Războiul din Ucraina, ziua 446. Marea Britanie va livra Ucrainei drone, dar nu şi avioane de vânătoare / Macron: Rusia a pierdut geopolitic războiul / Ucraina anunţă prima victorie a contraofensivei / Peste 150.000 de ruşi se pregătesc în tranşee să-şi apere poziţiile / Temutul Prigojin vorbeşte despre o spânzurătoare în Piaţa Roşie

Pe front, Ucraina face progrese semnificative în zona Bahmut, iar contraofensiva pare să fi început.

7019 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 446. Marea Britanie va livra Ucrainei drone, dar nu şi avioane de vânătoare / Macron: Rusia a pierdut geopolitic războiul / Ucraina anunţă prima victorie a contraofensivei / Peste 150.000 de ruşi se pregătesc în tranşee să-şi apere poziţiile / Temutul Prigojin vorbeşte despre o spânzurătoare în Piaţa Roşie

Războiul din Ucraina, ziua 81, anul 2. Zelenski şi-a terminat „city-break”-ul pe axa Roma-Berlin-Paris / Macron: Rusia a pierdut geopolitic războiul

UPDATE 22:00 Macron spune că Franţa va antrena piloţi de vânătoare ucraineni

La o zi după întâlnirea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron a afirmat, într-un interviu acordat postului TF1, că a promis "muniţie suplimentară" şi a deschis posibilitatea "instruirii piloţilor" ucraineni, conform cotidianului Le Monde.

Instruirea piloţilor "ar avea loc împreună cu alte ţări europene care sunt pregătite. Cred că sunt discuţii în curs cu americanii", a subliniat Macron.

Însă liderul Franţei a părut să excludă furnizarea de avioane de vânătoare occidentale Ucrainei. În privinţa avioanelor, "dezbaterea ar fi teoretică", a subliniat Macron.

UPDATE 21:00 Ursula von der Leyen şi Charles Michel speră că Beijingul va juca un rol pozitiv în încheierea războiului

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful Consiliului European, Charles Michel, speră că China va juca un rol mai puternic şi pozitiv în încheierea războiului.

Comentariile lor au fost făcute înainte ca emisarul chinez Li Hui să-şi înceapă vizita în Ucraina şi Rusia la sfârşitul acestei săptămâni.

"Sperăm sincer că China va juca un rol pozitiv pentru a convinge Rusia să pună capăt agresiunii. Dacă Rusia ar decide să respecte integritatea teritorială a Ucrainei, acest lucru ar însemna imediat sfârşitul războiului", a declarat Michel la Bruxelles.

"Cred că este foarte bine că, în sfârşit, după 14 luni, preşedintele Xi l-a sunat pe preşedintele Zelenski. Înainte de călătoria mea în China, Zelenski m-a rugat să abordez această problemă. Este bine că preşedintele Xi a vorbit cu preşedintele Zelenski pentru că, fără îndoială, preşedintele Xi are influenţă asupra preşedintelui Putin", a declarat von der Leyen.

UPDATE 20:00 Doi morţi, în urma unor atacuri ruse în estul Ucrainei

Luni după-amiază, doi civili au fost ucişi într-un atac al forţelor militare ruse asupra localităţii Dvoritchna, situată în regiunea Harkov, a comunicat Biroul procurorului general din Ucraina. O altă persoană este spitalizată în urma atacului.

Alte două persoane au fost rănite în urma atacurilor ruse asupra comunei Lvove, situată în regiunea Herson, a declarat guvernatorul regional, Oleksandr Prokudin.

În schimb, oficiali ruşi anunţă că Ihor Kornet, ministrul de Interne din autoproclamata Republică Populară Lugansk, o entitate pro-rusă, este în stare gravă în urma unui atac atribuit forţelor militare ucrainene. "Şapte persoane au fost rănite în urma unei explozii produse în centrul oraşului Lugansk", aflat sub ocupaţie rusă. "Patru persoane sunt în stare gravă, printre care un adolescent de 17 ani şi ministrul interimar de Interne, Ihor Kornet", a declarat Leonid Pasecinik, liderul Republicii Populare Lugansk, citat de cotidianul Le Monde.

UPDATE 19:00 Putin facilitează obţinerea cetăţeniei pentru străinii care luptă pentru Moscova

Vladimir Putin ar fi facilitat obţinerea cetăţeniei de către cetăţenii străini care au luptat alături de armata rusă.

Acest lucru se aplică celor care au semnat contracte de serviciu militar cu forţele armate ruse de la începutul războiului, potrivit CNN.

Cei care s-au înrolat "pentru o perioadă de un an" pot solicita cetăţenia printr-o procedură simplificată, potrivit decretului publicat pe site-ul oficial, a adăugat televiziunea americană.

Aparent, noul decret modifică un decret anterior care cerea ca străinii să servească timp de cel puţin un an şi să fie implicaţi activ în luptă timp de cel puţin şase luni.

UPDATE 18:00 Acordul privind cerealele, în pericol

Kievul nu poate exclude ca acordul care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră să se încheie atunci când acesta urmează să expire joi, a declarat un oficial din cadrul Ministerului de Externe.

Olha Trofimtseva, un ambasador al Ministerului de Externe, a declarat că Kievul primeşte semnale contradictorii cu privire la viitorul acordului.

Porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate după invazia Rusiei de anul trecut, dar accesul la trei dintre ele a fost eliberat în iulie anul trecut, în cadrul unui acord între Moscova şi Kiev, negociat de Naţiunile Unite şi Turcia.

"Situaţia generală după discuţii nu s-a schimbat prea mult, iar noi primim informaţii destul de contradictorii cu privire la acordul privind cerealele şi la posibilitatea continuării acestuia", a spus ea.

Moscova a ameninţat că ieşi din acord pe 18 mai, dacă nu va fi îndeplinită o listă de cereri pentru eliminarea obstacolelor din calea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ale Rusiei.

UPDATE 17:00 Rusia susţine că a doborât pentru prima dată o rachetă britanică Storm Shadow

Rusia susţine că a doborât pentru prima dată o rachetă Storm Shadow cu rază lungă de acţiune furnizată Ucrainei de către Marea Britanie.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat, în informarea sa zilnică despre Ucraina, că a doborât racheta de croazieră, precum şi rachete cu rază mai scurtă de acţiune HIMARS şi HARM.

Marea Britanie este singura ţară care furnizează public Kievului rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune.

Ieri, Moscova a declarat că Ucraina a folosit rachetele pentru a lovi instalaţii industriale din regiunea Lugansk, controlată de Rusia, în estul Ucrainei.

UPDATE 16:00 Stoltenberg: Nu are rost să discutăm despre aderarea Ucrainei la NATO dacă nu câştigă mai întâi războiul

Nu are rost să discutăm despre aderarea Ucrainei la alianţa militară NATO dacă nu câştigă războiul împotriva Rusiei, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg.

Într-un discurs video la Summitul pentru democraţie de la Copenhaga, Stoltenberg a declarat că se aşteaptă ca aliaţii NATO să fie de acord ca Ucraina să devină membră a alianţei atunci când se vor întâlni în iulie.

"Ucraina are dreptul de a-şi alege propria cale. Nu Moscova trebuie să decidă ce poate face Ucraina, ci Ucraina", a spus el.

El a adăugat: "De asemenea, cred cu tărie că toţi aliaţii vor declara că, desigur, cea mai urgentă sarcină acum este să se asigure că Ucraina îşi atinge scopul. Ca preşedintele Putin să nu câştige acest război. Pentru că numai dacă Ucraina învinge ca naţiune independentă şi suverană în Europa, atunci are sens să discutăm când şi cum poate deveni Ucraina membră a alianţei."

UPDATE 15:00 Prigojin: poporul vrea ca corupţii să fie spânzuraţi în Piaţa Roşie

Poporul rus va cere pedepsirea corupţilor, mai exact aceştia „să fie spânzuraţi în Piaţa Roşie”. Şeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, a spus într-un nou mesaj audio despre o scurgere de informaţii spre Pentagon publicată de Washington Post, în care se presupune că liderul mercenarilor le-ar fi dat ucrainenilor informaţii pentru a bombarda forţele ruse. Potrivit lui Prigojin, este o conspiraţie internă orchestrată de cei care „au furat ani de zile ceea ce avea nevoie de armată şi de măreţia ţării”. „Acum vor trebui să răspundă în faţa oamenilor. De aceea încearcă să arunce cu rahat peste tot crezând că asta îi va ajuta”, a afirmat durul Prigojin.

UPDATE 14:20 UE: China joacă un rol, Xi are influenţă asupra lui Putin

„Pentru noi, oricine a semnat Carta ONU respectă principiul integrităţii teritoriale. Există un atacator şi o victimă, este clar. Sperăm că China poate juca un rol pozitiv în aplicarea Cartei ONU de către Moscova”. Acest lucru a fost declarat de preşedintele Consiliului UE, Charles Michel, la o conferinţă de presă, când a răspuns la o întrebare privind trimiterea de către Beijing a unui reprezentant special în Ucraina şi în Rusia. „Este bine că, după 14 luni, Xi Jinping l-a sunat pe preşedintele Zelenskă pentru că are influenţă asupra preşedintelui Putin”, a adăugat preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

UPDATE 14:10 Consiliul Bisericilor din Ucraina: intimidare în teritoriile ocupate

Situaţia comunităţilor religioase în contextul agresiunii ruse a fost discutată în cadrul unei întâlniri la Kiev între reprezentanţi ai Consiliului Bisericilor din Ucraina şi ai organizaţiilor religioase şi o delegaţie a Consiliului Mondial al Bisericilor. „Libertatea religioasă este respectată în Ucraina şi nu există persecuţii religioase în timpul războiului. Cu toate acestea, situaţia credincioşilor din teritoriile Ucrainei ocupate de ruşi ca urmare a agresiunii armate rămâne extrem de periculoasă. Teroarea împotriva civililor, în special a liderilor religioşi, este o tactică larg răspândită de intimidare şi subjugare de către autorităţile de ocupaţie ruse. Sperăm că vocea CMB va fi auzită şi la nivel internaţional în apărarea credincioşilor care suferă zilnic din cauza prezenţei ocupanţilor ruşi pe pământul ucrainean”, a declarat episcopul Viachieslav Horpinciuk, preşedintele Consiliului Bisericilor din Ucraina.

UPDATE 14:00 Serviciile Kievului: 152.000 de ruşi se pregătesc pentru apărare în sud

Aproximativ 152.000 de soldaţi ruşi sunt acum concentraţi în regiunile ocupate Herson şi Zaporojie, iar acţiunile lor indică faptul că se pregătesc să se apere. Acest lucru a fost susţinut de reprezentantul de informaţii al Ministerului Ucrainean al Apărării, Andri Cherniak, subliniind că „momentan, nu înregistrăm nicio retragere a trupelor” în acele regiuni. „Există o anumită mişcare: iau ceva, evacuează pe cineva, încearcă să fure ceva, dar nu vedem o retragere reală”, a spus Cherniak, citat de Ukrainska Pravda. Ruşii îşi întăresc fortificaţiile şi construiesc altele noi, a adăugat el.

UPDATE 13:40 Stoltenberg: consolidarea Kievului este singura modalitate de a opri Moscova

Singura modalitate de a opri Rusia este „să ne asigurăm că Ucraina are puterea militară pentru a se apăra împotriva invaziei”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vorbind prin video link cu Copenhaga, unde se desfăşoară întâlnirea fundaţiei Alianţa Democraţiilor. Într-o conversaţie cu fondatorul alianţei şi predecesorul lui Stoltenberg la NATO, Anders Fogh Rasmussen, Stoltenberg a vorbit despre importanţa următorului summit NATO, programat la Vilnius, în iulie anul viitor.

UPDATE 13:30 Peskov, despre cazul Prigojin 

„O farsă". Astfel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat ştirea din Washington Post, potrivit căreia liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi oferit armatei ucrainene informaţii despre unde să atace poziţiile ruseşti, dacă armata de la Kiev se retrăgea din zonele din jurul oraşului asediat Bahmut. „Nu pot să comentez, dar pare o altă păcăleală”, a spus Peskov, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

UPDATE 13:00 Craterul lăsat de un bombardament rusesc în Dnipro

Craterul lăsat de un atac rusesc cu rachetă asupra oraşului Dnipro, în estul Ucrainei. Ziarul online Kyiv Independent, citându-l pe guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, a relatat că rachetele care au lovit o clădire rezidenţială din Nipro au ucis cel puţin 14 persoane, inclusiv un tânăr de 15 ani. Preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat „atacul cu rachete grele asupra oraşelor ucrainene” al Rusiei, într-o declaraţie. „În oraşul Dnipro, o clădire de locuinţe a fost distrusă de un atac rusesc”, a spus el. Pe data de 9, au fost distruse într-o explozie de rachete ruseşti”.

UPDATE 12:40 În iulie, NATO va primi cererea de aderare a Ucrainei

„Este timpul să înlăturăm cea mai mare incertitudine privind securitatea în Europa, adică să aprobăm o decizie politică pozitivă cu privire la aderarea la NATO”: astfel preşedintele ucrainean Zelenski, într-un discurs video la summitul despre democraţie de la Copenhaga. „Merită deja făcut la summit-ul din iulie. Acesta va fi un semnal oportun”, a spus Zelenski.

UPDATE 12:00 Primarul Londrei: este important să oferim sprijin unui popor curajos

„Oamenii luptă cu curaj împotriva forţelor lui Putin şi este cu adevărat important ca nu numai premierul nostru, ci şi preşedintele Macron şi aliaţii europeni să ofere sprijin permanent oamenilor curajoşi ai Ucrainei”. Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat asta pentru Sky News, cu ocazia vizitei preşedintelui ucrainean în capitala Marii Britanii. „Cred că este important să ne arătăm solidaritatea”, a adăugat Khan, amintind că „multe femei şi copii ucraineni sunt la Londra. Şi este foarte important să ne deschidem porţile ucrainenilor”. Referindu-se la Eurovision, găzduită de Regatul Unit în numele Ucrainei - cea care a câştigat ediţia din 2022, el a spus: „Ne-am distrat mult sâmbătă. Dar să nu uităm de situaţia dificilă din Ucraina”.

UPDATE 11:00 Forţele de la Kiev: primul succes în ofensiva Bahmut

Armata ucraineană vorbeşte despre un „prim succes” în ofensiva din zona Bahmut, în estul Ucrainei. „Avansul trupelor în direcţia Bahmut” este „primul succes al ofensivei” în apărarea acestui oraş pe care ruşii încearcă să-l cucerească de luni de zile, potrivit comandantului forţelor terestre ale Forţelor Armate din Ucraina, Oleksandr Sirski. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul Apărării de la Kiev. „Ultimele zile au arătat că putem avansa şi distruge inamicul, chiar şi în condiţii atât de dificile. Luptăm cu mai puţine resurse decât inamicul”, a spus Sirski, conform Centrului Militar de Media. „Reuşim totuşi să-i stricăm planurile”, a adăugat acesta. Potrivit generalului-colonel, „este doar un succes parţial” şi „operaţiunea de apărare a Bahmutului continuă”.

UPDATE 10:30 Londra: sute de rachete şi drone pentru apărarea aeriană la Kiev

„Astăzi, prim-ministrul (n.r - Rishi Sunak) va confirma furnizarea suplimentară de către Regatul Unit cu sute de rachete de apărare aeriană şi alte sisteme aeriene fără pilot, inclusiv sute de noi drone de atac cu rază lungă de acţiune cu o rază de acţiune de peste 200 km”, se arată într-un comunicat de presă de la Downing Street care confirmă întâlnirea de la Londra dintre Sunak şi preşedintele ucrainean Zelenski. „Toate acestea vor fi livrate în următoarele luni, în timp ce Ucraina se pregăteşte să-şi intensifice rezistenţa la invazia rusă în curs”.

UPDATE 10:00 Zelenski îşi termină turneul la Londra

UPDATE 09:00 Rezumatul situaţiei de pe front 

Oraşele din prima linie, Bahmut şi Marinka, „rămân în epicentrul ostilităţilor”, a declarat Statul Major al Forţelor Armate într-o actualizare zilnică, de dimineaţă. În ultimele 24 de ore, forţele ruse au lansat lovituri aeriene, împreună cu rachete, drone şi rachete grele, asupra ţintelor din Ucraina. Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că doi dintre comandanţii săi militari au fost ucişi în estul Ucrainei, în timp ce forţele de la Kiev şi-au reînnoit eforturile de a sparge poziţiile ruseşti în oraşul Bahmut.

UPDATE 08:00 The Washington Post: a trădat Prigojin?

La sfârşitul lunii ianuarie, şeful grupului Wagner, Yevgheni Prigojin, a oferit Ucrainei informaţii despre poziţionarea trupelor ruse, astfel încât să le poată lovi în schimbul retragerii soldaţilor de la Kiev din zona din jurul lui Bahmut. Aceasta este ceea ce reiese din scurgerile Pentagonului raportate de Washington Post. Prigojin făcuse propunerea prin contactele sale din serviciile de informaţii militare de la Kiev. Contacte confirmate, adaugă ziarul american, de către doi oficiali ucraineni, potrivit cărora Prigojin a vorbit cu serviciul militar de informaţii (HUR) al guvernului de la Kiev în diferite ocazii.

UPDATE 07:00 Zelenski a fost la Elysée, Macron l-a întâmpinat cu o cină de lucru

Preşedintele ucrainean a fost aseară la Elysée, unde şeful statului francez Emmanuel Macron l-a primit în curtea palatului prezidenţial. Cei doi s-au îndreptat apoi către saloanele de la Elysée unde au vorbit despre situaţia din Ucraina şi „nevoile urgente umanitare şi militare” ale Kievului în timpul unei cine de lucru.

UPDATE 06:00 O contraofensivă este deja în Bahmut, 16 kilometri pătraţi au fost reluaţi în trei zile

Contraofensiva ucraineană începe la Bakhmut. Consilierul prezidenţial ucrainean Mykhailo Podoliak vorbeşte clar despre succesele ucrainene în oraşul Doneţk ca de un „preludiu” la eliberarea tuturor teritoriilor ocupate de ruşi, tot pe baza veştilor bune venite de pe front: după ce a eliberat peste 16 kilometri pătraţi de teritoriu în 3 zile de contraatacuri - o cifră a think-tank-ului american Isw. În ultima zi, armata Kievului a recucerit mai mult de zece poziţii în suburbiile din nordul şi sudul oraşului. Iar avansul său asupra lui Bakhmut continuă, luând prizonieri în mijlocul „bătăliilor aprige”, potrivit ministrului adjunct al Apărării, Hanna Maliar. Frontul se deplasează apoi spre est, în timp ce preşedintele ucrainean Zelenski îşi continuă turul prin Europa tocmai pentru a colecta acel sprijin - mai ales militar - pentru a asigura succesul manevrelor soldaţilor săi.

UPDATE 05:00 Podoliak: Bahmut este preludiul contraofensivei

Lui Bahmut, "Ucraina a luat iniţiativa. Asta nu înseamnă că va fi eliberată mâine. Dar luptele grele vor continua" şi "în sens mai larg, Bahmut este preludiul unei contraofensive. Este uşa care se deschide posibilitatea tuturor”. Acest lucru a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mykhailo Podoliak într-un interviu acordat Bild.

UPDATE 04:00 Kiev, a capturat mai mult de 10 poziţii inamice în suburbiile din Bahmut

„Astăzi, unităţile noastre au capturat mai mult de zece poziţii inamice la nord şi la sud de suburbiile Bakhmut şi au defrişat o zonă mare de pădure lângă Ivanivske”. Acest lucru a fost declarat de ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Malyar, într-un mesaj de ieri de pe canalul său Telegram, după cum a raportat UNIAN. „Soldaţii inamici din mai multe unităţi au fost capturaţi”, adaugă Malyar în mesaj.

UPDATE 03:00 Macron: Rusia a pierdut din punct de vedere geopolitic războiul

Rusia „a pierdut deja din punct de vedere geopolitic” războiul din Ucraina. Acest lucru a fost declarat într-un interviu pentru ziarul L'Opinion de către preşedintele francez Emmanuel Macron, referindu-se la relaţiile Moscovei cu aliaţii săi tradiţionali, precum China, şi la intrarea în NATO a Suediei şi Finlandei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici