LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 403. Blogger rus ucis de o bombă într-un local care-i aparţine lui Prigojin / Reacţia Kievului: păianjenii se mănâncă între ei / Rusia a pierdut peste 174.000 de soldaţi / Băutura face ravagii în trupele Moscovei / Blinken l-a apelat pe Lavrov pe tema jurnalistului WSJ arestat

Ucraina este în aşteptarea celor 160 de tancuri promise de ţările NATO, pentru a putea începe contraofensiva de primăvară, în timp ce Rusia recrutează forţe noi.

7426 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 403. Blogger rus ucis de o bombă într-un local care-i aparţine lui Prigojin / Reacţia Kievului: păianjenii se mănâncă între ei / Rusia a pierdut peste 174.000 de soldaţi / Băutura face ravagii în trupele Moscovei / Blinken l-a apelat pe Lavrov pe tema jurnalistului WSJ arestat

Vladlen Tatarski

UPDATE 23:00 Zaharova: „apărător al adevărului” mort, Occidentul tace

Ministerul rus de Externe a adus un omagiu bloggerului şi corespondentului de război care a murit în urma unui atac la Sankt Petersburg. Oameni precum Vladlen Tatarski „sunt apărători ai adevărului”, a spus purtătoarea de cuvânt, Maria Zaharova, într-un mesaj postat pe profilul ei de Telegram, adăugând că lipsa de reacţie din partea guvernelor occidentale, „în ciuda preocupărilor lor pentru bunăstarea jurnaliştilor şi a presei libere vorbeşte de la sine”.

UPDATE 22:40 Kiev: terorism intern în spatele atacului de la Sankt Petersburg

Potrivit consilierului preşedintelui ucrainean, terorismul intern se află în spatele bombei care a explodat astăzi într-un bar din Sankt Petersburg, ucigându-l pe bloggerul militar naţionalist cunoscut sub pseudonimul lui Vladlen Tatarski. Folosind metafora „păianjenii care se mănâncă unii pe alţii într-un borcan”, Podoliak a scris pe profilul său de Twitter. „Când va deveni terorismul intern un instrument al luptei politice interne?”, s-a întrebat el. Potrivit presei ucrainene, locul unde a explodat bomba aparţine şefului grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin. De altfel, bloggerul era socotit un apropiat al liderului grupării Wagner.

UPDATE 22:30 Kiev la bombă la Sankt Petersburg: păianjenii se mănâncă unii pe alţii

Guvernul ucrainean lansează ipoteza că opoziţia internă a Rusiei împotriva invaziei Kremlinului se află în spatele exploziei dintr-un bar din Sankt Petersburg în care a fost ucis bloggerul militar pro-război Vladlen Tatarski. „Începe în Rusia... Păianjenii se mănâncă unii pe alţii într-un borcan. Întrebarea când terorismul intern va deveni un instrument al luptei politice interne era o chestiune de timp. Procese ireversibile aşteaptă Rusia”, a scris, printre altele, consilierul prezidenţial ucrainean Mikhailo Podoliak pe Twitter.

UPDATE 22:00 Zelenski: situaţia din jurul Bahmut este „deosebit de fierbinte”

Situaţia din perimetrul Bakhmut, oraş asediat de luni de zile de forţele invadatoare ale Moscovei, este „deosebit de fierbinte”. Preşedintele Zelenski a spus acest lucru într-un mesaj video postat pe canalele sale de socializare.

UPDATE 21:50 Guvernatorul Sankt Petersburgului: 25 sunt răniţi în explozie

25 de persoane au fost rănite în explozia care l-a ucis pe bloggerul şi corespondentul de război cunoscut sub numele de scenă al lui Vladlen Tatarski într-un bar din centrul Sankt Petersburgului. După cum a spus guvernatorul oraşului Alexander Beglov, 19 dintre răniţi au fost duşi la spital. „Oraşul – a adăugat el pe Telegram – are toate resursele necesare pentru a oferi asistenţă victimelor”.

UPDATE 21:40  Uciderea lui Tatarski: dosar penal deschis pentru „crimă”

Comisia de anchetă a Rusiei a deschis un dosar penal pentru explozia bombei care l-a ucis pe corespondentul militar Vladlen Tatarski, pseudonim sub care era cunoscut drept blogger: conform celor raportate de aceeaşi comisie pe canalul său Telegram, procedura a fost deschisă pentru „crimă săvârşită într-o manieră general periculoasă, sub acuzaţia de infracţiune conform părţii 2 a articolului 105 din Codul penal al Rusiei”, se arată în declaraţie.

UPDATE 21:30 Tatarski a participat la ceremonia la care Putin a semnat anexarea Donbassului

Bloggerul rus Vladlen Tatarsky a fost invitat la Kremlin cu ocazia ceremoniei în care Vladimir Putin a semnat anexarea unilaterală a celor patru regiuni ucrainene Donbass (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporizhzhia), în septembrie anul trecut. Cu acea ocazie, îşi aminteşte agenţia Tass, bloggerul a filmat un videoclip cu discursul preşedintelui rus.

UPDATE 21:00 Bloggerul Tatarski, într-o fotografie cu Daria Dugina

Vladlen Tatarsky, bloggerul ucis într-o explozie într-un bar din Sankt Petersburg, apare într-o fotografie cu Darya Dugină, fiica ideologului Aleksandr Dugin, considerată una dintre sursele de inspiraţie pentru imperialismul lui Putin, ucis de o bombă pe 20 august 2022.

UPDATE 20:30 Explozie în Rusia cu victimă celebră

UPDATE 20:00 I-a încăierat războiul

UPDATE 19:00 Kiev: grupul Wagner, comparabil cu o armată

Grupul Wagner, organizaţia de mercenari ruşi, este acum o armată cu drepturi depline, egală ca mărime cu personalul militar din Ungaria sau Slovacia. Acest lucru a declarat Serhii Cherevati, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est al Ucrainei, pe canalul ucrainean 24, scrie Kyiv Independent.

Purtătorul de cuvânt nu a precizat numărul trupelor Grupului Wagner, dar forţele armate ale Slovaciei au 19.000 de soldaţi, în timp Ungariei are 40.000, conform datelor Băncii Mondiale 2019.

În ultimele luni, mercenarii lui Wagner au încercat să captureze oraşul Bahmut, în Regiunea Doneţk, cu sprijinul armatei regulate ruse. Cherevati a declarat ieri că forţele ucrainene au ucis 121 de soldaţi ruşi şi au rănit 139 în Bakhmut, în timp ce forţele ruse au bombardat oraşul ocupat de 232 de ori.

UPDATE 18:50 Tensiuni pe mare, alte 3 nave NATO în port din Malta

Continuă fluxul de nave militare ale flotei NATO, care de luni de zile au andocat în Malta. Astăzi, la docul principal al portului de agrement Grand Harbour, în zona terminalului de croazieră, se află trei nave gri: turcul Yuzbasi Gungor Durmus (A574), navă de sprijin pentru grupurile de asalt, dragătorul de mine olandez Makkum (M857) şi englezul M38 . În februarie anul trecut, amiralul Credendino, într-o şedinţă de informare în Parlament, a vorbit despre tensiunile din Marea Mediterană, cu flota rusă care – după cum a raportat un ofiţer de marina european staţionat în Malta – „afişează steagul” şi tinde să „se poziţioneze în apropierea celor mai sensibile”. infrastructuri”, de la gazoducte la cabluri submarine. Malta este o ţară neutră şi, ca atare, nu face parte din NATO, dar este legată de strategia europeană de apărare în calitate de membru al UE. În ultimele luni, în port au intrat nave franceze, americane, italiene şi germane.

UPDATE 18:40 ISW: posibilă remaniere a conducerii militare ruse

„Surse ruse, ucrainene şi occidentale au remarcat că ofensiva rusă de iarnă nu a reuşit să atingă obiectivele Kremlinului de a captura toate regiunile Doneţk şi Lugansk până la 31 martie”. Acest think tank-ul american, Isw, (Institutul pentru studiul războiului), scrie acest lucru în ultimul său raport, precizând că „Rusia ar putea efectua în curând un fel de remaniere a comenzii sale militare la nivel înalt din cauza ofensivei eşuate de iarnă” din Ucraina. .

UPDATE 18:20 Blinken îl sună pe Lavrov: reţinerea unui reporter american este inacceptabilă

Antony Blinken a vorbit astăzi cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov „pentru a ne exprima profunda îngrijorare cu privire la detenţia inacceptabilă de către Rusia a unui jurnalist american”. Secretarul de stat american scris pe Twitter, subliniind că a cerut eliberarea imediată a reporterului Wall Street Journal şi a celuilalt american „deţinut pe nedrept”, Paul Whelan.

UPDATE 17:50 38 de editori ai organizaţiilor de ştiri din întreaga lume cer eliberarea lui Evan Gerşkovich

38 de editori ai organizaţiilor de ştiri din întreaga lume au semnat o scrisoare adresată ambasadorului Rusiei în Statele Unite, prin care condamnă reţinerea jurnalistului Wall Street Journal Evan Gerşkovich şi cer eliberarea lui imediată. Vestea a fost dată chiar de WSJ. Semnatarii scrisorii către ambasadorul Anatoli Antonov declară că sunt profund îngrijoraţi de detenţia lui Gerşkovich. „Arestarea nejustificată şi nedreaptă a lui Gerşkovich reprezintă o escaladare semnificativă a măsurilor anti-presă ale guvernului dumneavoastră”, se arată în scrisoare. „Rusia transmite mesajul că jurnalismul în interiorul graniţelor voastre este incriminat şi că corespondenţii străini care încearcă să raporteze din ţara dumneavoastră nu se bucură de beneficiile statului de drept”. Scrisoarea a fost semnată în numele unor organizaţii de ştiri şi grupuri de ştiri, inclusiv The Wall Street Journal, New York Times, BBC, Washington Post şi Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor.

UPDATE 17:10 Ruşii distrug centrul de comandă al armatei din Doneţk

Armata rusă a distrus postul de comandă şi centrul de comunicaţii al celei de-a 58-a brigăzi de infanterie motorizată ucraineană din regiunea Krasny Liman din RDP. Aşa a afirmat Ministerul Apărării, citat de RIA Novosti. „În zonele aşezărilor Petrivske şi Terni din Republica Populară Doneţk au fost lovite posturi de comandă şi observaţie ale batalioanelor Brigăzii 109 de Apărare Teritorială şi Brigăzii 25 Aeropurtate a Forţelor Armate ale Ucrainei”, a adăugat departamentul. În plus, armata a distrus un depozit de muniţii de artilerie al Forţelor Armate ale Ucrainei în apropiere de aşezarea Stelmakhovka din LPR.

UPDATE 16:20 Fost sportiv, ucis pe front

UPDATE 16:00 Şase victime în bombardamentul rusesc asupra Kostiantinivka

Există şase victime ale bombardamentelor ruseşti în oraşul Kostiantinivka, în regiunea Doneţk, şi 8 răniţi, a anunţat şeful biroului preşedintelui Ucrainei Andri Iermak, pe Telegram, a informat UNIAN. „Au fost avariate 16 blocuri de apartamente, 8 case particulare, o grădiniţă pentru copii, clădirea Inspectoratului Fiscal de Stat din Kostiantinivska, conducte de gaz, trei maşini. Opt persoane au fost rănite - răni de schije. Toţi primesc asistenţă medicală. Şase oameni au murit”, a scris Iermak.

UPDATE 15:40 Jucătoarea de baschet Brittany Griner către Biden: foloseşte orice instrument pentru a elibera jurnalistul WSJ

Administraţia Biden trebuie să folosească în continuare „orice instrument posibil” pentru a obţine eliberarea jurnalistului Wall Street Journal, Evan Gerşkovich, întemniţat pe 30 martie de Rusia sub acuzaţia de „spionaj”, declară campioana americană de baschet Brittney Griner, eliberată din închisoarea rusă ultima dată. 8 decembrie printr-un schimb cu traficantul de arme rus Viktor Bout, cunoscut drept „comerciantul morţii”. Griner şi soţia sa Cherelle au spus că au „inimile pline de mare îngrijorare” pentru soarta jurnalistului american de origine rusă, arestat în ultimele zile de serviciile secrete FSB din Ekaterinburg, care riscă 20 de ani de închisoare. Brittney Griner a adăugat că îi este recunoscătoare lui Joe Biden pentru „angajamentul său puternic de a salva americanii”. Jucătoarea de baschet a fost arestată pe 17 februarie anul trecut, cu doar câteva zile înainte de invazia rusă a Ucrainei, la sosirea ei pe aeroportul din Moscova pentru deţinerea unui flacon cu ulei de canabis prescris de medicul ei din Arizona, pentru care a fost condamnată vara trecută la 9 ani de închisoare pentru trafic internaţional de droguri: o acuzaţie judecată „inacceptabilă” de Biden, care a definit-o pe cea împotriva jurnalistului Gershkovich drept „ridicol”.

UPDATE 15:40 Zelenski: Cea mai mare forţă împotriva umanităţii aruncată înapoi la Kiev

«Primele ofensive, primele cuceriri, primele teritorii eliberate. A trecut un an de când ucrainenii au respins cea mai mare forţă împotriva umanităţii din vremea noastră lângă Kiev. Ucraineni, aţi oprit o forţă care dispreţuieşte şi vrea să distrugă tot ceea ce dă sens oamenilor”, a scris preşedintele Zelenski pe reţelele de socializare. „Vom elibera toate pământurile noastre. Vom aduce steagul ucrainean înapoi în toate oraşele şi comunităţile noastre. Vom face totul pentru a da Ucrainei pământurile înapoi”, a adăugat el.

UPDATE  15:30 Kiev: Kostiantinivka bombardată de ruşi, 3 morţi şi şase răniţi

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte şase au fost rănite în bombardamentele ruseşti ale lui Kostiantynivka din regiunea Doneţk, a declarat şeful administraţiei militare regionale, Pavlo Kirilenko. Armata rusă a bombardat partea centrală a oraşului în această dimineaţă, clădirile cu mai multe etaje şi casele private au fost grav avariate. „Cel puţin trei persoane au fost ucise şi şase rănite în bombardarea lui Kostiantinivka”, a spus el.

UPDATE 15:10 Informaţii britanice: abuzul de alcool este semnificativ pentru pierderile din războiul rusesc

Rusia a avut până la 200.000 de soldaţi ucişi şi răniţi în invazia sa din Ucraina: un procent mai mic, dar semnificativ, din aceste pierderi se datorează abuzului de alcool al trupelor, şi nu cauzelor legate de luptă. Acest lucru s-a afirmat în cel mai recent raport de informaţii al Ministerului Britanic al Apărării. Pe 27 martie, un canal de ştiri rus Telegram a raportat un număr „extrem de mare” de incidente, crime şi decese legate de alcool în rândul forţelor ruse din Ucraina. Comandanţii ruşi cred că abuzul de alcool este deosebit de dăunător în luptă.

UPDATE 15:00 Medvedev: Zelenski, pedepsit de Dumnezeu pentru acţiuni împotriva clerului

Potrivit şefului adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va confrunta nu numai cu judecata umană, ci şi cu judecata lui Dumnezeu pentru acţiunile împotriva clerului pro-rus de la Mănăstirea Peşterilor din Kiev. Medvedev citează şi Apocalipsa şi spune: „Sunt sigur că ei se vor afla nu numai în faţa unui tribunal uman, ci mai ales în faţa tribunalului său (al lui Dumnezeu). Şi vor fi pedepsiţi pentru tot ce au făcut”, a scris el pe canalul său Telegram, la o zi după ce autorităţile judiciare ucrainene l-au plasat în arest la domiciliu pe mitropolitul pro-rus Pavel al Mănăstirii Peşterilor din Kiev.

UPDATE 14:25 Un voluntar francez care lupta pentru Ucraina a fost ucis de ruşi

Un soldat voluntar francez din Legiunea Internaţională din Ucraina, identificat doar ca „T”, a fost ucis pe câmpul de luptă, a anunţat BMFTV, citând Ministerul francez de Externe. „Am aflat vestea tristă. Transmitem condoleanţe familiei, cu care serviciile ministeriale competente sunt în contact”, a declarat ministerul, citat de AFP. Le Monde transmite că doi voluntari francezi aflaţi în misiune în Ucraina au fost ucişi în ultimele două săptămâni. Kevin David a fost ucis pe 21 martie la Bakhmut, iar „T” a fost ucis în urmă cu o săptămână.

UPDATE 13:10 Oficial armean: Armenia nu-l va aresta pe Putin în baza unui mandat de la Curtea Penală Internaţională, deoarece „a ascultat îngrijorările Rusiei”

Hakob Arshakyan, vicepreşedintele Adunării Naţionale a Armeniei, a declarat că partidul de guvernământ, Contractul Civil, nu are intenţia de a-l aresta pe dictatorul rus Vladimir Putin în baza unui mandat al Curţii Penale Internaţionale (CPI).
 
„Am ascultat preocupările exprimate de Rusia”, a declarat Arshakyan într-un interviu acordat agenţiei de presă Armenpress.
 

UPDATE 12:00 Rusia a atacat Kostiantynivka din regiunea Doneţk, ucigând 3 civili

UPDATE 11:00 Guvernatori ucraineni: Atacurile ruseşti au lovit 6 regiuni şi au ucis 4 civili într-o singură zi

În ultimele 24 de ore, au fost raportate atacuri ruseşti în şase din cele 25 de regiuni ale Ucrainei, inclusiv în regiunile Sumy, Harkov, Kherson, Zaporizhzhia, Luhansk şi Doneţk. Potrivit rapoartelor guvernatorilor regionali, patru civili au fost ucişi şi cel puţin 15 au fost răniţi.

UPDATE 9:50 Statul Major General declară, duminică, faptul că Rusia a pierdut 174.550 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei

UPDATE 08:00 Statul Major General: Armata ucraineană a respins peste 70 de atacuri ruseşti sâmbătă

UPDATE 7:20 Ministrul Afacerilor Externe şi Sportului, Vadym Gutzeit declară că războiul Rusiei a ucis peste 200 de sportivi ucraineni

UPDATE 1.04, ora 23:00 Rusia dă startul înrolărilor de primăvară

Prima fază - faza de primăvară - de recrutare a început astăzi în Rusia, care va dura până pe 15 iulie şi care vizează bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, cărora li se cere să efectueze cel puţin un an de serviciu militar. Acest lucru a fost raportat de portalul Rbk, care citează un decret al preşedintelui Vladimir Putin. Potrivit lui Vladimir Ţimlianski, contraamiralul Statului Major General, aproximativ 147.000 din cei 700.000 de potenţiali recruţi au fost rechemaţi, niciunul dintre aceştia - a subliniat el - nu a fost chemat să lupte în Ucraina. Pentru prima dată, apelurile de la birourile districtuale militare vor fi acum trimise şi electronic, a spus sursă amintită.

UPDATE 22:20 Zelenski: Preşedinţia Moscovei la ONU este un faliment instituţional

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că preşedinţia Federaţiei Ruse la Consiliul de Securitate al ONU, care a început astăzi, demonstrează „eşecul complet al unor astfel de instituţii”, relatează UNIAN. „Astăzi, un stat terorist a început să prezideze Consiliul de Securitate al ONU. Ieri, armata rusă a ucis un alt copil ucrainean, un bebeluş de 5 luni, în timp ce continua să bombardeze în fiecare zi cu sute de cartuşe de artilerie”, a adăugat liderul Kievulu,  în mesajul său video obişnuit de seară. Ministrul Kuleba declarase: „Preşedinţia rusă la Consiliul de Securitate al ONU este o palmă dată lumii”.

Două luni în arest la domiciliu pentru mitropolit

Mitropolitul Pavel din Kiev a fost plasat în arest la domiciliu timp de două luni de către Judecătoria Şevcenkovski din Kiev, a relatat RIA Novosti, adăugând că mitropolitului îi este interzis să comunice cu credincioşii. Potrivit serviciilor secrete ucrainene SBU, mitropolitul este suspectat de „incitarea la ură interreligioasă” şi „justificarea agresiunii Rusiei”.

Rusia, şefă la ONU: ar fi absurd să ne lipsim de dreptul de a prezida Consiliul de Securitate

Ambasadorul Rusiei la ONU Vassily Nebenzia, într-un interviu acordat lui Tass, a definit ideea de a priva Moscova de dreptul de a prezida Consiliul de Securitate (aşa cum a solicitat Kievul) „pur şi simplu absurdă”. Printre altele, diplomatul a subliniat că o excludere ar fi imposibilă fără modificări ale Cartei ONU.

Steagul Wagner flutură în centrul oraşului Bahmut

Luptătorii lui Wagner au plantat steagul grupului lor deasupra unui zgârie-nori din apropierea centrului oraşului ucrainean Bahmut. Un videoclip postat pe un canal Telegram afiliat Wagner şi geolocalizat de CNN arată un steag negru, semnul distinctiv al companiei private de mercenari, condusă de Evgheni Prigojin, zburând deasupra clădirii din oraşul înzăpezit, la vest de râul care traversează Bahmut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici