Regimul de la Teheran a eliberat 11 deţinuţi politici, printre aceştia figurând şi celebra activistă Nasrin Sotoudeh

Regimul islamist de la Teheran a eliberat cel puţin 11 deţinuţi politici, printre aceştia figurând celebra activistă pentru drepturile omului Nasrin Sotoudeh, afirmă surse citate de BBC.

155 afișări
Imaginea articolului Regimul de la Teheran a eliberat 11 deţinuţi politici, printre aceştia figurând şi celebra activistă Nasrin Sotoudeh

Regimul de la Teheran a eliberat 11 deţinuţi politici, printre aceştia figurând Nasrin Sotoudeh (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Printre cele opt femei şi trei bărbaţi eliberaţi se numără şi politicianul reformist Mohsen Aminzadeh, potrivit BBC.

Nasrin Sotoudeh a fost arestată în anul 2010 şi era condamnată la şase ani de închisoare pentru infracţiuni împotriva securităţii naţionale.

Decizia de eliberare a deţinuţilor politici intervine cu câteva zile înainte ca noul preşedinte al Iranului, Hassan Rohani, să participe la reuniunea Adunării Generale ONU, la New York. Rohani a promis în campania electorală eliberarea deţinuţilor politici.

Reza Khandan, soţul lui Nasrin Sotoudeh, a confirmat că aceasta a fost adusă acasă de agenţi ai poliţiei penitenciarelor. Nasrin Sotoudeh - laureată, în 2012, a Premiului Saharov al Parlamentului European - este o cunoscută avocată şi activistă pentru drepturile omului.

Potrivit ziarului The Guardian, în penitenciarele din Iran sunt aproximativ 800 de deţinuţi politici şi de conştiinţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici