Proteste în mai multe oraşe din SUA după uciderea lui Tyre Nichols de către poliţişti

Autorităţile din Memphis au difuzat înregistrarea video cu arestarea lui Tyre Nichols, care a murit din cauza bătăii. Materialul a fost publicat la o zi după ce ofiţerii au fost acuzaţi de crimă şi au fost declanşate proteste în mai multe oraşe din SUA.

1031 afișări
Imaginea articolului Proteste în mai multe oraşe din SUA după uciderea lui Tyre Nichols de către poliţişti

Sursa foto: Twitter

Imaginile surprinse pe cameră arată cum bărbatul de 29 de ani, tatăl unui copil, o strigă pe mama sa în timp ce este bătut şi înjurat de poliţişti.

Poliţia a publicat patru videoclipuri separate, tăiate dintr-un singur clip de o oră.

Şeful poliţiei din Memphis, Cerelyn Davis, a declarat reporterilor că acestea provin din „trei fluxuri diferite”.

Ea a spus: „Este vorba de trei surse diferite: o cameră purtată pe corp, o sursă reală chiar acolo la locul unde a avut loc cel mai fizic, ştiţi, abuzul şi apoi alte două camere purtate pe corp de către ofiţerii de la aceeaşi scenă”.

Davis ceruse anterior calm înainte ca imaginile video să fie făcute publice.

„Mă aştept să simţiţi ceea ce simte familia Nichols”, a spus ea. „Mă aştept să simţiţi indignare faţă de nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului”.

Înregistrarea video a arestării este o acuzaţie gravă la adresa poliţiei care a acţionat în acea noapte. Cinci ofiţeri concediaţi, care sunt toţi de culoare, ei fiind acuzaţi de crimă de gradul doi şi de alte infracţiuni, inclusiv agresiune, răpire, comportament oficial necorespunzător şi opresiune oficială, pentru moartea lui Nichols.

„Am să te bat cu bastonul de (înjurătură)”, se poate auzi spunând un ofiţer. Camera de corp îl arată cum ridică bastonul în timp ce cel puţin un alt ofiţer îl ţine pe Nichols. După ce primul ofiţer îl scoate cu brutalitate pe Nichols din maşină, lucrătorul FedEx poate fi auzit spunând „Nu am făcut nimic”, în timp ce un grup de ofiţeri începe să se lupte cu el la pământ.

„La pământ!”, strigă un ofiţer, în timp ce un altul este auzit strigând: „Electrocutează-l! Electrocutaţi-l”.

Tânărul a răspuns calm, la scurt timp după ce a fost trântit pe trotuar: „Bine, sunt la pământ”, iar câteva momente mai târziu, în timp ce ofiţerii continuă să strige, Nichols spune din nou: „Omule, sunt la pământ”.

Un ofiţer ţipă: „Pune-ţi mâinile la spate înainte să îţi rup (înjurătura)”.

Câteva momente mai târziu, un ofiţer strigă: „(Neinteligibil), pune-ţi mâinile la spate înainte să ţi le rup”.

„Voi chiar faceţi multe acum”, le spune cu voce tare Nichols ofiţerilor. „Eu încerc doar să mă duc acasă. Opriţi-vă, nu fac nimic”, a strigat el câteva momente mai târziu.

Nichols a fost auzit strigând după mama sa în timp ce poliţia îl ataca

Camera de filmat este pentru scurt timp întunecată şi apoi Nichols poate fi văzut fugind în timp ce un ofiţer trage cu un pistol cu electroşocuri în el. Ofiţerii încep apoi să-l urmărească pe Nichols.

După bătaie, ofiţerii s-au agitat timp de câteva minute, în timp ce Nichols a stat sprijinit de maşină, apoi s-a prăbuşit pe stradă. Nichols este apoi stropit cu spray cu piper şi lovit cu pumnul în faţă.

Un atac „atroce, nechibzuit şi inuman”, a spus Davis, care a adăugat că ofiţerii erau „agresivi, gălăgioşi, foloseau un limbaj injurios şi probabil că l-au speriat pe domnul Nichols încă de la început”.

„Ştim că s-a întâmplat ceva înainte ca acest ofiţer sau aceşti ofiţeri să iasă din vehiculele lor... cunoscând doar natura ofiţerilor, este nevoie de ceva pentru a-i face să se înfierbânte, ştiţi, în felul acesta. Nu ştim ce s-a întâmplat. Tot ce ştim este că forţa care a fost aplicată în această situaţie a fost exagerată”, a spus ea.

Proteste au loc în cel puţin nouă oraşe din SUA după apariţia imaginilor de pe camera video.

Demonstraţii au loc la Sacramento în California, Washington DC, Atlanta în Georgia, Boston în Massachusetts, New York, Asheville în Carolina de Nord, Philadelphia în Pennsylvania şi Providence în Rhode Island.

Mama lui Tyre Nichols a pledat pentru pace, spunând că „a rupe străzile” cu proteste nu este „ceea ce a reprezentat fiul meu”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici