Războiul din Ucraina, ziua 602. Ucraina a lovit adânc în teritoriul ocupat de ruşi folosind în premieră rachete americane ATACMS / Putin spune că SUA au făcut o greşeală furnizând Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune

  • Ucraina a lovit bazele ruseşti din zonele ocupae cu rachete ATACMS
  • Armata americană susţine că toate cele 31 de tancuri Abrams au sosit în Ucraina
  • Statele Unite vor oferi aproximativ 700 de milioane de dolari pentru modernizarea transportului şi logisticii ucrainene
  • Parlamentul european sprijină pachetul de finanţare de 53 de miliarde de dolari pentru reconstrucţia Ucrainei
3787 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 602. Ucraina a lovit adânc în teritoriul ocupat de ruşi folosind în premieră rachete americane ATACMS / Putin spune că SUA au făcut o greşeală furnizând Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune

Sursa foto: Hepta

UPDATE Lavrov mulţumeşte Coreei de Nord pentru ajutorul acordat în războiul împotriva Ucrainei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a mulţumit Coreei de Nord pentru "sprijinul său fundamental şi fără echivoc" în războiul împotriva Ucrainei, relatează presa de stat rusă Ria Novosti.

De asemenea, el şi-a exprimat aprecierea pentru recunoaşterea de către Coreea de Nord a teritoriilor ucrainene pe care Rusia le-a anexat în mod ilegal. Siria este singura altă ţară care a recunoscut anexarea ilegală.

Lavrov s-a aflat în Coreea de Nord la o lună după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a întâlnit cu Vladimir Putin în regiunea Amur din Extremul Orient al Rusiei.

UPDATE Putin califică drept "greşeală" transferul rachetelor ATACMS către Ucraina

Vladimir Putin a declarat miercuri că SUA au făcut o "mare greşeală" furnizând Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS, care ar fi provocat pagube semnificative forţelor ruse într-un atac recent.

Vorbind la o conferinţă de presă la Beijing, Putin a recunoscut că armamentul recent furnizat creează o "ameninţare suplimentară" pentru forţele ruse.

Cu toate acestea, liderul de la Kremlin şi-a exprimat încrederea că armata rusă va fi capabilă să respingă loviturile ATACMS şi că rachetele cu rază lungă de acţiune sunt "fundamental incapabile să schimbe situaţia" de pe front.

Potrivit lui Putin, furnizarea de ATACMS către Kiev a fost o greşeală, deoarece se presupune că ar duce doar la "prelungirea agoniei" ucrainenilor.

"Şi, în cele din urmă, o greşeală mai mare, care nu este încă evidentă, dar foarte importantă, este că Statele Unite sunt tot mai mult atrase în acest conflict", a declarat Putin.

UPDATE Oficiali ucraineni: cinci civili au murit şi reţeaua electrică a fost avariată în atacurile ruseşti

Atacurile ruseşti din cursul nopţii şi de miercuri au ucis cel puţin cinci civili în Ucraina şi au avariat reţeaua electrică în oraşul Harkov din nord-estul ţării, au declarat oficialii ucraineni.

UPDATE Ucraina a folosit pentru prima rachetele cu rază lungă de acţiune "ATACMS". Washingtonul a dorit să ia Moscova prin surprindere livrând în secret armele

Ucraina a folosit pentru prima dată rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de SUA, a declarat Zelenski, potrivit BBC.

Comentariile preşedintelui ucrainean au fost făcute în urma unor rapoarte conform cărora armele, cunoscute sub numele de ATACMS, au distrus nouă elicoptere în bazele ruseşti din estul ţării.

Ucraina a precizat că un sistem de apărare aeriană şi alte echipamente s-au numărat printre ţintele lovite în Berdyansk şi Luhansk. Zeci de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în operaţiune.

"S-au executat foarte precis. ATACMS s-au dovedit a fi bune", a declarat Zelenski într-o alocuţiune de seară postată pe reţelele de socializare, fără a da detalii despre când sau unde au fost folosite.

Armata rusă nu a făcut niciun comentariu.

UPDATE Rusia loveşte Zaporojie cu rachete

O persoană a fost ucisă şi cel puţin două au fost rănite, după ce Rusia lovit oraşul Zaporojie cu rachete peste noapte. Guvernatorul Yurii Malashko a vorbit despre bombardament pe contul său de Telegram.

UPDATE Biden plănuieşte să ceară Congresului 100 de miliarde de dolari ajutor pentru Israel şi Ucraina

Se pare că preşedintele american Joe Biden ia în considerare o cerere suplimentară evaluată la aproximativ 100 de miliarde de dolari care ar include ajutor de apărare pentru Ucraina şi Israel, potrivit Bloomberg, citând surse anonime.

UPDATE Diplomaţii din Qatar vor facilita repatrierea a 4 copii ucraineni deportaţi

Trei copii ucraineni care au fost deportaţi ilegal în Rusia sunt în curs de a fi eliberaţi cu ajutoril diplomaţilor qatarezi din Rusia, care le vor facilita întoarcerea în Ucraina, pe lângă un altul care a fost deja returnat, a declarat sub protecţia anonimatului un oficial din Qatar.

UPDATE Fermierii ucraineni seamănă 45 de milioane de hectare de culturi de iarnă, dar se preconizează că volumele vor scădea

Volumul recoltelor de iarnă este de aşteptat să scadă cu 20% faţă de anul trecut, deoarece fermierii nu au resurse financiare, a declarat deputatul Dmytro Solomchuk pentru Ukrinform.

UPDATE Ministerul Reintegrării: Aproape 5 milioane de dolari alocaţi pentru familiile prizonierilor ucraineni

Ministerul Integrării a anunţat că un fond de 180.000.000 Hrivine, aproximativ 5 milioane dolari, a fost alocat pentru sprijinirea prizonierilor de război ucraineni şi a familiilor acestora.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici