Războiul din Ucraina, ziua 416. Zelenski a vorbit la telefon cu Macron / Japonia oferă 400 de milioane de dolari pentru eforturile de reconstrucţie ale Ucrainei / Polonia livrează avioane MiG-29 Ucrainei / Prigojin spune că Rusia ar trebui să treacă în defensivă

  • Ucraina a obţinut promisiuni de finanţare suplimentară în valoare de 5 miliarde de dolari pentru a sprijini continuarea luptei sale împotriva Rusiei.
  • Putin a promulgat un proiect de lege prin care mobilizarea militară devine mai eficientă.
  • Prigojin spune că opţiunea "ideală" pentru Rusia ar fi să înceteze faza activă a războiului şi să treacă în defensivă.
28468 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 416. Zelenski a vorbit la telefon cu Macron / Japonia oferă 400 de milioane de dolari pentru eforturile de reconstrucţie ale Ucrainei / Polonia livrează avioane MiG-29 Ucrainei / Prigojin spune că Rusia ar trebui să treacă în defensivă

UPDATE 22:30 Armata rusă încearcă să avanseze spre patru oraşe din regiunea Doneţk

Armata rusă din regiunea Doneţk încearcă să avanseze spre oraşele Lyman, Bahmut, Avdiivka şi Marinka, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate la 15 aprilie.

Bahmut şi Marinka cunosc cele mai grele lupte, 40 de atacuri fiind respinse în aceste două zone în ultimele 24 de ore.

Rusia şi-a "reenergizat" asaltul de nouă luni asupra Bahmut, deoarece Ministerul rus al Apărării şi grupul de mercenari Wagner par să fi îmbunătăţit cooperarea, potrivit unui raport al serviciilor de informaţii occidentale din 14 aprilie.

UPDATE 20:45 Zelenski impune sancţiuni împotriva sportivilor şi motoarelor de căutare din Rusia

La 15 aprilie, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat două decrete prin care a aprobat o propunere a Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare de a impune sancţiuni împotriva a peste 690 de persoane fizice şi juridice din Rusia.

Potrivit documentelor publicate pe site-ul preşedintelui, au fost impuse sancţiuni pentru o serie de sportivi ruşi, precum şi pentru motoare de căutare ruseşti precum Rambler şi Yandex.

Zelenski nu a comentat încă noile sancţiuni.

UPDATE 19:30 Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică cu Emmanuel Macron

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o convorbire telefonică de "o oră şi jumătate" cu omologul său francez, Emmanuel Macron, în cadrul căreia au discutat despre rezultatele recentei vizite a lui Macron în China şi despre situaţia de pe linia frontului din Ucraina.

"Am lăudat intenţia Franţei de a consolida în continuare sprijinul important pentru Ucraina pe câmpul de luptă", a scris Zelenski pe Telegram.

Macron a mers în China pe 5 aprilie pentru o vizită de stat de trei zile, la care s-a alăturat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Liderii europeni au sperat să îl convingă pe Xi Jinping să nu mai susţină invazia Rusiei în Ucraina, în contextul în care Beijingul ar fi luat în considerare trimiterea de ajutor letal Moscovei, informează The Kyiv Independent.

UPDATE 17:30 Creşte bilanţul morţilor la Sloviansk

Cadavrele a încă două persoane au fost găsite sub dărâmăturile unei clădiri de cinci etaje din Sloviansk, ridicând la 11 numărul total al victimelor atacului cu rachete al Rusiei din 14 aprilie asupra oraşului.

De asemenea, au fost raportate 21 de persoane rănite acolo.

Forţele ruse au lansat rachete S-300 asupra oraşului Sloviansk la ora 16.00 pe 14 aprilie, lovind zone rezidenţiale.

UPDATE 16:00 Atacul asupra oraşului Herson a ucis două persoane

Trupele ruse au bombardat oraşul Herson din sudul Ucrainei, două femei fiind ucise, a transmis un oficial ucrainean.

La începutul zilei, Administraţia militară din regiunea Herson a raportat că opt persoane au fost rănite în regiunea Herson din cauza bombardamentelor ruse din ultimele 24 de ore.

Oraşul Herson şi alte aşezări din regiunea de pe malul vestic al râului Nipru, precum Beryslav, au fost ţinta continuă a bombardamentelor ruse de când forţele ucrainene le-au eliberat în noiembrie 2022.

UPDATE 14:25 Premierul Denys  Shmyhal: Ucraina va primi un ajutor suplimentar de peste cinci miliarde de dolari din partea ţărilor G7

Miniştrii de Finanţe din ţările G7 au promis un ajutor suplimentar de peste cinci miliarde de dolari pentru Ucraina, a anunţat premierul Denys Shmyhal.
Shmyhal a declar că negocierile au avut loc în cadrul reuniunilor de primăvară organizate de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.
 
În plus, Elveţia va oferi Ucrainei 1,8 miliarde de franci (două miliarde de dolari) în următorii şase ani, iar Danemarca creează un fond special în valoare de un miliard de euro.
 
Potrivit lui Shmyhal, Spania, Irlanda, Japonia, Lituania, Letonia, Islanda şi Olanda vor oferi, de asemenea, sprijin suplimentar Ucrainei. „Toate aceste elemente ne vor ajuta să învingem şi să asigurăm stabilitatea economiei noastre”, mai punctează Shmyhal.
 
Acum trei zile, premierul a mai spus că Banca Mondială a promis un ajutor de 200 de milioane de dolari pentru a restabili infrastructura energetică a Ucrainei, care a suferit daune din cauza atacurilor continue cu rachete ruseşti din octombrie.
 

UPDATE 13:30 Cel puţin 31 de persoane au fost rănite şi nouă au fost ucise în atacurile ruseşti din nouă oblasturi în ultimele 24 de ore

 

UPDATE 12:25 Rusia a bombardat regiunea Harkov în ultimele 24 de ore: un rănit

UPDATE 10:30 Statul Major General: Rusia a pierdut 181.550 de soldaţi în Ucraina

UPDATE 8:00 Japonia oferă 400 de milioane de dolari pentru eforturile de reconstrucţie ale Ucrainei

Japonia a semnat un acord pentru a oferi Ucrainei 400 de milioane de dolari pentru eforturile de reconstrucţie, potrivit unei postări pe Facebook a Ministerului Reconstrucţiei.
Guvernul japonez a fost de acord pentru prima dată cu planul de finanţare pe data de 30 martie.
 
Fondurile au fost distribuite către Programul de redresare de urgenţă a infrastructurii critice, care este menit să asigure nevoile de bază ale cetăţenilor prin refacerea infrastructurii critice care a fost deteriorată din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.
 
În cadrul programului de redresare economică, fondurile vor fi alocate în primul rând pentru asistenţă umanitară, inclusiv pentru furnizarea de echipamente medicale, deminare şi educaţie, printre alte iniţiative.
 
Pe lângă acest grant, guvernul japonez a promis 70 de milioane de dolari pentru eforturile de redresare în cadrul Programului de dezvoltare al ONU. În total, Japonia intenţionează să doneze peste 600 de milioane de dolari pentru reconstrucţia Ucrainei în acest an.
 
Costurile de reconstrucţie ale Ucrainei au fost estimate la 411 miliarde de dolari pe 23 martie.
 

UPDATE 3:24 -  Ambasadorul Rusiei susţine că SUA au ameninţat Rusia pentru arestarea lui Gershkovich

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoly Antonov, a declarat pentru Channel One, televiziune controlată de stat, că Statele Unite au ameninţat Rusia cu ceea ce el le-a considerat drept  „măsuri de răzbunare” dacă Rusia refuză să-l elibereze pe reporterul de la Wall Street Journal,  Evan Gershkovich.

UPDATE 2:41 - Forţele ruse atacă regiunea Sumy cu explozibili şi obuze 

Administraţia militară a regiunii Sumi a raportat pe Telegram că trupele ruse au atacat o comunitate din regiunea Sumi pe 14 aprilie.

UPDATE 1:35 - Polonia va furniza „treptat” avioane de luptă MiG-29 Ucrainei

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat, în timpul unei conferinţe de presă din 14 aprilie, că Polonia va transfera „treptat” avioane de luptă MiG-29 în Ucraina, în timp ce Polonia aşteaptă ca propria flotă aeriană să fie reaprovizionată de avioane moderne de la americani.  

Prigojin spune că Rusia ar trebui să înceteze faza activă a războiului

Serviciul de presă al fondatorului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a publicat un text vineri,14 aprilie, în care se afirmă că "opţiunea ideală" ar fi ca Rusia să înceteze faza activă a războiului şi să se "înfigă ferm" în teritoriile ocupate.

"Opţiunea ideală ar fi să anunţăm sfârşitul conflictului, să informăm pe toată lumea că Rusia a obţinut rezultatele planificate şi, într-un fel, chiar le-am obţinut", a scris Prigojin.

Potrivit lui Prigojin, principala sarcină a Rusiei pe viitor ar trebui să fie "stabilirea şi înrădăcinarea fermă" în teritoriile ocupate.

În acelaşi timp, Prigojin a recunoscut că Ucraina este un "stat complet orientat spre naţionalitate", mai degrabă decât unul care se vede ca parte a Rusiei.

Putin promulgă legea privind sistemul electronic de încorporare în armată

Putin a promulgat un proiect de lege privind instituirea unor proceduri electronice de chemare la încorporare, cu scopul de a face mobilizarea militară mai eficientă şi de a elimina lacunele.

Un site web care prezintă procedurile legislative a declarat că Putin a semnat legea, aprobată săptămâna aceasta de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului.

Rusia afirmă că a mobilizat 300.000 de oameni anul trecut pentru a contribui la consolidarea "operaţiunii sale militare speciale" în Ucraina.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Ucraina a obţinut promisiuni de finanţare suplimentară în valoare de 5 miliarde de dolari pentru a sprijini continuarea luptei sale împotriva Rusiei, în cadrul unor "întâlniri fructuoase" care au avut loc săptămâna aceasta la Washington, a declarat premierul ucrainean Denys Shmyhal reporterilor.

Shmyhal s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, ai Băncii Mondiale şi ai Băncii Europene de Investiţii, precum şi cu oficiali americani de rang înalt, în marja reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale.

El a declarat că Ucraina a primit noi promisiuni de sprijin suplimentar din partea Elveţiei, Danemarcei şi a unui număr de alte ţări în timpul reuniunilor, precum şi un acord din partea producătorului american de aeronave Boeing de a scuti companiile ucrainene de angajamente anterioare de 200 de milioane de dolari. Kievul se aşteaptă să primească şi mai mult sprijin în timpul unei conferinţe viitoare la Londra, a adăugat el.

"Partenerii internaţionali ne-au asigurat de sprijinul lor pe termen lung", a declarat premierul, descriind întâlnirile sale de la Washington şi referindu-se la o finanţare totală de 115 miliarde de dolari în următorii patru ani, care a fost mobilizată prin aprobarea de către FMI a unui împrumut de 15,6 miliarde de dolari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici