Războiul din Ucraina, ziua 617. Contraofensiva ucraineană s-a oprit în barajul de artilerie rusă pe frontul de est / Generalul ucrainean Zalujnîi: Suntem într-un impas / Putin semnează revocarea tratatului de interzicere a testelor nucleare

  • Peste 260 de civili ucraineni au fost ucişi de mine de la începutul invaziei ruseşti
  • Birourile militare regionale din Ucraina sunt anchetate pentru că au primit mită în schimbul ajutării bărbaţilor apţi să evite mobilizarea
  • Bombardierele ruseşti atacă liniile comerciale din Marea Neagră pentru a întrerupe fluxul de mărfuri de pe coridoarele ucrainene
3409 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 617. Contraofensiva ucraineană s-a oprit în barajul de artilerie rusă pe frontul de est / Generalul ucrainean Zalujnîi: Suntem într-un impas / Putin semnează revocarea tratatului de interzicere a testelor nucleare

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE  Zelenski: Rusia pierde treptat controlul asupra Mării Negre

„Sunt recunoscător tuturor celor care luptă şi lucrează pentru ca Ucraina să menţină accesul la piaţa mondială. Rezultatele sunt bune: Rusia pierde treptat controlul asupra Mării Negre şi se retrage în partea de est”, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit „Ukrainska Pravda”.

UPDATE Blinken, oprirea Moscovei de la interzicerea testelor nucleare este o greşeală: pas semnificativ în direcţia greşită

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a criticat retragerea Rusiei din tratatul de interzicere a testelor nucleare. „Este un pas semnificativ în direcţia greşită”, a spus el, înainte de a pleca în Israel.

UPDATE Kiev: 275 de copii vor fi evacuaţi din regiunea Harkov din cauza deteriorării condiţiilor de securitate

Se aşteaptă ca aproximativ 275 de copii să fie evacuaţi din regiunea Harkov în viitorul apropiat din cauza situaţiei de securitate care se deteriorează. Acest lucru a fost declarat de Ministerul Ucrainean pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar, transmite Ukrinform. „Din cauza situaţiei dificile de securitate din regiunea Harkov, a fost aprobată evacuarea obligatorie pentru 275 de copii şi familiile acestora din 66 de aşezări”, se arată în raport. Eforturile de evacuare sunt de aşteptat să dureze 45 de zile. Copiilor evacuaţi, însoţiţi de un părinte sau de un tutore legal, li se va asigura cazare gratuită, ajutor umanitar şi asistenţă psihologică.

UPDATE Generalul ucrainean Zalujnîi: Am atins un nivel tehnologic care ne pune într-un impas

Războiul Ucrainei împotriva Rusiei trece într-o nouă fază de luptă statică, de confruntare, o fază care ar putea permite Moscovei să-şi reconstruiască puterea militară, a declarat comandantul şef al Ucrainei. Într-un articol publicat miercuri pentru The Economist, generalul Valeri Zalujnîi a spus că armata sa are nevoie de noi capabilităţi militare cheie şi inovaţii tehnologice pentru a ieşi din noua fază a războiului, aflat acum în luna a 21-a. Într-un limbaj dur, generalul a descris riscurile unei lupte prelungite şi de uzură: „Acest lucru va aduce beneficii Rusiei, permiţându-i să-şi reconstruiască puterea militară, ameninţând în cele din urmă forţele armate ale Ucrainei şi statul însuşi”. Articolul său vine la aproape cinci luni după începerea unei contraofensive ucrainene majore, care nu a reuşit să facă lovească decisiv liniile defensive ruseşti, puternic minate. Luptele sunt de aşteptat să încetinească pe măsură ce vremea se înrăutăţeşte. Trupele ruse au intrat în ofensivă în unele zone din est, iar Kievul se teme că Moscova vrea să declanşeze o campanie de lovituri aeriene pentru a paraliza reţeaua electrică, cufundând milioane de oameni în întunericul iernii. „Ca şi în Primul Război Mondial, am atins un nivel tehnologic care ne pune într-un impas”, a spus Zalujnîi. 

UPDATE Putin semnează legea care revocă ratificarea de către Rusia a tratatului de interzicere a testelor nucleare

Preşedintele Vladimir Putin a semnat joi o lege care revocă ratificarea de către Rusia a Tratatului de interzicere a testelor nucleare, potrivit unui decret postat pe site-ul guvernului. Rusia spune că vrea să restabilească paritatea cu Statele Unite, care au semnat, dar nu au ratificat Tratatul din 1996, şi că nu va relua testarea decât dacă Washingtonul o va face.

UPDATE Germania înmânează Ucrainei vehicule blindate, drone şi alte ajutoare

Germania a predat 12 transportoare blindate pentru trupe, două radare de supraveghere aeriană, şapte drone de recunoaştere Primoco ONE şi alte tipuri de asistenţă în domeniul apărării, în cadrul ultimului său ajutor acordat Ucrainei, a anunţat guvernul german.
 
Livrarea a mai inclus cinci nave de suprafaţă fără pilot, două sisteme de autoapărare AMPS pentru elicoptere, 32 de terminale pentru comunicaţii prin satelit, patru camioane de mare tonaj cu patru semiremorci şi 12 camioane MAN TGS.
 
Berlinul a precizat că a livrat 30.000 de seturi de îmbrăcăminte de iarnă pentru militari, în timp ce Ucraina se pregăteşte pentru scăderea temperaturilor în următoarele luni. Tranşa a inclus, de asemenea, 10.000 de ochelari de protecţie şi o imprimantă 3D PCB, potrivit site-ului guvernului.

UPDATE Baerbock lasă să se întrevadă un semnal pozitiv privind aderarea Ucrainei la UE în decembrie

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a lăsat să se înţeleagă pe 2 noiembrie că Ucraina ar putea primi un semnal pozitiv în ceea ce priveşte negocierile de aderare la UE în luna decembrie, potrivit European Pravda.
 
"Dorim să vedem Ucraina ca membru al Uniunii noastre. Şi sunt convinsă că Consiliul European va da un semnal în decembrie", a declarat Baerbock la o conferinţă de presă privind extinderea UE la Berlin.
 
Comisia Europeană este aşteptată să emită pe 8 noiembrie o evaluare a progreselor Ucrainei în vederea aderării, iar mai multe relatări din presă indică faptul că evaluarea va fi pozitivă.
 
Lansarea efectivă a negocierilor de aderare trebuie aprobată apoi de liderii UE, probabil în timpul unui summit din decembrie. Premierul finlandez Petteri Orpo a lăudat, de asemenea, progresele înregistrate de Ucraina şi a declarat că negocierile ar putea începe până în ultima lună a anului 2023.

UPDATE Coreea de Nord ar fi furnizat Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune

Coreea de Nord este posibil să fi furnizat Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, împreună cu proiectile de artilerie şi alte arme, a relatat agenţia de ştiri Yonhap, citând un înalt oficial militar sud-coreean.
 
Seulul estimează că Phenianul a expediat aproximativ 2.000 de containere cu arme şi muniţii la Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei. 
 
Acest volum este capabil să transporte peste 200.000 de proiectile de artilerie de 122 mm sau peste 1 milion de proiectile de 152 mm, care sunt folosite de ambele ţări, a scris Yonhap.
 
Parlamentarul sud-coreean Yoo Sang-bum a declarat la 1 noiembrie că, potrivit serviciilor de informaţii ale ţării, Coreea de Nord a trimis probabil peste un milion de obuze de artilerie pentru a impulsiona războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
 
În afară de muniţia de artilerie şi posibil rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, Phenianul a furnizat probabil Moscovei şi muniţie pentru tancuri din seria T, rachete ghidate antitanc, lansatoare de rachete, puşti şi mitraliere, a declarat armata sud-coreeană.

UPDATE Rusia susţine că 6 drone ucrainene au fost doborâte deasupra Mării Negre şi în Crimeea

Rusia a afirmat că a doborât şase drone ucrainene deasupra Mării Negre şi a Crimeei în dimineaţa zilei de 2 noiembrie, potrivit unui raport al Ministerului rus al Apărării.

Un vehicul aerian fără pilot la bord ar fi fost doborât de apărarea aeriană deasupra Mării Negre, iar alte cinci au fost interceptate deasupra teritoriului peninsulei ocupate, a precizat Moscova.

O alertă de raid aerian a fost declarată în oraşul Sevastopol din Crimeea miercuri, pe fondul închiderii traficului pe Podul Crimeei.

Şeful împuternicit al oraşului numit de Rusia, Mihail Razvozhaev, a declarat că fumul putea fi văzut în zona golfului şi că a fost cauzat de operaţiunile militare.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 302.420 de soldaţi de la începutul războiului

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat joi că Rusia a pierdut 302.420 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.

Acest număr include 930 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.241 de tancuri, 9.877 de vehicule blindate de luptă, 9.658 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 7.292 de sisteme de artilerie, 850 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 566 de sisteme de apărare aeriană, 322 de avioane, 324 de elicoptere, 5.488 de drone, 20 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Patru indivizi au fost arestaţi în SUA pentru că au furnizat tehnologie armatei ruse

Patru persoane au fost arestate la New York  pentru „exportarea ilegală de tehnologii cu dublă utilizare în Rusia”, a informat Departamentul de Justiţie al SUA.

UPDATE Zaluzhnyi: Ucraina trebuie să scape din „capcana” războiului prelungit

Ucraina are nevoie de sprijin specific din partea Occidentului acum, când războiul este în pericol de a trece la o etapă „poziţională”, susţine Valerii Zaluzhnyi, comandantul forţelor armate ucrainene.

UPDATE De la începutul invaziei ruseşti, peste 200 de civili ucraineni şi-au pierdut viaţa după ce au călcat pe mine de teren

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici