Reportaj BBC: "Trupele ucrainene se împuşcă singure în braţ prin eliberarea orăşelelor" din Donbas

Eliberarea unor orăşele din estul Ucrainei echivalează cu o "împuşcătură în braţ" pentru trupele ucrainene, notează postul de televiziune BBC News, în contextul în care plasează armata rusă în defensivă în zonele ocupate, iar localnicii nu sunt încântaţi de perspectiva unor noi atacuri ale Rusiei.

45872 afișări
Imaginea articolului Reportaj BBC: "Trupele ucrainene se împuşcă singure în braţ prin eliberarea orăşelelor" din Donbas

În ultima săptămână, trupele Gărzilor Naţionale ucrainene au avansat peste 20 de kilometri la est de orăşelul Liman, eliberat recent, în regiunea Doneţk. Acum ocupă o fostă poziţie rusă, într-o pădure, dar rămân în raza de atac a armatei ruse care se retrage. O parte a zonelor pe care Rusia vrea să le controleze "pentru totdeauna" se află deja în mâinile ucrainenilor. Iar Rusia este acum armata care se apără.

Un militar ucrainean, Oleksii, spune: "Mă simt în siguranţă aici, suntem pe teritoriul nostru şi chiar pământul mă va ajuta". Afirmă aceste lucruri, în pofida focurilor de armă din apropiere, a atacurilor cu obuze şi a zgomotului avioanelor ruse.

"Schimbarea norocului în conflict a echivalat cu o împuşcătură trasă în propriul braţ pentru trupele ucrainene. Există un sentiment palpabil de încredere între ei, chiar dacă sunt încă în raza atacurilor ruse", comentează Jonathan Beale, corespondent pe domeniul apărării al postului de televiziune BBC News.

Un alt militar, Ilia, ironizează o cască pierdută de un soldat rus: "Armata viitorului": "Un viitor foarte rău", adaugă un camarad ucrainean.

"Însă euforia trupelor ucrainene nu este împărtăşită mereu de localnicii eliberaţi de sub controlul trupelor ruse. Eliberarea vine cu o moştenire costisitoare. Cei care au supravieţuit atacurilor cu obuze se întreabă acum cum vor trece peste iarnă. Zeci de mi de oameni sunt fără electricitate şi apă curentă", notează Jonathan Beale, într-un reportaj intitulat "Trupele ucrainene se împuşcă singure în braţ prin eliberarea orăşelelor".

În orăşelul Liman, Natalia şi Vitali caută prin ruinele unei case bombardate lemne de foc, singura posibilitate de încălzire. Circa 80% din orăşelul Liman a suferit distrugeri sau daune semnificative, iar ei au supravieţuit la limită unui atac cu rachetă asupra propriei locuinţe.

Natalia îşi descrie viaţa ca fiind "dificilă, pur şi simplu insuportabilă". "Suntem precum furnicile. Suntem striviţi, iar cei care au supravieţuit adună lemne de foc. Iar cei care nu au supravieţuit sunt îngropaţi", afirmă ea.

În centrul localităţii este o coadă lungă la pâine, iar mulţi oameni se tem de ce le va aduce viitorul. Katarina, care are doi copii, încearcă să îşi explice dilema. Rusia, afirmă ea, "are în continuare multă putere, de aceea este înfricoşător că trupele ruse vor reveni". "Oraşul a suferit deja destul de mult, iar dacă va fi pasat înainte şi înapoi sub ocupaţia unei părţi şi a alteia, nu va mai rămâne nimic şi nimeni", spune Katarina.

"Ea afirmă că tot ceea ce vrea acum ar fi electricitate şi pace. Dar este improbabil să le primească în această iarnă", concluzionează corespondentul BBC News.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici