Recep Tayyip Erdogan critică Germania, Franţa şi Rusia, ţări care au recunoscut "genocidul" armean

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat sâmbătă Germania, Franţa şi Rusia, ţări care au recunoscut "genocidul" contra armenilor comis de otomani în perioada 1915-1917, apreciind că aceste ţări ar trebui întâi să "cureţe petele de pe propriile lor istorii", relatează Deutsche Welle.

1427 afișări
Imaginea articolului Recep Tayyip Erdogan critică Germania, Franţa şi Rusia, ţări care au recunoscut "genocidul" armean

Recep Tayyip Erdogan critică Germania, Franţa şi Rusia, ţări care au recunoscut "genocidul" armean (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ultimele ţări care ar trebui să vorbească despre genocid sunt Germania, Rusia şi Franţa", a spus Recep Tayyip Erdogan, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său francez, Francois Hollande, au adus un omagiu, vineri, la Erevan victimelor masacrului împotriva armenilor comis în urmă cu un secol pe teritoriul Imperiului Otoman.

"Întâi, (aceste ţări) trebuie să cureţe petele de pe propriile lor istorii", a apreciat preşedintele turc, criticând de asemenea Uniunea Europeană, care i-a cerut Turciei la mijlocul lui aprilie să recunoască "genocidul" împotriva armenilor.

"Hei, Uniune Europeană, nu avem nevoie de opiniile voastre, păstraţi-le pentru voi", a răspuns Erdogan.

Franţa şi Rusia se numără printre cele aproximativ 20 de ţări care au recunoscut genocidul armean, în timp ce Ankara respinge în continuare acest termen. România se numără printre ţările care nu au recunoscut încă genocidul armean.

Armenia afirmă că aproximativ 1,5 milioane de persoane au fost ucise, însă numărul este contestat de Turcia. Ankara acceptă că au fost comise atrocităţi, dar susţine că nu au existat încercări sistematice de a extermina poporul armean creştin.

Mii de persoane, între care numeroşi armeni din diaspora, au participat vineri la procesiunea pentru comemorarea victimelor genocidului armean la Monumentul Genocidului Armean din Erevan, în timp ce în întreaga lume au avut loc manifestări similare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici