REFERENDUM în Macedonia: Cetăţenii macedoneni votează pentru schimbarea denumirii. Scrutinul nu este obligatoriu

Cetăţenii Macedoniei vor decide duminică viitorul ţării lor, fiind chemaţi la urne pentru a vota în cadrul unui referendum dacă sunt de acord cu schimbarea denumirii ţării lor în Macedonia de Nord, care ar pune capăt unei dispute de zeci de ani cu Grecia vecină, relatează AP.

610 afișări
Imaginea articolului REFERENDUM în Macedonia: Cetăţenii macedoneni votează pentru schimbarea denumirii. Scrutinul nu este obligatoriu

REFERENDUM în Macedonia: Cetăţenii macedoneni votează pentru schimbarea denumirii ţării

Alegătorii trebuie să răspundă la întrebarea: "Sunteţi în favoarea aderării la NATO şi la Uniunea Europeană prin acceptarea înţelegerii dintre Republica Macedonia şi Republica Grecia?".

În urma acordului semnat în luna iunie de miniştrii de Externe ai celor două ţări, fosta republică iugoslavă a fost de acord să se denumească "Republica Macedonia de Nord", în timp ce Atena a fost de acord să nu mai blocheze aderarea Macedoniei la UE şi NATO.

Acordul din iunie va deschide calea pentru aderarea la NATO şi eventuala aderare la Uniunea Europeană, încheind o dispută din anii 1990, când Macedonia şi-a declarat independenţa faţă de Iugoslavia. Grecia a susţinut că această implică ambiţii teritoriale în propria provincie cu acelaşi nume şi a blocat eforturile ţării de a adera la NATO.

Dar acordul s-a confruntat cu o opoziţie vocală atât în Macedonia, cât şi în Grecia.

Oponenţii din Macedonia au cerut boicotarea referendumului, inclusiv preşedintele ţării, Gjorge Ivanov, se opune acestui acord pe care îl numeşte "o violare flagrantă a suveranităţii".

Referendumul nu este obligatoriu, permiţând guvernului să ia rezultatul ca pe o reflectare corectă a poziţiei opiniei publice, indiferent de participarea la vot. Conform constituţiei ţării, un referendum obligatoriu ar necesita o participare minimă de 50%.

Dacă votul "da" câştigă, următorul pas este ca guvernul să modifice mai multe articole din constituţia ţării pentru a se asigura că nu conţine nimic care ar putea fi îndreptat împotriva Greciei. Doar după ce aceste modificări sunt aprobate de parlamentul macedonean, acordul va trebui ratificat de Grecia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici