Războiul din Ucraina, ziua 701. Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre avionul rusesc doborât / Rusia atacă la Harkov / Gazul rusesc în UE se prăbuşeşte de la 45 la 14% în 3 ani

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni joi pentru a discuta acuzaţiile Moscovei potrivit cărora forţele ucrainene au doborât un avion militar de transport rusesc, ucigându-i pe toţi cei aflaţi la bord.

6782 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 701. Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre avionul rusesc doborât / Rusia atacă la Harkov / Gazul rusesc în UE se prăbuşeşte de la 45 la 14% în 3 ani

UPDATE Preşedintele Turciei a semnat ratificarea aderării Suediei la NATO

Semnarea de către preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, a ratificării de Parlament a candidaturii Suediei la aderarea la NATO marchează pasul final al aprobării de către Ankara a aderării ţării nordice la alianţă.

Parlamentul turc a ratificat marţi candidatura Suediei la NATO, eliminând un obstacol major în calea extinderii alianţei militare occidentale după 20 de luni de întârziere, scrie sursa citată.

Ungaria rămâne singurul aliat care nu a ratificat încă aderarea Suediei la NATO.

UPDATE Un tribunal rus o condamnă pe Daria Trepova la 27 de ani pentru explozia care l-a ucis pe bloggerul Tatarski

Un tribunal din Sankt Petersburg, în Rusia, a găsit-o pe Daria Trepova vinovată de producerea unei explozii care a ucis un blogger militar pro-Kremlin, Vladlen Tatarski, în aprilie anul trecut, condamnând-o la 27 de ani de închisoare, a relatat BBC Rusia pe 25 ianuarie.

Explozia a avut loc pe 2 aprilie într-o cafenea unde Tatarski găzduia un eveniment, după ce Trepova i-a înmânat un trofeu. Trepova, arestată a doua zi, a primit "cea mai crudă sentinţă împotriva unei femei din întreaga istorie a justiţiei ruse moderne", potrivit avocatului ei.

Trepova a fost acuzată de comiterea unui atac terorist, de trafic ilegal de dispozitive explozive şi de falsificare de documente şi a fost găsită vinovată la toate acuzaţiile, scrie BBC Rusia.

UPDATE Rachetă rusească distrusă de apărarea antiaeriană ucraineană

Forţele de apărare antiaeriană din cadrul Comandamentului de sud al Ucrainei au distrus o rachetă rusească Kh-59, în sudul regiunii Mykolaiv, relatează publicaţia Ukrinform.

Serviciul de presă al Forţelor de apărare din sudul Ucrainei a transmis acest lucru pe Telegram.

"La 25 ianuarie în regiunea Mykolaiv forţele şi mijloacele de apărare aeriană ale Comandamentului Aerian de Sud au distrus o rachetă aeriană ghidată Kh-59 lansată de un avion de vânătoare rusesc Su-34", se arată în mesaj.

Pe de altă parte, cu o zi în urmă, miercuri, bombardamente ruseşti au avariat clădiri rezidenţiale din regiunea ucraineană Kutsurub.

UPDATE UE şi Lituania alocă 15,5 milioane de euro pentru adăposturi şcolare în Ucraina

Comisia Europeană şi Lituania alocă 15,5 milioane de euro pentru construirea de adăposturi antiaeriene pentru şcolile ucrainene, potrivit Agenţiei centrale lituaniene de gestionare a proiectelor (CPVA), responsabilă de implementarea proiectului.

Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei ar fi distrus sau deteriorat una din şapte şcoli din Ucraina şi a forţat 1,6 milioane de elevi să renunţe la educaţie. Aproximativ 900.000 de copii ucraineni studiază de la distanţă, deoarece numai şcolile echipate cu adăposturi antiaeriene au voie să funcţioneze normal.

Cea mai mare parte a sumei, 15 milioane de euro, va fi alocată de Comisia Europeană, în timp ce Lituania contribuie cu o jumătate de milion de euro.

UPDATE Explozia unei grenade în regiunea Liov a provocat 2 răniţi

Doi bărbaţi au fost răniţi de explozia unei grenade în regiunea Liov, a anunţat Poliţia ucraineană.

Dovezile preliminare sugerează "că explozia s-a produs ca urmare a manevrării neglijente de către bărbaţi a unei grenade de mână, pe care au declarat că au găsit-o", a precizat poliţia.

Tehnicieni în explozibili au venit la faţa locului, iar cei doi bărbaţi, în vârstă de 25 şi 27 de ani, au fost spitalizaţi.

UPDATE Armata rusă, atacată cibernetic

UPDATE Rafinăria Rosneft din Tuapse, Rusia, a fost lovită şi incendiată

Serviciul secret ucrainean, SBU, susţine că a atacat în timpul nopţii o rafinărie de petrol din Tuapse, Rusia. Rbc Ucraina o raportează. Potrivit surselor SBU, dronele au atacat rafinăria rusă şi după două explozii puternice a izbucnit un incendiu de amploare.

UPDATE Gazul rusesc în UE scade de la 45 la 14% în 3 ani. Importurile de gaz lichid din SUA sunt în creştere puternică

Ponderea gazului rusesc în importurile UE a scăzut de la 45 la 14% între 2021 şi 2023, a declarat directorul general al Snam, Stefano Venier, ilustrând tabloul general analiştilor financiari cu ocazia prezentării Planului Strategic 2023. 2027. Ponderea Norvegiei şi Regatului Unit, pentru gazele extrase în Marea Nordului, a crescut de la 26 la 34%, iar ponderea gazelor provenite din Marea Mediterană, în principal Algeria, a crescut de la 13 la 15%. Gazele naturale lichefiate (GNL) din SUA au crescut brusc, crescând de la 6 la 20%, iar cele din alte locaţii, inclusiv Australia, au crescut de la 11 la 17%. În ceea ce priveşte cererea de gaze, UE a înregistrat o scădere de 7% de la aproximativ 360 la 335 de miliarde de metri cubi, care ar trebui recuperată parţial pe termen scurt între 1025 şi 1027, înainte de a scădea din nou după 2030.

UPDATE  Atacul rusesc asupra regiunii Harkov, 4 răniţi

Patru persoane au fost rănite într-un bombardament rusesc care a avut loc aseară în regiunea Harkov. Satul Rohan a fost lovit. Acest lucru a fost anunţat de şeful administraţiei militare regionale Harkov, Oleg Sinegubov, anunţând că o clădire a fost distrusă şi două case au ars. Trei „femei de 60, 39 şi 26 de ani şi un băiat de 17 ani au fost răniţi uşor”, a relatat acesta citat de UNIAN.

UPDAT Kiev: 11 din 14 drone ruseşti doborâte în timpul nopţii

Forţele ruse au lansat 14 drone kamikaze peste Ucraina în timpul nopţii, dintre care 11 au fost doborâte de apărarea antiaeriană a Kievului. Forţele Aeriene au anunţat acest lucru pe Telegram. „În noaptea de 25 ianuarie 2024, inamicul a lansat 14 UAV-uri de atac Shahed-136/131 (drone) din zona Primorsko-Akhtarsk (Rusia) şi din Capul Chauda (Crimeea), precum şi patru S-300 de apărare aeriană. rachete din regiunea Belgorod (Rusia) în direcţia Harkov şi una din regiunea Doneţk ocupată”, se arată în postare. Cele 11 drone au fost distruse în regiunile Odesa şi Mikolaiv.

UPDATE Zelenski solicită o anchetă internaţională asupra avionului prăbuşit

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut o anchetă internaţională asupra avionului prăbuşit în Rusia, în care se aflau 65 de prizonieri ucraineni. În discursul său video de aseară, Zelenski a spus că este „evident că ruşii se joacă cu vieţile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele rudelor lor şi cu emoţiile societăţii noastre”. Rusia a declarat că nu au existat supravieţuitori după ce „Kievul a doborât” avionul Il-76 cu 65 de prizonieri de război ucraineni, şase membri ai echipajului ruşi şi trei escorte. Moscova a spus că ucrainenii erau urcaţi în avion pentru un schimb de prizonieri.

UPDATE Zelenski acuză Rusia că se joacă cu vieţile prizonierilor de război ucraineni

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut miercuri o clarificare a circumstanţelor prăbuşirii unui avion rusesc în regiunea Belgorod şi a acuzat Moscova că "se joacă cu vieţile prizonierilor de război ucraineni".

UPDATE Atac cu drone ruseşti în Odesa, soldat cu doi răniţi

Un atac cu drone ruseşti în Odesa a rănit două persoane, a declarat guvernatorul Oleh Kiper.

Potrivit guvernatorului, un bărbat a suferit arsuri, iar altul a fost spitalizat cu multiple tăieturi, dar care nu au fost fatale, a adăugat Kiper.

Atacurile au provocat, de asemenea, daune clădirilor rezidenţiale şi au provocat incendii, a precizat Kiper.

Situată departe de zona activă de luptă, Rusia vizează frecvent Odesa, atacând adesea cu drone.

UPDATE Casa Albă: nu putem confirma afirmaţiile potrivit cărora prizonieri de război ucraineni s-ar fi aflat în avionul prăbuşit în regiunea Belgorod

Casa Albă este la curent cu afirmaţiile potrivit cărora prizonieri de război ucraineni se aflau la bordul unui avion de transport rusesc Il-76 care s-a prăbuşit în regiunea Belgorod, dar "nu este în măsură să le confirme", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, John Kirby.

Autorităţile ruse au confirmat anterior că avionul s-a prăbuşit şi au afirmat ulterior că 65 de prizonieri de război ucraineni se aflau la bord. Ucraina nu a confirmat acest lucru, deşi Serviciul de informaţii ucrainean a declarat că un schimb de prizonieri era planificat pentru 24 ianuarie.

Ucraina nu şi-a asumat responsabilitatea pentru prăbuşirea avionului.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat că avionul a fost doborât de apărarea aeriană ucraineană care opera din regiunea Harkov şi a spus că toţi cei 65 de prizonieri de război au fost ucişi, împreună cu trei ofiţeri ruşi şi şase membri ai echipajului.

Casa Albă a văzut rapoartele despre prăbuşire, dar nu are alte informaţii, a declarat Kirby.

"Evident, facem tot ce putem pentru a încerca să obţinem mai multă claritate şi mai multe informaţii în acest sens", a adăugat el.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Preşedinţia franceză a Consiliului a precizat într-un comunicat că "reuniunea solicitată de Rusia" va avea loc joi, la ora locală 17:00.

Rusia a acuzat miercuri Ucraina că a doborât în mod deliberat un avion de transport militar rusesc care transporta 65 de soldaţi ucraineni capturaţi pentru un schimb de prizonieri, în ceea ce a numit un act de terorism barbar care a ucis în total 74 de persoane.

Ministerul rus al Apărării a declarat că şase membri ai echipajului şi trei soldaţi ruşi se aflau la bordul avionului de transport militar Ilyushin Il-76 doborât în apropiere de oraşul rus Belgorod, în apropiere de graniţa cu Ucraina.

Serviciul de informaţii militare ucrainean a declarat că Ucrainei nu i s-a cerut miercuri să asigure securitatea spaţiului aerian în jurul zonei Belgorod din sudul Rusiei, aşa cum s-a întâmplat în timpul schimburilor anterioare de prizonieri cu Moscova.

Într-o postare pe Telegram, serviciul a declarat că acuzaţiile Rusiei potrivit cărora Kievul a doborât miercuri un avion de transport militar în zona Belgorod care transporta 65 de prizonieri ucraineni ar putea fi "o acţiune planificată pentru a destabiliza situaţia din Ucraina şi a slăbi sprijinul internaţional pentru statul nostru".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici