Războiul din Ucraina, ziua 673. Forţele aeriene ucrainene au doborât şapte drone lansate de ruşi / O navă care se îndrepta către Dunăre a lovit o mină în Marea Neagră / Putin ar fi planificat un război de 5 ani / Rusia nu acceptă planul de pace al lui Zelenski

  • Forţele aeriene ucrainene anunţă că în noaptea de miercuri spre joi au doborât şapte drone lansate de ruşi.
  • Casa Albă a aprobat o nouă tranşă de ajutor militar american pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 250 de milioane de dolari.
  • Putin i-a spus lui Xi Jinping că Rusia va lupta "cel puţin 5 ani" în Ucraina, potrivit Nikkei Asia.
4746 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 673. Forţele aeriene ucrainene au doborât şapte drone lansate de ruşi / O navă care se îndrepta către Dunăre a lovit o mină în Marea Neagră / Putin ar fi planificat un război de 5 ani / Rusia nu acceptă planul de pace al lui Zelenski

Forţele aeriene ucrainene au doborât şapte drone lansate de ruşi

UPDATE Lavrov: Pacea propusă de Zelenski este rodul unei imaginaţii bolnave

Formula de pace propusă de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, „este rodul unei imaginaţii bolnave”. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus acest lucru în timpul unui interviu pentru Ria Novosti. „Occidentul spune: „Iată cele zece puncte ale lui Zelenskyi, nici un pas în lateral, nu în stânga, nu în dreapta, nu înapoi, doar înainte. Aprobaţi-le aşa cum sunt'”, a observat Lavrov, potrivit căruia, în urmă cu 10 zile, a avut loc o întâlnire secretă între ţările occidentale şi unele naţiuni din emisfera sudică, despre care Moscova a fost informată. „Acei dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri care au participat la această întâlnire, oameni care au păreri asemănătoare, nu au promis nimănui că ne vor ţine secret în legătură cu o problemă care priveşte Rusia”, a spus Lavrov.

UPDATE Kiev: Ruşii avansează, decembrie este cea mai proastă lună

Decembrie este cea mai grea lună a anului pentru Forţele de Apărare ucrainene: „Ruşii au luat cu asalt pe Marinka şi Avdiivka (Doneţk) fără milă, suferind pierderi semnificative, dar continuând să avanseze. Ei încearcă să câştige controlul asupra teritoriilor înainte de sfârşitul anului sau poate au alte termene limită. Dacă luaţi în considerare numărul de atacuri şi presiunea asupra unităţilor noastre, ultima lună a acestui an este cea mai dificilă”, a declarat pentru televiziunea ucraineană purtătorul de cuvânt al grupării de trupe Tavria, Oleksandr Ştupun.

UPDATE AP: Moscova a subestimat victimele barajului Kakhovka

Se pare că Moscova a subestimat în mod voluntar numărul de victime cauzate de prăbuşirea barajului Kakhovka din Ucraina pe 6 iunie, când a provocat inundaţii pe scară largă în regiunea de sud a Hersonului. Acest lucru este susţinut de o investigaţie efectuată de Associated Press (AP), culegând mărturii şi accesând chat-urile Telegram unde au fost postate fotografii cu cadavrele recuperate. Moscova nu a răspuns solicitărilor de lămuriri, confirmând că prăbuşirea, în zonele controlate de forţele ruse din regiune (circa 408 kilometri pătraţi), a provocat moartea a doar 59 de persoane. Şi totuşi, numai Oleşki, cel mai populat oraş din zona cucerită de Moscova, avea 16.000 de locuitori la momentul prăbuşirii. Drept urmare, victimele ar putea fi de ordinul sutelor.

UPDATE Putin, către Xi: Război de cel puţin 5 ani

În timpul întâlnirii din Rusia din martie trecut cu omologul său chinez, Xi Jinping, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova va lupta în Ucraina „cel puţin cinci ani”. Acest lucru a fost raportat de săptămânalul japonez Nikkei Asia, citând surse diplomatice. Potrivit analizei lui Nikkei, Putin probabil a vrut cu acea ocazie să-l liniştească pe Xi cu privire la şansele de victorie ale Rusiei într-un moment care nu era deosebit de favorabil Moscovei. 

UPDATE Atacurile ruseşti au rănit patru persoane în regiunile Harkov şi Herson

Trupele ruseşti au lovit Zolota Balka din regiunea Herson şi satul Hlushkivka din regiunea Harkov pe 28 decembrie, rănind patru civili, au raportat autorităţile regionale.

Atacul din regiunea Herson ar fi rănit un bărbat în vârstă de 60 de ani şi a avariat un oficiu poştal.

De când forţele ucrainene au eliberat Hersonul şi alte aşezări regionale de pe malul vestic al râului Nipru în noiembrie 2022, Rusia a continuat să lovească puternic zona, provocând multiple victime civile.

Forţele ruse au lansat un atac şi asupra Hlushkivka, la aproximativ 20 de kilometri sud de Kupiansk, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, pe Telegram.

Potrivit ultimelor informaţii publicate de poliţia regională, trei femei în vârstă de 58, 60 şi 76 de ani au fost rănite în atacul de la Hlushkivka.

UPDATE Putin i-a spus lui Xi Jinping că Rusia va lupta "cel puţin 5 ani" în Ucraina

Vladimir Putin i-ar fi spus omologului său chinez, Xi Jinping, în timpul unei întâlniri din martie, că Rusia intenţionează să continue războiul împotriva Ucrainei timp de "cel puţin cinci ani", a relatat Nikkei Asia, citând surse anonime.

Articolul vine în urma unor rapoarte media care sugerează că Putin ar putea fi pregătit pentru o încetare a focului în cazul în care Rusia îşi păstrează teritoriile pe care le ocupă ilegal în Ucraina, în timp ce asistenţa Occidentului pentru Ucraina scade în intensitate.

Nikkei Asia a scris că, aparent, cuvintele lui Putin către Xi au fost un mod al acestuia de a rezuma o situaţie pe câmpul de luptă care în acel moment era nefavorabilă Rusiei şi de a-l asigura pe liderul chinez că Rusia va câştiga în cele din urmă războiul.

Declaraţia lui Putin a vrut probabil să sugereze că un război prelungit ar fi în beneficiul Rusiei şi să-l avertizeze pe Xi să nu-şi schimbe poziţia pro-rusă, a adăugat publicaţia media.

Xi a călătorit la Moscova pe 20 martie, la invitaţia lui Putin, pentru prima sa vizită de stat în Rusia de la începutul invaziei asupra Ucrainei, în februarie anul trecut.

Beijingul a sprijinit Rusia din punct de vedere diplomatic şi economic pe fondul presiunilor occidentale de a o izola, dar pare să se fi ferit să ofere asistenţă militară directă.

UPDATE O navă care se îndrepta către Dunăre a lovit o mină în Marea Neagră

O navă sub pavilion Panama care se îndrepta către un port de pe Dunăre pentru a transporta cereale a lovit o mină în Marea Neagră, a anunţat joi armata ucraineană.

La bordul navei a izbucnit un incendiu.

„O navă civilă sub pavilion Panama a explodat o mină inamică în Marea Neagră... Nava şi-a pierdut cursul şi controlul, iar pe puntea superioară a izbucnit un incendiu", a anunţat comandamentul militar din sudul Ucrainei pe Telegram.

O persoană a fost spitalizată, iar o alta a primit ajutor medical la bord. La faţa locului au fost trimise remorchere, a adăugat armata care nu a spus când a avut loc incidentul.

UPDATE Kievul afirmă că Rusia a pierdut 356.670 de soldaţi de la începutul războiului

Rusia a pierdut 356.670 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat, joi, Statul Major General al Forţelor Armate Ucrainene.

Acest număr include 920 de pierderi suferite de forţele ruse chiar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.940 de tancuri, 11.015 vehicule blindate de luptă, 10.127 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 8.391 de sisteme de artilerie, 935 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 617 sisteme de apărare aeriană, 329 de avioane, 324 de elicoptere, 6.503 drone şi 23 de ambarcaţiuni.

UPDATE SUA anunţă un ajutor militar de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina

Casa Albă a aprobat o nouă tranşă de ajutor militar american pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 250 de milioane de dolari.

Dar aceasta marchează ultima finanţare disponibilă fără o nouă aprobare din partea Congresului, unde discuţiile au intrat în impas.

Săptămâna trecută, administraţia Biden a declarat că mai are de anunţat încă un pachet de securitate pentru Ucraina în acest an, dar acesta ar fi ultimul pe care SUA l-ar putea oferi fără aprobarea Congresului. Oficialii din departamentul ce se ocupă de livrări au declarat într-o scrisoare adresată Congresului că "odată ce aceste fonduri vor fi angajate, Departamentul va fi epuizat fondurile de care dispunem pentru asistenţa de securitate pentru Ucraina".

Acest pachet marchează limita capacităţii SUA de a furniza arme Ucrainei fără fonduri suplimentare din partea Congresului. Administraţia Biden a cerut Congresului un pachet suplimentar care să includă un ajutor de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Însă pachetul este în prezent blocat, deoarece politicienii americani încearcă să găsească un compromis.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât şapte din opt drone Shahed lansate de Rusia în cursul nopţii, au anunţat joi reprezentanţii forţelor aeriene, potrivit Reuters.

Dronele au fost doborâte în trei regiuni din centrul şi sudul ţării, au mai anunţat ucrainenii pe Telegram.

Ei nu au oferit amânunte despre drona care nu a fost doborâtă şi nu se ştie dacă a ajuns la ţintă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici