Reacţii internaţionale la alegerea noului preşedinte al Rusiei

Potrivit Comisiei electorale centrale, Dmitri Medvedev a fost ales preşedinte al Rusiei cu 70,23 la sută din voturi, după numărarea a 99,45 la sută din buletine.

25 afișări
Imaginea articolului Reacţii internaţionale la alegerea noului preşedinte al Rusiei

Reacţii internaţionale la alegerea noului preşedinte al Rusiei (Sursa: Mediafax Foto)

Dmitri Medvedev a fost "felicitat călduros" de preşedintele francez Nicolas Sarkozy pentru "victoria sa convingătoare" în alegerile prezidenţiale, luni, în timpul unei conversaţii telefonice, au anunţat agenţiile ruseşti, citând surse din anturajul lui Medvedev.

"Şeful statului l-a felicitat călduros pe Medvedev pentru victoria în alegerile prezidenţiale şi a confirmat intenţia consolidării parteneriatului strategic între cele două ţări", a declarat un membru al anturajului lui Medvedev citat de agenţiile de presă ruse.

Medvedev a fost felicitat, de asemenea, de premierul britanic Gordon Brown, în urma victoriei înregistrate în cadrul alegerilor prezidenţiale din Rusia, avertizând că noul Guvern va fi judecat în funcţie de "acţiunile sale", a declarat purtătorul de cuvânt al premierului.

"Am spus dintotdeauna că vom căuta ocazii de a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia, şi sperăm să beneficiem de o mai amplă colaborare rusă într-un anumit număr de probleme", a comentat purtătorul de cuvânt în cadrul une conferinţe de presă.

"Dar trebuie să judecăm noul guvern după acţiunile sale şi după rezultatul acestor acţiuni", a insistat el, precizând că Brown i-a scris noului preşedinte rus pentru a-l felicita.

Şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a transmis, luni, felicitări lui Dmitri Medvedev pentru alegerea sa la preşedinţia rusă, sperând că UE şi Rusia îşi vor dezvolta "parteneriatul strategic".

"Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană au realizat deja un progres important pentru dezvoltarea cooperării cu scopul promovării păcii şi prosperităţii în Rusia, în Uniunea Europeană, pe continentul european şi în alte părţi din lume", a declarat Barroso, într-un comunicat citit de un purtător de cuvânt.

"Am încredere că, sub conducerea preşedintelui Medvedev, UE şi Rusia îşi vor consolida şi dezvolta parteneriatul strategic, fondat nu numai pe interesele comune, ci şi pe respectarea valorilor pentru care ne angajăm", a adăugat Barroso, fără a preciza care sunt aceste valori.

Ministrul italian de Externe, Massimo D'Alema, i-a trimis o scrisoare de felicitare lui Dmitri Medvedev.

Referindu-se la procentul obţinut de Medvedev - aproximativ 70 la sută, D'Alema a afirmat că "Rusia este o democraţie diferită de cele occidentale".

"Medvedev este un politician tânăr, un expert şi un prieten al Italiei", a adăugat D'Alema, pronunţându-se în favoarea "dialogului şi cooperării cu Rusia".

Pe de lată parte, un purtător de cuvânt al Guvernului german a declarat că Germania consideră că alegerile prezidenţiale din Rusia nu au întrunit toate criteriile democratice şi constituţionale şi regretă că observatorii internaţionali nu au avut posibilitatea de a opera liber.

"Am declarat în ultimele zile că în timpul campaniei electorale au existat fără îndoială incidente şi situaţii care au arătat că principiile democratice şi constituţionale nu au fost respectate în întregime", a precizat Thomas Steg, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Berlin.

"Guvernul german şi-a exprimat de asemenea în mod repetat regretul că observatorii internaţionali ai alegerilor nu şi-au putut îndeplini responsabilităţile în mod corespunzător", a precizat acesta.

Potrivit aprecierii premierului finlandez Matti Vanhanen, victoria lui Dmitri Medvedev la prezidenţialele ruse de duminică, după cea a formaţiunii Rusia Unită la alegerile legislative, este un act de susţinere a politicii preşedintelui în exerciţiu Vladimir Putin.

"Trebuie să adunăm alegerile din Duma (Camera inferioară a Parlamentului rus) cu cele prezidenţiale. Cele 70 de procente ale lui Medvedev constituie sprijinul clar faţă de politica dusă în ultimii ani", a apreciat şeful Guvernului de centru-dreapta citat de agenţia STT.

Cancelarul austriac Alfred Gusenbauer s-a declarat "puţin surprins" de alegerea lui Dmitri Medvedev la preşedinţia Rusiei, potrivit agenţiei APA.

Şeful Guvernului austriac şi-a exprimat totuşi speranţa că Rusia şi Uniunea Europeană îşi vor putea "dezvolta relaţiile naturale de parteneri strategici" după aceste alegeri.

Japonia speră că alegerea noului preşedinte rus Dmitri Medvedev va facilita o soluţie privind diferendul teritorial care marchează negativ relaţiile ruso-japoneze de 60 de ani, dar se îndoieşte că va exista o schimbare majoră faţă de politica lui Vladimir Putin.

"Sperăm că noul preşedinte va aduce o soluţie diferendului teritorial care divizează de mult timp cele două naţiuni", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Nobutaka Machimura.

Japonia contestă suveranitatea Rusiei asupra a patru insule situate în nordul arhipelagului, numite Teritoriile de nord ale Japoniei şi Kurile de Rusia, care le-a ocupat în 1945.

Japonia şi Rusia nu au semnat nici un tratat oficial de pace de la sfârşitul celui de al doilea Război Mondial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici