteşte să avanseze războiul din Gaza mai la sud, aproape de graniţa egipteană, după ce a susţinut că a dezmembrat Hamas în Khan Younis.
  • În tot acest timp, eforturile diplomatice în vederea obţinerii unei încetări a focului s-au accelerat, scrie Reuters.
509 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Armata israeliană vrea să avanseze războiul din Gaza mai la sud, aproape de graniţa cu Egipt

UPDATE Ministerul Sănătăţii din Gaza afirmă că 27.131 de palestinieni au fost ucişi de la începutul războiului

Cel puţin 27.131 de palestinieni au fost ucişi şi 66.287 au fost răniţi în urma atacurilor israeliene asupra Fâşiei Gaza începând cu 7 octombrie, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii din Gaza într-un comunicat.

Aproximativ 112 palestinieni au fost ucişi şi 148 răniţi în ultimele 24 de ore, a adăugat ministerul care este controlat de Hamas.

UPDATE Rafah este "o oală sub presiune a disperării", afirmă biroul umanitar al ONU

Biroul umanitar al Naţiunilor Unite şi-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la ostilităţile din Khan Younis, care au forţat tot mai multe persoane să fugă la Rafah, în sudul extrem al Fâşiei Gaza, descriind oraşul de frontieră drept o "oală sub presiune a disperării".

Comentariile au fost făcute în timp ce Israelul se pregăteşte să avanseze mai la sud, aproape de graniţa cu Egiptul, unde majoritatea locuitorilor din Gaza s-au refugiat din calea ofensivei israeliene.

"Vreau să subliniez îngrijorarea noastră profundă cu privire la escaladarea ostilităţilor în Khan Younis, care a dus la o creştere a numărului de persoane strămutate intern care au căutat refugiu în Rafah în ultimele zile", a declarat Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare.

Mai mult de jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza se adăpostesc în zonă, în principal în frig şi foame, în corturi improvizate şi în clădiri publice.

UPDATE UNICEF spune că 17.000 de copii din Gaza sunt separaţi de familii; aproape toţi copiii din enclavă au nevoie de sprijin pentru sănătate mintală

UNICEF a declarat vineri că a estimat că 17.000 de copii din Gaza sunt neînsoţiţi sau au fost separaţi de familiile lor în timpul conflictului şi că aproape toţi copiii din enclavă au nevoie de sprijin pentru sănătate mintală.

"Ei prezintă simptome precum niveluri extrem de ridicate de anxietate persistentă, pierderea poftei de mâncare. Nu pot dormi, au crize emoţionale sau intră în panică de fiecare dată când aud un bombardament", a declarat Jonathan Crickx, şeful departamentului de comunicare al UNICEF pentru Teritoriile Palestiniene Ocupate.

"Înainte de acest război, UNICEF considera deja că 500.000 de copii aveau deja nevoie de sprijin psihosocial în Gaza. Astăzi, estimăm că aproape toţi copiii au nevoie de acest sprijin, adică peste 1 milion de copii".

UPDATE Iranul afirmă că nu va porni un război, dar va răspunde "ferm" 

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a declarat vineri că ţara sa nu va începe un război, dar va "răspunde ferm" oricui o intimidează. "Nu vom începe niciun război, dar dacă cineva vrea să ne intimideze va primi un răspuns ferm", a declarat Raisi într-un discurs televizat.

Comentariile lui Raisi au venit după zile de speculaţii privind modul în care Washingtonul ar putea riposta după ce trei soldaţi americani au fost ucişi sâmbăta trecută într-un atac asupra bazei lor din Iordania de către o grupare susţinută de Iran.

CBS News, citând oficiali americani, a relatat joi că Statele Unite au aprobat planuri pentru atacuri în Irak şi Siria împotriva mai multor ţinte, inclusiv împotriva personalului şi instalaţiilor iraniene din aceste ţări.

Tensiunile din Orientul Mijlociu au fost într-o continuă creştere de la începutul conflictului din Gaza, mulţi temându-se că acesta ar putea să se transforme într-un război regional mai amplu.

UPDATE Israelul a lansat un atac aerian asupra miliţiilor iraniene din sudul Damascului

Armata siriană afirmă că a doborât vineri mai multe rachete israeliene lansate de pe Înălţimile Golan, care vizau sudul Damascului, a relatat agenţia de presă de stat Sana, citând o sursă militară.

Potrivit opoziţiei din Siria, Israelul a atacat miliţiile iraniene din oraşul Sayyidah Zaynab.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Ministrul apărării, Yoav Gallant, a declarat joi că succesul în lupta împotriva militanţilor palestinieni în oraşul Khan Younis din sudul Gaza, unde Israelul a lansat un atac terestru major săptămâna trecută, a însemnat că forţele sale ar putea avansa spre Rafah, la graniţa sudică a enclavei.

Mai mult de jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza se adăpostesc în această zonă, majoritatea înfriguraţi şi înfometaţi în corturi improvizate şi în clădiri publice.

„Ne îndeplinim misiunile în Khan Younis şi vom ajunge, de asemenea, la Rafah şi vom elimina elementele teroriste care ne ameninţă”, a declarat Gallant într-un comunicat.

În acelaşi timp, mediatorii qatarezi şi egipteni au sperat într-un răspuns pozitiv din partea Hamas, care conduce Gaza, la prima propunere concretă de încetare prelungită a luptelor, convenită cu Israelul şi SUA la discuţiile de la Paris de săptămâna trecută.

Un oficial palestinian apropiat de negocieri a declarat pentru Reuters că textul prevede o primă fază de 40 de zile, în care luptele ar înceta în timp ce Hamas ar elibera civilii rămaşi printre cei peste 100 de ostatici pe care îi mai deţine. Fazele următoare ar urma să prevadă predarea soldaţilor israelieni şi a cadavrelor ostaticilor morţi.

O pauză atât de lungă ar fi o premieră de la 7 octombrie, când luptătorii Hamas au atacat Israelul, ucigând 1.200 de persoane şi capturând 253.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici