Războiul Israel-Hamas. Se poartă negocieri pentru un schimb de prizonieri / Coridor umanitar de 7 ore de la spitalul al-Shifa / Noi atacuri ale Hezbollah din Liban, 3 locaţii lovite / Condiţii grele în spitalele din Gaza

  • Armata israeliană a negat acuzaţiile că ar fi atacat cel mai mare spital din Gaza, Al-Shifa
  • Hamas neagă faptul că operează prin tuneluri subterane aflate sub spital
  • Oficialii israelieni avertizează Hezbollah
3143 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Se poartă negocieri pentru un schimb de prizonieri / Coridor umanitar de 7 ore de la spitalul al-Shifa / Noi atacuri ale Hezbollah din Liban, 3 locaţii lovite / Condiţii grele în spitalele din Gaza

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE Alţi români salvaţi din ghearele morţii

UPDATE Condiţii grele în spitale

UPDATE 20 de terorişti arestaţi în Gaza

Armata israeliană şi Shin Bet (serviciul de securitate internă) au anunţat că în timpul unei operaţiuni comune, peste 20 de militanţi Hamas au fost capturaţi în Fâşia Gaza , urmând a fi interogaţi în Israel.

UPDATE SOS de la spitalul al-Ahli: Sute de răniţi din nord, capacitatea noastră a fost depăşită

„Răniţii continuă să vină la spitalul al-Ahli, care rămâne singurul spital funcţional care primeşte răniţii din Gaza şi nordul acesteia. Până acum, au sosit sute de răniţi, depăşind capacitatea spitalului! Doctorul Fadel Naim, chirurg la spitalul arab al-Ahli, scrie că acesta este „ultimul spital funcţional din oraşul Gaza şi zonele de nord”. Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a declarat că spitalul al-Shifa, cel mai mare din Fâşie, este închis şi nu poate oferi niciun serviciu.

UPDATE Israel: 7 soldaţi răniţi de atacurile aeriene ale Hezbollah în nord

Şapte soldaţi israelieni au fost grav răniţi într-una dintre lansările - la Manara - efectuate de Hezbollah în nordul Israelului. Bilanţul a fost furnizat de purtătorul de cuvânt al armatei, conform căruia în ultimele ore au fost identificate 15 lansări din Liban spre teritoriul israelian. Sistemul de apărare antirachetă a interceptat patru, în timp ce restul au căzut în zone deschise.

UPDATE Noi sirene de avertizare în nordul Israelului

Sirenele de avertizare antirachete au sunat din nou în nordul Israelului, la graniţa cu Libanul. Anunţul vine de la armata israeliană.

UPDATE Statele Unite: Negocieri în desfăşurare privind ostaticii

„Există negocieri privind ostaticii în desfăşurare, care implică israelieni, Qatar şi, de asemenea, Egipt”. Acest lucru a declarat consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, într-un interviu acordat CNN, comentând zvonurile despre un posibil acord între Israel şi Hamas pentru un schimb de prizonieri.

UPDATE Netanyahu: ONU a atacat Israelul în loc de Hamas

„Secretarul general al ONU a criticat Israelul, în loc să se ia de acei sălbatici Hamas”. Acest lucru a fost declarat de premierul israelian Benyamin Netanyahu intervievat de CNN. „Aş dori ca comunitatea internaţională să ne sprijine şi să atace răul pur pe care Hamas îl reprezintă”, subliniază din nou Netanyahu în interviu, reiterând că „nu va exista încetare a focului” în Gaza fără eliberarea ostaticilor de către Hamas.

UPDATE NBC vorbeşte despre schimburi de prizonieri, dar nu există nicio confirmare

Se pare că s-a ajuns la un acord între Hamas şi Israel pentru eliberarea a aproximativ 80 de femei şi copii israelieni în schimbul femeilor şi adolescenţilor palestinieni reţinuţi de Israel. Un oficial din administraţia lui Joe Biden spune asta pentru NBC. Potrivit sursei, Statele Unite explorează şi alte opţiuni. Cu toate acestea, în acest moment lipsesc atât confirmările israeliene, cât şi cele palestiniene. S-a vorbit şi de un astfel de acord în ultimele zile

UPDATE Preşedintele turc Erdogan face presiuni asupra SUA pentru a opri Israelul

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut să fie făcute presiuni asupra Statelor Unite pentru a opri ofensiva Israelului în Gaza. Erdogan s-a întors sâmbătă de la un summit al liderilor arabi şi musulmani din capitala saudite Riad, care a condamnat „acţiunile barbare” ale forţelor israeliene din Gaza, fără a susţine măsuri punitive concrete. El va călători vineri în Germania şi intenţionează să călătorească în Egipt şi să-l găzduiască pe preşedintele iranian în săptămânile următoare. „Ar trebui să purtăm discuţii cu Egiptul şi ţările din Golf şi să punem presiune asupra Statelor Unite”, le-a spus Erdogan jurnaliştilor turci, la bordul zborului său spre casă de la Riad. „Statele Unite ar trebui să-şi sporească presiunea asupra Israelului. Occidentul ar trebui să crească presiunea asupra Israelului... Este crucial pentru noi să asigurăm o încetare a focului”, a spus el.

UPDATE Netanyahu, la NBC: am oferit combustibil spitalului Shifa, dar l-au refuzat

„Am oferit combustibilul spitalului Shifa din Gaza, dar ei l-au refuzat”. Premierul israelian Benyamin Netanyahu a declarat acest lucru reţelei americane NBC, fără a oferi alte detalii.

UPDATE Ministerul Sănătăţii: Numărul palestinienilor ucişi în atacurile israeliene a depăşit 11.100

Numărul morţilor în atacurile militare israeliene în curs de desfăşurare de la 7 octombrie a depăşit 11.100, dintre care peste 8.000 de copii şi femei, a anunţat duminică biroul de presă al guvernului din Gaza.
 
"Din cauza atacului asupra spitalelor şi a împiedicării intrării oricărui cadavru sau rănit, Ministerul Sănătăţii nu a putut, sâmbătă, să emită statistici exacte privind numărul de morţi şi răniţi din ultimele ore", a precizat biroul de presă într-un comunicat.
 
"Reamintim că forţele de ocupaţie au comis peste 1.130 de masacre, iar numărul victimelor a ajuns la peste 11.100 de morţi, dintre care peste 8.000 de copii şi femei, iar numărul răniţilor a fost de peste 28.000", a precizat acesta.
 
La începutul acestei săptămâni, Barbara Leaf, asistentul secretarului de stat pentru afaceri din Orientul Apropiat, a declarat în faţa unui grup de experţi din Camera Reprezentanţilor că numărul celor ucişi în Gaza este probabil "mai mare decât cel care este citat".

UPDATE Spitalul Al-Quds din oraşul Gaza nu mai este operaţional - Semiluna Roşie palestiniană

Semiluna Roşie palestiniană anunţă că spitalul din al-Quds "nu mai este operaţional”, deoarece a rămas fără combustibil şi energie electrică.

Semiluna Roşie palestiniană precizează că personalul medical depune toate eforturile pentru a îngriji pacienţii şi răniţii, notează The Guardian.

UPDATE Ministrul de externe al Africii de Sud: Benjamin Netanyahu ar trebui să fie arestat

Într-un articol de opinie publicat în Sunday Times din Africa de Sud, ministrul de externe al ţării, Naledi Pandor, afirmă că se aşteaptă ca Curtea Penală Internaţională (CPI) să emită un mandat de arestare împotriva premierului israelian.
 
"Cerem procurorului al Curţii Penale Internaţionale să accelereze ancheta şi să exploreze încălcările a trei dintre cele patru crime aflate sub jurisdicţia CPI: crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid", a scris Pandor.
 
"Ne aşteptăm ca mandatele de arestare să fie executate pentru cei mai responsabili, în conformitate cu principiile CPI privind responsabilitatea comandantului şi a superiorului", a spus ea, adăugând că printre aceştia se numără Netanyahu şi unii dintre membrii cabinetului său.
 
Africa de Sud este una dintre mai multe ţări care au condamnat bombardamentele Israelului asupra Fâşiei Gaza, inclusiv prin rechemarea ambasadorului său din Israel. 

UPDATE 13 persoane au fost ucise în atacul asupra unei clădiri rezidenţiale din Khan Younis

13 persoane au fost ucise în atacul asupra clădirii rezidenţiale din estul oraşului Khan Younis.
 
Unul dintre membrii unei familii care a supravieţuit atacului a declarat că pământul se zguduia sub picioarele lor înainte ca explozia să aibă loc şi să distrugă clădirea.
 
Aceste bombe seismice au mai fost folosite de forţele israeliene. Bombele pătrund în pământ, zguduie fundaţiile clădirii şi o distrug în întregime.

UPDATE OMS spune că a pierdut comunicarea cu contactele sale de la Spitalul Al-Shifa din Gaza

Dacă nu se opreşte imediat vărsarea de sânge în Gaza, spitalele vor deveni o morgă, a declarat duminică Medici fără Frontiere. La rândul ei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii declară că a pierdut comunicarea cu contactele sale de la spitalul Al-Shifa din nordul Fâşiei Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza a declarat că operaţiile din spitalul Al Shifa, cel mai mare din enclava palestiniană, au fost suspendate sâmbătă după ce a rămas fără combustibil.

UPDATE Ministrul de externe al Australiei îndeamnă Israelul să oprească atacurile asupra spitalelor

Ministrul de externe al Australiei, Penny Wong, a cerut Israelului să înceteze atacurile asupra spitalelor, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la numărul "îngrozitor" de morţi în rândul civililor în urma asaltului asupra Gaza.
 
"Aş dori să subliniez acest aspect în legătură cu spitalele şi facilităţile medicale: dreptul umanitar internaţional necesită protecţia spitalelor, a pacienţilor şi a personalului medical", a declarat Wong duminică la emisiunea Insiders de la ABC.
 
"Şi facem apel la Israel să înceteze atacul asupra spitalelor. Înţelegem argumentul că Hamas este înfipt în infrastructura civilă. Dar, ştiţi, cred că comunitatea internaţională, uitându-se la ceea ce se întâmplă în spitale, ar spune Israelului: acestea sunt facilităţi protejate de dreptul internaţional şi vrem să faceţi acest lucru."
 
Cu toate acestea, Wong nu s-a oprit însă să ceară o încetare imediată a focului în Gaza.
 
"Avem nevoie de paşi spre o încetare a focului. Acesta nu poate fi unilateral", a declarat Wong.
 
"Ştim că Hamas ţine încă ostatici şi ştim că o încetare a focului trebuie să fie convenită între părţi."

UPDATE Liderul Hezbollah susţine că atacurile sale împotriva Israelului sunt un „front de sprijin”

Hassan Nasrallah, liderul influent al mişcării libaneze Hezbollah, a declarat că gruparea şi-a intensificat ofensiva împotriva Israelului în ultima săptămână şi că atacurile din sudul Libanului vor continua.

Israelul şi Hezbollah au făcut schimb de focuri aproape în fiecare zi de-a lungul graniţei lor de mai bine de o lună. Dar până acum, majoritatea atacurilor au fost limitate la câmpuri deschise.

UPDATE Ministrul israelian al apărării avertizează pe Hezbollah împotriva escaladării conflictului

Ministrul Apărării Yoav Gallant nu s-a ferit să ameninţe pe Liban şi Hezbollah.

”Cetăţenii Libanului ar trebui să ştie că, dacă Nasrallah greşeşte, atunci soarta Beirutului poate fi ca soarta Gazei” a declarat Gallant.

Forţele aeriene israeliene operează la graniţa dintre Israel şi Liban, iar armata, în general, era pregătită pentru orice escaladare.

UPDATE Preşedintele francez Macron condamnă răspândirea antisemitismului

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut poporului să se ridice împotriva „revenirii insuportabile a antisemitismului nestăpânit”.

„O Franţă în care cetăţenii noştri evrei se tem nu este Franţa. O Franţă în care francezilor le este frică din cauza religiei sau a originii lor nu este Franţa”, a declarat cu indignare Macron.

Peste o mie de acte antisemite au fost comise în Franţa în ultima lună, de trei ori mai mult raportat la anul trecut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici