Războiul din Ucraina, ziua 307. Rusia interzice exporturile de petrol în ţările care au plafonat preţurile / Întreprinderile din Kazahstan donează 41 de generatoare spitalelor ucrainene / Zelenski va primi Premiul pentru Libertate de la Lituania / Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene: Atacul cu drone asupra Rusiei este consecinţa invadării Ucrainei

Ucraina a lansat un atac surpriză asupra unei baze din interiorul Rusiei. Ministerul rus al Apărării a declarat luni că trei soldaţi ruşi au murit. Autorităţile ucrainene spun că este vina Rusiei.

7882 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 307. Rusia interzice exporturile de petrol în ţările care au plafonat preţurile / Întreprinderile din Kazahstan donează 41 de generatoare spitalelor ucrainene / Zelenski va primi Premiul pentru Libertate de la Lituania / Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene: Atacul cu drone asupra Rusiei este consecinţa invadării Ucrainei

FOTO Ukrainian Air Forces

UPDATE 22:30 Maternitatea unui spital din Herson a fost bombardată de ruşi

Maternitatea unui spital din oraşul Herson, din sudul Ucrainei, a fost lovită de un bombardament rusesc, a declarat marţi Kyrylo Timoşenko, şeful adjunct al biroului preşedintelui Ucrainei, citat de CNN.

„Au bombardat locul în care s-au născut astăzi (marţi - n.r.) doi copii. Înainte de atac, medicii au reuşit să finalizeze o operaţie de cezariană. În instituţie se află cinci femei care născuseră. În mod miraculos, nimeni nu a fost rănit”, a declarat Timoşenko prin intermediul platformei de mesagerie Telegram.

Bombardamentele ruseşti au avariat, de asemenea, infrastructura civilă din aşezarea Antonivka din regiunea Herson şi oraşul Herson, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei prin intermediul Facebook, adăugând că există victime în rândul civililor.

UPDATE 19:30 Putin interzice exporturile de petrol rusesc către ţările care impun plafonarea preţurilor

Vladimir Putin a transmis marţi răspunsul Rusiei la plafonarea preţurilor în Occident, semnând un decret care interzice furnizarea de ţiţei şi produse petroliere începând cu 1 februarie, timp de cinci luni, către ţările care impun acest plafon, transmite Reuters.

„Livrările de petrol şi produse petroliere ruseşti către entităţi şi persoane fizice străine sunt interzise, cu condiţia ca în contractele pentru aceste livrări să fie prevăzută, direct sau indirect, utilizarea unui mecanism de fixare a preţului maxim”, se arată în decret, referindu-se în mod special la Statele Unite şi la alte state străine care au impus plafonarea preţurilor.

Decretul, care include o clauză care îi permite lui Putin să anuleze interdicţia în cazuri speciale, a precizat: „Aceasta... intră în vigoare la 1 februarie 2023 şi se aplică până la 1 iulie 2023”.

UPDATE 19:00 Premierul Italiei a vorbit cu Volodimir Zelenski

"Premierul Italiei a confirmat intenţia de a se deplasa la Kiev şi l-a invitat pe preşedintele Zelenski să vină în vizită la Roma", a comunicat Guvernul italian, citat de agenţia de presă Adnkronos.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Giorgia Meloni a decis furnizarea de asistenţă suplimentară în valoare de zece milioane de euro şi că analizează posibilitatea furnizării de sisteme antiaeriene Ucrainei.

UPDATE 17:30 Ucraina confiscă bunuri în valoare de 54 de milioane de dolari ale oligarhului rus Usmanov, care are legături cu Kremlinul

Ucraina a confiscat peste 160.000 de tone de minereu de fier care era depozitat în mai multe depozite subterane din diverse porturi maritime din Ucraina, a anunţat Serviciul de Securitate al ţării (SBU), citat de  Kyiv Independent.
 
Bunurile confiscate, în valoare de aproximativ 54 de milioane de dolari (aproape 2 miliarde de Hr), aparţineau unei companii deţinute de Alisher Usmanov, un oligarh rus din cercul intim al Kremlinului, potrivit forţelor de ordine.
 
SBU a scris că firma lui Usmanov a încercat să transporte ilegal minereu de fier ascuns în Rusia pentru nevoile industriei sale metalurgice şi ale complexului militar-industrial.
 
Cu toate acestea, Procuratura Generală, sub îndrumarea procedurală a căreia se desfăşoară ancheta, a contrazis declaraţia SBU, afirmând că materialele nu trebuiau să fie transferate în străinătate.
 
În schimb, „o entitate juridică înregistrată într-o ţară din UE, împreună cu companii ruseşti afiliate cu Usmanov”, au expediat bunurile către întreprinderi ucrainene fără a plăti plăţi vamale şi taxe. Ei au folosit mecanismul aşa-numitului „tranzit întrerupt”, potrivit procurorilor.
 
În acest fel, compania lui Usmanov a cauzat statului ucrainean pierderi de peste 3,2 milioane de dolari (118 milioane de coroane), a adăugat Parchetul General.
 
Întrebat de Kyiv Independent despre contradicţia dintre cele două rapoarte, serviciul de presă al Procuraturii Generale nu a putut să o explice. Serviciul de presă al SBU nu a putut fi contactat imediat. 
 
După ce invazia rusă la scară largă a Ucrainei a început pe 24 februarie, Alisher Usmanov a fost sancţionat de către Ucraina, SUA şi UE.
 

UPDATE 17:00 Alertă de raid aerian în toată Ucraina în a treia zi de Crăciun

Alerta îi avertizează pe ucraineni că ruşii bombardează în a treia zi de Crăciun numeroase localităţi din estul şi sudul Ucrainei. Cetăţenii sunt invitaţi să meargă în adăposturile antiaeriene.
 
Luni, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Ucraina trebuie să accepte cererile Moscovei de a pune capăt războiului, altfel va suferi o înfrângere pe câmpul de luptă.
 
Aceste cereri includ recunoaşterea cuceririi de către Rusia a unei cincimi din teritoriul său.
 

UPDATE 15:45 Ministerul Sănătăţii din Ucraina anunţă că întreprinderile din Kazahstan donează 41 de generatoare spitalelor ucrainene

Întreprinderile din Kazahstan au donat unităţilor de sănătate din Ucraina 41 de generatoare de energie electrică în valoare de aproximativ 500.000 de dolari, pe fondul întreruperilor de energie electrică din întreaga ţară, a anunţat Ministerul Sănătăţii. 
 
Se pare că generatoarele au fost livrate în oblasturile Mykolaiv, Harkov şi Dnipropetrovsk, precum şi în alte regiuni supuse unui atac constant al Rusiei. 
 
„Fiecare generator este o garanţie a activităţii neîntrerupte a sălilor de operaţie, a unităţilor de terapie intensivă şi a staţiilor de oxigen”, a declarat ministrul Sănătăţii, Viktor Liashko. 
 
Întreprinderile din Kazahstan au oferit deja ajutor instituţiilor medicale ucrainene, donând trei ambulanţe în luna august. 
 
Trupele ruseşti au atacat în mod repetat infrastructura energetică din Ucraina de la începutul lunii octombrie, ucigând zeci de persoane şi provocând întreruperi de electricitate, apă şi încălzire. 
 
Moscova a recunoscut că sistemul energetic al Ucrainei este una dintre ţintele sale principale. În conformitate cu Convenţia de la Geneva, atacarea infrastructurii publice vitale constituie o crimă de război.
 

UPDATE 14:30 Germania alocă 35 de milioane de euro pentru sprijinirea copiilor din Ucraina

 
Germania a contribuit cu 35 de milioane de euro (37,3 milioane de dolari) la fondul ONU pentru copii (UNICEF) din Ucraina pentru a sprijini copiii ucraineni în timpul războiului din Rusia, a anunţat ambasada Germaniei în Ucraina. 
 
Prin intermediul Ministerului german pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ) şi al Băncii de Dezvoltare KfW, Berlinul a direcţionat fondurile către protecţia copiilor, reînnoirea proceselor educaţionale, accesul la servicii de igienă şi salubritate şi sistemul de protecţie socială a copiilor din centrul şi vestul Ucrainei, a precizat postul. 
 
Biroul Procurorului General a raportat la 7 decembrie că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis cel puţin 450 de copii şi a rănit 863 începând cu 24 februarie. 
 
Procuratura Generală a precizat că 331 de copii erau consideraţi dispăruţi, în timp ce 13.613 au fost deportaţi ilegal în Rusia. 
 
De asemenea, atacurile ruseşti asupra Ucrainei ar fi avariat 3.126 de unităţi de învăţământ şi ar fi distrus complet 337. 
 
 

UPDATE 12:57 Ucraina afirmă că a neutralizat peste 4.500 de atacuri cibernetice în acest an 

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a neutralizat peste 4.500 de atacuri cibernetice asupra ţării în acest an, a declarat un oficial, conform CNN. 
 

UPDATE 12:00 Patru soldaţi ucraineni au fost ucişi într-o misiune specială în Rusia

 
Patru soldaţi ucraineni au fost ucişi în timp ce se aflau într-o misiune specială de recunoaştere în apropiere de regiunea rusă Briansk, situată la graniţa de nord a Ucrainei. 
 
Serviciile de securitate ale Rusiei, sau FSB, au raportat primele decese, dar colegul soldat ucrainean Evhen Karas le-a confirmat ulterior pe Telegram. 
 
Cei patru soldaţi au fost identificaţi ca fiind Iuriy Horovets, 34 de ani, Maksym Mykhaylov, 32 de ani, Taras Karpyuk, 38 de ani, şi Bohdan Lyahov, 19 ani. 
 
Karas crede că, pe baza fotografiilor publicate de FSB după moartea lor, soldaţii au fost ucişi de mine.  
 
Luptele din timpul Crăciunului s-au concentrat în jurul oraşului Bakhmut din estul Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării din Mare Britanie, potrivit Sky News. 
 
Ministerul britanic a anunţat că în ultimele 48 de ore luptele din Ucraina s-au desfăşurat în jurul oraşului Bakhmut, situat în estul ţării, în regiunea Doneţk.
 
Ruşii continuă să iniţieze „frecvente atacuri la scară mică" în această zonă, dar nu reuşesc să avanseze, se arată în raportul britanicilor.
 
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a calificat situaţia de-a lungul liniei frontului din Donbas drept „dificilă şi dureroasă".
 
„Bakhmut, Kreminna şi alte zone din Donbas ... necesită forţă şi concentrare. Ocupanţii îşi desfăşoară toate resursele de care dispun, şi acestea sunt resurse considerabile, pentru a câştiga teren", a explicat Zelenski. 
 

UPDATE 11:00 Opt răniţi în rândul civililor în atacurile de luni

UPDATE 10:00 Statul Major General: Armata ucraineană respinge atacurile ruseşti în apropierea a opt aşezări

 
Ucraina a respins luni atacurile ruseşti în apropierea a opt aşezări din regiunile Luhansk şi Doneţk din estul Ucrainei, a anunţat Statul Major General al forţelor armate ucrainene în actualizarea sa zilnică. 
 
Armata ucraineană a respins atacurile din apropierea aşezărilor Novoselivske şi Stelmakhivka, în vestul regiunii Luhansk, şi Dilyivka, Krasnohorivka, Vodyane, Vesele, Maryinka şi Pobyeda, în centrul regiunii Doneţk. 
 
În cursul zilei trecute, Rusia a lansat două atacuri cu rachete şi 44 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă, a informat Statul Major General. 
 

UPDATE 09:00 Ucraina afirmă că a neutralizat peste 4.500 de atacuri cibernetice în acest an

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a neutralizat peste 4.500 de atacuri cibernetice asupra ţării în acest an, a declarat un oficial, conform CNN.

UPDATE 08:00 Ucraina vizează un summit de pace susţinut de ONU în februarie

Potrivit ministrului ucrainean de externe, Ucraina îşi propune să organizeze un summit de pace până la sfârşitul lunii februarie - de preferinţă în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu secretarul general al acesteia, António Guterres, ca posibil mediator.
 
Dar Dmytro Kuleba a declarat că Rusia ar putea fi invitată doar dacă ţara se va confrunta mai întâi cu un tribunal pentru crime de război.

UPDATE 07:00 Luptele din Donbas sunt "dificile şi dureroase", afirmă Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că luptele din regiunile estice Bakhmut, Kreminna şi alte zone din Donbas sunt "dificile şi dureroase" pentru trupele ucrainene.

Lituania îl premiază pe Zelensky

 
Lituania l-a invitat pe preşedintele Volodymyr Zelensky în ţară pentru a-i înmâna Premiul pentru Libertate în cadrul unei ceremonii care va avea loc în parlamentul ţării pe 13 ianuarie, Ziua Apărătorilor Libertăţii Lituaniei.
 
„Am trimis deja o invitaţie oficială şi vom vedea care va fi decizia. Cu toate acestea, evident, nu este foarte realist să ne aşteptăm că va accepta”, a declarat Viktorija Cmilyte-Nielsen, preşedintele Seimas, parlamentul lituanian. 
 
Zelensky primeşte recunoaştere pentru leadershipul său în faţa invaziei Rusiei în Ucraina. 
 
„În calitate de preşedinte al Ucrainei, el a fost în fruntea acestei lupte pentru libertate, inspirând milioane de oameni din Ucraina prin conducerea şi exemplul său personal de a rezista şi de a nu se preda şi, de asemenea, a unit întreaga comunitate globală împotriva regimului criminal al lui Putin”, a declarat Cmilyte-Nielsen la anunţarea câştigătorului premiului la mijlocul lunii decembrie. 
 
Premiul pentru Libertate, instituit de parlamentul lituanian în 2011, rpremiază „persoane şi organizaţii pentru realizările şi contribuţia lor la apărarea drepturilor omului, dezvoltarea democraţiei şi promovarea cooperării internaţionale pentru cauza autodeterminării şi suveranităţii naţiunilor din Europa Centrală şi de Est”.
 

Guvernator: Peste 60% din infrastructura din Bakhmut a fost avariată sau distrusă

Guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kyrylenko, a declarat la 26 decembrie că peste 60% din infrastructura din oraşul Bakhmut, care a fost locul unor lupte intense, este parţial sau complet distrusă.
 
"Rusia bombardează în mod constant infrastructura din Bakhmut. Inamicul menţine tactica pământului pârjolit", a declarat el. 
 

Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene: Atacul cu drone asupra Rusiei este consecinţa invadării Ucrainei 

 
 
Dacă ruşii au crezut că războiul nu îi va afecta, s-au înşelat”, a declarat Ihnat. 
 
Canalele locale ruseşti Telegram au raportat explozii şi sirene de raid aerian în Engels în dimineaţa zilei de luni. 
 
Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea aeriană a doborât o dronă ucraineană în apropierea bazei aeriene Engels, iar trei militari au murit din cauza căderii resturilor dronei. 
 
Oraşul Engels este situat în regiunea rusă Saratov, la aproximativ 730 de kilometri sud-est de Moscova şi la sute de kilometri de Ucraina.
 
Bombardierele cu rază lungă de acţiune Tu-95 pe care Rusia le staţionează la Engels formează o componentă semnificativă a arsenalului său nuclear strategic. 
 
Oficialii ruşi au acuzat anterior Ucraina pentru exploziile de la baza aeriană Engels şi de la aerodromul Dyagilyaevo, de lângă Riazan, din 5 decembrie, care au ucis trei persoane şi au avariat două bombardiere grele Tu-95. 
 
Ucraina nu a confirmat şi nici nu a negat responsabilitatea sa pentru aceste incidente. 
 
Ministerul britanic al Apărării a calificat presupusele atacuri drept „unele dintre cele mai semnificative eşecuri din punct de vedere strategic ale protecţiei forţelor ruseşti”.
 

Trei soldaţi ruşi au murit în urma unui atac cu drone ucrainene asupra unei baze aeriene cruciale din interiorul teritoriului rus, a anunţat Moscova

 
Potrivit Ministerului Apărării, o dronă ucraineană a fost doborâtă luni dimineaţa devreme în apropierea bazei Engels, dar căderea unor resturi a ucis trei soldaţi.
 
Atacul este al doilea asupra bazei aeriene Engels, situată la aproximativ 500 km de graniţa ucraineană.
 
La începutul acestei luni, trei militari au fost ucişi şi două avioane au fost avariate în timpul unui aparent atac cu drone ucrainene asupra bazei aeriene Engels.
 
Ministerul rus al Apărării a declarat că niciun avion nu a fost avariat în urma atacului de luni. Informaţiile nu au putut fi confirmate în mod independent de presă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici