Reacţia Australiei şi a Noii Zeelande la declaraţiile lui Erdogan privind masacrul din Christchurch / Preşedintele turc: „Bunicii voştri au venit aici şi s-au întors în coşciuge"

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a anunţat că ministrul de Externe de la Wellington, Winston Peters, va efectua o vizită în Turcia pentru a combate afirmaţiile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan privind atentatul de la moschei din Christchurch, informează cotidianul The Straits Times.

10318 afișări
Imaginea articolului Reacţia Australiei şi a Noii Zeelande la declaraţiile lui Erdogan privind masacrul din Christchurch / Preşedintele turc: „Bunicii voştri au venit aici şi s-au întors în coşciuge"

Australia, Noua Zeelandă au criticat afirmaţiile "nechibzuite" ale lui Erdogan privind Christchurch

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat recent, la un miting electoral, că atentatul de la cele două moschei din Noua Zeelandă nu este un eveniment izolat, ci face parte dintr-o operaţiune organizată împotriva Turciei, care ar avea drept scop să alunge turcii din Istanbul pentru ca oraşul să redevină Constantinopol.

Liderul turc a făcut referire şi la campania de la Gallipoli, din cursul Primului Război Mondial, când otomanii au înfrânt o forţă condusă de britanici, ce includea trupe australiene şi neo-zeelandeze, care avea drept obiectiv să ocupe oraşul Istanbul, capitala Imperiului Otoman.

„Bunicii voştri au venit aici ... şi s-au întors în coşciuge", a spus Erodgan, completând: „Să nu aveţi nici o îndoială că vă vom trimite înapoi ca pe bunicii voştri".

În urma acestor afirmaţii, premierul australian Scott Morrison a anunţat că l-a convocat pe ambasadorul Turciei pentru a cere explicaţii în legătură cu declaraţiile „nechibzuite" şi „ofensatoare" făcute de Erdogan.

„Preşedintele turc Erdogan a făcut afirmaţii pe care le consider extrem de ofensatoare pentru australienii şi este foarte de nechibzuite în acest mediu foarte sensibil", a declarat Morrison, adăugând că a respins „scuzele" oferite de ambasadorul turc.

Brenton Harrison Tarrant, un adept al supremaţiei albe şi autoproclamat „etno-naţionalist”, a comis vineri un atac la moschei din oraşul Christchurch, Noua Zeelandă, împuşcând mortal 50 de persoane.

Înaintea atacului, individul a publicat pe contul său de Twitter, sub numele de Brenton Tarrant, mai multe poze cu arme şi o „proclamaţie” de 74 de pagini în care îşi explică acţiunile.

Printre motivele invocate de atacator se numără „crearea unei atmosfere de teamă” şi „incitarea la violenţă” împotriva musulmanilor. Atacatorul a menţionat şi catedrala Hagia Sophia din Istanbul, transformată în moschee după cucerirea otomană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici