Războiul Israel - Hamas. Biden îl avertizează pe Netanyahu să nu atace oraşul Rafah / Egiptul construieşte o zonă-tampon cu ziduri uriaşe la graniţa cu Gaza / Schimb de focuri în sudul Israelului: doi morţi

  • Joe Biden i-a spus din nou lui Benjamin Netanyahu să nu atace oraşul Rafah fără un plan credibil de a proteja civilii palestinieni.
  • Netanyahu respinge o recunoaştere internaţională a unui stat palestinian.
  • Egiptul construieşte o zonă-tampon cu ziduri care se întind pe mai mulţi kilometri la graniţa cu Gaza, arată imaginile din satelit.
645 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Biden îl avertizează pe Netanyahu să nu atace oraşul Rafah / Egiptul construieşte o zonă-tampon cu ziduri uriaşe la graniţa cu Gaza / Schimb de focuri în sudul Israelului: doi morţi

UPDATE Macron: recunoaşterea statului palestinian nu este un tabu. Ofensiva din Gaza ar fi un dezastru umanitar fără precedent

„Recunoaşterea unui stat palestinian nu este un tabu pentru Franţa”: Emmanuel Macron a declarat-o pentru prima dată astăzi, primindu-l pe regele Abdallah al II-lea al Iordaniei la Elysée. Preşedintele francez a avertizat, de asemenea, împotriva unei ofensive militare israeliene la Rafah, despre care a spus că va duce la „un dezastru umanitar fără precedent şi ar fi un punct de cotitură” în conflictul dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas din Gaza.

UPDATE Germania aprobă participarea militară la misiunea UE la Marea Roşie

Germania a aprobat desfăşurarea forţelor armate într-o misiune navală a UE în Marea Roşie pentru a contracara atacurile Houthi asupra navelor legate de Israel. Acest lucru a fost raportat de un purtător de cuvânt al guvernului, explicând că „escaladarea continuă a violenţei şi ameninţarea la adresa vieţii şi siguranţei echipajelor navelor, în special în sudul Mării Roşii şi în strâmtoarea Bab al-Mandab, necesită o operaţiune militară puternic susţinută”.

Participarea Germaniei la misiune este încă supusă aprobării parlamentare. Votul este programat pentru vineri viitoare. Berlinul trimisese deja o fregată de apărare aeriană în zonă pentru a se alătura misiunii UE la începutul acestei luni. Franţa, Grecia şi Italia se numără printre ţările care vor participa la misiunea UW, numită Aspides, care va proteja navele comerciale de atacuri, fără a desfăşura, la rândul său, atacuri împotriva houthiilor pe uscat.

UPDATE Iran: soluţia conflictului este un referendumul între palestinieni

„Cea mai progresistă propunere de rezolvare a conflictului din Fâşia Gaza vine din Iran. Ne gândim la un referendum care să implice milioane de palestinieni care trăiesc în interiorul şi în afara teritoriilor ocupate, astfel încât să poată determina sistemul de guvernare pe pământul lor”. Acest lucru a spus ambasadorul Iranului în Italia, Mohammad Reza Sabouri, intervievat de RaiNews.

„Orice soluţie care nu implică locuitorii acestui ţinut nu va rezolva criza”, a adăugat diplomatul de la Teheran, subliniind că „Iranul nu vrea război, spre deosebire de regimul israelian. Războiul nu este o soluţie şi nu ar fi fost posibil fără vastul sprijin american şi occidental pentru Israel”. „Încercăm să controlăm situaţia şi să nu extindem criza”, a asigurat Mohammad Reza Sabouri.

UPDATE Doi morţi într-un schimb de focuri de armă în sudul Israelului

Două persoane au fost ucise în Israel când un bărbat înarmat a deschis focul într-o staţie de autobuz aglomerată în apropierea oraşului Kiryat Malakhi din sudul ţării, vineri, au anunţat un spital şi poliţia.

Două persoane care au fost aduse la Centrul Medical Kaplan au fost declarate moarte, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a unităţii. Alte patru persoane au fost rănite în schimbul de focuri de armă, a precizat poliţia israeliană.

Un fotograf al AFP aflat la faţa locului a relatat că atacatorul a fost ucis, iar cadavrul său se afla încă la locul atacului. Poliţia a declarat că acesta a fost "neutralizat" de un civil aflat la faţa locului.

"Am ridicat nivelul de alertă la nivel naţional", a declarat şeful poliţiei israeliene, Kobi Shabtai, reporterilor aflaţi la faţa locului, fără a oferi detalii despre atacator.

UPDATE Ofensiva israeliană în Rafah ar fi un punct de cotitură, spune Macron din Franţa

O ofensivă israeliană în Rafah "nu ar putea duce decât la un dezastru umanitar fără precedent şi ar fi un punct de cotitură în acest conflict", a declarat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron.

"Împărtăşesc temerile Iordaniei şi Egiptului cu privire la o strămutare forţată şi masivă a populaţiei", a adăugat Macron, vorbind la Palatul Élysée alături de regele Abdullah al II-lea al Iordaniei.

"Consecinţele catastrofale" ale unei astfel de ofensive nu pot fi acceptate, a afirmat regele Iordaniei.

UPDATE Războaiele din Israel şi Ucraina vor domina summitul de securitate globală de la Munchen

Politicieni, generali şi diplomaţi importanţi din întreaga lume se reunesc vineri la München pentru o conferinţă pe teme de securitate care va fi dominată de războaiele din Israel şi Ucraina, precum şi de temerile legate de angajamentul SUA de a-şi apăra aliaţii.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensk, se numără printre înalţii oficiali care participă la Conferinţa de Securitate de la München (MSC), o reuniune globală anuală axată pe apărare şi diplomaţie.

Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, şi prim-ministrul palestinian Mohammad Shtayyeh sunt, de asemenea, aşteptaţi să participe la conferinţa care începe vineri şi se desfăşoară până duminică.

UPDATE Blinken: un acord Israel-Hamas este posibil

Secretarul de stat al SUA a declarat că un acord privind eliberarea ostaticilor israelieni este încă posibil, dar există probleme „foarte grele” care trebuie rezolvate, potrivit Sky News.

UPDATE Biden avertizează asupra ofensivei de la Rafah într-o nouă convorbire cu Netanyahu, potrivit Casei Albe

Preşedintele SUA, Joe Biden, a avertizat joi, într-o nouă convorbire telefonică cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, că este împotriva lansării de către Israel a unei operaţiuni asupra oraşului Rafah din Fâşia Gaza fără un plan clar de protejare a civililor.

Biden l-a avertizat pe Netanyahu în legătură cu intrarea în partea de sud a Fâşiei Gaza fără un plan care să asigure siguranţa celor aproximativ 1 milion de persoane care se adăpostesc acolo.

"Preşedintele a reiterat opinia sa că o operaţiune militară nu ar trebui să continue fără un plan credibil şi executabil pentru a asigura siguranţa şi sprijinul civililor din Rafah", se arată într-un comunicat al Casei Albe.

La începutul acestei luni, Biden a declarat că răspunsul militar al Israelului în Fâşia Gaza a fost "exagerat" şi şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la numărul tot mai mare de morţi în rândul civililor din enclava palestiniană.

UPDATE Netanyahu respinge recunoaşterea internaţională a unui stat palestinian

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că respinge un plan de recunoaştere internaţională a unui stat palestinian, afirmând că o astfel de iniţiativă "ar oferi o recompensă enormă terorismului".

"Israelul va continua să se opună recunoaşterii unilaterale a unui stat palestinian", a declarat Netanyahu într-o postare în ebraică pe platforma de socializare X.

"O astfel de recunoaştere, în urma masacrului din 7 octombrie, ar oferi o recompensă enormă terorismului fără precedent şi ar împiedica orice viitor acord de pace", a spus el.

Premierul Israelului a adăugat că un acord de pace ar putea rezulta doar din "negocieri directe, fără condiţii prealabile".

ŞTIREA INIŢIALĂ

Egiptul construieşte o zonă tampon de-a lungul graniţei sale cu Gaza, arată noile imagini din satelit de la Maxar Technologies, potrivit CNN.

Imaginile, realizate în ultimele cinci zile, arată că o porţiune semnificativă a teritoriului egiptean între o şosea şi graniţa cu Gaza este în şantier.

Se pare că zona tampon va include complexul de trecere a frontierei egiptean-Rafah, iar zidul de graniţă va avea cinci metri înălţime.

Lucrările au început pe 6 februarie, dar a existat o creştere semnificativă a lucrărilor în ultimele cinci zile.

Egiptenii se tem că luptele din sudul Fâşiei Gaza vor înrăutăţi situaţia civililor şi vor provoca un exod al palestinienilor peste graniţa Egiptului. În prezent, peste un milion de refugiaţi palestinieni se adăpostesc în zona Rafah, aproape de graniţa cu Egipt.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici