Războiul din Ucraina, ziua 102. Rusia a început să folosescă portul cucerit din Mariupol / Forţele ruseşti aruncă în aer podurile de peste râul Doneţ pentru a împiedica Ucraina să aducă întăriri militare şi să livreze ajutoare civililor din oraşul Severodoneţk / Explozii la Kiev, bombe în Donbass / NATO îşi începe exerciţiile în Marea Baltică

  • Kievul a anunţat că a respins un atac al trupele ruseşti din Severodoneţk, în timp ce lupte intense au avut loc în jurul oraşului industrial, punctul central al ofensivei ruseşti pentru cucerirea regiunii Donbas din estul ţării.
  • Forţele ruseşti aruncă în aer podurile de peste râul Doneţ pentru a împiedica Ucraina să aducă întăriri militare şi să livreze ajutoare civililor din oraşul Severodoneţk, a declarat guvernatorul regiunii Luhansk.
  • Guvernatorul a declarat că forţele ucrainene au recucerit aproximativ o cincime din teritoriul pe care l-au pierdut în oraş
8788 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 102. Rusia a început să folosescă portul cucerit din  Mariupol / Forţele ruseşti aruncă în aer podurile de peste râul Doneţ pentru a împiedica Ucraina să aducă întăriri militare şi să livreze ajutoare civililor din oraşul Severodoneţk / Explozii la Kiev, bombe în Donbass / NATO îşi începe exerciţiile în Marea Baltică

Războiul din Ucraina, ziua 102. Rusia a început să folosescă portul cucerit din Mariupol. Forţele ruseşti aruncă în aer podurile de peste râul Doneţ pentru a împiedica Ucraina să aducă întăriri militare şi să livreze ajutoare civililor din oraşul Severodoneţk

UPDATE 23:45 

Pe 5 iunie, militarii ucraineni au ucis 43 de ocupanţi în estul ţării.

UPDATE 23:30 

Ostilităţile au afectat 77 de aşezări şi au distrus 2.701 elemente de infrastructură, dintre care aproximativ 700 au fost restaurate. În ultimele două săptămâni, cel mai mare număr de persoane strămutate în regiunea Zaporizhzhya a venit din regiunea Kherson şi Mariupol.

UPDATE 23:10 

Aproximativ 60 la sută din teritoriul regiunii Zaporojie a fost ocupat temporar de trupele ruseşti, a declarat şeful administraţiei regionale Zaporizhzhya în timpul unei vizite de lucru în regiune a lui Volodomir Zelenski.

UPDATE 22:45 Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vizitat trupele de pe linia frontului din regiunea Zaporizhzhia, în sud-estul ţării, a anunţat duminică biroul său, la o săptămână după o deplasare similară în regiunea nord-estică Harkov.

"Vreau să vă mulţumesc pentru munca voastră minunată, pentru serviciul vostru, pentru că ne protejaţi pe noi toţi, statul nostru", a declarat Zelenski, citat în comunicat, adăugând că a ţinut un minut de reculegere pentru trupele căzute la datorie, conform Reuters.

Biroul lui Zelenski a precizat ulterior că preşedintele a vizitat, de asemenea, o unitate medicală din regiune şi a vorbit cu oamenii forţaţi să îşi părăsească locuinţele, inclusiv din Mariupol, care se află acum în mâinile Rusiei după ce a fost sub asediu timp de săptămâni.

UPDATE 22:00 Un alt general important rus a fost ucis în estul Ucrainei

Un general rus a fost ucis în estul Ucrainei, a anunţat duminică un jurnalist din presa de stat rusă, adăugându-se astfel la şirul de pierderi militare de rang înalt suferite de Moscova.

UPDATE 20:00 Putin avertizează că Rusia va lovi noi ţinte dacă SUA furnizează Ucrainei rachete cu rază mai mare de acţiune

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat Statele Unite, într-un interviu difuzat duminică, că Rusia va lovi noi ţinte dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază de acţiune mai lungă pentru a fi folosite în sistemele de rachete mobile de înaltă precizie.

UPDATE 16:00 Aderarea rapidă a Ucrainei la UE "nu este realistă"

Cancelarul austriac Karl Nehammer a făcut duminică apel la o etapă intermediară între cooperare şi aderarea deplină la Uniunea Europeană pentru ţări precum Ucraina şi Moldova.

"Suntem uniţi de acelaşi obiectiv, ne dorim cu toţii o Ucraină puternică, independentă şi de succes din punct de vedere economic", a declarat Nehammer într-o declaraţie emisă de biroul cancelarului, conform Reuters.

"În prezent, Ucraina se luptă pentru supravieţuirea sa politică şi teritorială. Toate eforturile noastre vizează în primul rând să punem capăt războiului de agresiune rusesc. Într-o astfel de fază, o aderare rapidă şi deplină la uniune nu poate fi oricum o problemă urgentă".

UPDATE 15:00 Kiev: 614 clădiri avariate şi 90 distruse în Dimer

Cel puţin 614 clădiri au fost avariate şi 90 complet distruse de trupele ruseşti în satul Dimer, din regiunea Kiev, de când a început invazia Ucrainei. Acest lucru a fost anunţat pe Telegram de şeful administraţiei militare regionale a capitalei, Oleksiy Kuleba, potrivit agenţiei de presă Ukrinform. Înaltul oficial a mai precizat că a fost avariată şi o fabrică a unuia dintre cei mai mari producători de ferestre din ţară.

UPDATE 14:30 Kiev: alţi 28 de civili morţi găsiţi în regiunea Harkov

Poliţia din regiunea Harkov a înregistrat moartea a alţi 28 de civili în districtul Izium controlat de trupele ruse, a declarat şeful secţiei de urmărire penală a departamentului principal al poliţiei naţionale ucrainene din regiune, Serhii Bolvinov, potrivt Ukrinform.

UPDATE 14:00 Papa: Nu duceţi Omenirea în ruină

Papa a lansat un „apel către liderii naţiunilor: nu duceţi omenirea în ruină, lăsaţi să aibă loc negocieri reale, negocieri concrete pentru încetarea focului”.

UPDATE 14:30 Familiile celor de la Azovstal cer Moscovei îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie pentru rude

Familiile luptătorilor Azovstal cer ca instituţii precum Crucea Roşie, Naţiunile Unite şi alte organizaţii internaţionale să influenţeze Rusia pentru a îmbunătăţi condiţiile de detenţie ale rudelor lor, aflate în prezent în mâinile forţelor moscovite. „Ştim că centrul de arestare preventivă este supraaglomerat şi, bineînţeles, că unele resurse ar putea lipsi. Încă o dată, mâncare, apă: totul trebuie îmbunătăţit”, a spus Kateryna, soţia comandantului Denis Prokopenko, într-un interviu pentru Adevărul ucrainean.

UPDATE 13:00 Zelenski: vom învăţa Moscova despre inevitabilitatea pedepsei

„Inevitabilitatea pedepsei este un principiu pe care Ucraina îl va învăţa cu siguranţă Rusiei. Dar, în primul rând, trebuie să-l învăţăm pe câmpul de luptă că Ucraina nu va fi cucerită, că poporul nostru nu se va preda şi că copiii noştri nu vor deveni proprietatea ocupanţilor”. Preşedintele ucrainean Zelenski a scris mesajul pe Telegram.

UPDATE 12:00 Bombe în Donbass: 4 morţi în 24 de ore. 13 răniţi

Trupele Rusiei de Est au atacat 32 de locaţii din regiunile Lugansk şi Doneţk din Ucraina în ultimele 24 de ore, ucigând cel puţin 4 persoane şi rănind alte 13: a raportat pe Facebook Grupul Operativ al Forţelor Comunale Ucrainene, potrivit Ukrinform. În timpul atacurilor, 81 de ţinte civile au fost avariate sau distruse, inclusiv 75 de clădiri rezidenţiale. De asemenea, inginerii au detectat şi dezamorsat 63 de dispozitive explozive în raioanele Kramatorsk, Bakhmut, Pokrovske şi Volnovakha, din regiunea Doneţk. Totodată, serviciile de urgenţă au evacuat 544 de persoane din zonele de luptă.

UPDATE 10:30 O rachetă de-a ruşilor a trecut la mică distanţă de o centrală nucleară, spune ucrainenii

UPDATE 10:20 Urmările atacului asupra capitalei: o persoană a ajuns la spital

UPDATE 10:00 Rachete ruseşti lansate asupra oraşului Kramatorsk

Forţele ruse au lansat aseară un atac cu rachetă împotriva oraşului Kramatorsk, din regiunea Doneţk (est): primarul, Oleksandr Honcharenko, a anunţat pe Facebook, potrivit Ukrinform. Conform lui Honcharenko, nu există victime, dar „două companii au fost grav avariate”.

UPDATE 09:00 NATO îşi turează motoarele în Marea Baltică

Exerciţiul de 12 zile al NATO în Marea Baltică începe astăzi. La acţiune vor participa 16 ţări, inclusiv Suedia şi Finlanda. Alianţa va lansa manevre militare în apele teritoriale letone până pe 17 iunie, pentru a testa capacitatea colectivă de apărare în regiune şi implementarea măsurilor de descurajare.

UPDATE 08:30 Rusia mută forţat locuitorii din Sievierodonetsk

Şeful administraţiei militare civile din Sievierodoneţk, Oleksandr Striuk, a declarat într-un discurs televizat că unii dintre locuitorii oraşului au fost transferaţi cu forţa în regiunile ocupate de ruşi din Ucraina. Cu toate acestea, Striuk a remarcat că armata ucraineană ia măsuri pentru a readuce Sievierodonetsk sub controlul ucrainean.

UPDATE 08:00 Explozii la Kiev

UPDATE 07:00 Ucraina susţine că războiul i-a distrus peste 100 de biserici

Principalele evenimente militare şi politice

Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au doborât un avion de transport militar ucrainean care transporta arme şi muniţii în apropierea portului Odesa de la Marea Neagră.

O navă trimisă pentru a trasporta produse siderurgice în Rusia a intrat în portul ucrainean Mariupol, a anunţat agenţia de ştiri TASS, fiind a doua navă care ajunge în oraşul din sud-estul ţării de când a Rusia a capturat portul.

Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO ar pune Rusia într-o poziţie militară dificilă în Marea Baltică, a declarat generalul american Mark Milley în timpul unei vizite la Stockholm înaintea unui exerciţiu militar.

Ministrul de externe al Rusiei a declarat sâmbătă că sancţiunile occidentale nu vor avea niciun efect asupra exporturilor de petrol ale ţării şi a prezis o creştere a profiturilor din livrările de energie în acest an.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat sâmbătă că, deşi este imposibil de prezis când se va încheia războiul, "prognoza optimistă este că este realist să se întâmple în acest an", a declarat ministrul Apărării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici