Regele Juan Carlos al Spaniei evită examinarea a două cereri de recunoaştere a paternităţii

Regele Juan Carlos al Spaniei a reuşit să evite examinarea a două cereri de recunoaştere a paternităţii, după ce justiţia spaniolă a invocat "inviolabilitatea persoanei regelui", potrivit hotărârilor pronunţate de tribunale civile din Madrid.

266 afișări
Imaginea articolului Regele Juan Carlos al Spaniei evită examinarea a două cereri de recunoaştere a paternităţii

Regele Juan Carlos al Spaniei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Un catalan, Alberto Sola Jimenez, şi o belgiancă, Ingrid Jeanne Satiau, convinşi că sunt copiii regelui spaniol din relaţii extraconjugale, au prezentat două cereri de examinare a paternităţii, în tribunale civile din Madrid, care le-au respins pe 9 octombrie.

Avocata lor comună, Begona Antonio Gonzalez, solicitase o decizie judiciară care să declare că Alberto Sola Jimenez "este fiul pe cale consangvină al lui Don Juan Carlos Alfonso Victori Maria de Bourbon".

Cele două tribunale civile au respins cererile care îl vizau pe regele Juan Carlos, invocând "blindajul" din Constituţia spaniolă, al cărei articol 56 afirmă: "Persoana regelui este inviolabilă şi nu poate fi trasă la răspundere".

"Această dispoziţie constituţională, reluând tradiţia istorică şi internaţională, atribuie regelui un statut special - inviolabilitate şi posibilitatea de a nu fi tras la răspundere", se afirmă într-una dintre cele două hotărâri.

Acest fapt "implică nu doar imposibilitatea de a cere răspunderea penală, ci şi angajarea procedurilor contra regelui în faţa unor jurisdicţii civile", se afirmă în acelaşi text.

Potrivit cotidianului El Mundo, Ingrid Jeanne Satiau şi Alberto Sola Jimenez au decis să depună o cerere de recunoaştere a paternităţii, după ce au realizat teste ADN care au arătat că sunt soră şi frate în proporţie de 91%.

Ingrid Jeanne Satau a declarat pentru presă că a aflat despre această presupusă legătură de familie cu monarhul spaniol, după ce mama ei i-a spus, într-o zi, văzându-l pe regele Juan Carlos la televizor: "Acest bărbat este tatăl tău".

De atunci, ea a făcut o serie de cercetări şi s-a întâlnit ulterior cu Alberto Sola Jimenez, un copil adoptat, care revendică de mai multe decenii paternitatea regelui, afirmând că mama lui biologică, fiica unui bancher cunoscut din Barcelona, a avut o legătură pasională cu regele Juan Carlos, informează presa spaniolă.

Regele Juan Carlos, în vârstă de 74 de ani, s-a căsătorit pe 14 mai 1962 cu Sophia, prinţesa Greciei şi a Danemarcei. Cei doi au împreună trei copii: infanta Elena, infanta Cristina şi prinţul Felipe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici