Războiul din Ucraina, ziua 204. Zelenski promite victoria în războiul cu Rusia / Ucrainenii recuperează tot mai mult din teritoriul ocupat de ruşi / Forţele ruse bombardează barajul din Krivoi Rog, oraş parţial inundat / Putin, întâlnire cu Xi în Uzbekistan/ Serghei Şoigu ar putea fi pus sub acuzare pentru eşecurile din Ucraina

  • Civilii ucraineni sunt îngroziţi de perioada petrecută sub ocupaţia rusă
  • Ruşii se retrag fără luptă, dar continuă bombardamentele în valuri
  • Execuţiile şi gropile comune nu au lipsit nici de această dată
  • Serghei Şoigu ar putea deveni răspunzător pentru eşecurile din Ucraina
20218 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 204. Zelenski promite victoria în războiul cu Rusia / Ucrainenii recuperează tot mai mult din teritoriul ocupat de ruşi / Forţele ruse bombardează barajul din Krivoi Rog, oraş parţial inundat / Putin, întâlnire cu Xi în Uzbekistan/ Serghei Şoigu ar putea fi pus sub acuzare pentru eşecurile din Ucraina

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:00 Descoperire macabră la Izium: Rusia comite un nou masacru

Retragerea ruşilor din Izium a lăsat urme vizibile în comunitatea locală. Ucrainenii au descoperit o nouă groapă comună, semn al trecerii nefaste a ruşilor prin zonă.

"Mâine, jurnalişti ucraineni şi internaţionali vor fi acolo. Vrem ca lumea să ştie ce se întâmplă cu adevărat şi la ce a dus ocupaţia rusă. Bucha, Mariupol, acum, din păcate, Izium... Rusia lasă moarte în urma sa peste tot. Şi trebuie să fie trasă la răspundere pentru acest lucru", a declarat preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski în timpul discursului său zilnic.

Fotografii a celor 400 de morminte cu victimele ocupaţiei ruseşti. Dintre acestea, 25 aparţin soldaţilor ucraineni executaţi perfid de ruşi.

UPDATE 19:00 - Parlamentul rus va lua în considerare convocarea ministrului Apărării. Serghei Şoigu ar putea deveni răspunzător pentru eşecurile din Ucraina 

Camera inferioară a parlamentului rus va lua în considerare citarea ministrului Apărării Serghei Şoigu pentru a fi interogat într-o şedinţă închisă, a declarat joi deputatul rus Serghei Mironov.

Forţele armate ale Rusiei au fost criticate în mod deschis de comentatorii militari în această săptămână după ce au pierdut controlul asupra unor mari părţi din regiunea Ucrainei Harkov din cauza unui avans fulger al forţelor ucrainene. 

Înfrângerea Rusiei în regiunea Harkov a fost cea mai mare de când a fost respinsă armata rusă la Kiev în martie. 

 

UPDATTE 18:00 - Ministrul de externe al României, se deplasează în această seară la Odessa

Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României, se deplasează în această seară la Odesa, împreună cu Nicu Popescu, ministrul de externe al Republicii Moldova. Mâine, alături de omologul lor ucrainean Dmytro Kuleba, Aurescu şi Popescu vor lansa formatul trilateral de coordonare strânsă. Este prima întâlnire în acest format. Miniştrii energiei din cele trei ţări fac pregătiri pentru a preveni crize de aprovizionare pe perioada iernii.

 

 

 

 

UPDATE -  ZelenskI spune că Ucraina vrea să adere la piaţa unică a UE

UPDATE 17:00 - 26 de ţări UE vor cere ONU să monitorizeze situaţia drepturilor omului în Rusia

După multe amânări interne, ţările membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Ungariei, vor cere Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să monitorizeze situaţia din Rusia, am aflat joi, 15 septembrie, din surse diplomatice. Un proiect de rezoluţie prin care se solicită crearea unui mandat de Raportor Special pentru situaţia drepturilor omului în Rusia este în curs de elaborare pentru a fi prezentat la cea de-a 51-a sesiune a Consiliului care se desfăşoară până pe 7 octombrie la Geneva, au declarat aceste surse pentru AFP. 

 

UPDATE 15:00 Rusia: licenţa pentru site-ul web Novaya Gazeta a fost revocată

Curtea Supremă a Rusiei a revocat licenţa site-ului Novaya Gazeta, principalul ziar independent al ţării şi una dintre cele mai critice voci cu privire la intervenţia militară în Ucraina. Pe contul său Telegram, Novaya Gazeta a menţionat că Curtea Supremă a admis recursul formulat de autoritatea rusă de reglementare a mass-media, Roskomnadzor, care a cerut justiţiei să revoce autorizaţia pentru ziar.

Pe 5 septembrie, Novaya Gazeta a fost lipsită de licenţa pentru ediţia tipărită, iar directorul, laureatul Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov, a comentat: „Ziarul a fost ucis astăzi. Au furat 30 de ani de viaţă angajaţilor săi şi au lipsit cititorii de dreptul de a primi informaţii”, adăugând că a fost un „verdict politic, fără niciun temei legal”.

China va colabora cu Rusia pentru a „insufla stabilitate şi energie pozitivă într-o lume haotică”, îi spune Xi lui Putin

China va colabora cu Rusia pentru a „insufla stabilitate şi energie pozitivă într-o lume haotică”, i-a spus preşedintele chinez, Xi Jinping, preşedintelui rus Vladimir Putin, la o întâlnire în marginea unui summit din Uzbekistan.

Xi se va întâlni cu preşedintele belarus Lukaşenko la summitul din Asia Centrală. 

 

Casa Albă îndeamnă China să nu aibă de-a face cu Vladimir Putin


Această declaraţie (citată de CNN) a fost făcută de Casa Albă pe fondul întâlnirii de astăzi de la Samarkand dintre liderul chinez Xi Jinping şi preşedintele rus Vladimir Putin. Aceasta este prima lor întâlnire de la începutul războiului.

"Nu credem că cineva ar trebui să stea deoparte. Întreaga lume ar trebui să se opună a ceea ce face domnul Putin. Acum nu este momentul să facem afaceri cu el ca de obicei", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

După cum am raportat mai devreme astăzi, Putin a spus că „apreciază poziţia echilibrată a prietenilor chinezi în legătură cu criza ucraineană”.


UPDATE - Statele Unite încă nu sunt pregătite să furnizeze Ucrainei rachete balistice ATACMS cu o rază de acţiune de până la 300 km, pe care Kievul le cere de câteva luni, relatează CNN.

 

 

UPDATE 14:30 Ucraina: alte 5 miliarde pentru Kiev

Parlamentul European a aprobat pachetul suplimentar de ajutor de 5 miliarde EUR pentru Ucraina. „Sprijinul nostru rămâne neclintit, pentru stabilitatea economică, pentru ca Ucraina să câştige războiul. Ne vei găsi mereu lângă tine”, a comentat într-un tweet preşedintele PE, Roberta Metsola.

UPDATE 14:10 Zelenski o premiază pe von der Leyen la Kiev

Preşedintele ucrainean a premiat-o astăzi, la Kiev, pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu Ordinului Jaroslav cel Înţelept, ordin cavaleresc al fostei republici sovietice. Preşedintele a dat vestea prin intermediul reţelelor de socializare, care ieri, după discursul de la Strasbourg despre Starea Uniunii, s-a mutat la Kiev împreună cu prima doamnă Olena Zelenska.

„Mulţumesc, este o mare onoare să o accept în numele tuturor cetăţenilor UE şi ca simbol al legăturii noastre puternice”, a spus Von der Leyen, care a postat şi o fotografie cu preşedintele, în timp ce îi înmânează premiul. Zelenski a avut ieri un accident de maşină, au relatat mai multe mass-media, fără a suferi nicio consecinţă.

UPDATE 14:00 Senatorul McConnell cere trimiterea de rachete Atacms

Mitch McConnell, care conduce minoritatea republicană în Senatul SUA, a cerut administraţiei Biden să ofere Ucrainei mai multe arme letale, inclusiv rachete Atacm, potrivit agenţiei de presă Ukrinform. „Ucrainenii au nevoie de mai multe arme decât le oferim noi. Trebuie să înceapă să le obţină mai repede şi au nevoie de noi capabilităţi, cum ar fi rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, drone mari şi tancuri”, a spus senatorul, într-un discurs la Congresul SUA. Moscova a declarat ieri că „dacă Kievul primeşte” rachetele cu rază lungă de acţiune pe care le-a cerut Statelor Unite „ar însemna implicarea directă a SUA într-o confruntare militară cu Rusia”, conform ambasadorului rus în SUA, Anatoli Antonov. „Este deosebit de îngrijorător faptul că, de multe luni, Ucraina solicită furnizarea de ATACMS, concepute să lovească ţinte la o distanţă de până la 300 de kilometri”, a adăugat Antonov.

UPDATE 13:30 Kiev: Trupele ruse pregătesc apărarea la Lugansk

Trupele ruse întăresc apărarea în zona frontului dintre Svatove, Troitske şi Kreminna, la Lugansk: şeful militar regional ucrainean în exil, Serghii Gaidai, a spus acest lucru. „În regiunea Lugansk, ruşii se pregătesc pentru apărare, nu va fi nicio surpriză ca la Harkov. Ei retrag trupele din Svatove, Troitske şi Kreminna, sapă şi se pregătesc pentru ofensiva ucraineană”, a spus el. „Situaţia ruşilor s-a înrăutăţit. Ei înţeleg că, după Liman, cel mai probabil va fi rândul lui Svatove, Troitske şi Kreminna Svatov, se adună acolo şi construiesc structuri defensive”. Între timp, luptele grele continuă în regiunile Harkov, Herson, Doneţk şi Lugansk.

UPDATE 13:00 Întâlnire Xi-Putin la Samarkand

Preşedintele chinez Xi Jinping şi rusul Vladimir Putin au sosit în oraşul uzbec Samarkand, pentru a participa la summitul SCO, Organizaţia de Cooperare de la Shanghai. Astăzi, este programată o întâlnire între cei doi lideri, prima de la invazia rusă a Ucrainei. Pentru Xi, la Uzbekistan este prima călătorie în străinătate în ultimii doi ani şi jumătate. Beijingul şi Moscova sunt din ce în ce mai izolate de Occident, China sprijinind Rusia şi dând vina pe Statele Unite şi NATO pentru războiul din Ucraina.

UPDATE 12:00 „Bucătarul lui Putin” îşi reface Batalionul Wagner cu puşcăriaşi

UPDATE 11:00 Kremlin: Nicio speranţă în privinţa noului ambasador SUA în Rusia

Kremlinul a făcut cunoscut că nu are „aproape nicio speranţă” în privinţa noului ambasador american pe care Washingtonul intenţionează să-l numească la Moscova, relatează agenţia de presă Ria Novosti. Presa americană a raportat ieri intenţia preşedintelui Joe Biden de a o numi pe Lynn Tracey noul ambasador al Washingtonului la Moscova în locul lui John Sullivan.

UPDATE 10:30 Kievul a pus mâna pe un radar rusesc

Ucraina continuă să îşi consolideze controlul asupra noii eliberate regiuni din estul Harkiv. Unele trupe ruseşti par să fi fugit din faţa avansării trupelor ucrainene. Printre echipamentele de mare valoare abandonate de forţele ruse în retragere sunt incluse capacităţi esenţiale să permită strategia de război a Rusiei centrată pe artilerie. Printre acestea, cel puţin un radar de contrabaterie Zoopark şi un vehicul de comandă şi control al artileriei IV14.

UPDATE 10:00 Krivoi Rog, sub ape

UPDATE 09:10 Marea Britanie: Ucraina consolidează controlul asupra Harkovului, ruşii în panică

Ucraina continuă să consolideze controlul asupra regiunii proaspăt eliberate Harkov, a declarat astăzi Ministerul Apărării de la Londra, în buletinul obişnuit de război al serviciilor sale de informaţii militare. Ministerul spune că unele forţe ruse par să fi fugit de înaintarea trupelor ucrainene „în panică”, lăsând în urmă „echipamente cheie”.

UPDATE 08:40 Forţele ruse bombardează barajul din Krivoi Rog, oraş parţial inundat

Noi bombardamente au venit în timpul nopţii în sudul Ucrainei, în regiunea Nipro. Forţele armate ruse au lansat un atac cu rachete asupra barajului din Krivoi Rog, urbea de baştină a lui Zelenski, provocând inundarea parţială a oraşului, al cărui centru a fost evacuat, a confirmat şeful administraţiei militare a oraşului, Oleksandr Vilkul. Barajul, care reglează debitul apei pe râul Inhulets, a fost grav avariat, iar nivelul râului ar fi crescut cu mai bine de doi metri şi jumătate. Odată cu atacul, forţele ruse intenţionează să împiedice trecerea fluviului de către forţele ucrainene angajate în contraofensiva din sudul ţării.

UPDATE 08:30 Zelenski a constatat prăpădul lăsat în urmă de invadatori

UPDATE 08:00 CNN: fost guvernator al SUA se află la Moscova pentru cazul Griner

Fostul diplomat şi fost guvernator al New Mexico, Bill Richardson, se află la Moscova cu unii dintre colaboratorii săi pentru întâlniri cu conducerea rusă, scrie CNN, propunând ipoteza că Richardson încearcă să obţină eliberarea a doi prizonieri americani în Rusia, campioana de baschet Brittney Griner şi fostul puşcaş marin Paul Whelan.

CNN afirmă că purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a negat orice întâlnire la Kremlin, adăugând că nu are „nimic de spus pe acest subiect”. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a precizat, la rândul său, că „nu vom comenta călătoria lui Richardson sau activitatea lui”, recunoscând, totuşi, că Departamentul de Stat „este în contact” cu centrul pe care îl conduce Richardson, care îi poartă numele şi care lucrează în numele familiilor de ostatici şi deţinuţi.

UPDATE 07:00 Kiev: antrenament complet în Marea Britanie pentru 5.000 de soldaţi ucraineni

Aproape 5.000 de soldaţi ucraineni şi-au încheiat pregătirea în Regatul Unit, relatează personalul militar de la Kiev, citat de Kyiv Independent. „Operaţiunea, lansată de guvernul britanic, a impus personalului militar ucrainean să dobândească capacitatea de a conduce operaţiuni defensive şi ofensive în zonele urbane”, dezvăluie Kievul.

UPDATE 04:00 Preşedintele Zelenski critică atitudinea ruşilor care bat în retragere

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că oraşele şi satele recapturate de la ruşi au fost devastate. Ruşii au distrus infrastructura şi au masacrat civilii, în stilul caracteristic.

”Oamenii noştri veghează ca legea să se aplice în cazul ocupanţilor care au săvârşit crime. Ba mai mult decât atât, au fost torturaţi şi răpiţi în anumite cazuri. Au distrus, au confiscat şi au  deportat. Au lăsat în urmă dezastru: nici o casă nu a rămas în picioare”, a declarat Zelenski.

UPDATE 03:10 Preşedintele Ucrainei a fost implicat într-un accident rutier. Zelenski nu este rănit grav

UPDATE 02:30 Ucraina se confruntă cu inundaţii după ce Rusia a bombardat mai multe diguri

UPDATE 01:39 Localităţile eliberate au scăpat de calvarul ocupanţilor

Izium, un oraş de 50.000 de locuitori înainte de război, a devenit un centru strategic de aprovizionare pentru una dintre principalele linii de front ale Rusiei în invazia sa şi a suferit o cantitate extraordinară de pagube care au făcut din viaţa normală o luptă pentru rezidenţi.

Peste o pasarelă deteriorată peste râul Siverskyi Doneţ, ziduri stropite cu schije şi locuinţe carbonizate din epoca sovietică se află într-o panoramă a devastării provinciale în oraşul eliberat Izium din Ucraina.

Locuitorii epuizaţi s-au declarat bucuroşi de sfârşitul celor şase luni de ocupaţie rusă încheiată cu ofensiva Ucrainei. Însă, abia acum începe greul: locuinţe distruse, deficit de energie şi ameninţarea constantă venită din partea Rusiei.

Rezumatul zilei

  • Cancelarul german Scholz l-a îndemnat pe Putin să găsească cât mai curând o soluţie diplomatică, bazată pe încetarea focului, retragerea completă a trupelor ruse şi respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei
  • O propunere a Naţiunilor Unite ca Rusia să reia exportul de amoniac prin Ucraina a suscitat speranţe că deficitul global de îngrăşăminte ar putea fi atenuat
  • Ucraina a făcut progrese semnificative în ultimele săptămâni, dar este departe de a fi învingătoare în războiul cu Rusia
  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski susţine că nu vor exista negocieri până când Rusia nu va respecta integritatea teritorială a Ucrainei

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici