LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 498. Zelenski nu e mulţumit de cum merge contraofensiva / După Bulgaria, azi a ajuns în Republica Cehă / S-a potolit situaţia la centrala nucleară de la Zaporojie / Lukaşenko: Putin nu-l va ucide pe Prigojin / Foc la Cafè Puşkin, locul unde se întâlneşte elita Rusiei

  • Contraofensiva Ucrainei decurge conform planului, potenţialul maxim urmează să vină în curând, susţin oficialii ucraineni
  • Preşedintele lituanian, Gitanas Nausėda: Ucraina nu va fi dezamăgită de viitorul summit NATO
  • Statul Major: armele nucleare în Belarus în prezent sunt „improbabile”
  • Rusia stabileşte data pentru „alegeri” simulate în Oblastul Herson
  • Şeful serviciilor de informaţii: Scade riscul unui atac terorist asupra centralei nucleare din Zaporojie
  • Lukaşenko: Prigojin nu mai este în Belarus. S-a întors la Sankt Petersburg
7467 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 498. Zelenski nu e mulţumit de cum merge contraofensiva / După Bulgaria, azi a ajuns în Republica Cehă / S-a potolit situaţia la centrala nucleară de la Zaporojie / Lukaşenko: Putin nu-l va ucide pe Prigojin / Foc la Cafè Puşkin, locul unde se întâlneşte elita Rusiei

UPDATE 23:00 - Zelenski se întâlneşte cu preşedintele ceh la Praga

Zelenski a sosit în această seară la Praga pentru discuţii cu preşedintele ceh Petr Pavel şi cu alţi oficiali, potrivit unui videoclip postat pe pagina de Facebook a preşedintelui ucrainean. Filmarea îl arată pe Zelensk purtând obişnuitul său tricou kaki şi strângându-i mâna lui Pavel, în timpul unei ceremonii oficiale de întâmpinare. Astăzi, Zelenski a mers la Sofia, pentru a discuta despre aderarea ţării sale la NATO şi pentru a cere o accelerare a livrării de arme către Ucraina, în plină contraofensivei Kievului împotriva Rusiei.

UPDATE 22:30 - Moscova: flăcări la Cafeneaua Puşkin

La Moscova a luat foc Cafè Puşkin, unul dintre cele mai cunoscute restaurante din Moscova, punct de întâlnire pentru elita Moscovei, dar şi pentru oficialii militari. Motivele sunt încă necunoscute

UPDATE 22:00 - România se implică şi mai profund în războiul din Ucraina

UPDATE 21:30 - Peruci găsite în vila lui Prigojin din Sankt Petersburg

UPDATE 21:00 - Zelenski şi Denkov semnează declaraţia pentru aderarea Kievului la NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul bulgar Nikolai Denkov au semnat astăzi o declaraţie comună de sprijin pentru aderarea Kievului la NATO. În cadrul unei întâlniri desfăşurate la Sofia, Zelenski a avertizat că Vladimir Putin „nu se va opri până nu-i va ucide pe toţi” şi că „nu se poate negocia cu el”.

UPDATE 20:00 - Zelenski: contraofensiva continuă, dar nu aşa cum mi-aş dori

„Odată cu contraofensiva, forţele armate ucrainene avansează, înaintând chiar dacă nu atât de repede pe cât ne-am dori. Dar mergem înainte”, a declarat preşedintele ucrainean Zelenski, în timpul unui interviu pentru postul american Abc. Este încă „prea devreme” să vorbim despre marile succese obţinute pe câmpul de luptă, a adăugat el

UPDATE 19:30 - UE: reconstrucţia va necesita 384 de miliarde în 10 ani

„Reconstrucţia Ucrainei va necesita tuturor partenerilor 384 de miliarde de euro în următorii 10 ani”, se arată în Raportul de prognoză strategică 2023 prezentat astăzi de Comisia Europeană. „Scăderea decalajului investiţional al UE pentru tranziţia digitală va costa cel puţin 125 de miliarde de euro pe an. Costul noii geopolitici va fi, de asemenea, mare: de exemplu, în 2021, cheltuielile pentru apărare ale statelor membre au crescut semnificativ la 214 miliarde de euro, fiind aşteptate încă 75 de miliarde de euro până în 2025 pentru a construi capacităţi de apărare adecvate”, se arată în document.

UPDATE 19:00 - Moscova; muniţiile cu dispersie din SUA ar escalada situaţia

Furnizarea SUA de muniţii cu dispersie la Kiev ar fi un pas în plus către escaladare. Acest lucru a fost declarat de ambasadorul Moscovei la ONU, Vasili Nebenzia, după cum a relatat presa rusă.

UPDATE 18:30 - Schimb de prizonieri Rusia-Ucraina

UPDATE 17:30 - Bombe ruseşti la Lvov: bilanţul creşte la 5 victime

Bilanţul din atacul efectuat cu rachete de către forţele armate ruse asupra Lviovului, în vestul Ucrainei, a crescut la cinci morţi şi 36 de răniţi. Acest lucru a fost raportat de serviciile de urgenţă ucrainene, explicând că printre victime se numără şi o femeie de 60 de ani şi fiica ei de 32 de ani, în timp ce şapte persoane au fost scoase în viaţă dintre dărâmături.

UPDATE 17:00 - Stoltenberg: Suedia se va alătura NATO, fără întârzieri

„Suedia şi-a respectat toate obligaţiile asumate prin memoriul trilateral semnat la Madrid. În şedinţa de astăzi am convenit că am făcut progrese, intrarea Suediei este în interesul tuturor şi ne dorim să intre cât mai curând posibil: întârzierile ulterioare vor beneficia doar PKK şi Putin». Acest lucru a fost declarat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul întâlnirii cu Suedia, Finlanda şi Turcia din ajunul summitului de la Vilnius. Luni va avea loc o întâlnire între Erdogan şi premierul suedez, în capitala Lituaniei.

UPDATE 16:00 Lukaşenko: Putin nu îl va ucide pe Prigojin

Nici autorităţile din Belarus, nici „cu atât mai puţin” preşedintele Vladimir Putin nu au avut nevoie să-l omoare pe fondatorul lui Wagner Prigozhin. Acest lucru a fost declarat de liderul belarus Aleksander Lukaşenko într-o întâlnire cu jurnalişti străini. „Dacă crezi că Putin este atât de răzbunător încât Prigojin va fi ucis mâine... Nu, nu o va face”, a spus Lukaşenko, raportând că liderul Wagner s-ar afla acum în Rusia.

UPDATE 15:30 - Ucraina a direcţionat peste 70 de atacuri cu drone în Crimeea în acest an şi a atacat, de asemenea, regiunile Krasnodar şi Rostov din sudul Rusiei, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev. 

UPDATE 15:30 -  Lukaşenko: negocierile de pace ar putea începe în toamnă

Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko spune că discuţiile de pace privind războiul din Ucraina ar putea începe în această toamnă. „Sunt multe semne că în toamnă situaţia se va schimba şi vom începe să vorbim la masa negocierilor. Poate nu în septembrie, mai târziu, ci în toamnă", a spus Lukaşenko, potrivit Tass.

UPDATE 15:00 - Kiev: tensiunile sunt în scădere în jurul uzinei Zaporojie

Ucraina a declarat că „tensiunea” în jurul centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Moscova, se „slăbeşte”, după ce Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc în această săptămână că au organizat provocări la instalaţia nucleară. „Tensiunea se diminuează treptat”, a spus Natalia Gumeniuk, purtătorul de cuvânt al armatei, adăugând că aceasta se datorează „muncii puternice” a eforturilor militare şi diplomatice ale Kievului „cu parteneri străini, care au făcut presiuni” asupra Rusiei.

UPDATE 14:50 - Lukaşenko, arme nucleare ruseşti desfăşurate în cursul unui an la Minsk

Armele nucleare tactice ruseşti vor fi desfăşurate în Belarus până la sfârşitul anului, a declarat preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko, citat de Tass. „Şi mai devreme de finalul acestui an, vom muta complet focoasele”, a spus Lukaşenko.

UPDATE 14:20 - Moscova: răspuns dur dacă Kievul atacă uzina Zaporojie

Răspunsul Rusiei la orice atac al Kievului asupra centralei nucleare Zaporojie va fi „extrem de dur”. Acest lucru a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing. „Rusia va continua să protejeze centrala nucleară Zaporojie şi va răspunde extrem de dur la orice atac al Ucrainei asupra acestei instalaţii”, a spus Zaharova, citată de Tass. „Încă o dată, îndemnăm conducerea Naţiunilor Unite şi a AIEA să nu închidă ochii la situaţia din jurul centralei şi să indice clar cine este vinovat pentru ceea ce se întâmplă”, a adăugat aceasta.

UPDATE 14:00 Lukaşenko: nimeni nu mă poate convinge să trimit trupe în Ucraina

Preşedintele Alexander Lukaşenko a spus că nimeni nu îl poate convinge să trimită trupe belaruse în Ucraina, informează Tass. Anterior, după cum a susţinut Interfax, preşedintele belarus a mai anunţat că Grupul Wagner nu va ataca Ucraina din Belarus. „Nu am atacat niciodată pe nimeni. Nimeni nu va lansa un atac de pe teritoriul nostru”, a spus Lukaşenko.

UPDATE 13:06 - Oficial: Rusia stabileşte data pentru „alegeri” simulate în Oblastul Herson 

Rusia va organiza „alegeri” ilegale în zonele ocupate ale Oblastului Herson în perioada 8-10 septembrie, a declarat Iurii Sobolevskyi, primul adjunct al şefului Consiliului Oblastului Herson pe 6 iulie.

UPDATE  12:00 - Şeful serviciilor de informaţii: Scade riscul unui atac terorist asupra centralei nucleare din Zaporojie 

Pericolul unui posibil atac terorist rusesc la centrala nucleară ocupată scade, a declarat şeful serviciilor secrete militare din Ucraina Kyrylo Budanov pentru The Times pe 6 iulie.  

 

UPDATE 11:00 - Lukaşenko: Prigojin nu mai este în Belarus. S-a întors la Sankt Petersburg

Reuters a spus că liderul belarus, Aleksandr Lukaşenko , a spus că liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, nu se mai află în Belarus, ci se află la Sankt Petersburg.

 

Se credea că Prigojin fusese de acord să meargă în Belarus ca parte a unui acord pentru a-şi pune capăt tentativei de insurecţie armată.

 

UPDATE 9:50 Rusia a pierdut 232.300 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat la 6 iulie că Rusia a pierdut 232.300 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, cu un număr estimat de 600 de victime în ultimele 24 de ore.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.068 de tancuri, 7.932 de vehicule blindate de luptă, 6.888 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 4.310 sisteme de artilerie, 657 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 404 sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 309 elicoptere, 3.635 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 09:00 Bilanţul victimelor din Liov a crescut la 4 morţi

 Bilanţul victimelor atacului cu rachete ruseşti la Liov a crescut la 4 morţi, a anunţat primarul oraşului. Salvatorii continuă să caute supravieţuitori printre dărâmăturile unei clădiri de apartamente.

Nouă persoane au fost rănite, iar salvatorii continuă intervenţia, a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat.

Atacul cu rachete a distrus ultimele două etaje ale unei clădiri, a precizat acesta.

Primarul Andriy Sadovy a arătat, într-o postare pe Telegram, că 4 persoane au fost ucise. El a spus că strada va rămâne închisă până când va fi curăţat molozul şi vor fi scoate toate victimele, potrivit Reuters.

Acelaşi primar a declarat că aproximativ 60 de apartamente şi 50 de maşini au fost avariate.

Guvernatorul regional Maksym Kozytskyi a postat o înregistrare video de 13 secunde care arată o clădire de apartamente cu patru etaje, cu părţi din etajele superioare lipsă.

BBC anunţa că o rachetă rusească a lovit o clădire de apartamente din Liov, vestul Ucrainei. Maksym Kozytskyi spunea că o „instalaţie de infrastructură critică” a fost lovită în oraş, fără însă să ofere detalii.

UPDATE 08:00 Zelenski spune că livrarea lentă a armelor a întârziat contraofensiva

Zelenski a spus că a sperat să înceapă contraofensiva împotriva Rusiei "mult mai devreme" decât începerea efectivă a acesteia la începutul lunii iunie.

"Contraofensiva noastră încetinită are loc din cauza anumitor dificultăţi pe câmpul de luptă. Totul este puternic minat acolo", a declarat Zelenski.

Zelenski a spus, la CNN, că în unele zone ale ţării, armata sa nu se poate "nici măcar gândi să înceapă" atacurile, deoarece nu are "armele necesare".

UPDATE 06:30 ZelenskI: Ucraina face totul pentru a se asigura că „securitatea colectivă prevalează” la următorul summit NATO.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat în timpul discursului său zilnic că Ucraina lucrează îndeaproape cu aliaţii înaintea summitului NATO de la Vilnius şi că „securitatea colectivă prevalează”. Potrivit lui Zelenski, următorul summit, care va avea loc în perioada 11-12 iulie, este un „moment crucial pentru securitatea noastră comună în Europa”.

UPDATE 05:00 Mass-media rusă: Un incendiu izbucneşte la depozitul de petrol din Makiivka, ocupată de ruşi

Cinci rezervoare de combustibil au luat foc într-un depozit de petrol din Makiivka, ocupată de ruşi, din regiunea Doneţk, la începutul zilei de 6 iulie, a informat postul de ştiri rus controlat de stat TASS.

UPDATE 04:00 NABU: Asistent deputat suspectat de luare de mită pentru trecerea ilegală a frontierei

Biroul Naţional Anticorupţie (NABU) şi Parchetul Specializat Anticorupţie (SAPO) au raportat pe 6 iulie că asistentul unui deputat a primit mită pentru a acorda cuiva permisiunea de a trece graniţa. Cazul este cercetat cu atenţie de autorităţile ucrainene.

UPDATE 03:00 Medvedev, mesaj ironic la adresa Casei Albe şi a lui Zelenski

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a comentat ironic despre descoperirea cocainei la Casa Albă, sugerând că substanţa ar putea fi destinată „livrării” în Ucraina.

"Cocaina a fost găsită la Casa Albă. Se pare că, în loc de avioane de luptă F-16, a fost preparat un sedativ pentru copilul de la Kiev", a scris Medvedev în engleză pe pagina sa de Twitter.

UPDATE 02:00 Înarmarea nucleară a Belarusului este improbabilă

Prezenţa armelor nucleare tactice ruseşti pe teritoriul Belarusului este în prezent puţin probabilă, a declarat adjunctul şefului Statului Major Oleksii Hromov pentru Ukrinform.

"Este necesar să se creeze condiţii speciale pentru depozitarea muniţiilor nucleare, să se desfăşoare o bază pentru întreţinerea acestora. Acesta este un proces tehnologic foarte complex", a spus Hromov.

Totodată, oficialul a remarcat că este dificil de evaluat riscurile utilizării de către Rusia a armelor nucleare, având în vedere dispreţul  absolut al Kremlinului faţă de dreptul internaţional, fapt dovedit de distrugerea de către Rusia a barajului Kakhovka pe 6 iunie.

UPDATE 01:30 Următorul summit NATO de la Vilnius nu va răspunde aşteptărilor societăţii ucrainene

Acest lucru a declarat şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirill Budanov.

„Îmi este destul de greu să acord un rating mare summit-ului NATO dintr-un motiv foarte simplu: aşteptările societăţii noastre nu vor fi îndeplinite. Sunt sigur că vor fi rostite nişte cuvinte, dar nimic mai mult. Sunt destul de sigur ce va fi discutat în continuare, am văzut proiecte de discursuri” , a spus el într-un interviu pentru ziarul britanic The Times.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici