Războiul din Ucraina, ziua 565. Rachetele ruşilor au atacat oraşul natal al lui Zelenski / Vizită-surpriză la Kiev / Kim e în trenul care-l duce la Putin / Germania comandă încă 40 de vehicule Marder pentru Ucraina

  • Germania comandă încă 40 de vehicule Marder pentru Ucraina
  • Autorităţile locale din Kiev: Atacul rusesc cu drone a rănit 4 civili în capitală
  • Trupele ucrainene eliberează încă 1,5 kilometri pătraţi lângă Robotyne
9088 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 565. Rachetele ruşilor au atacat oraşul natal al lui Zelenski / Vizită-surpriză la Kiev / Kim e în trenul care-l duce la Putin / Germania comandă încă 40 de vehicule Marder pentru Ucraina

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:30 Germania ar putea să nu trimită rachete de croazieră la Kiev, chiar dacă SUA sunt de acord

Ministrul german al apărării afirmă că Berlinul nu va furniza neapărat Kievului rachete de croazieră Taurus doar pentru că SUA ar putea decide să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS.

"Nu există automatisme în acest război", a declarat Boris Pistorius reporterilor în marja unei vizite la Köln, adăugând că Germania nu este încă în măsură să decidă dacă va furniza rachete Taurus.

Kievul a făcut presiuni asupra Berlinului pentru a furniza aceste rachete, care au o rază de acţiune de peste 500 de kilometri şi sunt lansate de pe avioane de luptă.

UPDATE 21:00 Kremlinul afirmă că deplasarea lui Kim Jong Un în Rusia va fi o vizită importantă

Călătoria lui Kim Jong Un în Rusia şi întâlnirea cu Vladimir Putin va fi o vizită la scară largă, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Va fi o vizită la scară largă. Este planificat şi un prânz oficial", a declarat Peskov.

"Vor avea loc discuţii între cele două delegaţii. Iar după aceea, dacă va fi necesar, liderii îşi vor continua comunicarea într-un format individual", a adăugat el.

Potrivit lui Peskov, principalul subiect al discuţiilor va fi reprezentat de relaţiile bilaterale dintre ţările vecine.

"Vom continua să ne consolidăm prietenia", a spus el.

UPDATE 20:00 Ministerul britanic de Externe: Atacul lui Putin asupra unei nave civile arată cât de disperat este

Au apărut mai multe informaţii despre atacul cu rachete rusesc asupra unei nave civile în Marea Neagră.

Informaţiile publicate de Ministerul britanic de Externe arată că armata rusă a vizat o navă cargo cu mai multe rachete pe 24 august.

Rachetele, care includeau două rachete Kalibr lansate de pe o navă a Flotei Mării Negre, au fost doborâte cu succes de forţele ucrainene.

Serviciile de informaţii arată că ţinta vizată a fost o navă de marfă sub pavilion liberian acostată în port.

UPDATE 19:00 Sunak afirmă că Rusia a vizat o navă civilă în Marea Neagră

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a declarat luni că armata rusă a vizat o navă civilă de marfă în Marea Neagră cu "mai multe rachete" în data de 24 august, citând informaţii declasificate.

UPDATE 18:00 Ucraina ar putea zbura cu avioane F-16 din februarie 2024

Ucraina crede că piloţii săi ar putea fi la bordul unor avioane F-16 care să îi vizeze pe ruşi încă din luna februarie a anului viitor, potrivit unor rapoarte.

Evaluările ucrainene indică faptul că SUA ar putea antrena piloţi experimentaţi şi vorbitori de limba engleză în doar cinci luni, potrivit Wall Street Journal.

Oficialii de la Washington au fost mai rezervaţi în estimările lor, sugerând că piloţii de la Kiev nu ar fi pregătiţi să piloteze avioanele până la jumătatea anului 2024.

UPDATE 17:00 Germania comandă încă 40 de vehicule Marder pentru Ucraina

Guvernul german a însărcinat producătorul de armament Rheinmetall să livreze 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder pentru Ucraina.

"Comanda a fost plasată în august 2023", a confirmat astăzi Rheinmetall.

Ţinând cont de această comandă, numărul total de vehicule Marder care urmează să fie livrate de Rheinmetall Ucrainei creşte la 80.

"Lucrările la vehiculul de luptă de infanterie Marder sunt în curs de desfăşurare la locaţiile Rheinmetall din Unterlüß şi Kassel. Până la zece transportoare blindate de trupe pot fi livrate pe lună", a precizat compania.

UPDATE 16:00 Erdogan cere naţiunilor occidentale să îşi respecte promisiunile pentru a revigora acordul privind cerealele

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut ţărilor occidentale să îşi respecte promisiunile făcute Rusiei şi să facă partea lor pentru a revigora Iniţiativa privind cerealele prin Marea Neagră.

Vorbind cu reporterii în zborul său de întoarcere de la summitul G20 din India, Erdogan a declarat că va discuta din nou cu Vladimir Putin despre revigorarea acordului şi a adăugat că această chestiune se va afla printre principalele puncte de pe ordinea de zi a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite de la sfârşitul acestei luni.

Prăbuşirea acordului a avut efecte care au depăşit cu mult graniţele Rusiei şi Ucrainei.

UPDATE 15:00 Consiliul Europei condamnă alegerile din Rusia în teritoriile ucrainene ocupate

Un comunicat de presă semnat în comun în această dimineaţă de preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Tiny Kox, de secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, şi de prim-ministrul şi ministrul de externe interimar al Letoniei, preşedintele - în exerciţiu al Consiliului de Miniştri al Consiliului Europei, Krisjanis Karins, a condamnat alegerile care au avut loc în perioada 8-10 septembrie în teritoriile Ucrainei ocupate de Rusia. „Alegerile, care au avut loc cu o încălcare gravă a dreptului internaţional”, se arată în declaraţie, „pot fi considerate o dovadă suplimentară a faptului că Federaţia Rusă neagă valorile democraţiei, drepturile omului şi statul de drept apărat de Consiliul Europei”. Subliniind faptul că alegerile s-au desfăşurat în totală lipsă de respect pentru regulile dreptului internaţional, declaraţia a reiterat sprijinul ferm al Consiliului Europei şi al statelor reprezentate în acesta pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a „Ucrainei”.

UPDAET 14:30 Cel mai mare exerciţiu NATO de la Războiul Rece, în 2024: scopul este respingerea unei posibile agresiuni ruse

NATO va organiza anul viitor cel mai mare exerciţiu de comandă comună de la Războiul Rece, care va implica 31 de ţări şi Suedia, relatează Financial Times. Peste 40.000 de militari vor participa la exerciţiul, planificat pentru a respinge o posibilă agresiune rusă împotriva unuia dintre membrii alianţei. Operaţiunea va începe în primăvara anului 2024 şi este de aşteptat să includă între 500 şi 700 de misiuni de luptă aeriană, care implică peste 50 de nave şi aproximativ 41.000 de militari, au declarat oficialii NATO.

UPDATE 14:00 Un soldat rus dezvăluie temerile cu privire la un atac ucrainean asupra Crimeei

Serviciile de informaţii militare ucrainene au lansat o interceptare a unui apel telefonic de la un soldat rus care exprimă „teroarea” faţă de ceea ce el numeşte o forţă „uriaşă” de tancuri ucrainene şi 150.000 de soldaţi gata să elibereze Crimeea ocupată. Kyiv Post o reia. Vorbind la telefon cu un prieten, soldatul spune că a aflat că trei divizii de trupe şi armament ucrainene pe care Kievul le pregăteşte să preia peninsula anexată de Moscova în 2014: „Am auzit că aceşti fii de p..... sunt pregătind ceva", spune el, „ei bine, s---, trei divizii, 100.000 de oameni. Vin de la antrenament. Toate aceste tancuri, tot ce au pregătit, vor fi aruncate în (în Crimeea) acum”.

UPDAET 13:30 Loialul primar pro-Putin al Moscovei, Sobianin, a fost reales pentru al patrulea mandat

Moscova, ca şi restul Rusiei şi cele patru regiuni anexate ale Ucrainei, a cunoscut, de asemenea, victoria copleşitoare a candidaţilor partidului Rusia Unită a lui Vladimir Putin la alegerile locale parţiale de ieri. Primarul Serghei Sobianin, în funcţie din 2010, a fost ales pentru al patrulea mandat, obţinând peste 74% din voturi. Guvernatorul Andrei Vorobiov a fost reales şi pentru al treilea mandat cu peste 83%. Tot conform rezultatelor publicate astăzi, guvernatorii Rusiei Unite au fost renumiţi în toată ţara. În ceea ce priveşte regiunile ucrainene anexate anul trecut, în autoproclamata republică Doneţk, partidul preşedintelui a obţinut în jur de 78% din voturi pentru parlamentul local, la Lugansk - peste 74%, în regiunea Herson - aproape 75%, iar în cea a Zaporojie - aproape 84%.

UPDATE 13:00 Kiev: am recâştigat controlul asupra platformelor petroliere din Marea Neagră

Ucraina a recăpătat controlul asupra platformelor petroliere Boiko, din Marea Neagră, spun serviciile secrete ucrainene de apărare. „O operaţiune unică de stabilire a controlului platformelor petroliere Boiko a fost condusă de Serviciul de Informaţii pentru Apărare a Ucrainei”, se arată într-o declaraţie pentru UNIAN, „în special, platformele de foraj Petro Godovalets şi Ukraina, precum şi platformele de foraj Tavrida şi Syvash au fost readuse sub controlul nostru”. În timpul operaţiunii, forţele speciale au intrat în posesia unui depozit de muniţie de elicopter de tip Nar şi a unui radar capabil să urmărească mişcările navelor în Marea Neagră.

UPDATE 12:30 Scholz: Declaraţia G20 a fost un succes

Cancelarul Olaf Scholz a respins criticile Kievului cu privire la declaraţia finală a G20 la New Delhi, într-un interviu TV, subliniind în schimb că aceasta este o rezoluţie pe care Moscova „ar fi dorit să nu o aibă”. Vorbind la Welt TV, la finalul întâlnirii, Scholz a declarat că G20 a fost „un succes” pentru că înţelegerea dintre „atât de multe ţări a ajutat să fie aşa”. 

UPDAET 12:20 Toate dronele ruseşti au doborât peste Zaporojie şi Dnipro

Ruşii au lansat aseară 12 drone Shahed către regiunile ucrainene Zaporojie şi Dnipropetrovsk: toate avioanele kamikaze fără pilot au fost doborâte de forţele de apărare aeriană de la Kiev, a anunţat Forţele Aeriene, potrivit Ukrainska Pravda. Pe lângă cele 12 drone fabricate în Iran, a fost distrusă şi o dronă de tip neidentificat, a adăugat el.

UPDATE 12:00 Un soldat trădător ucrainean a fost arestat

Serviciul de Securitate Civilă al Ucrainei (SBU) a arestat un soldat contractual al Gărzii Naţionale care pregătea atacuri asupra centralelor termice de la Kiev în numele ruşilor, relatează Rbc-Ucraina. Soldatul, care a primit între 100 şi 1.000 de dolari pentru „serviciile” sale, riscă închisoare pe viaţă.

UPDATE 11:30 Zelenski: Trump nu îl va sprijini niciodată pe Putin în război

„Trump nu îl va sprijini niciodată pe Putin” în ceea ce priveşte războiul din Ucraina. Aşa a spus preşedintele ucrainean într-un interviu pentru The Economist, comentând posibilele schimbări în politicile de sprijin pentru Ucraina dacă Donald Trump câştigă următoarele alegeri prezidenţiale. Potrivit lui Zelenski, liderul rus nu s-ar bucura de sprijinul lui Trump, pentru că „nu asta fac americanii puternici”.

UPDATE 11:20 Kim Jong Un călătoreşte în Rusia, pentru a-l întâlni pe Putin

Liderul nord-coreean Kim Jong Un ar fi plecat în Rusia cu un tren, pentru un summit cu preşedintele Vladimir Putin. Acest lucru a fost raportat de radiodifuzorul sud-coreean YTN, preluat de The Guardian.

UPDATE 11:00 Ucraina raportează succese

UPDATE 10:00 Berlinul cere readucerea copiilor

„Primul pas către pace este ca Putin să lase copiii ucraineni să plece acasă”. Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a spus acest lucru în timpul vizitei sale la Kiev. „Teroarea teribilă a lui Putin se reflectă în atacuri direcţionate asupra vieţii de zi cu zi şi asupra structurilor civile din Ucraina. Nu se opreşte la nimic: nici la şcoli, nici la pieţe, nici la depozitele de cereale, nici la gări. Rusia nu numai că ucide cu bombele sale, dar şi privează multe mii de copii ucraineni de viitorul lor. Aceştia sunt răpiţi din instituţii pentru copii, orfelinate şi şcoli, pentru a fi deportaţi în taberele de reeducare ruseşti sau date spre adopţie în Rusia”, a spus Baerbock. 

UPDATE 09:50 Baerbock, vizită-surpriză la Kiev: contaţi pe sprijinul nostru

Vizită-surpriză la Kiev a ministrului german de externe Annalena Baerbock. „Cu un curaj şi determinare enorm, Ucraina apără, de asemenea, libertatea noastră a tuturor”, a spus Baerbock, într-o declaraţie publicată de Ministerul de Externe la sosirea sa în Kiev. Ucraina poate „conta pe noi”, a adăugat Baerbock. „Nu vom renunţa la eforturile noastre de a sprijini Ucraina în apărarea ei împotriva agresiunii Rusiei: din punct de vedere economic, militar şi umanitar”, a spus Baerbock. Aceasta este a patra vizită a ministrului în Ucraina de la începutul invaziei ruse din februarie 2022. 

UPDATE 09:40 Rachete ruseşti care sosesc la Krivoi Rog

„Rachetele de mare viteză” se îndreaptă spre Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în regiunea Dnipropetrovsk: acest lucru a fost anunţat de şeful Consiliului de Apărare al oraşului, Oleksandr Vilkul, potrivit Rbc-Ucraina. Anterior, Vilkul anunţase că s-au auzit explozii în această dimineaţă în oraş. Mai multe regiuni ucrainene sunt în alertă aeriană, a anunţat Forţele Aeriene.

UPDATE 09:30 Zelenski: nu este momentul pentru negocieri

Unii aliaţi ar putea vedea dificultăţile recente ale Ucrainei pe câmpul de luptă drept un motiv pentru a negocia cu Rusia, dar lucrurile nu stau chiar aşa. Preşedintele ucrainean Zelenski a declarat pentru Economist că este pregătit emoţional pentru un război lung şi spune că acesta este un „moment rău” pentru negocierile cu Rusia. „Trebuie să fiu pregătit, iar echipa mea trebuie să fie pregătită, pentru un război lung, şi din punct de vedere emoţional sunt pregătit”, a spus Zelenski, menţionând că preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să slăbească Ucraina, dar Rusia însăşi este fragilă. „Putin nu înţelege că va pierde într-un război lung. Pentru că nu contează dacă este susţinut de 60% sau 70% dintre ruşi. Nu, economia lui va fi cea care va pierde", a afirmat preşedintele ucrainean. 

UPDATE 09:10 Kiev: Moscova se îndreaptă către o nouă mobilizare forţată a 700.000 de oameni

Moscova vrea să mobilizeze până la 700.000 de oameni în Rusia şi în teritoriile ucrainene ocupate, pentru a compensa pierderile grele suferite până acum, a afirmat Statul Major al armatei de la Kiev, potrivit Rbc-Ucraina. Potrivit Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, din cauza pierderilor mari suferite de la începutul invaziei, în viitorul apropiat Moscova va începe o mobilizare forţată masivă a populaţiei - atât în ​​Rusia, cât şi în teritoriile ocupate ale Ucrainei - care după unele estimări ar putea implica de la 400.000 până la 700.000 de persoane.

UPDATE 09:00 Blinken: Ucraina, gata să negociere, dacă Putin alege calea diplomaţiei

„Până acum, nu avem nicio indicaţie că Vladimir Putin are vreun interes în o diplomaţie semnificativă. Dacă o va face, cred că ucrainenii vor fi primii care se vor implica şi vom fi chiar în spatele lor”. Secretarul de stat al SUA ,Antony Blinken, a spus acest lucru într-un interviu acordat postului ABC News. „Toată lumea vrea ca acest război să se termine”, a adăugat el, admiţând totuşi că discuţiile de pace sunt în prezent excluse, deoarece „este nevoie de doi pentru a tango”.

UPDATE 08:00 Rusia, două drone ucrainene doborâte în regiunea Belgorod

Sistemele ruseşti de apărare aeriană au distrus două drone ucrainene în regiunea Belgorod. Acest lucru a fost raportat de agenţia Tass. „O tentativă a Kievului de a efectua un atac asupra instalaţiilor de pe teritoriul Federaţiei Ruse a fost zădărnicită în jurul orei 1.20 (ora locală) – a declarat jurnaliştilor Ministerul rus al Apărării – Sistemele de apărare aeriană aflate în serviciu au distrus două vehicule aeriene fără pilot pe teritoriu. din regiunea Belgorod”.

UPDATE 07:00 Mediazona confirmă identitatea a peste 31.600 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina

Printr-o cercetare open source, Mediazona, o instituţie de presă independentă rusă, a confirmat numele a 31.665 de soldaţi ruşi care au fost ucişi în ultimele 18 luni ale războiului din Ucraina.

UPDATE 05:00 Două drone au fost distruse peste regiunea Belgorod

Vyacheslav Gladkov, guvernatorul Regiunii Belgorod, a declarat pe canalul său oficial de Telegram că sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus două drone deasupra regiunii în primele ore ale zilei de 11 septembrie.

UPDATE 02:00 Un traficant de arme din SUA face avere în războiul din Ucraina

Departamentul Apărării al SUA a plătit aproximativ 1 miliard de dolari unui traficant de arme care a fost acuzat cândva pentru că ar fi mituit oficiali străini. Individul a construit o afacere de 200 de milioane de dolari din vânzarea de muniţie direct Ucrainei, potrivit unei anchete independente

UPDATE 00:00 Când va folosi Ucraina avioanele de luptă F-16

Kievul se aşteaptă să folosească avioanele de luptă F-16 până la iarnă. Avioanele fabricate în SUA vor deveni operaţionale odată cu terminarea stagiului de pregătire al piloţilor în ţările aliate. Potrivit conducerii militare de la Kiev, acest program optimist ar putea oferi trupelor ucrainene un avantaj semnificativ pe câmpul de luptă anul viitor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici