Regele Charles la III-lea se acomodează cu viaţa de monarh

După ce a aşteptat mai mult decât orice moştenitor britanic pentru a deveni monarh, Regele Charles s-a instalat în linişte în noul său rol, fără dramatismul la care se aşteptau unii comentatori, dar cu diviziuni familiale şi unele probleme fundamentale care încă se profilează, potrivit Reuters.

562 afișări
Imaginea articolului Regele Charles la III-lea se acomodează cu viaţa de monarh

Regele Charles la III-lea se acomodează cu viaţa de monarh

Charles, în vârstă de 74 de ani, va fi încoronat oficial sâmbătă. Este cel mai în vârstă suveran care a urcat pe tron într-o linie genealogică ce datează de 1.000 de ani, când i-a succedat mamei sale extrem de populare, regina Elisabeta, după moartea acesteia în septembrie anul trecut. Aceasta a domnit timp de 70 de ani.

De atunci, în timp ce noul rege a lăsat să se întrevadă viitoarele schimbări ale instituţiei, cel care era cunoscut pentru apărarea directă a mediului înconjurător în perioada în care era prinţ de Wales nu a continuat să îşi exprime opiniile ferme despre care unii critici credeau că ar fi afectat instituţia.

„Cred că suntem cu toţii destul de surprinşi de cât de bine a început regele Charles”, a declarat pentru Reuters autoarea regală Tina Brown.

În ultimii ani, Charles a declarat că a înţeles foarte bine că atunci când va deveni şef de stat nu se va mai putea implica în unele dintre campaniile pe care le făcea în calitate de moştenitor.

Charles nu se bucură de acelaşi sprijin ca şi mama sa, care este admirată pe scară largă, dar ratingurile sale de aprobare publică sunt în general pozitive. Un sondaj de opinie realizat săptămâna trecută a arătat că sunt mult mai multe persoane care au o părere favorabilă despre el decât negativă, deşi se pare că există, de asemenea, un segment larg de indiferenţă - persoane care nu au avut o părere în niciun fel.

„Cred că a atins notele potrivite”, a declarat pentru Reuters Harshan Kumarasingham, lector principal de politică britanică la Universitatea din Edinburgh.

„Nu a renunţat complet la toate lucrurile din timpul domniei mamei sale, dar a încercat să-şi pună propria amprentă asupra monarhiei şi asupra Marii Britanii”.

Cu toate acestea, pentru Charles mai rămân însă nişte nori negri.

Sentimentul republican - aproape în întregime absent în public în timpul domniei Elisabetei - a devenit vizibil, cu ouă aruncate asupra regelui şi a soţiei sale Camilla în timpul unei călătorii, iar grupuri mici de protestatari şi-au exprimat opoziţia în alte ocazii.

Palatul Buckingham a sprijinit cercetările privind legăturile monarhiei cu sclavia, în contextul în care tot mai multe solicitări, nu în ultimul rând din partea unora dintre cele 14 regate în care Charles este şi rege, cer scuze şi reparaţii.

Cotidianul The Guardian a publicat o serie de articole care ridică semne de întrebare cu privire la natura opacă a averii şi a finanţelor instituţiei şi ale familiei, o problemă care rezonează într-un moment în care britanicii se confruntă cu o criză a costului vieţii.

În ianuarie, Charles a declarat guvernului britanic că ar dori ca o creştere aşteptată a profitului obţinut în urma unui acord privind un parc eolian de 900 de milioane de lire sterline (1,1 miliarde de dolari) pe an pentru Crown Estate să fie destinat „binelui public mai larg”, mai degrabă decât familiei regale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
charles,
rege,
monarh

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici