Reacţii internaţionale la violenţele din Ucraina

Violenţele produse duminică în Ucraina au provocat reacţii din partea liderilor europeni. O operaţiune "antiteroristă" a fost lansată în oraşul ucrainean Slaviansk împotriva militanţilor proruşi care ocupă sedii ale serviciilor de securitate, a anunţat ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov. Intervenţia forţelor speciale ucrainene s-a soldat cu morţi şi răniţi de ambele părţi, a anunţat ministrul Arsen Avakov.

1966 afișări
Imaginea articolului Reacţii internaţionale la violenţele din Ucraina

Reacţii internaţionale la violenţele din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Francois Hollande şi Barack Obama exprimă "îngrijorare" privind situaţia din estul Ucrainei

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi omologul lui din Statele Unite, Barack Obama, au discutat luni despre situaţia din Ucraina şi împărtăşesc "aceeaşi îngrijorare" privind criza din regiunile rusofone, anunţă Preşedinţia Franţei.

"Preşedintele Francois Hollande a exprimat speranţa că viitoarea reuniune a grupului de contact va putea stimula iniţierea dialogului între Rusia şi Ucraina", precizează Palatul Elysee.

"În cursul discuţiilor, François Hollande a pledat pentru reţinere şi a subliniat că provocările trebuie evitate. Franţa este determinată să continue colaborarea cu partenerii europeni pentru o politică a sancţiunilor fermă şi graduală", adaugă Preşedinţia de la Paris.

Francois Hollande şi David Cameron condamnă violenţele produse în Ucraina

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi premierul Marii Britanii, David Cameron, au condamnat cu fermitate, luni, violenţele produse în ultimele zile în Ucraina, unde insurgenţi proruşi ocupă instituţii din mai multe oraşe situate în estul ţării.

"Francois Hollande şi David Cameron au condamnat cu fermitate violenţele produse în regiune şi au lansat un apel la dialog, pentru se permite găsirea rapidă a unei soluţii la criză", a comunicat Preşedinţia Franţei.

François Hollande şi David Cameron au exprimat susţinere pentru Guvernul Ucrainei şi pentru reformele aşteptate de populaţie în vederea organizării referendumului din 25 mai.

Preşedintele interimar Oleksandr Turcinov a ordonat o operaţiune de amploare împotriva militanţilor proruşi din estul Ucrainei, acuzând Rusia că poartă "un război" pe teritoriul ucrainean.

Berlinul observă "numeroase semne" ale susţinerii acordate de Moscova separatiştilor din Ucraina

Guvernul german a apreciat luni că există "numeroase semne" ale susţinerii de către Moscova a unor grupări înarmate din Ucraina.

"Există numeroase semne că în estul Ucrainei grupări înarmate active primesc susţinerea Rusiei", a asigurat purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Christiane Wirtz, în contextul în care separatişti proruşi continuau să se opună luni în estul Ucrainei autorităţilor proeuropene de la Kiev.

"Analizând comportamentul, uniformele şi armele unora dintre membri acestor grupări, se poate spune că nu este vorba despre grupuri de apărare a cetăţenilor", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

"Guvernul german este îngrijorat de noua agravare a situaţiei din estul Ucrainei", a subliniat Christiane Wirtz.

"Considerăm că Rusia are o responsabilitate deosebită în evitarea unei noi escaladări şi în stabilizarea situaţiei din Ucraina", a mai declarat purtătoarea de cuvânt a Guvernului de la Berlin.

Christiane Wirtz a menţionat că "retragerea trupelor de la frontiera cu Ucraina, scăderea preţului la gaze şi un limbaj reţinut" sunt măsuri care ar trebui luate de Rusia pentru detensionarea crizei din Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a mai declarat că Angela Merkel, aflată în vacanţă în Italia, a discutat la telefon, luni dimineaţă, cu premierul britanic David Cameron, pe tema crizei din Ucraina.

La rândul său, ministrul britanic de Externe, William Hague, a declarat, luni, la sosirea la reuniunea miniştrilor de externe ai Uniunii Europene de la Luxemburg, consacrată analizării situaţiei din Ucraina, că va cere UE să ia măsuri sporite pentru sancţionarea Rusiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici