Războiul din Ucraina, ziua 243. 8 luni de lupte intense. Olaf Scholz şi Ursula von der Leyen cer un „Plan Marshall” pentru Ucraina / Cancelarul german spune că reconstrucţia Ucrainei reprezintă o „sarcină pentru o generaţie” / Rusia ar putea arunca în aer un mare baraj hidroelectric la Nova Kakhovka

  • Rusia a lansat o ploaie de rachete şi drone în Nikolaiev
  • Ruşii evacuează în grabă Herson şi pregătesc noi raiduri împotriva ofensivei ucrainene
  • Kievul a observat o escaladare necontrolată a atacurilor comise de armata rusă
10513 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 243. 8 luni de lupte intense. Olaf Scholz şi Ursula von der Leyen cer un „Plan Marshall” pentru Ucraina  / Cancelarul german spune că reconstrucţia Ucrainei reprezintă o „sarcină pentru o generaţie” / Rusia ar putea arunca în aer un mare baraj hidroelectric la Nova Kakhovka

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22.00: Donaţii pentru drone PUMA-LE

Ucraina vrea să strângă din donaţii circa 15 milioane euro ca să cumpere 11 sisteme de drone PUMA-LE (PUMA - Long Endurance) pentru Forţele Armate. Campania este în derulare prin United24, platformă creată sub patronajul preşedintelui Zelenski.

PUMA-LE este în serviciu în 18 ţări din întreaga lume, printre care SUA, Marea Britanie, Germania şi Franţa.

UPDATE 21.00: Statele Unite nu au indicii că Rusia ar intenţiona să utilizeze arme nucleare în Ucraina

Administraţia SUA nu are indicii că Rusia ar intenţiona să utilizeze arme nucleare în conflictul cu Ucraina, afirmă un oficial de la Washington, după o conversaţie între oficiali militari din cele două ţări.

UPDATE 20.00: Jens Stoltenberg consideră "absurde" acuzaţiile Rusiei că Ucraina ar pregăti un atac radioactiv

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, consideră "absurde" acuzaţiile Rusiei că Ucraina ar pregăti un atac radioactiv, apreciind că Moscova foloseşte "pretexte" pentru a escalada conflctul militar.

UPDATE 19.00: Emmanuel Macron, soluţie pentru încetarea războiului: Există o şansă pentru pace în Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că el crede că există o şansă pentru pace în Ucraina, chiar dacă Rusia a avertizat că putea escalada conflictul.

Franţa a subliniat în repetate rânduri importanţa menţinerii deschise a canalelor diplomatice occidentale către Moscova de când forţele ruseşti au invadat Ucraina la 24 februarie.

UPDATE 18:00 Olaf Scholz spune că reconstrucţia Ucrainei reprezintă o „sarcină pentru o generaţie”. Cancelarul cere investitorilor privaţi să ofere sprijin: „oricine investeşte astăzi în reconstrucţia Ucrainei investeşte într-o viitoare ţară membră a UE” 

 
Vorbind la un forum de afaceri germano-ucrainean, Scholz a făcut referire la decizia UE din iunie de a face din Ucraina un candidat la aderarea la blocul comunitar. El a spus că „această decizie transmite, de asemenea, un semnal investitorilor privaţi: oricine investeşte astăzi în reconstrucţia Ucrainei investeşte într-o viitoare ţară membră a UE care va face parte din comunitatea noastră juridică şi din piaţa noastră unică”.
 
Scholz a declarat că este important să se repare centralele şi reţelele energetice distruse, dar şi să se îmbunătăţească eficienţa acestora, pentru a permite, în cele din urmă, o extindere a exporturilor de energie electrică ucrainene către UE.
 
El a subliniat necesitatea unei mai mari transparenţe şi a unei „lupte şi mai hotărâte împotriva corupţiei”, în contextul în care Ucraina se străduieşte să adere în cele din urmă la blocul comunitar.
 
Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a declarat în cadrul forumului că reconstrucţia va fi un proces orientat spre viitor. 
 

UPDATE 17:00 Creşte sentimentul de îngrijorare că Rusia ar putea arunca în aer un mare baraj hidroelectric la Nova Kakhovka, în amonte de Kherson, care reţine 18 milioane de metri cubi de apă

Vineri, serviciile de informaţii ale apărării ucrainene au avertizat că barajul a fost minat şi că două camioane pline cu explozibili au fost plasate pe pereţii săi de 30 de metri înălţime.

UPDATE 16:10 Olaf Scholz şi Ursula von der Leyen cer elaborarea unui "Plan Marshall" pentru Ucraina 

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, afirmă că procesul de reconstrucţie a Ucrainei post-conflict trebuie să ţină cont de perspectivele admiterii ţării în Uniunea Europeană şi cere împreună cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, elaborarea unui proiect asemănător cu Planul Marshall. 
 

UPDATE 15:00 Ucraina va primi inspecţii AIEA, pe fondul acuzaţiilor Rusiei privind pregătirea unui atac radiologic 

Administraţia de la Kiev a anunţat, luni, că va primi inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la instalaţiile nucleare ucrainene, pentru a respinge clar acuzaţiile Rusiei privind pregătirea unui atac cu dispozitive radiologice. 
 

UPDATE 14:00 Costurile de reconstrucţie postbelică în Ucraina se apropie de 750 miliarde de dolari 

 

UPDATE 12:40 Autorităţile instalate de Rusia formează o nouă miliţie în Kherson

Bărbaţii din regiunea Kherson, ocupată de Rusia, au fost invitaţi să se alăture unei miliţii locale nou formate.
 
Autorităţile ruse au îndemnat locuitorii să părăsească oraşul, temându-se de un atac din partea trupelor ucrainene, 25.000 de locuitori fiind evacuaţi începând de marţi.
 
Kherson este una dintre cele patru regiuni din Ucraina pe care Rusia le-a anexat luna trecută şi este esenţială pentru ambele părţi datorită apropierii sale de râul Nipru.
 

UPDATE 11:00 Un fost şef al armatei britanice a declarat că Rusia se confruntă cu o „înfrângere inevitabilă” la Kherson, înaintea unei bătălii aşteptate

 

UPDATE 10:20 Arhiepiscopul Kievului: 46 de copii orfani au fost deportaţi din Herson 

 
„Herson, un oraş de pe Nipro, din sudul Ucrainei devine centrul unei mari confruntări. Ocupanţii jefuiesc oraşul, distrugându-l, expulzând locuitorii săi.
 
Îl transformă într-un avanpost al viitoarelor bătălii grele în care ar putea fi vărsat mult sânge. Dar inima suferă mai ales pentru copiii orfani. Copiii orfani care sunt lipsiţi de îngrijirea părintească şi, prin urmare, sunt cei mai vulnerabili, în special, dintre ororile războiului”, spune Arhiepiscopul Şevchuk. 
 

UPDATE 10:00

Kiev: ONU şi AIEA vor verifica dacă pregătim o bombă murdară

Ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, a invitat observatori de la Naţiunile Unite şi de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică să viziteze ţara, în urma recentelor afirmaţii ale Rusiei conform cărora Kievul pregăteşte o „bombă murdară”.

„Ideea unei „bombe murdare” ne dezgustă. Prin urmare, invităm misiunile ONU şi AIEA să viziteze Ucraina”, a scris Reznikov pe Twitter, adăugând că „lumea trebuie să răspundă şantajului nuclear rusesc. Solicităm aderarea la paragraful 4 din Memorandumul de la Budapesta”, a adăugat el, referindu-se la cererea de aderare la Consiliul de Securitate al ONU, pentru a primi ajutor în faţa ameninţărilor nucleare, „provocări”, a definit el, care „sunt un motiv suficient pentru a le permite să ia măsuri preventive stricte”.

„Minciunile despre o „bombă murdară” pe care Ucraina se pregăteşte fac parte din tacticile obişnuite de la Kremlin, în care criminalii ruşi încearcă să învinovăţească preventiv victima atacului pentru propria lor crimă”, a spus ministrul.

UPDATE 09:00

Ucraina nu negociază cu Rusia

Nu vor fi negocieri cu Rusia, care cu siguranţă va ajunge să fie izolată, a declarat şeful Preşedinţiei Ucrainei, Andri Yermak, pe Telegram, după cum susţine Ukrinform. „Santajul murdar al Rusiei pare foarte primitiv. O manipulare murdară care implică centrala nucleară Zaporojie, o intimidare murdară care implică centrala electrică Kakhovska, un atac terorist murdar asupra prizonierilor de război ucraineni la Olenivka, precum şi un război murdar împotriva populaţiei civile şi teroare între înfrângeri, pe câmpul de luptă. Un stat murdar numit Rusia, cu fundaţii destul de primitive”, a subliniat Yermak.

Potrivit înaltului oficial, „toată lumea a încetat de mult să se mai teamă de Rusia, pentru că sunt laşi, slabi şi visează la negocieri pentru a le opri prăbuşirea”.

Şi încheie: „Vede lumea întreagă. Nu vor fi negocieri. Şi tot ce este murdar va rămâne la Federaţia Rusă, care cu siguranţă va ajunge izolată”.

UPDATE 08:00

Rusia a comandat 1.700 de drone

Aproximativ 30% dintre dronele Shahed-136 de fabricaţie iraniană lansate de forţele ruse asupra Ucrainei au lovit ţinta, a declarat directorul Direcţiei de Informaţii a Ministerului Ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, într-un interviu acordat Ukrainska Pravda. Budanov a spus că, din 22 octombrie, ruşii au lansat aproximativ 330 de drone Shahed-136, dintre care 222 au fost doborâte şi 108 (32,7%) au lovit sau au căzut aproape de ţinta lor. Rusia, a precizat şeful serviciilor de informaţii, a comandat aproximativ 1.700 de drone, care sunt livrate în loturi de 300 de unităţi.

UPDATE 07:00

Scholz: susţinem Kievul

„Nu trebuie să existe un conflict direct între Rusia şi NATO. Sunt de acord cu Joe Biden, pe care îl consider un preşedinte excelent, care cunoaşte bine lumea şi are o capacitate fermă de judecată”, a spus cancelarul german Olaf Scholz. „În acelaşi timp - adaugă el - sprijinim pe cât posibil Ucraina. După Statele Unite, Germania este unul dintre principalii susţinători ai ţării din punct de vedere financiar, umanitar şi militar. Germania furnizează arme foarte importante în acest război de artilerie şi apărare aeriană”. Cu câteva zile în urmă, îşi aminteşte el, „am livrat Iris-T, cel mai modern sistem de apărare zonală din lume, pe care nici măcar armata noastră nu îl are”.

UPDATE 02:00 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat Biserica Ortodoxă Rusă pentru că se lasă manipulată de autorităţile ţării care încearcă să-şi justifice războiul din Ucraina şi prin autoritatea prelaţilor, să facă legitimă agresiunea în rândul populaţiei. Macron i-a îndemnat pe ortodocşii ruşi să reziste unei asemenea presiuni.

Rezumatul zilei

  • Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu i-a spus omologului său francez că situaţia din Ucraina este volatilă, iar premisele unor discuţii de pace sunt îndepărtate. Moscova este îngrijorată că Ucraina ar putea folosi o „bombă murdară”, dar nu a oferit nicio dovadă.
  • În replică, preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski a spus că doar Rusia este capabilă să folosească arme nucleare în Europa.
  • Un avion militar rus s-a prăbuşit într-o clădire rezidenţială din oraşul siberian Irkutsk, a declarat guvernatorul regiunii. Doi piloţi au murit în accident.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici