LIVE-TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 598. Rusia desfăşoară cea mai importantă ofensivă a sa din ultimele luni / SUA au afirmat că Coreea de Nord a livrat Rusiei peste 1.000 de containere cu echipamente militare şi muniţii pentru războiul din Ucraina

  • Forţele ruse au lovit Avdiivka pentru a patra zi consecutiv.
  • SUA au afirmat că Coreea de Nord a livrat Rusiei peste 1.000 de containere cu echipamente militare şi muniţii pentru războiul din Ucraina
  • Marea Britanie va desfăşura 20.000 de soldaţi în Europa de Nord pentru a descuraja ameninţările hibride ruseşti.
  • Stoltenberg: Atacul Hamas asupra Israelului nu va submina sprijinul aliaţilor pentru Ucraina.
3554 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 598. Rusia desfăşoară cea mai importantă ofensivă a sa din ultimele luni / SUA au afirmat că Coreea de Nord a livrat Rusiei peste 1.000 de containere cu echipamente militare şi muniţii pentru războiul din Ucraina

Volodimir Zelenski, Facebook

UPDATE Zelenski: Aproape o treime din teritoriul ucrainean este nesigur din cauza minelor şi a muniţiilor neexplodate

Minele şi muniţia neexplodată din timpul războiului cu Rusia au făcut ca aproape o treime din teritoriul ucrainean să fie nesigură, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un discurs.
 
Problema deminării şi a eliminării materialelor explozive a fost discutată în cadrul unei conferinţe de două zile în capitala croată Zagreb, la 11 octombrie. La conferinţă au participat peste 40 de ţări şi organizaţii internaţionale, care au promis împreună aproape 500 de milioane de euro pentru a contribui la acest efort.
 
Cabinetul de miniştri ucrainean a anunţat, de asemenea, la 10 octombrie, că Croaţia şi Ucraina au semnat un acord bilateral privind operaţiunile de deminare. Croaţia a distribuit deja un milion de euro în scopuri de deminare.
 
Aproximativ 250 de persoane au fost ucise până în prezent de mine în Ucraina, iar peste 500 au fost rănite, a declarat premierul Denis Şmîhal la 9 octombrie. Alte şase milioane de persoane sunt probabil ameninţate.

UPDATE Un atac rusesc a distrus o clădire de apartamente cu 5 etaje în Avdiivka, o persoană se află posibil sub dărâmături

Un atac aerian rusesc a lovit o clădire de apartamente cu cinci etaje din oraşul Avdiivka, prăbuşind-o parţial şi posibil îngropând un bărbat de 59 de ani sub dărâmături pe 13 octombrie, a scris Poliţia Naţională ucraineană..
 
Poliţia a declarat că a fost imposibil să efectueze o percheziţie amănunţită a clădirii distruse şi să stabilească dacă bărbatul se afla sub dărâmături.

UPDATE Ambasador: Cel puţin 260 de cetăţeni ucraineni vor fi evacuaţi din Israel în ”zilele următoare”

Cel puţin 250 de cetăţeni ucraineni vor fi evacuaţi din Israel "în următoarele zile", a declarat Evhen Korniiciuk, ambasadorul Ucrainei în Israel.
 
"Două sute opt vor pleca astăzi, 52 mâine. Şi vom programa următorul zbor pentru 18 octombrie. Toate acestea sunt bilete cumpărate prin intermediul ambasadei", a declarat Korniichuk.
 
Potrivit ambasadorului, nu există niciun indiciu că cetăţenii ucraineni au fost luaţi ostatici de către gruparea militantă armată palestiniană Hamas.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării: Flota rusă a Mării Negre îşi dublează eforturile în domeniul apărării

Flota rusă a Mării Negre a dublat măsurile defensive şi reactive de când a suferit eşecuri în ultimele luni, a scris Ministerul britanic al Apărării.
 
Ucraina a câştigat iniţiativa în nord-vestul Mării Negre începând cu luna iunie, lansând nave de suprafaţă fără pilot, vehicule aeriene fără pilot şi atacuri cu rachete, alături de operaţiuni speciale împotriva Flotei Mării Negre.
 
Flota rusă a Mării Negre a continuat în cea mai mare parte să se antreneze, să se întreţină şi să se apere, continuând totodată să lanseze rachete în Ucraina, lucru pe care "aproape sigur poate continua să îl facă din estulregiunii din Marea Neagră", a scris Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE 16 ruşi au fost ucişi în atacul Hamas asupra Israelului

Şaisprezece ruşi au fost ucişi în atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului, a anunţat presa de stat rusă TASS, citând Ambasada Rusiei.
 
În plus, opt ruşi sunt daţi dispăruţi, iar informaţiile preliminare sugerează că cel puţin un rus este ţinut ostatic de Hamas în Fâşia Gaza.

UPDATE Evenimentele ultimelor ore

  • Rusia a reţinut trei avocaţi ai liderului opoziţiei Alexei Navalnîi şi le-a percheziţionat locuinţele, au declarat colaboratori ai acestuia, o măsură care vine pe fondul creşterii presiunii asupra criticilor Kremlinului. 
  • SUA au afirmat că Coreea de Nord a livrat Rusiei peste 1.000 de containere cu echipamente militare şi muniţii pentru războiul din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat că SUA consideră că Kim căuta tehnologii sofisticate de armament rusesc în schimbul muniţiilor pentru a stimula programul nuclear nord-coreean.
  • Luptele de pe linia frontului estic, la Avdiivka, au intrat în a patra zi, în timp ce Rusia încearcă să recâştige iniţiativa în cea mai mare ofensivă a sa din ultimele luni. Comandamentul militar suprem al Ucrainei a declarat că a respins peste 20 de atacuri în ultima zi în jurul oraşului, în timp ce au existat afirmaţii potrivit cărora rezerviştii ucraineni au fost trimişi pentru a consolida apărarea după primele avansuri ruseşti.
  • Liderii UE, care se vor reuni mai târziu în octombrie, vor cere "progrese decisive" în ceea ce priveşte utilizarea activelor ruseşti îngheţate de sancţiuni pentru a ajuta Ucraina, potrivit proiectului lor de declaraţie.

UPDATE  Forţele ruse au lovit Avdiivka pentru a patra zi consecutiv

Forţele ruse au bombardat vineri, pentru a patra zi consecutiv, oraşul Avdiivka din estul Ucrainei, Washingtonul considerând că intensificarea luptelor reprezintă o nouă ofensivă în cadrul invaziei Rusiei în Ucraina, care durează de 19 luni.

În alte atacuri din alte părţi ale Ucrainei, un atac cu rachete ruseşti a ucis o persoană în oraşul Pokrovsk, tot în est, în timp ce un atac cu dronă în sud a ucis o femeie şi l-a rănit grav pe soţul acesteia.

În Avdiivka, cunoscută pentru marea sa uzină de cocserie din inima industrială a Donbasului ucrainean, oficialii au declarat că atacurile ruse au lăsat oraşul în flăcări.

"Luptele continuă de patru zile consecutive", a declarat Vitaliy Barabash, şeful administraţiei militare a oraşului, pentru televiziunea naţională ucraineană.

"Ei au rezerve substanţiale de personal şi echipamente. Avdiivka este complet în flăcări. Ei trag, folosind tot ce au. Spitalul este din nou sub tir, la fel ca şi clădirile administrative şi centrul nostru de voluntari".

UPDATE  Armata rusă a atacat regiunea Sumî

Forţele ruse au lansat mai multe atacuri în regiunea Sumî, lovind opt localităţi şi provocând 237 de explozii, a raportat administraţia militară din regiunea Sumî.

Atacurile au vizat localităţile Yunakivka, Hlukhiv, Kransopillia, Seredyna-Buda, Esman, Bilopillia, Velyka Pysarivka şi Putyvl.

Nu au fost raportate victime sau pagube la infrastructura civilă.

UPDATE  Putin neagă sabotarea de către Rusia a gazoductului dinte Finlanda şi Estonia

Vladimir Putin a negat afirmaţiile potrivit cărora Rusia ar fi jucat un rol în deteriorarea unui gazoduct dintre Finlanda şi Estonia.

Putin a declarat reporterilor din Kârgâzstan că această noţiune este "o prostie totală" şi a spus că nici măcar nu ştia că există conducta. El a sugerat, de asemenea, că avariile ar fi putut fi cauzate de un cutremur.

La 10 octombrie, guvernul finlandez a anunţat că conducta şi un cablu de telecomunicaţii din apropiere au fost avariate în ceea ce pare a fi un act deliberat de sabotaj. 

Finlanda şi Estonia au lansat o anchetă comună privind incidentul, cu sprijinul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE - Rishi Sunak: Marea Britanie va desfăşura 20.000 de soldaţi în Europa de Nord pentru a descuraja ameninţările hibride ruseşti 

Întâlnindu-se cu liderii nord-europeni pe insula Gotland, prim-ministrul britanic Rishi Sunak a subliniat accelerarea „activităţilor hibride şi a competiţiei strategice” în regiune.

UPDATE 23:37 - Stoltenberg: Atacul Hamas asupra Israelului nu va submina sprijinul aliaţilor pentru Ucraina

Războiul în curs dintre Israel şi Hamas nu va submina hotărârea aliaţilor de a continua să sprijine Ucraina împotriva agresiunii ruse, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg pentru Deutsche Welle (limba ucraineană) pe 13 octombrie. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici