Războiul Israel - Hamas. Oficiali ai Autorităţii Palestiniene se îndreaptă spre Cairo pentru a participa la discuţii privind viitorul Gaza / Alţi trei soldaţi israelieni ucişi în luptele din nordul Fâşiei Gaza, ridicând bilanţul operaţiunii terestre la 164 de morţi

  • Armata israeliană afirmă că ofensiva terestră din Gaza s-a extins în taberele urbane de refugiaţi.
  • Sirenele sună în Nahal Oz, în apropiere de graniţa cu Gaza.
  • Oficiali ai Autorităţii Palestiniene se îndreaptă spre Cairo pentru a participa la discuţii privind viitorul Gaza.
  • Alţi 3 soldaţi ucişi în luptele din nordul Fâşiei Gaza, ridicând bilanţul operaţiunii terestre la 164 de morţi.
  • Ministerul palestinian al Sănătăţii afirmă că 6 persoane au fost ucise în timpul unui raid al IDF în Tulkarem, în Cisiordania
  • Un oficial ONU pentru drepturile omului acuză Israelul că lucrează pentru a-i împinge pe locuitorii din Gaza din Fâşie.
  • Dermer organizează întâlniri la Washington pentru a discuta despre "planificarea pentru ziua următoare".
  • Raport: Israelul returnează cadavrele a 80 de palestinieni ucişi în Gaza după ce le-a inspectat pentru a căuta ostatici.
  • Şeful Shin Bet ar fi avertizat cu privire la potenţiale ameninţări de extremă dreapta împotriva unui general de rang înalt din Cisiordania
9310 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Oficiali ai Autorităţii Palestiniene se îndreaptă spre Cairo pentru a participa la discuţii privind viitorul Gaza / Alţi trei soldaţi israelieni ucişi în luptele din nordul Fâşiei Gaza, ridicând bilanţul operaţiunii terestre la 164 de morţi

Sursa foto: AP

UPDATE Abdullah al Iordaniei şi Sisi al Egiptului spun că ar respinge orice demers al Israelului de expulzare a palestinienilor

Regele Abdullah al Iordaniei şi preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi au declarat miercuri, după un summit desfăşurat la Cairo, că au respins orice măsură israeliană de expulzare a palestinienilor din Gaza şi Cisiordania, a relatat presa de stat.

Într-o declaraţie, ambii lideri au mai spus că comunitatea internaţională ar trebui să exercite presiuni asupra Israelului pentru a accepta o încetare imediată a focului şi pentru a permite accesul unui număr suficient de ajutoare în Gaza, devastată de război, pentru a uşura "situaţia tragică" a celor peste 2 milioane de persoane aflate sub asediu.

UPDATE Hezbollah revendică responsabilitatea pentru un baraj de cel puţin 18 rachete trase asupra Rosh Hanikra

Gruparea teroristă Hezbollah, susţinută de Iran, revendică responsabilitatea pentru barajul de cel puţin 18 rachete asupra Rosh Hanikra.

Hezbollah susţine că a vizat o poziţie militară israeliană din apropierea unei baze navale din zonă.

Cel puţin şase rachete au fost interceptate de sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome şi nu există rapoarte imediate privind răniţi sau pagube.

UPDATE Mai multe interceptări în barajul de rachete de la Rosh Hanikra, în apropiere de graniţa cu Libanul

Au loc mai multe interceptări după ce un baraj de rachete este lansat asupra oraşului Rosh Hanikra, la graniţa de nord a Libanului.

Nu există rapoarte imediate cu privire la răniţi sau pagube.

UPDATE Sirenele sună în Rosh Hanikra

Sirenele sună în oraşul Rosh Hanikra din nordul ţării, avertizând asupra unor tiruri de rachete care se apropie.

Gruparea teroristă Hezbollah, susţinută de Iran, a efectuat în ultimele luni atacuri zilnice cu rachete, rachete şi drone din Liban asupra nordului Israelului, în timp ce FDI se luptă cu Hamas în Fâşia Gaza de la atacul devastator din 7 octombrie.

UPDATE IDF spune că trupele continuă să lupte cu Hamas în nordul Gaza

IDF afirmă că a efectuat lovituri din aer, de la sol şi de pe mare împotriva a aproximativ 200 de ţinte Hamas în Fâşia Gaza în cursul zilei trecute, în timp ce luptele continuă.

În Shejaiya, în oraşul Gaza, unde se crede că batalionul Hamas este în mare parte învins, rezerviştii Brigăzii Yiftah au identificat agenţi Hamas care alergau între clădiri din care se trăgea anterior cu focuri de armă asupra trupelor, afirmă IDF.

Rezerviştii au solicitat apoi un atac aerian împotriva agenţilor Hamas, care, potrivit IDF, a dus la explozii secundare, ceea ce indică faptul că zona era capcană.

De asemenea, în nordul Gaza, IDF afirmă că trupele Brigăzii 261 (şcoala de ofiţeri Bahad 1 pe timp de război) au reperat doi agenţi Hamas care au intrat într-un vehicul şi s-au îndreptat spre o clădire folosită ca depozit de arme.

Trupele au solicitat apoi un atac aerian împotriva agenţilor, iar mai târziu un avion de vânătoare a lovit clădirea, precizează IDF.

În cartierele Daraj şi Tuffah din oraşul Gaza, IDF afirmă că trupele Brigăzii blindate 401 au identificat un agent Hamas care mânuia o rachetă antitanc cu rază scurtă de acţiune.

Tancurile aflate în zonă au bombardat agentul înainte ca acesta să poată deschide focul, precizează IDF.

Batalionul Daraj-Tuffah al Hamas este considerat de către IDF ca fiind ultimul batalion rămas în picioare în nordul Fâşiei Gaza, în timp ce armata îşi mută atenţia spre părţile de sud şi centru ale Fâşiei.

UPDATE Armata israeliană afirmă că ofensiva terestră din Gaza s-a extins în taberele urbane de refugiaţi

Forţele israeliene şi-au extins marţi ofensiva terestră în taberele urbane de refugiaţi din centrul Fâşiei Gaza, după ce au bombardat comunităţile palestiniene aglomerate şi au ordonat locuitorilor să evacueze zona. Principalul furnizor de telecomunicaţii din Gaza a anunţat o nouă "întrerupere completă" a serviciilor în teritoriul asediat.

Anunţul armatei privind noua zonă de luptă ameninţă cu noi distrugeri într-un război despre care Israelul spune că va dura "multe luni", în timp ce promite să zdrobească gruparea militantă Hamas, aflată la putere, după atacul din 7 octombrie. Forţele israeliene au fost angajate în lupte urbane grele în nordul Gaza şi în oraşul Khan Younis din sud, împingându-i pe palestinieni în zone din ce în ce mai mici în căutare de refugiu.

Statele Unite au declarat că ministrul israelian pentru afaceri strategice, Ron Dermer, s-a întâlnit cu secretarul de stat Antony Blinken şi cu consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan pentru a discuta subiecte precum tranziţia către o fază diferită a războiului pentru a se concentra la maximum asupra ţintelor de mare valoare ale Hamas, îmbunătăţirea situaţiei umanitare şi planificarea guvernării şi securităţii în Gaza după război.

În pofida apelurilor SUA pentru ca Israelul să limiteze numărul victimelor civile şi a presiunii internaţionale pentru încetarea focului, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că armata aprofundează luptele.

UPDATE Sirenele sună în Nahal Oz, în apropiere de graniţa cu Gaza

Sirenele sună în comunitatea de la graniţa cu Gaza, Nahal Oz, avertizând asupra unor tiruri de rachete dinspre Fâşia Gaza.

Sirenele vin după o pauză de aproximativ 16 ore.

Localităţile din apropierea graniţei cu enclava au fost în mare parte evacuate de civili începând cu 7 octombrie.

UPDATE Presa libaneză anunţă că 3 persoane au fost ucise în presupusul atac israelian de la Bint Jbeil

Agenţia naţională de ştiri din Liban relatează că trei persoane au fost ucise într-un presupus atac israelian asupra unei clădiri din Bint Jbeil, în sudul ţării.

Nu există niciun comentariu din partea Forţelor de Apărare ale Israelului.

Bint Jbeil este un bastion al Hezbollah şi părţi mari din el au fost distruse în timpul războiului din 2006 dintre Israel şi gruparea teroristă susţinută de Iran.

UPDATE Oficiali ai Autorităţii Palestiniene se îndreaptă spre Cairo pentru a participa la discuţii privind viitorul Gaza

Potrivit unui raport publicat de Haaretz, o delegaţie de oficiali ai Autorităţii Palestiniene (AP) urmează să se îndrepte spre Cairo în zilele următoare pentru a discuta cu Egiptul despre rolul său în viitorul Fâşiei Gaza.

Ziarul citează un oficial de rang înalt al Autorităţii Palestiniene care a declarat că canalul dintre Egipt şi AP a fost deschis după ce Cairo a propus un plan în trei etape pentru încheierea războiului, care ar include o "discuţie naţională palestiniană" sponsorizată de Egipt, menită să pună capăt diviziunii dintre Fatah şi Hamas.

Potrivit raportului, şeful serviciului de informaţii al AP, Majed Faraj, a plecat deja la Cairo pentru a discuta modificarea termenilor propunerii egiptene.

UPDATE Alţi 3 soldaţi ucişi în luptele din nordul Fâşiei Gaza, ridicând bilanţul operaţiunii terestre la 164 de morţi

IDF anunţă moartea a încă trei soldaţi ucişi în luptele din nordul Fâşiei Gaza, ridicând la 164 numărul morţilor israelieni în operaţiunea terestră în curs de desfăşurare în Fâşie.

Aceştia sunt:

Lt. Yaron Eliezer Chitiz, 23 de ani, comandant adjunct de companie în Batalionul Shaked al Brigăzii Givati, din Ra'anana.

Sergentul-major Itay Buton, 20 de ani, soldat în batalionul Shaked din Brigada Givati, din Petah Tikva.

Sergentul-major Efraim Yachman, 21 de ani, soldat în batalionul Shaked din Brigada Givati, din Neve Daniel.

UPDATE Ministerul palestinian al Sănătăţii afirmă că 6 persoane au fost ucise în timpul unui raid al IDF în Tulkarem, în Cisiordania

O operaţiune a IDF în apropiere de Tulkarem, în nordul Cisiordaniei, s-a soldat cu şase morţi şi mai mulţi răniţi în această dimineaţă, potrivit Ministerului palestinian al Sănătăţii.

"Şase martiri ucişi de ocupaţie [Israel] şi unii care au fost grav răniţi au fost transportaţi la spitalul guvernamental Thabet Thabet din Tulkarem", afirmă ministerul într-o scurtă declaraţie.

Agenţia oficială de ştiri Wafa a Autorităţii Palestiniene a declarat că aceştia au fost ucişi în urma unui atac cu dronă.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea IDF.

UPDATE Un oficial ONU pentru drepturile omului acuză Israelul că lucrează pentru a-i împinge pe locuitorii din Gaza din Fâşie

Un oficial al ONU pentru drepturile omului acuză Israelul că încearcă să scoată în totalitate locuitorii din Fâşia Gaza, în timp ce îşi extinde operaţiunea terestră menită să înlăture Hamas.

Paula Gaviria Betancur, raportorul special al ONU pentru drepturile omului în ceea ce priveşte persoanele strămutate în interiorul ţării, a emis o declaraţie în care susţine că IDF încearcă să deporteze palestinienii din Gaza "în masă".

"Pe măsură ce ordinele de evacuare şi operaţiunile militare continuă să se extindă, iar civilii sunt supuşi zilnic unor atacuri necruţătoare, singura concluzie logică este că operaţiunea militară a Israelului în Gaza urmăreşte să deporteze în masă majoritatea populaţiei civile", scrie Gaviria Betancur.

Israelul a negat rapoartele potrivit cărora ar fi încercat să împingă locuitorii din Gaza în Egipt pe durata războiului şi a promis că nu urmăreşte o strămutare permanentă a populaţiei.

UPDATE Dermer organizează întâlniri la Washington pentru a discuta despre "planificarea pentru ziua următoare"

Ministrul pentru afaceri strategice, Ron Dermer, se întâlneşte la Washington cu consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, şi discută despre cooperarea dintre Israel şi SUA cu privire la războiul actual dintre Israel şi Hamas.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA a declarat pentru The Times of Israel că întâlnirea s-a axat pe o serie de subiecte, inclusiv "trecerea la o fază diferită a războiului pentru a maximiza concentrarea asupra ţintelor Hamas de mare valoare".

Reuniunea a inclus, de asemenea, discuţii privind măsurile de îmbunătăţire a situaţiei umanitare din Gaza şi de minimizare a daunelor aduse civililor şi eforturile de a aduce acasă ostaticii rămaşi, precum şi "planificarea pentru ziua de după [război], inclusiv guvernarea şi securitatea în Gaza, un orizont politic pentru poporul palestinian şi continuarea activităţii de normalizare şi integrare".

Dermer, un apropiat al lui Netanyahu, care adesea îndeplineşte funcţia de cvasi-ministru de externe, urma să se întâlnească, de asemenea, cu secretarul de stat american Antony Blinken în timpul călătoriei sale.

UPDATE Raport: Israelul returnează cadavrele a 80 de palestinieni ucişi în Gaza după ce le-a inspectat pentru a căuta ostatici

Israelul ar fi returnat cadavrele a 80 de palestinieni ucişi în Gaza după ce le-a luat din morgi şi morminte pentru a verifica dacă nu există ostatici printre ele, potrivit unor surse din cadrul Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas.

Corpurile, care fuseseră transportate în Israel, au fost returnate prin intermediul Crucii Roşii autorităţilor Hamas, care le-au îngropat într-o groapă comună din Gaza, susţin sursele.

După ce au fost inspectate, cadavrele au fost returnate Crucii Roşii prin punctul de trecere Kerem Shalom, între Israel şi Fâşia Gaza. Ele au fost apoi transportate într-un camion la groapa comună, precizează sursele citate.

Forţele de apărare israeliene nu au comentat acest raport.

Şeful Shin Bet ar fi avertizat cu privire la potenţiale ameninţări de extremă dreapta împotriva unui general de rang înalt din Cisiordania

Şeful Shin Bet, Ronen Bar, ar fi avertizat că cel mai înalt comandant militar din Cisiordania ar putea fi în pericol din cauza unor ameninţări din partea extremei drepte.

Potrivit Channel 12 news, Bar a scris o scrisoare care a fost trimisă premierului Benjamin Netanyahu, preşedintelui Isaac Herzog şi tuturor miniştrilor guvernului, în care se spune că criticile la adresa generalului-maior Yehuda Fox "pot crea o ameninţare concretă la adresa vieţii generalului şi pot permite ca acesta să fie rănit".

"Acest lucru este condus de câteva persoane, dar care sunt extremiste şi kahaniste", ar fi scris Bar, referindu-se la adepţii regretatului rabin extremist Meir Kahane.

Bar a atribuit criticile intensificate la adresa lui Fox acţiunilor pe care acesta le-a condus de la atrocităţile comise de Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, care au declanşat războiul din Fâşia Gaza, cum ar fi aplicarea ordinelor administrative şi colectarea de arme care au fost distribuite echipelor de securitate comunale fără supraveghere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici