Reconsolidarea catedralei Notre-Dame, motiv de ceartă între francezi. Amenajarea interioară riscă să transformă clădirea într-un „Disneyland”

  • Planul de reconsolidare ar face clădirea, devastată de un incendiu în 2019, să arate ca un univers „Disney”, spun criticii.
  • De când au fost dezvăluit noul concept de renovare pentru catedrala Notre-Dame a stârnit numeroase critici.
  • Altarele, sculpturile clasice şi cutiile de confesiune ar putea fi înlocuite cu picturi murale, moderne şi instalaţii de sunet şi lumină, menite să ducă vizitatorii "de la întuneric la lumină".
1638 afișări
Imaginea articolului Reconsolidarea catedralei Notre-Dame, motiv de ceartă între francezi. Amenajarea interioară riscă să transformă clădirea într-un  „Disneyland”

O nouă propunere de renovare a interiorului Catedralei Notre-Dame a iritat o parte din populaţia franceză. Proiectul pentru amenajarea interioară a Notre-Dame de Paris a fost prezentat pe 9 decembrie, dar este departe de a fi aprobat în unanimitate. Planul ar face clădirea să arate ca un univers „Disney", spun criticii.

Potrivit unui raport al Daily Telegraph, modificările propuse ar prevedea crearea unui "traseu de descoperire" în interiorul clădirii medievale, unde povestea Bibliei ar fi spusă în diferite limbi într-o serie de capele, fiecare dedicată unei culturi internaţionale diferite.

"Acest traseu care merge de la nord la sud, de la umbră la lumină, va descrie momentele majore ale Bibliei pentru a explica în modul cel mai inteligibil pentru oamenii de rând, fie ei chinezi sau suedezi", a declarat Rousselot pentru Telegraph.

Propunerea a fost prezentată de părintele Gilles Drouin în luna mai, în timpul unei conferinţe online pentru secretariatul general al educaţiei catolice din Franţa. La scurt timp după, ea a fost susţinută de Michel Aupetit, arhiepiscopul Parisului, care în iunie a lăudat planul pentru a aduce "catedrala în secolul XXI, păstrându-şi în acelaşi timp propria identitate în spiritul tradiţiei creştine".

În această toamnă, responsabilii de restaurarea catedralei au confirmat că este posibil să finalizeze proiectul până în primăvara anului 2024, la timp pentru Jocurile Olimpice de vară din 2024, de la Paris.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici