LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 543. Piloţii ucraineni încep antrenamentele cu avioanele F-16 şi Gripen / ONU, despre atacul din Cernihiv: " Atacurile îndreptate împotriva civililor sau a obiectelor civile sunt strict interzise de dreptul umanitar internaţional"

  • Denise Brown, coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina, a catalogat drept "atroce" atacul cu rachete asupra oraşului ucrainean Cernihiv din nordul ţării, în urma căruia au murit şapte persoane.
  • Piloţii ucraineni încep antrenamentele cu avioanele F-16 şi Gripen.
  • Kuleba le spune aliaţilor că Ucraina are nevoie de arme cu rază lungă de acţiune, nu de prognoze.
  • Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, a susţinut că o dronă ucraineană a lovit gara Kursk în noaptea de 20 august.
5302 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 543. Piloţii ucraineni încep antrenamentele cu avioanele F-16 şi Gripen  / ONU, despre atacul din Cernihiv: " Atacurile îndreptate împotriva civililor sau a obiectelor civile sunt strict interzise de dreptul umanitar internaţional"

Tuomo Salonen / SIM Finnish Aviation Museum

UPDATE Zelenski exclude cedarea teritoriului ucrainean în schimbul păcii

Ucraina nu va lua în considerare cedarea unei părţi din teritoriul ţării către Rusia într-un fel de "schimb" ca parte a unui potenţial acord de pace, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în timpul unei conferinţe de presă cu premierul olandez Mark Rutte, la Eindhoven.
 
În cuvintele lui Zelenski, negocierile cu Kremlinul pot avea loc doar pe baza planului de pace propus anterior de Ucraina.
 
"Am indicat modul în care vedem pacea (cu Rusia) şi suntem pregătiţi pentru o discuţie deschisă", a declarat Zelenski, care a adăugat că un acord de pace este posibil doar dacă Ucraina restabileşte pe deplin integritatea teritorială a ţării, inclusiv regiunea Donbas şi peninsula Crimeea.

UPDATE 12 drone au fost doborâte deasupra Belgorodului

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, a afirmat că apărarea aeriană rusă a doborât 12 drone care se apropiau de capitala regională.
 
Nici Gladkov, nici serviciile de urgenţă ruseşti nu au raportat victimele sau pagubele.

UPDATE Şapte persoane în stare critică după atacul rusesc asupra oraşului Kupiansk

Unsprezece persoane au fost rănite, dintre care şapte în stare critică, după ce forţele ruseşti au bombardat centrul oraşului Kupiansk, în regiunea Harkov, a anunţat guvernatorul regional Oleh Syniehubov la 20 august.
 
Guvernatorul a adăugat că alte trei persoane se află într-o stare mai stabilă, în timp ce o altă persoană a primit ajutor medical la faţa locului.
 
Forţele ruse au lovit oraşul cu focuri de artilerie de mai multe ori în cursul după-amiezii, avariind maşini şi biroul unei companii de livrări.

UPDATE Premierul olandez: Olanda şi Danemarca vor furniza Ucrainei avioane de luptă F-16

Premierul olandez Mark Rutte a declarat pe 20 august că Olanda şi Danemarca vor furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 după ce vor fi îndeplinite condiţiile pentru transfer.
 
"Astăzi putem anunţa că Olanda şi Danemarca se angajează să transfere avioane F-16 Ucrainei şi Forţelor Aeriene Ucrainene", a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la o bază militară aeriană din Eindhoven.
 
Rutte a adăugat că doreşte ca antrenamentul pentru avioanele F-16 şi livrarea acestora către Ucraina să aibă loc cât mai curând posibil.

UPDATE Zelenski: Ucraina va primi 42 de avioane de luptă F-16

"Mark Rutte şi cu mine am căzut de acord asupra numărului de F-16 care vor fi furnizate Ucrainei - după ce ne vom antrena piloţii şi inginerii. 42 de aeronave. Şi acesta este doar începutul", a declarat Zelenski într-o postare pe Telegram după întâlnirea cu premierul olandez Mark Rutte şi o vizită la baza aeriană din Eindhoven, Olanda, la 20 august.
 
Zelensky a postat, de asemenea, un selfie cu Rutte cu un avion F-16 în fundal în interiorul unui hangar, spunând că este vorba de un "aranjament revoluţionar".
 
"Avioanele F-16 vor fi pe cerul ucrainean. Mulţumesc, Olanda! Mulţumesc Mark! Mulţumesc tuturor celor care ne ajută! Vom învinge!", a declarat Zelensky.

UPDATE Zelenski vizitează Olanda pentru a discuta despre avioanele F-16, în timp ce SUA aprobă livrarea acestora

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat la 20 august că a sosit în Olanda pentru a discuta despre avioanele de luptă F-16 cu premierul olandez Mark Rutte.
 
"Principala problemă sunt avioanele F-16 pentru Ucraina, pentru a ne proteja poporul de ruşi. Suntem din ce în ce mai puternici. Agenda include, de asemenea, Summitul Global al Păcii, Formula Păcii şi aducerea statului terorist în faţa justiţiei", a declarat Zelenski într-o postare pe Telegram după sosirea sa în Olanda împreună cu soţia sa, Olena Zelenska.
 
Olanda şi Danemarca au confirmat la 18 august că au primit aprobarea SUA de a preda Ucrainei avioane F-16 din arsenalul lor, după ce se va încheia pregătirea piloţilor.

UPDATE ONU condamnă atacul rusesc ce a ucis 7 civili

Denise Brown, coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina, a catalogat drept "atroce" atacul cu rachete asupra oraşului ucrainean Cernihiv din nordul ţării, în urma căruia au murit şapte persoane.

"Să ataci piaţa principală a unui oraş mare, dimineaţa, în timp ce oamenii sunt la plimbare, unii mergând la biserică pentru a sărbători o zi importantă pentru mulţi ucraineni", a adăugat ea.

"Condamn acest model repetat de lovituri ruseşti asupra zonelor populate din Ucraina... Atacurile îndreptate împotriva civililor sau a obiectelor civile sunt strict interzise de dreptul umanitar internaţional", a adăugat ea.

UPDATE - Un nou bombardament în Rusia 

 Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, a susţinut că o dronă ucraineană a lovit gara Kursk în noaptea de 20 august.

UPDATE - ISW: Ucraina obţine câştiguri  „semnificative din punct de vedere tactic”

Recentele câştiguri militare ucrainene în apropierea graniţei Doneţk-Zaporizhzhia şi în vestul regiunii Zaporizhzhia sunt probabil „semnificative din punct de vedere tactic”, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său din 19 august, citează Kyiv Independent

UPDATE - Centrul Naţional de Rezistenţă: Luptătorii Wagner părăsesc Belarus din cauza salariilor mici

Peste o mie de mercenari ai Grupului Wagner au plecat din Belarus pentru că sunt nemulţumiţi de salariile mici, a raportat Centrul Naţional de Rezistenţă pe 19 august.

UPDATE - Kuleba le spune aliaţilor că Ucraina are nevoie de arme cu rază lungă de acţiune, nu de prognoze

Ucraina nu este îngrijorată de pesimismul occidental faţă de obiectivele sale privind contraofemnsiva, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba pe 19 august.  

Ştirea iniţială - Piloţii ucraineni încep antrenamentele cu avioanele F-16 şi Gripen 

Piloţii ucraineni au început deja o sesiune de antrenament de şase luni pe avioanele de luptă F-16 fabricate în SUA, a declarat ministrul Apărării Oleksii Reznikov la televiziunea naţională pe 19 august. 

Ucrainenii se vor putea antrena şi cu avioanele Gripen de fabricaţie suedeză, dar Suedia nu le va furniza pentru lupta cu Rusia. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici