Războiul din Ucraina, ziua 773. Şase morţi şi 10 răniţi în atacul rusesc asupra Harkovului, potrivit autorităţilor / Ucraina primeşte blindate din Lituania / Medvedev dă vina pe Macron şi pe alţi lideri NATO pentru atacul de la Crocus / Avioanele germane au interceptat un avion rusesc deasupra Mării Baltice

  • Un atac rusesc asupra oraşului Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a ucis şase civili şi a rănit 10 persoane sâmbătă dimineaţă, au declarat oficiali regionali, citaţi de Reuters.
  • Yermak: Contraofensiva rusă ar putea începe în mai sau iunie, iar Harkovul ar putea fi vizat
1272 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 773. Şase morţi şi 10 răniţi în atacul rusesc asupra Harkovului, potrivit autorităţilor / Ucraina primeşte blindate din Lituania / Medvedev dă vina pe Macron şi pe alţi lideri NATO pentru atacul de la Crocus / Avioanele germane au interceptat un avion rusesc deasupra Mării Baltice

UPDATE Avioanele germane au interceptat un avion rusesc deasupra Mării Baltice

Forţele aeriene germane au interceptat un avion militar rusesc deasupra Mării Baltice. Pe platforma X, Forţele Aeriene au furnizat informaţia. „Avioanele noastre de luptă Eurofighter au decolat astăzi de la o bază letonă din Lielvarde pentru un zbor de protecţie, pentru a intercepta un avion de recunoaştere IL-20 din Rusia deasupra Mării Baltice, care călătorea fără transponder”, se arată în postare.

UPDATE O conductă de petrol a lovit în regiunea Rostov din Rusia

Ucraina a lovit o conductă de petrol în regiunea rusă Rostov. Conducta transportă petrol dintr-un depozit. După explozie, operaţiunile de descărcare au fost suspendate, au anunţat serviciile ucrainene. 

UPDATE Lituania livrează Ucrainei vehicule blindate M577

Ministerul Apărării lituanian a livrat un transport de vehicule blindate M577 Forţelor Armate ucrainene. „Sprijinul continuu pentru Ucraina reprezintă obiectivul nostru strategic”, a declarat astăzi ministrul lituanian al apărării, Laurinas Kasciunas. „Armamentele şi echipamentele furnizate de noi şi de aliaţii noştri oferă o contribuţie fundamentală la lupta Ucrainei pentru independenţă şi la securitatea întregii Europe. Vom oferi sprijin Ucrainei atât timp cât va fi necesar”. Lituania a oferit Ucrainei sprijin militar cu diverse ocazii prin trimiterea în această ţară, printre altele, de armament, muniţie, drone şi sisteme antidrone cu o valoare totală ce depăşeşte 600 de milioane de euro.

UPDATE Medvedev: Macron şi alţi lideri ai ţărilor NATO au contribuit la atacul de la Crocus

Numărul 2 al Consiliului Naţional de Securitate din Rusia, fostul preşedinte Dmitri Medvedev, i-a acuzat pe „reprezentanţi de seamă ai ţărilor NATO”, inclusiv pe Emmanuel Macron, că au contribuit la organizarea atacului asupra sălii de concert Crocus. La baza acuzaţiei sale, Medvedev citează „retorica lui Macron, acţiunile sale şi mai ales unda verde pe care acesta a dat-o operaţiunilor cu regimul ucrainean. Şi este evident că Macron şi alţi lideri occidentali sunt sponsorii acestui teribil atac terorist. Nu va exista iertare pentru asta”.

UPDATE Surse de la Moscova: atac asupra mercenarilor străini

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacurile lansate peste noapte în Ucraina au vizat întreprinderile militare din Kiev care „produc şi repară drone, vehicule şi vehicule blindate”, precum şi „aerodromuri militare” şi zone în care se găseau „mercenari străini”. Ministerul a subliniat că toate ţintele stabilite au fost atinse.

UPDATE Noi atacuri la Harkov şi Odesa, doi morţi

În această după-amiază, Rusia a lansat noi raiduri aeriene împotriva oraşelor ucrainene Harkov şi Odesa. Primarul Harkovului, Igor Terehov, a raportat un mort şi unul rănit, pe lângă cei 6 morţi şi 10 răniţi înregistraţi în timpul nopţii. Guvernatorul Odesei, Oleg Kiper, a declarat că un civil a fost ucis în atacuri.

UPDATE Garda Naţională a Ucrainei are un nou comandant

UPDATE SUA avertizează: serviciile de informaţii geospaţiale din China ajută Moscova furnizând imagini din satelit în scopuri militare

Statele Unite avertizează aliaţii că China îşi intensifică sprijinul pentru Rusia, printre altele, oferind informaţii geospaţiale pentru a ajuta Moscova în războiul său împotriva Ucrainei. Acest lucru a fost prezentat de agenţia Bloomberg, citând unele surse, potrivit cărora China a furnizat Rusiei imagini din satelit în scopuri militare.

UPDATE Peste 36 de milioane de tone de mărfuri exportate prin coridorul Mării Negre

Peste 36 de milioane de tone metrice de mărfuri au fost transportate prin coridorul ucrainean al Mării Negre de la deschiderea acestuia în august 2023, a declarat ministrul infrastructurii Oleksandr Kubrakov.

Potrivit lui Kubrakov, coridorul ucrainean a facilitat deja expedierea mai multor mărfuri decât Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră, intermediată de Turcia şi ONU în iulie 2022.

Întrucât Rusia a anulat efectiv acordul privind cerealele în iulie 2023, Ucraina a deschis acest coridor. Conceput iniţial ca un coridor umanitar pentru a permite plecarea navelor blocate de la începutul războiului, acesta s-a transformat de atunci într-o rută comercială în toată regula.

Din august 2023, 1.286 de nave au trecut prin acest coridor, exportând 25 de milioane de tone de produse agricole către Asia, Africa şi Europa, a precizat Kubrakov.

UPDATE Armata ucraineană a doborât 28 de drone şi 3 rachete lansate de Rusia în timpul nopţii

Forţele ucrainene au doborât 28 de drone "kamikaze" de tip Shahed, două rachete de croazieră Kh-101/555 şi o rachetă de croazieră Kalibr lansată de Rusia în cursul nopţii, au raportat reprezentanţii Forţelor Aeriene.

În total, trupele ruse au lansat 32 de drone de tip Shahed din Kursk şi Primorsko-Akhtarsk din Rusia, trei rachete antiaeriene S-300 din regiunea Belgorod, două rachete Kh-101/555 de pe bombardiere strategice deasupra regiunii Saratov şi o rachetă Kalibr din Marea Neagră, potrivit Forţelor Aeriene.

Rachetele S-300 au vizat Harkovul la scurt timp după miezul nopţii, unde au ucis şase persoane şi au rănit 11, au declarat autorităţile locale. Nouă clădiri rezidenţiale, o grădiniţă, o cafenea şi alte proprietăţi civile au fost raportate ca fiind avariate.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 446.690 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 446.690 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat, sâmbătă, Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 790 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.057 de tancuri, 13.497 de vehicule blindate de luptă, 14.992 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 11.262 de sisteme de artilerie, 1.032 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 749 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 8.895 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Yermak: Contraofensiva rusă ar putea începe în mai sau iunie, iar Harkovul ar putea fi vizat

Rusia ar putea lansa o nouă contraofensivă la sfârşitul lunii mai sau la începutul lunii iunie, vizând probabil Harkovul, a declarat Andriy Yermak, şeful Biroului prezidenţial al Ucrainei, pentru Politico la 5 aprilie.

Rusia a intensificat recent atacurile asupra Harkovului, pe fondul avertismentelor privind un potenţial asalt împotriva celui de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, după cum a relatat presa rusă independentă Meduza, citând surse anonime.

Cu toate acestea, serviciile de informaţii militare ucrainene au calificat potenţialul atac asupra Harkovului drept "o parte a unei operaţiuni psihologice ruseşti", adăugând că nu există semne că Moscova ar pregăti noi formaţiuni de atac pentru a desfăşura o ofensivă.

Comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sirskîi, a declarat, de asemenea, că orice încercare a Rusiei de a prelua în curând controlul asupra Harkovului ar putea fi "fatală", dar nu a exclus nici acest scenariu.

Yermak a subliniat că administraţia de la Kiev ştie că Vladimir Putin pregăteşte un nou val de mobilizare, iar forţele ucrainene "trebuie să fie pregătite" pentru noi atacuri.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Poliţia naţională ucraineană a declarat că a fost vorba de un atac cu drone. Aceasta a publicat imagini cu flăcările izbucnite pe străzile oraşului şi lângă clădiri.

„Începând din această dimineaţă (sâmbătă - n.r.), există 6 morţi şi 10 răniţi în urma atacului de noapte asupra districtului Shevchenkivskyi", a declarat primarul din Harkov, Ihor Terekhov, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

„Atacul a lovit zone rezidenţiale - au fost avariate cel puţin nouă clădiri înalte, trei cămine, mai multe clădiri administrative, un magazin, o benzinărie, o staţie de benzină, o staţie de servicii şi maşini”, a declarat el.

Lovitura a avut loc imediat după miezul nopţii, au precizat rapoartele de presă.

Harkov, în nord-estul Ucrainei, a fost o ţintă frecventă a Rusiei, atacurile intensificându-se în ultimele săptămâni. Miercuri, un atac cu dronă asupra oraşului a ucis patru persoane şi a avariat grav blocuri de apartamente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici