Războiul din Ucraina, ziua 339. Un oficial ucrainean afirmă că există discuţii pentru rachete şi avioane / Rusia acuză că forţele ucrainene au lovit un spital din Lugansk / Kremlinul îşi intensifică ofensiva în estul Ucrainei. Numărul civililor răniţi creşte. Japonia a înăsprit sancţiunile împotriva Rusiei

  • Rusia bombardează masiv nord-estul Ucrainei
  • Ruşii încearcă să avanseze, dar mai întâi produc daune masive infrastructurilor
  • Zeci de civili au fost răniţi în ultimele bombardamente iar numărul celor decedaţi a ajuns la unsprezece
  • Un cetăţean ucrainean a fost ucis într-un atac la sinagoga din Ierusalim
  • Ucraina încearcă să obţină 24 de avioane de luptă moderne de la aliaţii occidentali ca prim pachet de ajutor
  • Zelenski critică Comitetul Olimpic Internaţional pentru că nu exclude concurenţii din Rusia şi Belarus pe durata conflictului
6488 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 339. Un oficial ucrainean afirmă că există discuţii pentru rachete şi avioane / Rusia acuză că forţele ucrainene au lovit un spital din Lugansk / Kremlinul îşi intensifică ofensiva în estul Ucrainei. Numărul civililor răniţi creşte. Japonia a înăsprit sancţiunile împotriva Rusiei

UPDATE 22:45 Oficial: Rusia are trei transportoare de rachete de croazieră Kalibr în Marea Neagră

În prezent, Rusia are trei transportoare de rachete de croazieră Kalibr în Marea Neagră, cu 20 de rachete pe ele, a scris Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administraţiei militare regionale din Odesa, pe Telegram, la 28 ianuarie.

Bratchuk a mai spus că există 16 nave de război ruseşti în Marea Neagră, iar ameninţarea atacurilor cu rachete este ridicată.

Oficialul nu a oferit mai multe detalii.

Printre alte rachete de croazieră şi balistice, rachetele Kalibr au fost printre principalele arme pe care Rusia le-a folosit pentru a ataca infrastructura civilă a Ucrainei.

Rachetele Kalibr lansate din Marea Neagră au fost folosite în cel de-al zecelea atac masiv cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei, mai multe fiind doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană.

UPDATE 21:30 Polonia raportează un "record" de recrutări militare pe fondul conflictului din Ucraina

Forţele armate poloneze au recrutat anul trecut 13.742 de noi soldaţi profesionişti, a declarat ministrul apărării Mariusz Blaszczak.

El a adăugat că numărul este un "record". Serviciul militar obligatoriu a încetat în Polonia în 2008.

Forţele armate ale Poloniei au în total 164.000 de militari, inclusiv 36.000 de membri ai unităţilor voluntare de securitate internă.

Varşovia creşte în prezent investiţiile în apărare de la invazia Kremlinului în Ucraina, armata poloneză urmând să se extindă la 250.000 de soldaţi profesionişti şi 50.000 de membri ai securităţii interne.

UPDATE 20:05 Ucraina a dezminţit informaţia cu privire la avioanele de luptă

Forţele aeriene ucrainene au dezminţit sâmbătă un articol de ziar potrivit căruia ar intenţiona să primească 24 de avioane de luptă de la aliaţi, afirmând că discuţiile privind posibilele livrări continuă, a declarat un organ de presă naţional.

Ziarul spaniol El Pais, citându-l pe purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene, Iurii Ihnat, a declarat că Ucraina dorea iniţial două escadrile de câte 12 avioane fiecare, de preferinţă avioane Boeing F-16.

Dar, într-o declaraţie furnizată sâmbătă postului ucrainean Babel, Ihnat a declarat că comentariile sale la un briefing de presă de vineri au fost interpretate greşit.

UPDATE 19:30 Un oficial ucrainean afirmă că există discuţii pentru rachete şi avioane

Ucraina şi aliaţii săi occidentali sunt angajaţi în discuţii privind posibilitatea ca Kievul să primească mai multe rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de luptă, a declarat un consilier prezidenţial ucrainean de rang înalt.

Mykhailo Podolyak, un consilier al preşedintelui Zelenski, a declarat că susţinătorii Ucrainei din Occident "înţeleg cum evoluează războiul" şi necesitatea de a furniza avioane capabile să ofere acoperire pentru vehiculele blindate de luptă.

Acest lucru vine după ce SUA şi Germania s-au angajat la începutul lunii să trimită vehiculele de luptă mult dorite.

Podolyak a declarat că unii dintre partenerii occidentali ai Ucrainei menţin o atitudine "conservatoare" faţă de livrările de arme, "din cauza fricii de schimbări în arhitectura internaţională".

UPDATE 18:15 Moscova afirmă că 14 persoane au fost ucise în atacul ucrainean asupra spitalului din Luhansk

Ministerul rus al Apărării a acuzat forţele ucrainene că au atacat un spital din estul regiunii Luhansk, soldat cu 14 morţi şi 24 de răniţi.

Ministerul a afirmat într-o declaraţie că sâmbătă dimineaţă, în oraşul Novoaidar, "forţele armate ucrainene au atacat în mod deliberat clădirea unui spital" cu un sistem de rachete cu lansare multiplă HIMARS de fabricaţie americană.

Ministerul a adăugat că 14 persoane au fost ucise şi 24 au fost rănite printre "pacienţii spitalului şi personalul medical".

UPDATE 17:16 - Un cetăţean ucrainean ucis într-un atac la sinagoga din Ierusalim

Ambasada Ucrainei în Israel a raportat că un cetăţean ucrainean se numără printre cele şapte persoane ucise în atacul armat din faţa unei sinagogi din Ierusalimul de Est, la sfârşitul zilei de 27 ianuarie.

UPDATE 15:36 -  Ucraina încearcă să obţină 24 de avioane de luptă moderne de la aliaţii occidentali ca prim pachet de ajutor

Prioritatea pentru Ucraina este să achiziţioneze avioane F-16 americane, totuşi, acestea iau în considerare şi avioanele de luptă franceze Rafale şi suedeze Gripen, a spus Ihnat într-un interviu pentru El Pais, publicat pe 28 ianuarie.

UPDATE 14:28 - Oficial local: Rusia demolează întreg districtul din Mariupol ocupat pentru a construi locuinţe de lux

.Muncitorii ruşi din construcţii au început dezmembrarea completă a cartierului Azovie din Mariupol ocupat de Rusia pentru a construi locuinţe de lux, potrivit lui Petro Andryshchenko, consilier al primarului oraşului, potrivit Kyiv Independent


UPDATE 14:22 - Guvernatorul regiunii Doneţk: Lovitura rusă asupra Kostyantynivka a ucis trei civili şi a rănit alţi doi 

Forţele ruse au vizat o zonă rezidenţială, distrugând patru blocuri de apartamente, un hotel, câteva garaje auto şi maşini civile.

UPDATE 13:30 - Zelenski către Comitetul Olimpic Internaţional: Războiul Rusiei este împotriva valorilor olimpice fundamentale

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 28 ianuarie că Rusia trebuie să-şi oprească agresiunea împotriva Ucrainei şi abia atunci ar trebui să fie luaţi în considerare sportivii din Rusia şi Belarus pentru participarea la Jocurile Olimpice.

UPDATE 12:45 - Armata ucraineană: Rusia concentrează forţele de-a lungul frontului de sud

Potrivit purtătorului de cuvânt al Comandamentului Operaţional de Sud, Natalia Humeniuk, Moscova îşi foloseşte din ce în ce mai mult „resursa de mobilizare”, trupe care fuseseră anterior angajate în ocuparea teritoriilor de sud ale Ucrainei  

UPDATE 11:32 - Mass-media rusă: Transferurile de bani din Rusia către ţările vecine au crescut cu 300-500% în 2022

Din cauza sancţiunilor impuse de Occident, companii străine populare au părăsit piaţa rusă, împingând rezidenţii ruşi să comande bunuri online din străinătate. Între timp, ruşii înşişi au început să-şi părăsească ţara pe fondul înrolării militare: 9,7 milioane de oameni au părăsit Rusia în iulie-septembrie, cu 12% mai mult decât în ​​aceeaşi perioadă cu un an înainte.

UPDATE 10:13  - Ministerul Apărării din Marea Britanie: Rusia a pierdut probabil aproximativ 300 de militari la Makiivka

La primele ore ale zilei de 1 ianuarie, armata ucraineană a lovit o bază temporară pentru soldaţii ruşi proaspăt înrolaţi în Makiivka, care sărbătoreau Anul Nou în clădire. „Evaluăm că majoritatea au fost probabil ucişi sau dispăruţi, mai degrabă decât răniţi”, se arată în actualizarea ministerului.  

 

UPDATE 09:00 Japonia a înăsprit sancţiunile împotriva Rusiei

Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a ultimelor atacuri cu rachete din Ucraina, adăugând bunuri pe o listă de interdicţie a exporturilor şi îngheţând activele unor oficiali şi entităţi ruseşti.

Moscova a declarat că sancţiunile impuse de Tokyo nu reprezintă un motiv de îngrijorare şi că se adaptează la viaţa sub astfel de restricţii, potrivit Reuters.

UPDATE 08:00 Armata ucraineană respinge 13 asalturi ruseşti în regiunile Doneţk şi Luhansk

Într-o actualizare obişnuită de dimineaţă din 28 ianuarie, Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat că armata ucraineană a respins 13 atacuri ruseşti în Doneţk şi Luhansk.

UPDATE 07:00 Ambasadorul Ucrainei în Franţa: ţările occidentale vor livra Ucrainei 321 de tancuri

Ţările occidentale vor livra Ucrainei 321 de tancuri, a declarat ambasadorul Ucrainei în Franţa.

„Încă de astăzi, numeroase ţări şi-au confirmat oficial acordul de a livra 321 de tancuri grele Ucrainei”, a declarat Vadym Omelchenko.

Omelchenko nu a spus câte tancuri sau ce modele vor oferi ţările europene.

UPDATE 06:15 Lupte aprige în Vuhledar

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est al Ucrainei, Serhiy Cherevaty, a raportat că „luptele aprige” au continuat în jurul Vuhledar, dar forţele ucrainene au reuşit să-i împiedice pe ruşi să realizeze orice progres.

„Inamicul încearcă într-adevăr să obţină un succes intermediar acolo, dar datorită eforturilor apărătorilor noştri, ei nu reuşesc”, a declarat Cherevaty.

În ciuda bombardamentelor puternice, forţele ucrainene îşi menţin apărarea în timp ce contraatacau, aşa că ruşii au suferit pierderi grele, a subliniat Cherevaty. Conform ultimelor rapoarte, Ucraina a ucis 109 de militari ruşi şi a rănit 188 în ultima zi.

UPDATE 05:30 Scandal diplomatic între Ucraina şi Ungaria: ambasadorul maghiar a fost convocat să dea explicaţii pentru declaraţiile controversate ale premierului Orban

UPDATE 04:00 Kievul se aşteaptă ca bătălia pentru Donbas să se intensifice în februarie-martie, pe fondul încercării disperate a Rusiei de a captura regiunea

UPDATE 03:00 Danilov: Rusia pregăteşte un nou val ofensiv

Secretarul Consiliului Securităţii Naţionale şi Apărării, Oleksii Danilov, atrage atenţie asupra faptului că Rusia va începe o nouă ofensivă în apropierea datei de 24 februarie pentru a marca un an de la începerea conflictului armat.

UPDATE 02:00 Spania va trimite tancuri Leopard în Ucraina până în primăvară

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat că tancurile Leopard 2 staţionate la baza militară spaniolă Zaragoza vor fi trimise în Ucraina, dar nu a specificat numărul exact de tancuri pe care le va da Ucrainei.

UPDATE 01:00 Documentarul „20 de zile în Mariupol” al jurnalistului ucrainean Mstyslav Chernov a câştigat premiul publicului la Festivalul de Film de la Sundance din Statele Unite.

UPDATE 00:10 Rusia a decis expulzarea ambasadorului Letoniei, pe fondul tensiunilor cu ţările baltice

Rezumatul zilei

  • Ucraina are nevoie de 300 până la 500 de tancuri pentru a ţine piept Rusiei, consideră preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski.
  • Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a spus că trimiterea avioanelor de luptă în Ucraina este „exclusă”. „Avioanele de luptă sunt sisteme mult mai complexe decât tancurile şi au o rază de acţiune şi o putere de foc complet diferite”, susţine Pistorius.
  • Aproximativ 800 de soldaţi ucraineni răniţi grav sunt ţinuţi captivi în Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici