Războiul din Ucraina, ziua 314. Ucraina a eliberat 40% din teritoriile ocupate de Rusia / Un reporter german a fost rănit în urma unei explozii / Ucraina a doborât aproape 500 de drone lansate de Rusia din septembrie până în prezent / Atacurile repetate ale ruşilor încearcă să zdruncine moralul ucrainenilor / Ultimele ordine ale lui Putin

  • Războiul din Ucraina a provocat pagube în valoare de 35 de miliarde de dolari
  • Ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov susţine că mediul înconjurător a fost cel mai afectat de bombardamente
  • Estonia furnizează Ucrainei echipamente de deminare
  • Aproximativ 30% din teritoriul ucrainean este acoperit de bombe neexplodate
8903 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 314. Ucraina a eliberat 40% din teritoriile ocupate de Rusia / Un reporter german a fost rănit în urma unei explozii / Ucraina a doborât aproape 500 de drone lansate de Rusia din septembrie până în prezent / Atacurile repetate ale ruşilor încearcă să zdruncine moralul ucrainenilor / Ultimele ordine ale lui Putin

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:00 Putin a ordonat azi proiecţia în cinematografe a unor documentare despre invadarea Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat astăzi proiecţia în cinematografe a unor documentare despre invadarea Ucrainei şi lupta împotriva ideologiei „neonaziste” a Kievului, anunţă Moscow Times, explicând că Ministerul Culturii are termen până la 1 februarie pentru a pune în aplicare ordinul. Ministerul Apărării a primit ordin să asiste cineaştii ruşi care vor realiza documentare „despre eroismul participanţilor la operaţiunea specială”. Ministrul Apărării Serghei Şoigu va trebui să raporteze eforturile depuse în această direcţie până la 1 martie.

UPDATE 22:00 Putin îl sună pe Erdogan

UPDATE 21:00 Ucraina nu gustă glumele nesărate făcute în Bacău pe seama războiului

UPDATE 20:00 Putin ordonă ca spitalele civile să fie folosite pentru răniţi

Vladimir Putin a instruit Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării să folosească spitalele civile pentru tratamentul şi reabilitarea soldaţilor răniţi în „operaţiunea militară specială”. Cele două ministere, scrie agenţia de presă Tass, vor trebui să depună până pe 15 ianuarie un raport privind posibilitatea de a utiliza unităţile medicale civile care aparţin Ministerului Sănătăţii.

UPDATE 19:00 Rutte: Ţările de Jos vor face tot posibilul pentru a vă ajuta să câştigaţi războiul

„Ucraina a suportat invazia barbară a Rusiei timp de aproape un an. Următoarele luni sunt cruciale. Tocmai am vorbit cu preşedintele Zelenski şi l-am asigurat că Ţările de Jos vor face tot posibilul pentru a ajuta Ucraina nu numai să se apere, ci şi să câştige războiul”, a scris pe Twitter premierul Olandei, Mark Rutte, la finalul convorbirii telefonice cu şeful Ucrainei. La rândul său, preşedintele ucrainean a scris pe Telegram că a vorbit cu Rutte „despre riscul escaladării pe front, precum şi despre nevoile noastre de apărare, pentru un răspuns adecvat. Mizăm pe măsuri specifice din partea partenerilor noştri, pentru a consolida Ucraina pe cât de mult posibil”.

UPDATE 18:30 Kiev: doi oameni ucişi de mine la Herson

Două persoane au fost ucise într-o explozie cauzată de minele terestre lăsate de trupele ruse în districtul Berislav din regiunea Herson, a raportat guvernatorul regiunii, Yaroslav Ianuşevici, preluat de Kyiv Independent. Potrivit lui Ianuşevici, victimele se aflau într-o maşină, când au dat peste mina rusească din apropierea satului eliberat, Mala Oleksandrivka.

UPDATE 18:00 Serviciile de informaţii din Ucraina spun că Rusia ar putea pregăti o nouă ofensivă dinspre nord şi est

Rusia nu intenţionează să pună capăt războiului de amploare împotriva Ucrainei, ci se pregăteşte să desfăşoare noi operaţiuni ofensive, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de informaţii a Ministerului Apărării, Andrii Cherniak, pentru presa ucraineană.
 
"Ei (militarii ruşi) pot ataca simultan dinspre nord sau est. Astfel de acţiuni ale inamicului sunt aşteptate, iar trupele noastre sunt pregătite pentru ele", a declarat Cherniak pentru RBK-Ukraine, un site de ştiri ucrainean. 
 
Strategia forţelor ruse este de a ţine coridorul terestru spre Crimeea ocupată şi de a captura întreaga regiune Doneţk, potrivit lui Cherniak.
 
El a precizat că armata rusă nu va putea traversa râul Nipru pentru a recuceri oraşul Kherson, care a fost eliberat de forţele armate ucrainene la 11 noiembrie.
 
Potrivit estimărilor serviciilor de informaţii, armata rusă ar putea pierde încă până la 70.000 de militari în următoarele 4-5 luni de lupte.
 
Cu toate acestea, conducerea Rusiei este "pregătită pentru astfel de pierderi", a adăugat Cerniak.
 
"Ei ştiu că vor pierde, dar nu plănuiesc să pună capăt războiului", a spus el.
 

UPDATE 17:30 Autorităţile anunţă că au găsit o altă cameră de tortură rusească în sudul Ucrainei

 

UPDATE 16:12 În Crimeea există transportoare ruseşti terestre, aeriene şi maritime de muniţie nucleară, a declarat marţi Chernyak, reprezentant al Ministerului Apărării al Ucrainei

 
„Vorbim despre nave, submarine, avioane şi complexe terestre care pot lovi cu muniţii nucleare. Potenţial, Rusia are o astfel de oportunitate”, a mai spus oficialul ucrainean.
 

UPDATE 16:00 Zelenski a vorbit cu premierul Olandei

 „Am vorbit la telefon cu primul ministru al Ţărilor de Jos, Mark Rutte. Am vorbit despre riscul de escaladare pe front şi despre provocările potenţiale, precum şi despre nevoile noastre de apărare pentru un răspuns adecvat. Ne bazăm pe paşi concreţi din partea partenerilor noştri pentru a maximiza consolidarea Ucrainei la următorul Ramstein”, a declarat şeful de stat ucrainean, marţi.
 

UPDATE 15:15 Ucraina pune sub acuzare pentru prima dată doi comandanţi ruşi, care au atacat civili  

Colonelul-general Serhii Kobylash, comandantul Aviaţiei cu rază lungă de acţiune a Forţelor Aerospaţiale Ruse, şi amiralul Igor Osipov, fostul comandant al Flotei Mării Negre a Federaţiei Ruse, au fost inculpaţi în contumacie.
 
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat marţi că a "adunat o bază de probe de înaltă calitate împotriva a doi reprezentanţi ai înaltului comandament rus, care sunt responsabili de atacarea unor instalaţii civile din Ucraina".
 
SBU a precizat că Kobylash şi Osipov au fost acuzaţi în temeiul a două secţiuni din codul penal ucrainean: prima pentru "planificarea, pregătirea, declanşarea şi desfăşurarea unui război agresiv", iar a doua pentru "invadarea integrităţii teritoriale şi inviolabilităţii Ucrainei".
 
În cazul în care vor fi capturaţi şi condamnaţi, cei doi ar putea fi condamnaţi la închisoare pe viaţă, a precizat SBU.
"În timpul anchetei, anchetatorii SBU au constatat că, de la începutul invaziei la scară largă, Serhii Kobylash a urmat instrucţiunile conducerii militare şi politice de vârf a Rusiei de a distruge oraşele ucrainene", a declarat SBU.
 
"La ordinele sale, invadatorii ruşi efectuează atacuri masive cu rachete asupra clădirilor rezidenţiale, spitalelor şi infrastructurii critice din diferite regiuni ale Ucrainei".
 
SBU l-a acuzat pe Igor Osipov că a ordonat "atacuri sistematice cu rachete din Marea Neagră asupra aşezărilor ucrainene dens populate".
 
Ministerul rus al Apărării nu a reacţionat la aceste acuzaţii, iar CNN nu a reuşit să ia legătura direct cu acuzaţii.
 

UPDATE 15:00 Oficial ucrainean, despre numărul soldaţilor şi civililor aflaţi în captivitate în Rusia 

 
Cel puţin 3.392 de soldaţi şi civili ucraineni se află încă în captivitate în Rusia anunţă Alyona Verbytska, comisarul preşedintelui pentru protecţia drepturilor apărătorilor. Acestea sunt cifrele pe care Rusia le-a confirmat oficial, a precizat ea.
 
Rapoarte anterioare au afirmat că aproape 3.400 de soldaţi ucraineni erau ţinuţi prizonieri de Rusia. Într-un comentariu pentru postul de presă Suspilne, Verbytska a precizat că numărul include şi civili.
 
Alyona Verbytska a mai spus că cel puţin 15.000 de ucraineni, inclusiv militari şi civili, sunt consideraţi dispăruţi. 
 
Verbytska a declarat anterior, într-un interviu acordat postului de presă german RND, că nu este clar ce s-a întâmplat cu persoanele dispărute. Aceştia ar fi putut ajunge şi în captivitate în Rusia, sau ar fi putut fi deportaţi cu forţa în Rusia, sau ucişi, a mai spus ea.
 
Ucraina a recuperat aproape 1.600 de prizonieri de război în 2022, potrivit Ministerului pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar.
 
În cadrul recentului schimb de prizonieri din 31 decembrie, 140 de ucraineni au fost eliberaţi din captivitatea rusă, a anunţat şeful biroului preşedintelui, Andriy Yermak. 
 

UPDATE 14:45 Guvernatorul: Minele terestre au ucis două persoane în zona eliberată a regiunii Kherson 

 

UPDATE 14:20 Forţele aeriene ucrainene: Ucraina a doborât aproape 500 de drone lansate de Rusia din septembrie până în prezent

UPDATE 13:10 Efectele vremii asupra războiului din Ucraina: temperaturile pozitive îi ajută pe ucraineni 

Vremea neaşteptat de caldă din luna ianuarie îi ajută pe ucraineni deoarece reduce cererea de energie electrică din Ucraina. 
Sistemul a fost afectat de loviturile aeriene repetate ale ruşilor. 
 

UPDATE 12:30 Un reporter german a fost rănit în urma unei explozii în Ucraina 

Un jurnalist de la publicaţia germană de ştiri BILD a suferit o rană la cap în urma unei explozii în oraşul Kramatorsk din estul Ucrainei.
 
Bjorn Stritzel a declarat că are o tăietură pe frunte în urma exploziei care a avut loc în timp ce lua cina la hotelul său, potrivit Sky News.
 
El a mai spus că, probabil, explozia a fost cauzată de o rachetă care a căzut în apropiere şi că ţinta ar fi fost o gară aflată în apropiere.
 
Este aceeaşi explozie care a fost filmată de un cameraman francez, în timpul unei transmiuni live. Racheta a căzut în apropierea reporterului şi cameramanului care s-au adăpostit de urgenţă.
 

UPDATE 11:24 Statul Major General: Rusia a pierdut 108.190 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

 

UPDATE 11:00 Atacurile ruseşti în 8 oblasturi ucrainene au provocat 3 morţi şi cel puţin 11 răniţi în ultimele 24 de ore

 

UPDATE 10:30 Comandant şef: Ucraina a eliberat 40% din teritoriile ocupate de Rusia 

Forţele armate ucrainene au eliberat 40% din teritoriile ocupate de Rusia după începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie, şi 28% din toate teritoriile ocupate de Rusia în ţară, a scris comandantul-şef ucrainean Valerii Zaluzhnyi, luni. Postarea lui Zaluzhnyi pe Telegram a rezumat realizările anului 2022, „anul care a intrat în istoria lumii sub numele Ucrainei şi al forţelor sale armate”.
 

UPDATE 10:00 Dmytro Zhyvytskyi, guvernatorul regiunii Sumy, a informat şi el locuitorii despre evenimentele din cursul nopţii.

El nu raportează nicio victimă, dar a afirmat că Rusia a tras asupra a trei aşezări, inclusiv un atac asupra infrastructurii feroviare din Krasnopillia. El nu a oferit detalii despre victime.

UPDATE 09:00 Ţările NATO vor discuta în lunile următoare despre obiectivele privind cheltuielile pentru apărare, unele dintre ele solicitând transformarea obiectivului de 2% într-o cifră minimă, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru agenţia germană de presă DPA, potrivit unui raport Reuters.

UPDATE 08:00 Moscova plănuieşte o campanie de atacuri cu drone, avertizează Zelenski

Rusia plănuieşte o campanie prelungită de atacuri cu drone iraniene pentru a "epuiza" Ucraina, a avertizat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său de luni seară.

UPDATE 07:00 Este "puţin probabil" ca Rusia să pătrundă în apropiere de Bakhmut în următoarele săptămâni - Ministerul britanic al Apărării

Este puţin probabil ca Rusia să realizeze o descoperire semnificativă în apropiere de Bakhmut, în estul regiunii ucrainene Doneţk, în următoarele săptămâni, a declarat Ministerul britanic al Apărării.
 
Acest lucru se datorează în parte faptului că Rusia probabil desfăşoară operaţiuni ofensive în zonă doar la nivel de pluton sau de secţiune.

UPDATE 03:00 Mai multe explozii au fost raportate în Sevastopol

Autorităţile de ocupaţie au raportat că apărarea antiaeriană a fost activată în oraşul Sevastopol, Crimeea.

Mihail Razvozhayev, administratorul instalat de Moscova al portului de la Marea Neagră, a raportat pe canalul său Telegram că două drone au fost doborâte deasupra mării.

UPDATE 02:00 Ruşii fac două victime în Druzhkivka, regiunea Doneţk

Două persoane au fost rănite în ultimul bombardament al Rusiei asupra oraşului Druzhkivka din estul regiunii Doneţk, a raportat Kyrylo Timoşenko, şef adjunct al Biroului Preşedintelui. O altă rachetă a lovit satul Yakovlivka din regiune.

UPDATE 01:00 Trupele ucrainene eliberează o insulă din delta râului Nipru

Militarii ucraineni au eliberat insula Velyky Potyomkinsky din delta râului Nipru, potrivit publicaţiei online Ukrainska Pravda.

UPDATE 00:30 Un reporter german a fost rănit în timp ce raporta din Ucraina

Editorul-şef al ziarului german Bild, Johannes Boie, a raportat că reporterul Bild Björn Stritzel a fost rănit în timp ce observa războiul din Ucraina.

Rezumatul zilei

  • Biroul de Securitate Economică al Ucrainei a raportat că şase directori ai Ukroboronprom, principala companie de apărare a ţării, sunt acuzaţi pentru delapidare şi abuz de putere
  • Autorităţile ucrainene au descoperit 25 de camere de tortură în zonele eliberate din regiunea Harkov
  • Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a declarat în actualizarea sa zilnică că armata ucraineană a avariat sau distrus până la 10 unităţi de echipament militar ruseşti în localitatea Makiivka din regiunea Doneţk

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici