Războiul din Ucraina, ziua 441. Ştirea zilei: Kievul anunţă că a eliberat doi kilometri din zona Bahmut şi a luat prizonieri ruşi / Ucraina promite mai multe contraofensive / Putin îi „încălzeşte” pe rezervişti / Cehia ar putea furniza Ucrainei avioane de luptă

  • Ruşii au lansat noi bombardamente pe scară largă în Ucraina
  • Alerta aeriană a fost pornită în toate oraşele importante din ţară
  • Mercenarii Wagner ameninţă că părăsesc oraşul Bahmut dacă nu primesc muniţia promisă de autorităţile ruse
7086 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 441. Ştirea zilei: Kievul anunţă că a eliberat doi kilometri din zona Bahmut şi a luat prizonieri ruşi / Ucraina promite mai multe contraofensive / Putin îi „încălzeşte” pe rezervişti / Cehia ar putea furniza Ucrainei avioane de luptă

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:00 Zelenski: nu vom lăsa ruşilor nici o bucată din Ucraina

„Nu trebuie să uităm că fiecare zi în care ocupantul este prezent pe teritoriul nostru este o tentaţie pentru el să creadă că va avea succes. Nu va avea succes! Trebuie să restabilim libertatea şi securitatea întregului pământ ucrainean şi a întregului pământ european. Nu vom lăsa o singură bucată din pământul nostru inamicului - tirania nu va domni nicăieri”, este mesajul scris de Zelenski pe Telegram, mulţumind, de asemenea, „tuturor ţărilor partenere, fiecare dintre voi care ne ajutaţi să ne întărim puterea şi să facem apărarea ucraineană şi mai activă”. În final, preşedintele ucrainean a oferit actualizări cu privire la aspectele tactice, explicând că „unitatea noastră internaţională lucrează foarte activ şi în detaliu cu partenerii noştri pentru a dezvolta noi pachete de apărare pentru Ucraina” şi că „noile decizii sunt deja la nivel operaţional. Din acest motiv, a concluzionat Zelenski, „ne aşteptăm la paşi adecvaţi de la partenerii noştri în viitorul apropiat”.

UPDATE 22:10 Meduza: Kremlinul îşi pierde răbdarea cu Prigojin, considerat o ameninţare serioasă

Potrivit site-ului independent Meduza, care citează surse apropiate Kremlinului, atitudinea şefului lui Wagner, Evgeni Prigojin, începe „să îngrijoreze serios conducerea rusă”, în special declaraţiile sale despre „bunicul fericit care spune că face bine”.

UPDATE 22:00 Preşedintele Republicii Cehe: Praga ar putea furniza Ucrainei avioane de luptă

Republica Cehă deschide posibilitatea de a furniza Ucrainei unele dintre avioanele sale de luptă L-159 pentru a sprijini contraofensiva de la Kiev. Aşa a afirmat preşedintele Cehiei, Petr Pavel, citat de Sky News. „Merită să evaluăm posibilitatea de a furniza Ucrainei aeronavele noastre L-159”, a spus Pavel. Avionul de luptă L-159 este o aeronavă de luptă uşoară de fabricaţie cehă, concepută pentru sprijinul aerian al forţelor terestre, recunoaştere şi parţial şi pentru misiuni de luptă.

UPDATE 21:40 O femeie a fost ucisă de un atac rusesc la Herson

O femeie a fost ucisă într-un atac al armatei ruse asupra unui sat din districtul Kakova din regiunea Herson, a comunicat Procuratura Generală din Kiev, citat de presa ucraineană. Mai multe clădiri au fost avariate în urma atacului. O anchetă preliminară a fost deschisă de Ucraina pentru încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului şi pentru omucidere intenţionată.

UPDATE 21:30 Baerbock: China are o responsabilitate specială de a asigura pacea

Annalena Baerbock, ministrul german de externe, împreună cu omologul său francez, Catherine Colonna, au făcut apel la responsabilitatea Chinei, ca membru al Consiliului de Securitate al ONU, în ceea ce priveşte războiul împotriva Ucrainei. „În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, China are o responsabilitate specială de a asigura pacea în lume”, a declarat Baerbock la Paris, după cum a raportat Tagesschau.

UPDATE 21:00 NATO nu doarme

UPDATE 20:20 Moscova: Tratatul privind forţele armate convenţionale din Europa este învechit

Tratatul privind forţele armate convenţionale din Europa (CFE) „este iremediabil depăşit şi a devenit o relicvă a trecutului într-o situaţie în care situaţia militaro-politică din Europa s-a deteriorat din cauza acţiunilor ţărilor occidentale”, a declarat ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov. Diplomatul rus a adăugat că Moscova „a lăsat uşa deschisă, oferind ţărilor occidentale posibilitatea de a se răzgândi, de a da dovadă de bun-simţ, dar situaţia nu s-a îmbunătăţit”.

UPDATE 20:00 Omagiu lui Sunak pentru jurnalistul AFP

Premierul britanic, Rishi Sunak, prin purtătorul de cuvânt, i-a adus un omagiu lui Arman Soldin, jurnalistul France Presse care a murit ieri în Ucraina într-un atac cu rachetă. „Jurnalismul continuă să pună în lumină întunericul acestui război, iar munca lui Arman a fost esenţială în acest sens”, a spus purtătorul de cuvânt al premierului, remarcând talentul şi curajul reporterului. 

UPDATE 19:40 Putin a rechemat rezerviştii pentru pregătire militară

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret de rechemare a rezerviştilor pentru pregătire militară. 

UPDATE 19:30 Eliberaţi peste doi kilometri în zona Bahmut

În apropiere de Bahmut, Forţele de Apărare ucrainene au eliberat peste doi kilometri de teritoriu de sub controlul forţelor ruse, a declarat Mikola Volokhov, comandantul unităţii de recunoaştere „Terra” a grupului tactic Azov, pentru postul ucrainean Espresso TV. „Acum, putem spune că Forţele de Apărare au eliberat mai mult de 2 km de Bahmut. Această realizare a fost obţinută de Forţele Armate ale Brigăzii Separate de Asalt a 3-a a Ucrainei, care include unitatea 'Terra'", a spus Volokhov. „Am ucis un număr mare de ruşi şi i-am luat prizonieri”, a conchis comandantul ucrainean.

UPDATE 19:00 Kiev: Moscova răspândeşte minciuni despre moartea comandanţilor noştri

Ministerul Apărării al Ucrainei a spus că inamicul răspândeşte dezinformare cu privire la lichidarea comandanţilor Forţelor Armate ale Ucrainei. În realitate, susţine ministrul adjunct al apărării ucrainean Anna Malyar, nimic nu este adevărat.

UPDATE 18:50 Kuleba: nu vă gândiţi la această contraofensivă ca la ultima

„Nu vă gândiţi la această contraofensivă ca la ultima, pentru că nu ştim ce va urma. Dacă ne putem elibera teritoriile cu această contraofensivă, atunci până la urmă veţi spune, da, a fost ultima, dar, dacă nu, înseamnă că trebuie să ne pregătim pentru următoarea contraofensivă”, a declarat într-un interviu acordat German Bild ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba. 

UPDATE 18:40 Şeful lui Wagner: am primit doar 10% din muniţie la Bahmut

Şeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, s-a plâns încă o dată Ministerului rus al Apărării că mercenarii săi încă nu primesc suficientă muniţie în Bakhmut, în estul Ucrainei. Într-o transmisie audio pe Telegram, Prigozhin a spus că ministerul apărării - care a promis că va garanta tuturor unităţilor de luptă resursele de care au nevoie - a ţinut întâlniri îndelungate pe tema aprovizionării cu obuze, dar că nu a existat încă nicio descoperire. „Nu primim suficientă muniţie, primim doar 10%”, a spus Prigojin, menţionând că oamenii săi continuă să avanseze spre Bakhmut. (Rak/Adnkronos) ISSN 2465 - 1222 10-MAI-23 16:34 NNN

UPDATE 18:30 Zelenski, pentru Zeit: luăm totul înapoi

„Misiunea noastră este să ne salvăm ţara, independenţa, poporul nostru. Luăm totul înapoi”, a declarat preşedintele Ucrainei, într-un interviu acordat săptămânalului german Die Zeit.

UPDATE 18:20 Polonia protestează faţă de Rusia 

Ambasadorul Rusiei în Polonia a fost chemat la Ministerul de Externe, unde a primit o notă de protest faţă de episodul legat de un avion polonez aflat în misiune pentru Frontex, interceptat de un avion militar rusesc deasupra Mării Negre, săptămâna trecută. Acest lucru a fost relatat de agenţiile ruse, care citează Ministerul de Externe de la Varşovia.

UPDATE 18:10 Kremlin: îmi pare rău pentru moartea jurnalistului AFP

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, şi-a exprimat astăzi „regretul” faţă de moartea jurnalistului AFP Arman Soldin în Ucraina, adăugând că circumstanţele celor întâmplate trebuie clarificate, scrie agenţia Ria Novosti.

UPDATE 18:00 Vladimir Putin a semnat un decret de convocare a rezerviştilor militari pentru antrenamente în 2023, potrivit unui document publicat miercuri pe un site guvernamental.

Instruirea acestor cetăţeni ruşi, aflaţi în rezerva forţelor armate, este un eveniment anual planificat. Rezervele au fost mobilizate parţial în luna septembrie a anului trecut, în timp ce Kremlinul căuta să îşi consolideze forţele în mijlocul unei contraofensive rapide a trupelor ucrainene.

UPDATE 17:00 Ucraina susţine că a distrus parţial brigada care atacă Bakhmut

Armata ucraineană a declarat că forţele sale au avariat grav brigada separată de mitraliere 72 a Rusiei în apropiere de Bakhmut şi că oraşul din estul ţării a rămas principala ţintă a Moscovei.

UPDATE 16:00 Ucraina susţine că Rusia blochează evacuarea din Zaporojie

Armata ucraineană a afirmat că Rusia împiedică muncitorii şi rudele acestora să părăsească Zaporojie, în ciuda faptului că a organizat plecarea lor de la centrala electrică.

UPDATE 15:00 Doi civili ucraineni au fost ucişi şi cinci au fost răniţi în atacurile ruseşti de marţi.

Cifrele preliminare provin de la centrul de presă militar al ţării. Forţele ruse au folosit obuze în atacurile asupra a 126 de aşezări din Ucraina, a precizat acesta.

UPDATE 14:30 O conductă de petrol din Rusia a fost atacată într-un incident "terorist”

Operatorul de conducte petroliere din Rusia, Transneft, a declarat că un punct de umplere al conductei Druzhba, cu destinaţia Europa, într-o zonă de frontieră dintre Rusia şi Ucraina, a fost ţinta unui atac "terorist", potrivit agenţiei de ştiri Tass.

UPDATE 14:00 Doi soldaţi ruşi din Kamchatka, în estul extrem al Rusiei, au fost închişi timp de doi ani şi jumătate pentru că au refuzat să lupte în Ucraina, a anunţat miercuri grupul pentru drepturile omului OVD-Info.

În hotărâri separate, bărbaţii, identificaţi în documentele tribunalului militar ca fiind Alexander Stepanov şi Andrei Mikhailov, au fost găsiţi vinovaţi de refuzul ordinelor de a merge în luptă pe timp de război, relatează Reuters. Preşedintele rus Vladimir Putin a modificat anul trecut codul penal pentru a include pedepse cu închisoarea de până la trei ani pentru refuzul de a lupta.

UPDATE 13:00 Energoatom din Ucraina susţine că Rusia plănuieşte să evacueze lucrătorii centralei nucleare de la Enerhodar

Forţele ruse plănuiesc să evacueze peste 3.000 de lucrători din oraşul care deserveşte centrala nucleară ocupată din Zaporizhzhia, ceea ce va duce la o "lipsă catastrofală" de personal, a afirmat miercuri compania de stat ucraineană Energoatom.

UPDATE 12:00 Serviciul de securitate al Federaţiei Ruse, FSB, a afirmat că a împiedicat o tentativă de asasinat asupra unui şef de poliţie din regiunea ocupată Zaporojie. Acesta relatează că FSB a declarat într-o declaraţie:

„FSB a împiedicat un atentat la viaţa unuia dintre liderii agenţiilor de aplicare a legii din regiunea Zaporojie. Prima victimă a atacatorului urma să fie şeful departamentului de poliţie din satul Kirillovka [care se află pe coasta Mării Azov, la sud de Melitopol]”, potrivit agenţiei de presă Tass.

UPDATE 11:00 Guvernatorul regiunii ruse Voronej a declarat miercuri că două drone au încercat să atace o instalaţie militară din regiunea sa, dar nu au reuşit.

"Ca urmare a măsurilor de intervenţie, una dintre ele a deviat de la curs şi a căzut, în timp ce a doua a fost distrusă de focuri de armă", a declarat pe Telegram guvernatorul Alexander Gusev, relatează Reuters.

UPDATE 10:00 Stoltenberg: "Trebuie să ne redobândim eforturile" pentru a menţine cetăţenii NATO în siguranţă în faţa ameninţărilor în creştere

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a luat cuvântul la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a comitetului militar al NATO. El a declarat că alianţa trebuie să "îşi dubleze eforturile" pentru a asigura securitatea celor 1 miliard de oameni din ţările NATO, citând ceea ce a afirmat că este o serie de ameninţări în creştere.

UPDATE 09:00 Rusia a pierdut 196.310 soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat că Rusia a pierdut 196.310 soldaţi în Ucraina de la începutul războiului.

Acest număr include 690 de pierderi suferite de armata rusă doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.736 de tancuri, 7.275 de vehicule blindate de luptă, 5.974 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 3.039 de sisteme de artilerie, 555 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 308 sisteme de apărare aeriană, 308 avioane, 294 de elicoptere, 2.624 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 08:00 Ucraina distruge trei drone de fabricaţie iraniană deasupra regiunii Dnipropetrovsk

Comandamentul aerian de est al Ucrainei a doborât trei drone Shahed de fabricaţie iraniană lansate de Rusia deasupra regiunii Dnipropetrovsk, a scris Serhii Lysak, guvernatorul regiunii, pe Telegram la începutul zilei de 10 mai.

Cu o zi înainte, un civil a fost rănit după ce resturi de rachete au căzut pe o clădire cu patru etaje din oraşul Dnipro, capitala regiunii, în urma unui atac rusesc împotriva Ucrainei.

UPDATE 04:00 Rusia blochează navele să încarce cereale în porturile Ucrainei

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a declarat pe Twitter că Rusia „blochează din nou navele să încarce cereale în porturile Ucrainei pentru a hrăni oamenii care au nevoie de ele din întreaga lume”.

UPDATE 03:00 SUA continuă să antreneze soldaţi ucraineni în Germania

Statele Unite continuă să antreneze „căteva mii” de soldaţi ucraineni la terenul de antrenament din Grafenwoehr, Germania, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder, în timpul unei conferinţe de presă.

UPDATE 02:00 Parlamentul francez aprobă moţiunea de înscriere a grupului Wagner ca organizaţie teroristă

Adunarea Naţională a Franţei a aprobat o moţiune prin care îndeamnă guvernul francez şi UE să desemneze oficial gruparea mecenară Wagner drept organizaţie teroristă

UPDATE 01:00 Trupele ruse se retrag din Bahmut

Brigada a treia de asalt a Ucrainei a confirmat că a 72-a brigadă de infanterie motorizată a forţelor armate ruse a fugit din Bahmut. Vestea dezertării a fost anunţată iniţial de către fondatorul grupului de mercenari Wagner, Yevgeny Prigozhin.

UPDATE 00:30 Partidul Popular European: Ucraina ar trebui invitată să adere la NATO

Partidul Popular European (PPE), cea mai mare fracţiune politică din Parlamentul European, a adoptat o rezoluţie prin care cere NATO să invite Ucraina să se alăture alianţei după viitorul summit NATO de la Vilnius din iulie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici