LIVE TEXT  Războiul Israel - Hamas. Şeful ONU condamnă Israelul pentru ucideri "absolut inacceptabile" / Armata israeliană a descoperit în Gaza un tunel în care au fost ţinuţi ostatici

  • Katz se îndreaptă spre Bruxelles pentru a se adresa Consiliului de Afaceri Externe al UE şi a se întâlni cu miniştrii.
  • Liderul Hamas Haniyeh s-ar fi întâlnit cu ministrul turc de externe pentru a discuta despre ostatici şi încetarea focului.
  • Marina a lovit o clădire din Gaza unde Hamas se pregătea să întindă o ambuscadă trupelor, spune IDF.
  • Gallant alege un fost şef al forţelor aeriene pentru a conduce eforturile de recrutare Haredi IDF.
  • SUA ar crede că Israelul a ucis doar 20-30% dintre teroriştii Hamas în luptele din Gaza.
  • IDF demolează casa teroristului care a comis atacul mortal din noiembrie - presa palestiniană.
  • Israelienii au descoperit în Gaza un tunel în care au fost ţinuţi ostatici.
1879 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Şeful ONU condamnă Israelul pentru ucideri "absolut inacceptabile" / Armata israeliană a descoperit în Gaza un tunel în care au fost ţinuţi ostatici

Sursa foto: IDF

UPDATE Minstrul saudit de Externe spune că nu se vor normaliza legăturile cu Israelul fără o cale către un stat palestinian

Ministrul de externe al Arabiei Saudite a declarat că nu poate exista o normalizare a legăturilor cu Israelul fără rezolvarea problemei palestiniene, a declarat acesta pentru CNN într-un interviu difuzat duminică.

Întrebat dacă nu ar putea exista legături normale fără o cale către un stat palestinian credibil şi ireversibil, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud a declarat pentru CNN: "Doar aşa vom obţine beneficii. Deci, da, pentru că avem nevoie de stabilitate şi stabilitatea va veni prin rezolvarea problemei palestiniene".

Comentariile ministrului de externe au făcut parte dintr-un interviu înregistrat iniţial în marja Forumului Economic Mondial care a avut loc săptămâna trecută la Davos, în Elveţia, şi difuzat duminică de CNN.

UPDATE Netanyahu respinge condiţiile de eliberare a ostaticilor, după un raport al Hamas

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a respins condiţiile cerute de militanţii Hamas pentru eliberarea ostaticilor, la câteva ore după ce gruparea a publicat un raport care justifică atacul din 7 octombrie asupra Israelului.

"În schimbul eliberării ostaticilor noştri, Hamas cere încetarea războiului, retragerea forţelor noastre din Gaza, eliberarea tuturor criminalilor.... Dacă acceptăm acest lucru, soldaţii noştri au căzut în zadar. Dacă acceptăm acest lucru, nu vom fi capabili să garantăm siguranţa cetăţenilor noştri", a declarat Netanyahu.

UPDATE Şeful ONU condamnă Israelul pentru ucideri "absolut inacceptabile"

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres, a condamnat duminică uciderea "sfâşietoare" şi "absolut inacceptabilă" a civililor palestinieni din Fâşia Gaza, în contextul în care numărul morţilor în urma atacurilor israeliene a depăşit 25.000.

"Operaţiunile militare ale Israelului au răspândit distrugeri masive şi au ucis civili la o scară fără precedent în timpul mandatului meu de secretar general", a declarat Guterres în deschiderea unui summit al G77+China în Uganda. El a reînnoit apelurile pentru o "încetare imediată a focului pentru a uşura suferinţa din Gaza, pentru a permite ca ajutorul umanitar să ajungă la toţi cei care au nevoie şi pentru a facilita eliberarea ostaticilor, care ar trebui să fie imediată şi necondiţionată".

UPDATE Sirenele sună în Sufa, în apropiere de graniţa cu Gaza

Sirenele sună în oraşul Sufa de la graniţa cu Gaza, avertizând cu privire la tiruri de rachete care se apropie.

Comunităţile de la graniţa cu Gaza au fost în mare parte evacuate de civili începând cu 7 octombrie.

UPDATE Cel puţin 2 morţi în urma unui presupus atac cu dronă israeliană asupra unei maşini în sudul Libanului

Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte câteva au fost rănite într-un presupus atac israelian cu dronă care a vizat duminică o maşină în sudul Libanului, afirmă surse de securitate.

Ambulanţele s-au deplasat de urgenţă la locul incidentului, în apropiere de un punct de control al armatei libaneze, şi nu era clar cine a fost ţinta atacului, spun rezidenţii şi sursele de securitate.

Din 8 octombrie, la o zi după atacul Hamas în sudul Israelului, gruparea teroristă Hezbollah s-a angajat în tiruri transfrontaliere aproape zilnic, lansând rachete, drone şi rachete spre nordul Israelului, într-o campanie despre care spune că este în sprijinul Hamas. Atacurile au forţat majoritatea locuitorilor aflaţi pe o rază de câţiva kilometri de la graniţă să evacueze zona. Israelul a răspuns cu propriile lovituri asupra ţintelor Hezbollah şi a avertizat că nu va putea tolera prezenţa continuă a teroriştilor la graniţă.

UPDATE Katz se va adresa la reuniunea UE la care au participat Arabia Saudită, Iordania, Egipt, Autoritatea Palestiniană; Borrell va prezenta planul de pace

La reuniunea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene de mâine de la Bruxelles, la care va lua cuvântul ministrul de externe Israel Katz, vor participa şi omologii săi din Arabia Saudită, Iordania, Egipt, Autoritatea Palestiniană şi secretarul general al Ligii Arabe.

În plus, şeful securităţii UE, Josep Borrell, va prezenta un plan în zece puncte pentru pace între Israel şi palestinieni.

Într-o scrisoare adresată statelor membre, Borrell a scris că foaia sa de parcurs va "dezvolta, cu propuneri practice, principiul convenit conform căruia numai o soluţie politică, durabilă şi pe termen lung la conflictul israeliano-palestinian va aduce pace celor două popoare şi stabilitate în regiune".

Potrivit Euronews, planul lui Borrell prevede un proces de pace care să ducă la un stat palestinian alături de Israel şi o normalizare completă între Israel şi statele arabe. O conferinţă internaţională de pace ar urma să încerce să pună capăt războiului dintre Hamas şi Israel, precum şi conflictului israeliano-palestinian mai amplu, care ar urma să creeze un "cadru iniţial" pentru pace în termen de un an. Ar exista "asigurări de securitate solide" pentru ambele state, iar acordul ar fi "condiţionat de recunoaşterea diplomatică reciprocă deplină şi de integrarea atât a Israelului, cât şi a palestinienilor în regiune".

Cele 27 de state membre ale UE au fost divizate în reacţiile lor la războiul din Gaza şi este puţin probabil să sprijine foaia de parcurs a lui Borrell.

UPDATE O lovitură aeriană a vizat o maşină în sudul Libanului

O maşină a fost lovită într-un presupus atac cu dronă în Kafra, în sudul Libanului, relatează presa libaneză.

Satul face parte din districtul Bint Jbeil, un bastion al Hezbollah.

Mari părţi din Bint Jbeil au fost distruse în timpul războiului din 2006 dintre Israel şi gruparea teroristă susţinută de Iran.

UPDATE Guterres, de la ONU, denunţă Israelul pentru moartea "sfâşietoare" a civililor din Gaza

Secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, denunţă Israelul pentru moartea "sfâşietoare" a civililor palestinieni din Gaza şi afirmă că este inacceptabil să se opună la crearea unui stat pentru poporul palestinian.

"Operaţiunile militare ale Israelului au răspândit distrugeri în masă şi au ucis civili la o scară fără precedent în timpul mandatului meu de secretar general", a declarat Guterres în deschiderea unui summit al G77+China în capitala ugandeză Kampala.

Guterres adaugă că negarea dreptului palestinienilor la statutul de stat "ar prelungi la nesfârşit un conflict care a devenit o ameninţare majoră la adresa păcii şi securităţii globale", în comentariile făcute la o zi după ce premierul Benjamin Netanyahu a ripostat la un raport potrivit căruia i-ar fi spus preşedintelui american Joe Biden că nu a exclus crearea unui stat palestinian.

Războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza a fost declanşat de atacul terorist din 7 octombrie în sudul Israelului, în care mii de terorişti conduşi de Hamas au dat buzna în ţară pe uscat, în aer şi pe mare, masacrând aproximativ 1 200 de persoane, majoritatea civili, şi luând aproximativ 240 de ostatici sub acoperirea a mii de rachete.

Ca răspuns la asaltul ucigaş, Israelul a lansat o campanie aeriană şi o operaţiune terestră ulterioară, jurând să distrugă Hamas şi să pună capăt celor 16 ani de dominaţie a acestuia în Fâşia Gaza.

Cifrele furnizate de ministerul condus de Hamas nu pot fi verificate independent şi se crede că includ atât civili, cât şi membri Hamas ucişi în Gaza, inclusiv ca urmare a tirurilor de rachete ale grupării teroriste. IDF afirmă că a ucis peste 9.000 de agenţi în Gaza, pe lângă cei aproximativ 1.000 de terorişti din interiorul Israelului la 7 octombrie.

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, condus de Hamas, afirmă că 25.105 persoane au fost ucise în interiorul enclavei de la începutul războiului cu Israelul.

UPDATE Miniştrii aprobă transferul de fonduri îngheţate către Norvegia pentru a fi păstrate pentru Autoritatea Palestiniană

Cabinetul aprobă un plan de transfer de fonduri îngheţate destinate Autorităţii Palestiniene către Norvegia, care le va transfera la Ramallah doar cu permisiunea expresă a Ierusalimului, în urma unei dezbateri interne aprinse şi a unei presiuni americane prelungite.

Decizia guvernului vine după ce joia trecută cabinetul a discutat o propunere de a transfera veniturile fiscale - care sunt colectate de Israel în numele Autorităţii Palestiniene, prin intermediul unei terţe părţi, care nu s-a încheiat cu un vot.

"Statele Unite şi Norvegia respectă decizia cabinetului politic şi de securitate care a ordonat oprirea transferului de fonduri din Gaza către Autoritatea Palestiniană. Prin urmare, fondurile îngheţate nu vor fi transferate Autorităţii Palestiniene, ci vor rămâne în mâinile unei ţări terţe", precizează biroul premierului într-un comunicat.

Conform schiţei aprobate, Norvegia nu va avea voie să elibereze niciunul dintre fondurile îngheţate - care ar fi fost folosite de Autoritatea Palestiniană pentru a plăti salariile lucrătorilor guvernamentali din Gaza - fără permisiunea prealabilă a Israelului, Ierusalimul fiind în drept să oprească fluxul de bani în cazul în care Oslo ar lua o astfel de măsură.

UPDATE Sirenele din oraşul de la graniţa cu Gaza avertizează asupra primului tir de rachetă din Fâşie în 48 de ore

Sirenele sună în oraşul Kissufim de la graniţa cu Gaza, avertizând asupra unor tiruri de rachete care se apropie.

Este pentru prima dată în ultimele 48 de ore când au fost trase rachete din Fâşie.

Comunităţile de la graniţa cu Gaza au fost în mare parte evacuate de civili începând cu 7 octombrie.

UPDATE Ministrul britanic al apărării: "Este dezamăgitor" că Netanyahu nu crede în soluţia celor două state, dar el a spus mereu asta

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, spune că este "dezamăgitor" faptul că premierul Benjamin Netanyahu nu este în favoarea unui stat palestinian.

"Este dezamăgitor să aud că Netanyahu nu crede în soluţia celor două state, deşi, ca să fim corecţi, a spus acest lucru în toată cariera sa politică, din câte îmi dau seama", a declarat Shapps pentru Sky News.

"Nu cred că vom ajunge la o soluţie decât dacă există o soluţie cu două state", spune el.

"Noi nu intervenim în procesele democratice ale altor ţări", spune Shapps, menţionând diviziunile din cadrul conducerii politice israeliene, precum şi relaţiile strânse dintre Marea Britanie şi Israel.

Netanyahu a ripostat ieri la un raport potrivit căruia i-ar fi spus preşedintelui american Joe Biden că nu a exclus crearea unui stat palestinian.

Cu toate acestea, declaraţia formulată cu grijă de biroul premierului nu a exclus definitiv posibilitatea unui stat palestinian cu o suveranitate mai mică decât deplină - o opţiune posibilă pe care Biden a menţionat-o în comentariile de după convorbirea de vineri a liderilor, când a vorbit despre "tipuri" de soluţii cu două state.

UPDATE Ministerul Sănătăţii condus de Hamas afirmă că 25.105 persoane au fost ucise în Gaza din 7 octombrie

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, condus de Hamas, afirmă că 25.105 persoane au fost ucise în interiorul enclavei de la începutul războiului cu Israelul.

Cifrele furnizate de ministerul condus de Hamas nu pot fi verificate independent şi se crede că includ atât civili, cât şi membri Hamas ucişi în Gaza, inclusiv ca urmare a tirurilor de rachete ale grupării teroriste.

IDF afirmă că a ucis peste 9.000 de agenţi în Gaza, pe lângă cei aproximativ 1.000 de terorişti din interiorul Israelului la 7 octombrie.

UPDATE Katz se îndreaptă spre Bruxelles pentru a se adresa Consiliului de Afaceri Externe al UE şi a se întâlni cu miniştrii

Ministrul de externe Israel Katz pleacă spre Bruxelles pentru a participa la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, la care participă miniştrii de externe ai statelor membre.

Katz se va adresa forumului şi se va întâlni cu omologii săi din UE, Franţa, Grecia, Austria, Croaţia, Cehia, Belgia, Bulgaria şi Danemarca, precum şi cu alţi oficiali europeni.

Potrivit Ministerului de Externe, Katz se va concentra pe importanţa înfrângerii Hamas şi a aducerii acasă a ostaticilor reţinuţi în Gaza.

UPDATE Liderul Hamas Haniyeh s-ar fi întâlnit cu ministrul turc de externe pentru a discuta despre ostatici şi încetarea focului

Şeful Hamas din Qatar, Ismail Haniyeh, a avut o întrevedere cu ministrul turc de externe, potrivit unor surse diplomatice, în primul contact oficial între cei doi după mai bine de trei luni.

Ministrul de externe Hakan Fidan s-a întâlnit cu Haniyeh sâmbătă în Turcia, spun sursele.

Posibila eliberare a ostaticilor reţinuţi în Gaza, alături de stabilirea "unei încetări a focului cât mai repede posibil", au fost principalele subiecte de discuţie, potrivit uneia dintre surse.

De asemenea, în timpul întâlnirii, cele două părţi ar fi discutat despre "creşterea ajutorului umanitar şi despre o soluţie cu două state pentru o pace permanentă".

Fidan şi Haniyeh au avut ultimul contact oficial în cadrul unei convorbiri telefonice la 16 octombrie.

UPDATE Marina a lovit o clădire din Gaza unde Hamas se pregătea să întindă o ambuscadă trupelor, spune IDF

Marina israeliană a lovit o clădire din centrul Fâşiei Gaza unde mai mulţi agenţi Hamas se pregăteau să întindă o ambuscadă trupelor, afirmă armata.

IDF spune că Marina a identificat ameninţarea şi, împreună cu Brigada blindată de rezervă 179, a lovit agenţii.

Între timp, în sudul Fâşiei Gaza, IDF afirmă că, într-o operaţiune comună între Forţele Aeriene şi lunetiştii Brigăzii de Comando, au fost ucişi numeroşi agenţi Hamas.

În cartierele Daraj şi Tuffah din oraşul Gaza, IDF afirmă că Brigada blindată 401 a luptat cu agenţi Hamas, ucigând aproximativ 15 persoane, şi a efectuat un raid într-o clădire folosită de grupul terorist, unde soldaţii au găsit arme.

UPDATE Gallant alege un fost şef al forţelor aeriene pentru a conduce eforturile de recrutare Haredi IDF

Ministrul apărării Yoav Gallant ar fi numit un om de bază care să se ocupe de recrutarea şi integrarea membrilor comunităţii Haredi în Forţele de Apărare Israeliene.

Radiodifuzorul public Kan afirmă că Gallant a ales un fost comandant al Forţelor Aeriene israeliene, generalul-maior (rezident) Eliezer Shkedi, pentru a prelua acest rol.

Shkedi a lucrat pentru a recruta bărbaţi Haredi în forţele aeriene când acestea se aflau sub comanda sa.

Femeile haredi şi studenţii yeshiva de sex masculin sunt, în general, scutiţi de serviciul militar datorită unor acorduri controversate de lungă durată.

În 2017, Înalta Curte de Justiţie a invalidat scutirea legală şi a ordonat guvernului să adopte o nouă lege a conscripţiei. De atunci, guvernul nu a reuşit să ajungă la un acord asupra legislaţiei, prelungind în mod repetat politica de nerecrutare, în timp ce politicienii haredi au încercat să adopte o legislaţie care să cimenteze scutirile.

Mulţi dintre cei care se înrolează în armată şi care sunt număraţi în statistici ca recruţi haredi au părăsit de fapt lumea ultraortodoxă sau provin din curente mai puţin stricte.

UPDATE SUA ar crede că Israelul a ucis doar 20-30% dintre teroriştii Hamas în luptele din Gaza

Forţele de securitate israeliene au ucis doar 20-30% dintre teroriştii Hamas din Fâşia Gaza, ar fi estimat agenţiile de informaţii americane.

Potrivit Wall Street Journal, SUA consideră că gruparea teroristă are încă suficiente muniţii pentru a continua să lupte cu forţele israeliene timp de mai multe luni.

Cifrele americane par să corespundă în mare măsură cu estimările israeliene.

Săptămâna trecută, IDF a declarat că peste 9.000 de agenţi Hamas şi membri ai altor grupuri teroriste au fost ucişi de IDF în Fâşia Gaza de la începutul războiului, pe lângă cei aproximativ 1.000 de terorişti din interiorul Israelului la 7 octombrie, când bărbaţi înarmaţi au făcut ravagii în comunităţile din sudul ţării, masacrând aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, şi răpind peste 240 în Gaza.

În 2021, un comandant de rang înalt al IDF a declarat că se crede că Hamas ar avea aproximativ 30.000 de luptători.

IDF a evaluat că luptele din Gaza vor dura probabil pe tot parcursul anului 2024, în timp ce Israelul lucrează pentru a lipsi Hamas de capacităţile sale militare şi de guvernare. De asemenea, a promis că va continua luptele până când toţi ostaticii rămaşi vor fi eliberaţi din captivitate.

UPDATE IDF demolează casa teroristului care a comis atacul mortal din noiembrie - presa palestiniană

Presa palestiniană relatează că forţele de securitate au distrus locuinţa din Hebron a unuia dintre autorii atacului armat mortal comis în noiembrie de teroriştii care au vizat punctul de control "tuneluri" de pe ruta 60 din Cisiordania, la sud de Ierusalim.

Caporalul Avraham Fetena, în vârstă de 20 de ani, un soldat al poliţiei militare din Haifa, a fost rănit grav în atac şi a cedat ulterior rănilor sale.

Poliţia a declarat că cei trei bărbaţi înarmaţi plănuiau să comită un masacru mult mai mare în Ierusalim.

Ierusalimul apără practica de a rade casele familiilor atacatorilor ca mijloc de descurajare împotriva viitoarelor atacuri. De-a lungul anilor, o serie de oficiali israelieni din domeniul apărării au pus la îndoială eficacitatea acestei practici, iar activiştii pentru drepturile omului au denunţat-o ca fiind o pedeapsă colectivă nedreaptă.

Israelienii au descoperit în Gaza un tunel în care au fost ţinuţi ostatici

Soldaţii au găsit o zonă de detenţie, cinci camere înguste în spatele unor gratii metalice, toalete, saltele şi chiar desene făcute de un copil ostatic care a fost eliberat în timpul unui armistiţiu din noiembrie, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari.

Niciun ostatic nu se afla în zonă când a fost făcută descoperirea.

Armata a publicat fotografii din labirintul subteran.

Intrarea în tunel, a declarat Hagari, se afla în casa unui membru Hamas. Soldaţii au intrat în tunel, unde s-au întâlnit cu teroriştii, angajându-se într-o luptă care s-a încheiat cu eliminarea acestora, a mai spus contraamiralul.

„Potrivit mărturiilor pe care le avem, aproximativ 20 de ostatici au fost ţinuţi în acest tunel în diferite momente, în condiţii dure, fără lumină naturală, într-un aer dens, cu puţin oxigen şi cu o umiditate teribilă care face dificilă respiraţia”, a mai spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici