REPORTAJ: Fabrica în care angajaţii NU AU VOIE să vorbească între ei. Reacţia unei femei care vede PENTRU PRIMA DATĂ produsul finit pe care îl face - VIDEO

Angajaţii unei fabrici care produce componente pentru produsele Apple lucrează în condiţii inumane şi nu văd niciodată produsul finit.

25211 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Fabrica în care angajaţii NU AU VOIE să vorbească între ei. Reacţia unei femei care vede PENTRU PRIMA DATĂ produsul finit pe care îl face - VIDEO

REPORTAJ: Fabrica în care angajaţii NU AU VOIE să vorbească între ei. Reacţia unei femei care vede PENTRU PRIMA DATĂ produsul finit pe care îl face

Domnişoara Chen, aşa cum a fost numită de reporterii CNN, se uită curioasă la un iPad. Deşi lucrează într-o fabrică ce produce componentele pentru produsele Apple, femeia nu a văzut niciodată un produs finit.

"Wow, îl vreau", a spus Chen în timp ce îşi plimba degetele pe ecranul iPadului cu curiozitate şi uimire.

Studenta în vârstă de 18 ani, originară dintr-un sat, este unul dintre cei peste un milion de muncitori dintr-o fabrică ce produce componente pentru produsele Apple.

Angajaţii lucrează în ture de zi şi de noapte, mănâncă şi chiar dorm în interiorul fabricii, producând componente pentru Apple, Amazon sau Microsoft. Doar muncitorii vechi primesc beneficii materiale, ore suplimentare puţine şi concedii medicale. Lucrătorii nu au voie nici măcar să vorbească între ei în interiorul fabricii.

"Este plictisitor. În fiecare zi, plec de la serviciu şi merg să dorm. A doua zi, mă trezesc şi merg la serviciu. A devenit o rutină şi mă simt ca un animal", spune Chen

Femeia a declarat că toţi angajaţii sunt instruiţi să nu vorbească cu niciun reporter, în caz contrar fiind investigaţi pentru infracţiuni criminale. Muncitorii sunt instruiţi să asculte sau sunt lăsaţi să plece.

"În prima mea zi de muncă, un muncitor mai vârstnic mi-a spus: «De ce ai venit la Foxconn? Nu te mai gândi şi pleacă imediat». Cei de la Foxconn au o vorbă: compania foloseşte femeile ca pe bărbaţi şi bărbaţii ca pe maşini", a declarat Chen.

Contactată de CNN, compania Apple a emis o declaraţie de presă: "Ne pasă de fiecare angajat din lanţul nostru de producţie. Insistăm asupra faptului că furnizorii noştri oferă condiţii sigure de muncă, tratează muncitorii cu respect şi demnitate şi folosesc procese de producţie care protejează mediul. Furnizorii Apple trebuie să respecte aceste cerinţe dacă doresc că continue colaborarea cu compania noastră", se arată în comunicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici