Referendum pentru "Dexit". Partidul de extremă dreapta AfD vrea să scoată Germania din UE dacă ajunge la putere

Partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) va face presiuni pentru un referendum de tip Brexit privind apartenenţa la UE dacă va ajunge la putere, a declarat liderul formaţiunii, Alice Weidel, salutând ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar.

2056 afișări
Imaginea articolului Referendum pentru "Dexit". Partidul de extremă dreapta AfD vrea să scoată Germania din UE dacă ajunge la putere

"Este un model pentru Germania, faptul că se poate lua o astfel de decizie suverană", a declarat ea într-un interviu acordat Financial Times.

Weidel, lider al partidului din 2022, a declarat că un guvern AfD ar încerca mai întâi să reformeze Uniunea Europeană şi să elimine "deficitul democratic" al acesteia, inclusiv prin reducerea puterilor Comisiei Europene, un "executiv neales".

"Dar dacă o reformă nu este posibilă, dacă nu reuşim să reconstruim suveranitatea statelor membre ale UE, ar trebui să lăsăm poporul să decidă, aşa cum a făcut Marea Britanie", a spus ea. "Şi am putea avea un referendum privind Dexit - o ieşire a Germaniei din UE".

Ideea sparge un mare tabu în Germania, unde marile partide sunt în esenţă pro-europene. De asemenea, constituţia germană impune restricţii în ceea ce priveşte referendumurile naţionale şi, chiar dacă ar fi organizat unul, sondajele sugerează că o mare majoritate a germanilor ar vota pentru rămânerea în UE. Cu toate acestea, în rândul alegătorilor AfD, sprijinul pentru UE este cel mai slab.

În ultimii doi ani, în contextul războiului din Ucraina şi a crizei energetice, sprijinul pentru AfD a crescut, care se situează la 22% în sondaje, în faţa tuturor celor trei partide din coaliţia şubredă a cancelarului Olaf Scholz, social-democraţii, verzii şi liberalii. Singurul partid care stă mai bine în sondaje e CDU, fostul partid al Angelei Merkel.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici